Çok iyi fikir. Biz de eşimle zaman zaman yapıyoruz bunu. Ben cocuklarımın varsa anneanne,babanne,hala,teyze,dayı,amca ile vakit geçirerek büyümesini onemsiyorum. Sürekli yasayamam sanırım o ayrı konuSelamlar Hanımlar,
Dün işyerinde denetim vardı. Güzel geçti, sorunsuz atlattık ancak bu hafta denetim yüzünden epey yoğundum.
Dün akşam kayınvalidem geldi. Pazar akşamına kadar kalacak. Ayda bir bu şekilde gelmesini istedik kendisinden. Hem kızlarla vakit geçirsinler hem de biz eşimle bir hafta sonunu rahat geçirelim diye düşündük.
Yine çok faydalı bir yazı olmuş teşekkürlerVERİMLİ İŞ HAYATI
İş hayatındaki kritik soru “17.02.2020 tarihinde sabah 10:00’da hangi işi yapacağım” sorusudur. Tarih ve saat değişir ancak soru bakidir ve eğer bu soruya net bir cevabınız yoksa işler bir süre sonra karışacak demektir.
İşlerin aksamaması, acil hale dönüşmemesi için kendi uyguladığım yöntemlerden bahsetmek istiyorum.
Yıllık Takvim Oluşturma: Her yıl Aralık ayında, gelecek yılın takvimini oluştururum. O ay içerisinde belli bir tarihte yapılması gereken işleri takvime yazarım.
Aylık İş Planı: Her ayın son günü, gelecek ayın iş planını oluştururum. Bu plana takvimdeki işleri ve o ay içerisinde yapılaması gereken işleri eklerim.
Proje Listesi: İşyerinde gün içerisinde yaptığınız işlerin önemli bir bölümü projelerin adımlarıdır. Mesela bir prosedürü de proje olarak değerlendirebiliriz, tarafımıza yapılacak denetimi de.
Küçük bir örnek verecek olursam, bugün sabah 11:00’de işyerinde yangın tatbikatı vardı. Bu tarihi iş güvenliği uzmanı ile birlikte belirledikten sonra proje listeme “Yangın Tatbikatı” başlığı ile ekledim.
Altına da yapılması gereken adımları girdim. Bu adımlar;
Bu işlerin tatbikattan önce yapılması gerekiyor ancak hiçbirinin tarihi belli değil.
- Yangın söndürme firması ile tarih mutabakatı sağlanacak
- Tatbikat tarihi personele duyurulacak
- Devlet Hava Meydanlarına Resmi Yazı Gönderilecek
Günlük Yapılacaklar Listesi: Günlük yapılacakları belirlerken, öncelikle takvimi kontrol ediyorum. Sonrasında projeler listeme ve aylık iş planıma baktıktan sonra gün içerisinde yapılacakları belirliyorum. Belirlediğim işleri karışık bir şekilde bir kağıda yazıyorum. Sonrasında ajandamda günü 4 bölüme ayırıyorum.
1.bölüm Acil ve Önemli İşler
2.Bölüm Acil Olmayan ve Önemli İşler
3.Bölüm Acil ve Önemsiz İşler
4.Bölüm Acil Olmayan ve Önemsiz İŞler
İşleri bu şekilde kategorize ettikten sonra birinci kategoriden değerlendirmeye başlıyorum. Her bir yapılacak iş için iki tane sorum var. Birinci soru: Bu iş 2 dakikadan kısa sürede yapılabilir mi? Cevap evet ise yapıp kurtuluyorum.
Eğer iş 2 dakikadan daha uzun sürecekse yeni bir soru devreye giriyor. “Bu işi başkasınahavale edebilir miyim” Cevap evet ise, işi ilgili kişiye havale edip, “Beklemede” listesini güncelliyorum.
Beklemede Listesi: İşin başka bir insanda bekleyen bölümü için tuttuğum excel. İşi kime, hangi tarihte havale ettiğimi yazıyorum. Mesela “Sigorta için gerekli bilgileri Nuray Hanım’a gönder” benim iş listemde olan bir iş. Bunu yaptıktan sonra karşıdan sigorta evrağını bekliyorsam, Beklemede listesine Nuray Hanım Sigorta yazıyorum. Aynı zamanda gönderdiğim e-postayı da Outlook’ta “Beklemede” klasörü içerisine kaydediyorum.
