- 25 Mayıs 2013
- 13.879
- 20.175
karma olabiliyor muyuz :) ya da birden fazla seçim yapabilir miyiz.Selamlar Hanımlar,
Bugün Ceren Yavuz'un ig'da şöyle bir paylaşımı vardı: Zaman öyle ya da böyle geçiyor. Bu zamanı ya yaşamak istediğin hayatı yaratarak ya da yaşamak istemediğin bir hayatı yaşayarak geçireceksin. Tercih senin.
Olmak istediğimiz kişiye dönüşmek için, günlük hayatımıza bazı şeyleri dahil etmemiz gerekiyor. Bunun için iradeye ihtiyacımız var. İrade, kendimize verdiğimiz sözleri tutmamıza olanak sağlıyor. İradesi güçlü insanlar hayatın getirdiği stresi daha iyi yönetebiliyor. Ancak irade, tıpkı zaman gibi tükenen bir kaynak.
Bu noktada alışkanlıklar devreye giriyor. Alışkanlıklar, iradeye olan ihtiyacı ortadan kaldırdığı, bizi karar verme sürecinden özgür kıldığı için değişimi mümkün kılar. Kendimizin en iyi versiyonunu oluşturabilmek alışkanlıklara ihtiyacımız var. Yeni alışkanlıklar kazanabilmek veya var olan alışkanlıklarımızı değiştirebilmek bir noktada kadere yön vermek anlamına gelir. Bunun için öncelikle kendi doğamızın alt yapısını tanımlamamız gerekir. Zira sadece kendi doğamıza uygun alışkanlıkları edinebiliriz.
Yeni bir alışkanlık edinmeye çalıştığımızda, kendimiz için bir beklenti yaratırız. Dolayısıyla alışkanlık edinmek, içte ve dışta beklenti yaratır. İyileştiren Alışkanlıklar kitabında, insanları bu beklentilere adaptasyon konusunda 4 gruba ayırıyor:
1. Uygulayıcı: İç ve dış beklentilere kolay adapte olur. Alışkanlık oluşturma sürecinde iç disiplinleri yüksek olduğu için dış kontrole ihtiyaç duymazlar. (Ben bu gruba giriyorum)
2. Sorgulayıcı: İç beklentiye kolay adapte olur, dış beklentiye direnir. Her türlü beklentiye şüphe ile yaklaşırlar, sadece kendilerine mantıklı gelen beklentileri karşılamaya eğilimlidirler. Yeni alışkanlık kazanabilmeleri için amaca ihtiyaç duyarlar.
3. Zorlayıcı: İç beklentiye direnir, dış beklentiye kolay adapte olur. Dış sorumlulukları karşılamada çok iyilerdir. Dolayısıyla alışkanlık kazanma aşamasında, başka biri tarafından izlenmek ve birine hesap vermek, alışkanlığı sürdürmelerini sağlar.
4. İsyancı: İç ve dış beklentiye kolay adapte olamaz. İçgüdülerine göre özgürce hareket etmek isterler ve alışkanlıklara direnirler.
Bugün kendinizi, beklentilere nasıl tepki verdiğinizi bu gruplama doğrultusunda bir düşünmenizi tavsiye ederim.
aslında hep iradesiz olduğuma dair olumsuz düşüncem vardı
son aylara bakınca hiç de öyle olmadığını düşünüyorum artık. Şöyle ki ' aslında bazı şeyleri nasıl yapıcamı bilmiyormuşum.
bir de omzumdaki yüklerden kurtulmak ve diğer farkındalıklar da etkiledi.
mesela kendine değer vermeyi öğrenmek ..harekete geçiren itici bir güç benim için