Popüler Konu Verimli Rutin

Çok iyi fikir. Biz de eşimle zaman zaman yapıyoruz bunu. Ben cocuklarımın varsa anneanne,babanne,hala,teyze,dayı,amca ile vakit geçirerek büyümesini onemsiyorum. Sürekli yasayamam sanırım o ayrı konu Bu ara benim işlerde çok yogun ne zaman ptesi idi cuma hangi ara oldu anlamadım. Gunlu işlerin önüne acil başka başka işler girdi. Artık planlamıyorum yetisebildiğim kadarıyla yola devam ediyorum:)
Aslında bu haftasonu ılgaza gidesim vardı fakat kızlar yeniden hasta olacak diye korkuyorum. Adam akıllı bir kar manzarası izleyemedik bu yıl
 
Birkaç gündür günlük planlarım aksadı sebebi köyde olmamız sanırım..
Soba başı keyfiiiii ...Aile sohbeti.:çocuk cıvıltısı
Amaaaaan oh keyfime değme

...

Ama hemen şimdi okumalarıma ısınmam gerek ve iki kitabıımı da ayın 25 ine yetiştirmem gerek
 
VERİMLİ İŞ HAYATI

İş hayatındaki kritik soru “17.02.2020 tarihinde sabah 10:00’da hangi işi yapacağım” sorusudur. Tarih ve saat değişir ancak soru bakidir ve eğer bu soruya net bir cevabınız yoksa işler bir süre sonra karışacak demektir.

İşlerin aksamaması, acil hale dönüşmemesi için kendi uyguladığım yöntemlerden bahsetmek istiyorum.

Yıllık Takvim Oluşturma: Her yıl Aralık ayında, gelecek yılın takvimini oluştururum. O ay içerisinde belli bir tarihte yapılması gereken işleri takvime yazarım.

Aylık İş Planı: Her ayın son günü, gelecek ayın iş planını oluştururum. Bu plana takvimdeki işleri ve o ay içerisinde yapılaması gereken işleri eklerim.

Proje Listesi: İşyerinde gün içerisinde yaptığınız işlerin önemli bir bölümü projelerin adımlarıdır. Mesela bir prosedürü de proje olarak değerlendirebiliriz, tarafımıza yapılacak denetimi de.

Küçük bir örnek verecek olursam, bugün sabah 11:00’de işyerinde yangın tatbikatı vardı. Bu tarihi iş güvenliği uzmanı ile birlikte belirledikten sonra proje listeme “Yangın Tatbikatı” başlığı ile ekledim.

Altına da yapılması gereken adımları girdim. Bu adımlar;

  • Yangın söndürme firması ile tarih mutabakatı sağlanacak
  • Tatbikat tarihi personele duyurulacak
  • Devlet Hava Meydanlarına Resmi Yazı Gönderilecek
Bu işlerin tatbikattan önce yapılması gerekiyor ancak hiçbirinin tarihi belli değil.

Günlük Yapılacaklar Listesi: Günlük yapılacakları belirlerken, öncelikle takvimi kontrol ediyorum. Sonrasında projeler listeme ve aylık iş planıma baktıktan sonra gün içerisinde yapılacakları belirliyorum. Belirlediğim işleri karışık bir şekilde bir kağıda yazıyorum. Sonrasında ajandamda günü 4 bölüme ayırıyorum.

1.bölüm Acil ve Önemli İşler

2.Bölüm Acil Olmayan ve Önemli İşler

3.Bölüm Acil ve Önemsiz İşler

4.Bölüm Acil Olmayan ve Önemsiz İŞler

İşleri bu şekilde kategorize ettikten sonra birinci kategoriden değerlendirmeye başlıyorum. Her bir yapılacak iş için iki tane sorum var. Birinci soru: Bu iş 2 dakikadan kısa sürede yapılabilir mi? Cevap evet ise yapıp kurtuluyorum.

Eğer iş 2 dakikadan daha uzun sürecekse yeni bir soru devreye giriyor. “Bu işi başkasınahavale edebilir miyim” Cevap evet ise, işi ilgili kişiye havale edip, “Beklemede” listesini güncelliyorum.

Beklemede Listesi: İşin başka bir insanda bekleyen bölümü için tuttuğum excel. İşi kime, hangi tarihte havale ettiğimi yazıyorum. Mesela “Sigorta için gerekli bilgileri Nuray Hanım’a gönder” benim iş listemde olan bir iş. Bunu yaptıktan sonra karşıdan sigorta evrağını bekliyorsam, Beklemede listesine Nuray Hanım Sigorta yazıyorum. Aynı zamanda gönderdiğim e-postayı da Outlook’ta “Beklemede” klasörü içerisine kaydediyorum.

