Popüler Konu Verimli Rutin

Çocukların oyuncakları konusunda da yazmak istedim
7 yaş kızımın bir çok kutu oyunu var. Sıralama yaparsam en sevdiğimiz üçlü
1- Look Look oyunu bir dikkat oyunu. Siyah zemin üzerine birbirine çok benzeyen figürler var. Figürlerin kartlarını ortaya koyduğunda ilk gören kazanıyor. Bir de toplama ve çıkartma yapan kartları var o kartaları geçen sene kullanmaya başladık ama figür bulma oyunu 4 yaşından beri bizim evde aktif oynanıyor.
2- Make'nBreak dikkat ve motor beceri gerektiren bir oyun. Sanırım 12 tane küçük tahta bloktan oluşuyor oyun blokların sırlandığı görsel kartları var. Ve bir de zaman tutulmasına yarayan bir zil var. Kart seçiyorsun seçtiğin şekli süre dolmadan bloklarla yapmaya çalışıyorsun. süre stresi blokların yıkılması vs eğlenceli bir oyun. 4-5 yaş civarından beri oynuyorlar. % yaşındaki oğlum için renksiz kartları veriyorum o da yapıyor.
3- Dr Eureka bu oyun da dikkat ev motor beceri gerektiriyor. Kartlardaki şekilleri tüplerdeki toplarla oluşturmaya çalışıyorlar. Tüplerden toplar kaçıyor. Şekil oluşturmak, aktarmak zor. bunu henüz 5 yaşındaki oğlum yapamıyor. Kızım da yavaş yavaş hızlanıyor.

5 yaş oğlumum en sevdiği oyun evcilik Barbieler, chealseler, ikeanın oyun evi onun en çok sevdiği alan. İkea oyun evini oturma ve yatak odası takımını bizimkiler tepe tepe kullandı bu nedenle çok hakkını veren bir oyuncak grupu oldu. Diğer tüm küçük parçalı oyuncaklar bu evin içinde görev alıyor, oynatıyorlar, yediriyor içiriyorlar. Tüm senaryolar o ev üzerinden dönüyor. Kızım büyük bebek seviyor kendi bebeklik kıyefetlerinden ayırmıştım onları giydirip çıkartıyor onunla oynuyor daha çok.

Para

• Maddi refah özgürlüktür. Para, sonuca götüren bir araçtır. Ne iyidir ne de kötü. Önemli olan bizim onunla ne yaptığımızdır.

• Minimalist bütçe yapmak, sıradan bütçeye yapmaya benzer, ancak sizin için önemli olana daha fazla vurgu yapılır. Parayı kuruşuna kadar planlayıp, takip etmenin ötesinde, hangi gelir ve gider kalemlerinin hayatımıza değer kattığına, mutluluğumuza katkı sağladığına bakarak, onlara daha fazla kaynak ayırabiliriz. Aynı zamanda, gereksiz şeylere ve esenliğimize ço az etkisi olan kalemlere harcama yapmayı bırakırız.

• Minimalist bir bütçe yapmak, daha ziyade bilinçli karar vermekle ilgilidir. Minimalizm bir yoksunluk değil, keyiftir. Hayatınızın birincil amacı mutlu olmaktır. Paranızı harcarken mutlu olmuyorsanız, bütçeniz bu amaca hitap etmiyordur.

• Nesnelere sahip olmakta ya da tüketim yapmakta yanlış birşey yok. Sorun, sahip olduğumuz eşyalara, ona neden sahip olduğumuzu sorgulamadan çok fazla anlam yüklediğimizde ortaya çıkar.

• İndirimlerde ihtiyacımız olmayan şeyleri almaya meylederiz. Belki indirimlerden faydalanarak, fiyatı üzerinden %50 tasarruf etmiş oluruz ancak o şeyi almadığımızda tasarrufumuz %100 olur.
Ben az önce aylık bütçemdeki kalemleri, bei mutlu edip etmediklerine göre bir değerlendirdim. Her bir kalem için vardığım sonuçlar şu şekilde:

Ev Kredisi: Bu ay 60. taksidi ödedik. Toplam 120 ay çekmiştik. Evimden memnunum ancak bu borç beni rahtasız ediyor. 2020'de kendimi zorlayarak daha fazla taksit ödemeye çalışacağım. Ne kadar erken bitirebilirsek o kadar iyi.