Günü Bölen İşler: Günlük iş planını yapıp, işe koyulunca mutlaka birileri birşey isteyerek günlük planınıza dahil olur. Burada da önceliğim “2 dakika kuralı”. Benden isteneni 2 dk içinde halledebilirsem, hemen yapıp gönderiyorum. Daha uzunsa ve havale edemiyorsam Outlook’ta “Faaliyet” klasörüne atıyorum. Ne zaman cevap vereceğime dair de karşı tarafı sözlü veya yazılı olarak bilgilendiriyorum.
Sonuç olarak, yapılacaklar bitmez, listenin tamamını yapıp bitirmek mümkün değildir. Önemli olan zamanında, doğru işleri yapmak, işler krize dönmeden yani acil hale gelmeden halletmektir.
Ben de sürekli yaşayamam:)) Ama arada bu şekilde gidip gelmeleri çok iyi oluyor.Çok iyi fikir. Biz de eşimle zaman zaman yapıyoruz bunu. Ben cocuklarımın varsa anneanne,babanne,hala,teyze,dayı,amca ile vakit geçirerek büyümesini onemsiyorum. Sürekli yasayamam sanırım o ayrı konuBu ara benim işlerde çok yogun ne zaman ptesi idi cuma hangi ara oldu anlamadım. Gunlu işlerin önüne acil başka başka işler girdi. Artık planlamıyorum yetisebildiğim kadarıyla yola devam ediyorum:)
Aslında bu haftasonu ılgaza gidesim vardı fakat kızlar yeniden hasta olacak diye korkuyorum. Adam akıllı bir kar manzarası izleyemedik bu yıl
Ben teşekkür ederim canımYine çok faydalı bir yazı olmuş teşekkürlerlütfen daha çok yaz elecda
Bir kitap yazın lütfen harikasınız yine...VERİMLİ İŞ HAYATI
İş hayatındaki kritik soru “17.02.2020 tarihinde sabah 10:00’da hangi işi yapacağım” sorusudur. Tarih ve saat değişir ancak soru bakidir ve eğer bu soruya net bir cevabınız yoksa işler bir süre sonra karışacak demektir.
İşlerin aksamaması, acil hale dönüşmemesi için kendi uyguladığım yöntemlerden bahsetmek istiyorum.
Yıllık Takvim Oluşturma: Her yıl Aralık ayında, gelecek yılın takvimini oluştururum. O ay içerisinde belli bir tarihte yapılması gereken işleri takvime yazarım.
Aylık İş Planı: Her ayın son günü, gelecek ayın iş planını oluştururum. Bu plana takvimdeki işleri ve o ay içerisinde yapılaması gereken işleri eklerim.
Proje Listesi: İşyerinde gün içerisinde yaptığınız işlerin önemli bir bölümü projelerin adımlarıdır. Mesela bir prosedürü de proje olarak değerlendirebiliriz, tarafımıza yapılacak denetimi de.
Küçük bir örnek verecek olursam, bugün sabah 11:00’de işyerinde yangın tatbikatı vardı. Bu tarihi iş güvenliği uzmanı ile birlikte belirledikten sonra proje listeme “Yangın Tatbikatı” başlığı ile ekledim.
Altına da yapılması gereken adımları girdim. Bu adımlar;
Bu işlerin tatbikattan önce yapılması gerekiyor ancak hiçbirinin tarihi belli değil.
- Yangın söndürme firması ile tarih mutabakatı sağlanacak
- Tatbikat tarihi personele duyurulacak
- Devlet Hava Meydanlarına Resmi Yazı Gönderilecek
Günlük Yapılacaklar Listesi: Günlük yapılacakları belirlerken, öncelikle takvimi kontrol ediyorum. Sonrasında projeler listeme ve aylık iş planıma baktıktan sonra gün içerisinde yapılacakları belirliyorum. Belirlediğim işleri karışık bir şekilde bir kağıda yazıyorum. Sonrasında ajandamda günü 4 bölüme ayırıyorum.
1.bölüm Acil ve Önemli İşler
2.Bölüm Acil Olmayan ve Önemli İşler
3.Bölüm Acil ve Önemsiz İşler
4.Bölüm Acil Olmayan ve Önemsiz İŞler
İşleri bu şekilde kategorize ettikten sonra birinci kategoriden değerlendirmeye başlıyorum. Her bir yapılacak iş için iki tane sorum var. Birinci soru: Bu iş 2 dakikadan kısa sürede yapılabilir mi? Cevap evet ise yapıp kurtuluyorum.