Günü Bölen İşler: Günlük iş planını yapıp, işe koyulunca mutlaka birileri birşey isteyerek günlük planınıza dahil olur. Burada da önceliğim “2 dakika kuralı”. Benden isteneni 2 dk içinde halledebilirsem, hemen yapıp gönderiyorum. Daha uzunsa ve havale edemiyorsam Outlook’ta “Faaliyet” klasörüne atıyorum. Ne zaman cevap vereceğime dair de karşı tarafı sözlü veya yazılı olarak bilgilendiriyorum.

Sonuç olarak, yapılacaklar bitmez, listenin tamamını yapıp bitirmek mümkün değildir. Önemli olan zamanında, doğru işleri yapmak, işler krize dönmeden yani acil hale gelmeden halletmektir.
 
Yine çok faydalı bir yazı olmuş teşekkürler lütfen daha çok yaz elecda
 
Ben de sürekli yaşayamam:)) Ama arada bu şekilde gidip gelmeleri çok iyi oluyor.
 
Bir kitap yazın lütfen harikasınız yine...
 
VERİMLİ İŞ HAYATI - İş Hayatından Öğrendiklerim

Çalışma hayatına öğrenciyken yarı zamanlı olarak başladım. 2006’da üniversiteden mezun oldum ve o tarihten beri çalışıyorum. Bu yazıda, iş hayatında fayda sağladığını düşündüğüm prensiplerden bahsedeceğim.

İşe Anlam Yüklemek: Bu konuda çok sevdiğim bir hikayeyi paylaşmak istiyorum.

“Üç işçi yol kenarında ellerinde çekiç ve keski taş kırıyor ve yontuyorlarmış. Geçmekte olan bir yolcu merak edip, ne yaptıklarını sormuş. İlki terslercesine “Görmüyor musun taş yontuyorum” demiş. Aynı soruyu diğer işçi “Bir taş duvar yapıyorum” diye cevaplamış. Üçüncüsü ise, ellerini göğe doğru kaldırıp, “Yüce bir cami inşa ediyorum” cevabını vermiş.”

İnsanın yaptığı işe, görevinin maddi ve nesnel çerçevesinin ötesinde ve üstünde bir anlam yükleyebilmesi, işinden manevi haz almasını sağlar.

Hata Yönetimi: Havacılıkta “İnsan Faktörü” önemli bir konudur ve bu konuda sürekli olarak eğitim alırız. Konunun özü “Her insan hata yapar”dır. Bu konuda temel yaklaşımın, hatayı itiraf edip, sorumluluğu üstlenmek olması gerektiğini düşünüyorum. Başkalarını suçlamaya, hatayı onlara yüklemeye veya hatayı örtbas etmeye çalışmanın ne kadar ağır sonuçları olabileceğine iş hayatında defalarca şahit oldum. Bir hata yaptığımda bunu itiraf edip düzeltirim. Hatadan ders alırım. Kendime hatadan çabuk toparlanmanın da az hata yapmak kadar önemli olduğunu her zaman hatırlatırım.

İnsan İlişkileri: Bu konudaki yaklaşımım “Başkalarının size nasıl davranmalarını istiyorsanız öyle davranın.” sözü doğrultusundadır. İnsanlara pozisyonundan bağımsız olarak, sadece insan oldukları için nazik ve saygılı davranmaya gayret ediyorum. İş hayatında küçük inceliklerin ve nazik davranışların çok önemli olduğunu tecrübe ettim.

Yönetici ve denetçi olarak görev yapıyorum. “Bir yönetici yanında çalışan herkesin baş yardıımcısı olduğunda denetim alanını büyük ölçüde genişletir.” ifadesine canı gönülden katılıyorum.

İşyerinde istediğiniz sonuçların çoğu sizinle başkaları arasındaki iş birliğine bağlıdır. İşbirlikçi ve sorun çözme odaklı bir tutum her zaman işe yarar. Önce anlamaya çalışın sonra anlaşılmaya. Empati sempati değildir. Sempati bir tür onaylamadır. Empati ise karşınızdakinin fikrini onaylamak değil, derinlemesine anlamaktır. Birini gerçekten anlamayı başardığınızda, orta bir noktada buluşma olasılığınız artar.

Diğer bir konu ise kişisel güvenilirliktir. Bu çok zor kazanılır ancak çabuk kaybedilir. Yanında olmayan kişilerin arkasından konuşmamak, verdiğin sözü tutmak ve hatalarının sorumluluğunu almak kişisel güvenilirliği arttırır.

