VERİMLİ İŞ HAYATI
İş hayatındaki kritik soru “17.02.2020 tarihinde sabah 10:00’da hangi işi yapacağım” sorusudur. Tarih ve saat değişir ancak soru bakidir ve eğer bu soruya net bir cevabınız yoksa işler bir süre sonra karışacak demektir.
İşlerin aksamaması, acil hale dönüşmemesi için kendi uyguladığım yöntemlerden bahsetmek istiyorum.
Yıllık Takvim Oluşturma: Her yıl Aralık ayında, gelecek yılın takvimini oluştururum. O ay içerisinde
belli bir tarihte yapılması gereken işleri takvime yazarım.
Aylık İş Planı: Her ayın son günü, gelecek ayın iş planını oluştururum. Bu plana takvimdeki işleri ve o ay içerisinde yapılaması gereken işleri eklerim.
Proje Listesi: İşyerinde gün içerisinde yaptığınız işlerin önemli bir bölümü projelerin adımlarıdır. Mesela bir prosedürü de proje olarak değerlendirebiliriz, tarafımıza yapılacak denetimi de.
Küçük bir örnek verecek olursam, bugün sabah 11:00’de işyerinde yangın tatbikatı vardı. Bu tarihi iş güvenliği uzmanı ile birlikte belirledikten sonra proje listeme “Yangın Tatbikatı” başlığı ile ekledim.
Altına da yapılması gereken adımları girdim. Bu adımlar;
- Yangın söndürme firması ile tarih mutabakatı sağlanacak
- Tatbikat tarihi personele duyurulacak
- Devlet Hava Meydanlarına Resmi Yazı Gönderilecek
Bu işlerin tatbikattan önce yapılması gerekiyor ancak hiçbirinin tarihi belli değil.
Günlük Yapılacaklar Listesi: Günlük yapılacakları belirlerken, öncelikle takvimi kontrol ediyorum. Sonrasında projeler listeme ve aylık iş planıma baktıktan sonra gün içerisinde yapılacakları belirliyorum. Belirlediğim işleri karışık bir şekilde bir kağıda yazıyorum. Sonrasında ajandamda günü 4 bölüme ayırıyorum.
1.bölüm Acil ve Önemli İşler
2.Bölüm Acil Olmayan ve Önemli İşler
3.Bölüm Acil ve Önemsiz İşler
4.Bölüm Acil Olmayan ve Önemsiz İŞler
İşleri bu şekilde kategorize ettikten sonra birinci kategoriden değerlendirmeye başlıyorum. Her bir yapılacak iş için iki tane sorum var. Birinci soru: Bu iş 2 dakikadan kısa sürede yapılabilir mi? Cevap evet ise yapıp kurtuluyorum.
Eğer iş 2 dakikadan daha uzun sürecekse yeni bir soru devreye giriyor. “Bu işi başkasınahavale edebilir miyim” Cevap evet ise, işi ilgili kişiye havale edip, “Beklemede” listesini güncelliyorum.
Beklemede Listesi: İşin başka bir insanda bekleyen bölümü için tuttuğum excel. İşi kime, hangi tarihte havale ettiğimi yazıyorum. Mesela “Sigorta için gerekli bilgileri Nuray Hanım’a gönder” benim iş listemde olan bir iş. Bunu yaptıktan sonra karşıdan sigorta evrağını bekliyorsam, Beklemede listesine Nuray Hanım Sigorta yazıyorum. Aynı zamanda gönderdiğim e-postayı da Outlook’ta “Beklemede” klasörü içerisine kaydediyorum.
Günü Bölen İşler: Günlük iş planını yapıp, işe koyulunca mutlaka birileri birşey isteyerek günlük planınıza dahil olur. Burada da önceliğim “2 dakika kuralı”. Benden isteneni 2 dk içinde halledebilirsem, hemen yapıp gönderiyorum. Daha uzunsa ve havale edemiyorsam Outlook’ta “Faaliyet” klasörüne atıyorum. Ne zaman cevap vereceğime dair de karşı tarafı sözlü veya yazılı olarak bilgilendiriyorum.
Sonuç olarak, yapılacaklar bitmez, listenin tamamını yapıp bitirmek mümkün değildir. Önemli olan zamanında, doğru işleri yapmak, işler krize dönmeden yani acil hale gelmeden halletmektir.