Eğer iş 2 dakikadan daha uzun sürecekse yeni bir soru devreye giriyor. “Bu işi başkasınahavale edebilir miyim” Cevap evet ise, işi ilgili kişiye havale edip, “Beklemede” listesini güncelliyorum.
Beklemede Listesi: İşin başka bir insanda bekleyen bölümü için tuttuğum excel. İşi kime, hangi tarihte havale ettiğimi yazıyorum. Mesela “Sigorta için gerekli bilgileri Nuray Hanım’a gönder” benim iş listemde olan bir iş. Bunu yaptıktan sonra karşıdan sigorta evrağını bekliyorsam, Beklemede listesine Nuray Hanım Sigorta yazıyorum. Aynı zamanda gönderdiğim e-postayı da Outlook’ta “Beklemede” klasörü içerisine kaydediyorum.
Günü Bölen İşler: Günlük iş planını yapıp, işe koyulunca mutlaka birileri birşey isteyerek günlük planınıza dahil olur. Burada da önceliğim “2 dakika kuralı”. Benden isteneni 2 dk içinde halledebilirsem, hemen yapıp gönderiyorum. Daha uzunsa ve havale edemiyorsam Outlook’ta “Faaliyet” klasörüne atıyorum. Ne zaman cevap vereceğime dair de karşı tarafı sözlü veya yazılı olarak bilgilendiriyorum.
Sonuç olarak, yapılacaklar bitmez, listenin tamamını yapıp bitirmek mümkün değildir. Önemli olan zamanında, doğru işleri yapmak, işler krize dönmeden yani acil hale gelmeden halletmektir.
Çok teşekkür ederimBir kitap yazın lütfen harikasınız yine...
Soruna cevap vermeden önce ben sana sorayım. Neden birikim yapıyorsun? Kısa-Orta ve Uzun vadeli birikim hedeflerin neler?Bu aralar ekonomi yatırımla ilgilenmek istiyorum,elecda senin önerin üzerine dengin baba yoksul baba kitabını okumaya başladım, başka tavsiye edeceğin kitap/sayfa/video var mı? Dolar mı altın mı güvenilir sence
Birikim yapmayınca aradaki para çarçur oluyor o yüzden bir plan belirlemek istedim. Golf marka arabamız var ben arabayı süremediğim için ikinci arabaya ihtiyacımız olmuyır ama 2020yılında tek başıma araba sürebilmek istiyorum sonra da birikimin akışına göre sedan bir araba almak istiyorum eşimeSoruna cevap vermeden önce ben sana sorayım. Neden birikim yapıyorsun? Kısa-Orta ve Uzun vadeli birikim hedeflerin neler?
Kendi işini kurmaktan bahsetmişsin nasıl bir iş var hayalindePARA YÖNETİMİ
Bildiğiniz üzere maaşlı çalışıyorum. Maaş harici bir gelir kaynağım yok. Maaşım ayın 1’inde yatıyor. Ocak ayında da 1 maaş ikramiye alıyorum. Maaşımı şu şekilde 4 eşit parçaya böldüm.
¼ Borç (Ev Kredisi)
¼ Birikim
¼ Eğitim-Bakım Masrafları
¼ Geçim (Ev, kişisel giderler ve çocukların masrafları)
Kendime, 2019 yılı başında, 5 yıllık kalkınma planı oluşturdum. Yılık hedeflerim şu şekilde:
2019 Hedefi Güvenlik Fonu Biriktirmek: Hedeflediğim tutarı biriktirdim. adesiz usd hesabında tutuyorum.
2020 Hedefi Ev Kredisini Kapatmak: Bu yıl birikim için ayırdığım tutarı da ev kredisi için açtığımız hesaba aktarıyorum. 2021 Ocak’ta ikramiyeyi de ekleyip, kalan ev borcunu kapatmayı hedefliyorum.
Ana hedefim ev kredisini kapatmak ancak bu yıl üç hedefim daha var:
Bu yıl % 10 oranında zam alacağız. Nisan ayında, 4 aylık zam tutarını toplu yatıracaklar. Zamdan gelen ekstra tutarın bir kısmını altın hesabında tutacağım. Az bir kısmı ile de yatırım fonu, hisse senedi işlerine girmeyi düşünüyorum. Benim için bir öğrenme süreci olacağı için kaybetmekten üzülmeyeceğim miktarlarda yatırım yapacağım.
