PARA YÖNETİMİ
Bildiğiniz üzere maaşlı çalışıyorum. Maaş harici bir gelir kaynağım yok. Maaşım ayın 1’inde yatıyor. Ocak ayında da 1 maaş ikramiye alıyorum. Maaşımı şu şekilde 4 eşit parçaya böldüm.
¼ Borç (Ev Kredisi)
¼ Birikim
¼ Eğitim-Bakım Masrafları
¼ Geçim (Ev, kişisel giderler ve çocukların masrafları)
Kendime, 2019 yılı başında, 5 yıllık kalkınma planı oluşturdum. Yılık hedeflerim şu şekilde:
2019 Hedefi Güvenlik Fonu Biriktirmek: Hedeflediğim tutarı biriktirdim. adesiz usd hesabında tutuyorum.
2020 Hedefi Ev Kredisini Kapatmak: Bu yıl birikim için ayırdığım tutarı da ev kredisi için açtığımız hesaba aktarıyorum. 2021 Ocak’ta ikramiyeyi de ekleyip, kalan ev borcunu kapatmayı hedefliyorum.
Ana hedefim ev kredisini kapatmak ancak bu yıl üç hedefim daha var:
- Aylık 200 lira kumbara birikimi yapmak
- Ela’nın okul taksitleri Mayıs-Aralık arasında. Ocak-Nisan döneminde de sanki taksit varmış gibi aynı tutarı Euro hesabında biriktirmek
- Alışveriş Yapmadan 1 Yıl Geçirmek
Bu yıl % 10 oranında zam alacağız. Nisan ayında, 4 aylık zam tutarını toplu yatıracaklar. Zamdan gelen ekstra tutarın bir kısmını altın hesabında tutacağım. Az bir kısmı ile de yatırım fonu, hisse senedi işlerine girmeyi düşünüyorum. Benim için bir öğrenme süreci olacağı için kaybetmekten üzülmeyeceğim miktarlarda yatırım yapacağım.
2021 Hedefi: İkinci Aracı Satın Almak: Şu an 2016 Model Octaiva’mız var. Kendisinden oldukça memnunuz. Sıfır almıştık. Eşim ve ben servisle işe gidiyoruz. Sabah eşim Ela’yı araba ile okula bırakıyor, eve geri dönüp arabayı park ediyor ve servisle işe gidiyor. Ben akşamları servisten evin önünde inip, arabayı alıyor ve Ela’yı almak üzere okula gidiyorum.
Ancak 2021 Eylül’de İpek kreşe başlayacak. Eşim de ben de servisle gidip gelmekten rahatsızız. İkinci aracı alırsak sabah eşim kızlarla beraber çıkar, okullara dağıttıktan sonra araba ile işine gider. Ben de işe araba ile giderim, akşam kızları toplar eve gelirim diye düşündük.
2022 Hedefi: Bir Yıllık Eğitim Giderini Biriktirmek: Kızların bir yıllık eğitim giderinin hazırda olmasını istiyorum. Bunun için birikim yapaağım.
2023 Hedefi: Ev Eşyalarını Yenilemek: Salonumu değiştirmek istiyoruma ama şu an İpek küçük ve her tarafı boyuyor. 2023’te 5 yaşında olacak ve artık eşyalara zarar vermez diye düşünüyorum.
2023’ten sonra kendi işimi kurmayı ve maaştan bağımsızlaşmayı istiyorum.
Sizin maddi hedefleriniz neler? Parayı nasıl yönetiyorsunuz. Paylaşabilirseniz çok sevinirim.
Sevgiler,