Hayır Diyebilme Cesareti: İş hayatından kendi önceliklerini belirleyerek, diğer şeyler konusunda nazikçe, gülümseyerek, özür diliyormuş gibi davranmadan hayır deme cesaretini göstermek oldukça önemlidir. Ben kendi adıma, işyerinde düzenlenen ve beni çok ilgilendirmeyen çalıştay, eğitim, gezi, davet gibi organizasyonlara katılmama konusunda epey çaba sarf ediyorum.

Sonuç olarak, Shakespeare’in “Yapılması gerektiğini bildiğin şeyleri yap, yapılmaması gerektiğini bildiğin şeyleri yapma” sözü ile “Her konuda elinden gelenin en iyisini yap” prensibi çalışma hayatının özüdür.

İş hayatını çeşitli açılardan yönetemediği için özel hayatı ellerinden kayıp giden çok insan gördüm. İş, hayatımızın tamamı değil, bir parçasıdır ve özel hayatımızdaki kaliteyi arttırmak için vardır.
 
PARA YÖNETİMİ

Bildiğiniz üzere maaşlı çalışıyorum. Maaş harici bir gelir kaynağım yok. Maaşım ayın 1’inde yatıyor. Ocak ayında da 1 maaş ikramiye alıyorum. Maaşımı şu şekilde 4 eşit parçaya böldüm.

¼ Borç (Ev Kredisi)

¼ Birikim

¼ Eğitim-Bakım Masrafları

¼ Geçim (Ev, kişisel giderler ve çocukların masrafları)

Kendime, 2019 yılı başında, 5 yıllık kalkınma planı oluşturdum. Yılık hedeflerim şu şekilde:

2019 Hedefi Güvenlik Fonu Biriktirmek: Hedeflediğim tutarı biriktirdim. adesiz usd hesabında tutuyorum.

2020 Hedefi Ev Kredisini Kapatmak: Bu yıl birikim için ayırdığım tutarı da ev kredisi için açtığımız hesaba aktarıyorum. 2021 Ocak’ta ikramiyeyi de ekleyip, kalan ev borcunu kapatmayı hedefliyorum.

Ana hedefim ev kredisini kapatmak ancak bu yıl üç hedefim daha var:

  • Aylık 200 lira kumbara birikimi yapmak
  • Ela’nın okul taksitleri Mayıs-Aralık arasında. Ocak-Nisan döneminde de sanki taksit varmış gibi aynı tutarı Euro hesabında biriktirmek
  • Alışveriş Yapmadan 1 Yıl Geçirmek
Bu yıl % 10 oranında zam alacağız. Nisan ayında, 4 aylık zam tutarını toplu yatıracaklar. Zamdan gelen ekstra tutarın bir kısmını altın hesabında tutacağım. Az bir kısmı ile de yatırım fonu, hisse senedi işlerine girmeyi düşünüyorum. Benim için bir öğrenme süreci olacağı için kaybetmekten üzülmeyeceğim miktarlarda yatırım yapacağım.

2021 Hedefi: İkinci Aracı Satın Almak: Şu an 2016 Model Octaiva’mız var. Kendisinden oldukça memnunuz. Sıfır almıştık. Eşim ve ben servisle işe gidiyoruz. Sabah eşim Ela’yı araba ile okula bırakıyor, eve geri dönüp arabayı park ediyor ve servisle işe gidiyor. Ben akşamları servisten evin önünde inip, arabayı alıyor ve Ela’yı almak üzere okula gidiyorum.

Ancak 2021 Eylül’de İpek kreşe başlayacak. Eşim de ben de servisle gidip gelmekten rahatsızız. İkinci aracı alırsak sabah eşim kızlarla beraber çıkar, okullara dağıttıktan sonra araba ile işine gider. Ben de işe araba ile giderim, akşam kızları toplar eve gelirim diye düşündük.

2022 Hedefi: Bir Yıllık Eğitim Giderini Biriktirmek: Kızların bir yıllık eğitim giderinin hazırda olmasını istiyorum. Bunun için birikim yapaağım.

2023 Hedefi: Ev Eşyalarını Yenilemek: Salonumu değiştirmek istiyoruma ama şu an İpek küçük ve her tarafı boyuyor. 2023’te 5 yaşında olacak ve artık eşyalara zarar vermez diye düşünüyorum.

2023’ten sonra kendi işimi kurmayı ve maaştan bağımsızlaşmayı istiyorum.