- Aylık 200 lira kumbara birikimi yapmak
- Ela’nın okul taksitleri Mayıs-Aralık arasında. Ocak-Nisan döneminde de sanki taksit varmış gibi aynı tutarı Euro hesabında biriktirmek
- Alışveriş Yapmadan 1 Yıl Geçirmek
2021 Hedefi: İkinci Aracı Satın Almak: Şu an 2016 Model Octaiva’mız var. Kendisinden oldukça memnunuz. Sıfır almıştık. Eşim ve ben servisle işe gidiyoruz. Sabah eşim Ela’yı araba ile okula bırakıyor, eve geri dönüp arabayı park ediyor ve servisle işe gidiyor. Ben akşamları servisten evin önünde inip, arabayı alıyor ve Ela’yı almak üzere okula gidiyorum.
Ancak 2021 Eylül’de İpek kreşe başlayacak. Eşim de ben de servisle gidip gelmekten rahatsızız. İkinci aracı alırsak sabah eşim kızlarla beraber çıkar, okullara dağıttıktan sonra araba ile işine gider. Ben de işe araba ile giderim, akşam kızları toplar eve gelirim diye düşündük.
2022 Hedefi: Bir Yıllık Eğitim Giderini Biriktirmek: Kızların bir yıllık eğitim giderinin hazırda olmasını istiyorum. Bunun için birikim yapaağım.
2023 Hedefi: Ev Eşyalarını Yenilemek: Salonumu değiştirmek istiyoruma ama şu an İpek küçük ve her tarafı boyuyor. 2023’te 5 yaşında olacak ve artık eşyalara zarar vermez diye düşünüyorum.
2023’ten sonra kendi işimi kurmayı ve maaştan bağımsızlaşmayı istiyorum.
Sizin maddi hedefleriniz neler? Parayı nasıl yönetiyorsunuz. Paylaşabilirseniz çok sevinirim.
Sevgiler,
Okuduğum kitapta finans bilgisi bilmenin önemini çok vurgulamıştı ben de öğrenmek istiyorum ama uçsuz bucaksız kaynak var ekonomiyle ilgili ve vaktim çok yok, hepsini özet olarak en kısa yoldan öğrenebilecepim bir kaynak tavsiyen olur muSoruna cevap vermeden önce ben sana sorayım. Neden birikim yapıyorsun? Kısa-Orta ve Uzun vadeli birikim hedeflerin neler?
Altın ve döviz riskli yatırımlar kategorisinde sayılıyor. Yarı-yarı paylaştırarak riski dağıtabilirsin. Uzun vadede her ikisi uzun zamandır artıyor. Aslında bu iki yatırımda paranın değerini korumuş oluyorsun.Birikim yapmayınca aradaki para çarçur oluyor o yüzden bir plan belirlemek istedim. Golf marka arabamız var ben arabayı süremediğim için ikinci arabaya ihtiyacımız olmuyır ama 2020yılında tek başıma araba sürebilmek istiyorum sonra da birikimin akışına göre sedan bir araba almak istiyorum eşimegolf de bana kalacak, şehirlerarası giderken golfe sığmakta zorlanıyoruz artık büyük arabayla gideriz. Evimiz de yok arabadan sonraki hedefim de ev sahibi olmak, ama ne kadar biriktirebilirim kestiremiyorum araba ve ev için önümde hedef koyamıyorum şu zamana olur diye, altın veya dolar hesabı Türk lirası olarak biriktirmekten daha karlı olacağını düşündüğüm için ikisinden birini düşünüyorum ama hangisi daha avantajlı onu bilemiyorum
Kızım büyüyor okula başladığında masrafı dağ da artacak o yüzden o okula başlayana kadar maksimum birikim yapmak istiyorum
Özlem Denizmen-Cebinde Mucize Yarat kitabı para yönetimi ile ilgili her konuda özet bilgi veren faydalı bir kitap bence.Okuduğum kitapta finans bilgisi bilmenin önemini çok vurgulamıştı ben de öğrenmek istiyorum ama uçsuz bucaksız kaynak var ekonomiyle ilgili ve vaktim çok yok, hepsini özet olarak en kısa yoldan öğrenebilecepim bir kaynak tavsiyen olur mu
Bunu daha rahat bir vakitte detaylı yazayım:)Kendi işini kurmaktan bahsetmişsin nasıl bir iş var hayalinde
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?