Sizin maddi hedefleriniz neler? Parayı nasıl yönetiyorsunuz. Paylaşabilirseniz çok sevinirim.

Sevgiler,
 
Soruna cevap vermeden önce ben sana sorayım. Neden birikim yapıyorsun? Kısa-Orta ve Uzun vadeli birikim hedeflerin neler?
 
Soruna cevap vermeden önce ben sana sorayım. Neden birikim yapıyorsun? Kısa-Orta ve Uzun vadeli birikim hedeflerin neler?
Birikim yapmayınca aradaki para çarçur oluyor o yüzden bir plan belirlemek istedim. Golf marka arabamız var ben arabayı süremediğim için ikinci arabaya ihtiyacımız olmuyır ama 2020yılında tek başıma araba sürebilmek istiyorum sonra da birikimin akışına göre sedan bir araba almak istiyorum eşime golf de bana kalacak, şehirlerarası giderken golfe sığmakta zorlanıyoruz artık büyük arabayla gideriz. Evimiz de yok arabadan sonraki hedefim de ev sahibi olmak, ama ne kadar biriktirebilirim kestiremiyorum araba ve ev için önümde hedef koyamıyorum şu zamana olur diye, altın veya dolar hesabı Türk lirası olarak biriktirmekten daha karlı olacağını düşündüğüm için ikisinden birini düşünüyorum ama hangisi daha avantajlı onu bilemiyorum
Kızım büyüyor okula başladığında masrafı dağ da artacak o yüzden o okula başlayana kadar maksimum birikim yapmak istiyorum
 
Kendi işini kurmaktan bahsetmişsin nasıl bir iş var hayalinde
 
Soruna cevap vermeden önce ben sana sorayım. Neden birikim yapıyorsun? Kısa-Orta ve Uzun vadeli birikim hedeflerin neler?
Okuduğum kitapta finans bilgisi bilmenin önemini çok vurgulamıştı ben de öğrenmek istiyorum ama uçsuz bucaksız kaynak var ekonomiyle ilgili ve vaktim çok yok, hepsini özet olarak en kısa yoldan öğrenebilecepim bir kaynak tavsiyen olur mu
 
PARA YÖNETİMİ- Öğrendiklerim

Kendini Anlamak:
Eskiden olduğum kadın için değil, olmak istediğim kadın için alışveriş yapar, sonra da aldığım farklı tarzdaki kıyafet, ayakkabı, çanta, takı gibi eşyaların içinde kendimi rahat hissedemez ve tekrar alışveriş yapardım. Bu durum, bana bol kredi kartı borcu, kredi kartını kapatabilmek için çekilen ihtiyaç kredisi ve sonra tekrar kredi kartı borcu olarak döndü.

Sade kitabını okuyup, sahip olduğum bütün eşyaları yığınlar içinde yatağın üzerinde görünce durumumun vehametini anladım. Oturup, kendi tarzım, vücut tipim, bana yakışan renkler hakkında düşündüm. Düşüncelerimin hepsini kağıda döktüm. Renk analizine gidip, kendime yakışan renkleri belirledim. Dolabımı sadeleştirirken dönüştürdüm. Bu süreç iki yıldan fazla zamanımı aldı.

Şu an giymediğim kıyafetim yok. Kullanmadığım çantam ya da ayakkabım yok. Gerçekten ihtiyaç duydukça veya tarzıma çok uygun olduğunu düşündüğüm parçaları bu yıla kadar almaya devam ettim. Şu an alışveriş diyetinde olduğum için hiç bir şey almıyorum ve en önemlisi her şeye sahibim hissiyatı içerisindeyim.

Anladım ki reklamlar, diziler, sosyal medya sürekli olarak bizi değişmeye ve bir çeşit kadına dönüşmeye zorluyor. Bu fark edip, reddetmek, kendin olma cesaretini gösterebilmek önemli.

Gelirini ve Giderini Anlamak: Kredi kartından önce insanların böyle bir sorunu yoktu. Ne zaman hayatımıza kredi kartı girdi, o zaman gelir-gider hesapları şaştı. Kendini kredi kartı limiti kadar zengin sanma sendromuna, bir dönem ben de yakalandım. İstediğin an, istediğin şeye sahip olabilmek çok keyifliydi. Ama sonrası oldukça yıpratıcı oldu. 2018’te kredi kartımla vedalaştım. Önce kendimi çok güvensiz hissettim. Sonra alıştım.Şimdi hesabımdaki paraya göre hareket etmeyi öğrendim. Kredi kartı puanlarının da beni daha fazla alışveriş yapmaya sevk ettiğini de kart hayatımdan çıktıktan sonra fark ettim.

Bütçe Yapmak: Gelir ve giderimi anladıktan sonra yıllık genel bütçe yapmak ve ay başlarında detaylı aylık bütçe yapmak, ay içerisindeki harcamaları takip edip, ay sonu planlanan-gerçekleşen karşılaştırması yapmak oldukça fayda sağladı. Kalite sistemlerinde bir söz vardır. “Yazmadığınız şeyi ölçemezsiniz, ölçemediğiniz şeyi yönetemezsiniz.” Bu kural para yönetimi için de geçerli.

Güvenlik Fonu Oluşturmak: Acil durum parası veya kötü gün parası gibi de isimlendirilebilir ancak olumsuzu çağırmamak için ben adına güvenlik fonu diyorum. Birkaç aylık gideri karşılayacak kadar paranın bir kenarda olması anlamına geliyor. Bu paranın önemini 2018 yılı sonu doğum iznindeyken, bir anda işyerimin kapanma ihtimalinin ortaya çıkması ile anladım. Kenarda paramız yoktu, işyeri kapansaydı mecburen arabayı satacaktık, bir süre iş bulamamam durumunda ise evi satmak zorunda kalabilirdik. Bu nedenle 2019 yılında güvenlik fonu biriktirmek için epey çaba sarf ettim ve altı aylık giderimiz tutarında birikim yaptım. İşyerim kapanırsa alacağım tazminat, bizi altı ay kadar idare edeceği için, işsiz kalma durumunda bir yıl aynı standartlarda yaşayacak paramız var ve bu beni gerçekten güvende hissettiriyor.

Sağlık sigortası, hayat sigortası ve Bes’in de güvenlik fonunun parçalarını olduğunu düşünüyorum. Paraya en çok ihtiyaç duyulan zamanlar ne yazık ki genellikle en kötü zamanlar oluyor. İyi günler de kötüyü düşünürek, bu konulara yatırım yapılması gerektiğini düşnüyorum.

Birikim Yapmak: Birikimin ay sonu kalan tutar üzerinden yapılmayacağını, ay başında birikim yapılacak paranın belirlenerek, maaş yatar yatmaz ayrılması gerektiğini öğrendim. Birikim için motive edici sebepler olması gerektiğini öğrendim.
 
Çocuklara Para Yönetimini Öğretmek

Ela 7 yaşına gelmek üzere. Okulda finansal okuryazarlık dersi var. Bu derste, 4 adet kumbara oluşturmamızı istediler.

Harcama Kumbarası: Almak istediği oyuncak, tatlı gibi şeyler için biriktirilecek olan para

Birikim Kumbarası: Bisiklet gibi satın almak istediği daha pahalı eşyalar için, biriktirilecek olan para

Paylaşım Kumbarası: Bağış yapması için biriktirilecek olan para

Kitap Kumbarası: Kitap alabilmesi için biriktirilecek olan para

Bu yöntemi çok beğendim. Pazar günleri bütün kumbaralarına 10’ar lira atmaya başladık. Harcama ve kitap kumbaraları açılabilir; birikim ve paylaşım kumbaralarını ise açılmayan olanlardan seçtik.

Birikim ve paylaşım kumaralarını yıl başında açacağız. Diğerlerini ise istediği zaman açıp kullanabilir. Harcama kumbarasındaki para ile oyuncak alırsa, muadil bir oyuncağı evden göndermesi gerekiyor. Aynı şey kostüm ve süslü elbiseler için de geçerli. İhtiyaçlarını ben alıyorum, isteklerini ise bundan sonra kızım kendi parası ile alacak veya alamayacak:)

Bir de beraber dışarı çıktığımızda, birşeyler için tutturduğunda “Param Yok” yerine “İhtiyacın yok” demeye özen gösteriyorum. İhtiyaç-istek ayrımını 30’lu yaşlarada ancak öğrenmiş bir kadın olarak, kızım için, bu konuda ne kadar erken farkındalık yaratabilirsem o kadar iyi.
 
Altın ve döviz riskli yatırımlar kategorisinde sayılıyor. Yarı-yarı paylaştırarak riski dağıtabilirsin. Uzun vadede her ikisi uzun zamandır artıyor. Aslında bu iki yatırımda paranın değerini korumuş oluyorsun.
 
Özlem Denizmen-Cebinde Mucize Yarat kitabı para yönetimi ile ilgili her konuda özet bilgi veren faydalı bir kitap bence.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…