Okul Ödemesi: Ela'nın okul ödemesi bu. Daha önce devlet mi özel okul mu diye ayrıntılı bir yazı paylaşmış ve özel okulda karar kılmıştım. Eşim de ben de maaşlı çalışan insanlarız. Bunu ne kadar sürdürebiliriz bilmiyorum ancak elimden geldiğince sürdürmeye çalışacağım.

Bakıcı Ücreti: Bir aksilik olmazsa, İpek'in 2,5-3 yaşına kadar abla ile devam edeceğiz. Maaş+sigorta bizi zorluyor ancak yapacak birşey yok. Sonrasında İipek zaten kreşe gidecek ve ablaya ödediğimiz parayı oraya vereceğiz.

Yeme-İçme: Sağlıklı beslenme benim için önemli. Bu nedenle çiftlik alışverişinden kısmayacağım ancak et ve market konusunda daha uygun fiyat araştırması içerisindeyim. Bu kalmelerden biraz tasarruf etmek istiyorum.

Giyim: Giyim alışverişim epey azaldı. İyi görünmeyi önemsiyorum, bu nedenle sezonlarda yeni alım yapabilirim ancak bu 1-2 parçayı geçmez.

Kişisel Bakım: Aylık manikür, pedikür, kaş ve haftada 1-2 kez fön çektirmek, bana kendimi iyi hissettiriyor. Bu nedenle bu kalemden kesinti yapmayacağım. Az ve öz ürün kullanıyorum. Onları kullanmaya devam edeceğim.

Kitap: Aylık hedefler doğrultusunda kitap olumakta beni çok mutlu ediyor. Aylık kitap alışverişine devam:)

Çocuk: İpek'e hiç kıyafet almadık:) Ela'nın eskileri giyiyor. Ela için de sezon başı alışveriş yaptım. Ama ben alışveriş yaptıktan sonra hem teyze hem hala epey birşey almışlar. Bundan sonra önce onlar alsın, sonra ben alayım diye düşünüyorum:)Kızlara kitap alabilirim ama Ela'ya daha fazla oyuncak almak istemiyorum. Bayram harçlıkları ile alsın kendi.

Hediye: Bu konudan çok muzdaribim. Ela'nın arkadaşlarının doğum günleri bitmiyor bitmiyor:bicak: Hepsine katılmama kararı aldım. Ela'ya haber vermeden, doğum günlerine gitme sayımızı epey düşüreceğim.

Eğlence: Anne-çocuk etkinliklerinden de fenalık geldi. Geçen gün okul çıkışı Ela'nın kreşinden iki anne ile okulun karşısında oyun alanı olan bir kafeye gittik. 150 lira hesap geldi ki içinde yemek yok:KK57: Bu tarz etkinliklerden arazi olmayı ve bütçemi rahatlatmayı planlıyorum:)

Ev kredisi için son taksitlerini kapatmayı düşünmüştüm ben de bi ara, ama zaten faizi başta alan bankaya toplu para yatırmanın bana bi getirisi veya götürüsü olmayacağını düşünerek "beklesin banka" dedim. he olur da faiz düşürürlerse yapılandırmanı öneririm ama erken ödeme yapma derim.

Legolar da çokça oynanan bir oyuncak bizim evde. Şu an çok pahalandılar maalesef ama süreç içinde doğum günlerinde vs alınarak birikmiş bir lego stoğumuz var, kutularda saklıyorum açtığımda sofra bezi üzerine döküyorum istedikleri gibi oynuyorlar ve kaldırıyorum. Ben lego classic almayı seçtim uzun vadede oynasınlar diye. Lego duplodan bir setimiz var. 18 ay sonrası için lego duplo öneririm bizdeki sayı treni sayılar renkler üzerine konuşulabiliyor. Ama çok kısa sürede küçük parçalı Legolar ile oynama başladıkları için duplo yatırımı yapmak bana pek de mantıklı gelmiyor.

Mothercare in içinde elc markasına ait oyucaklar satılıyordu hala var mı bilmiyorum ama 2 yaş döneminde en çok oradan oyuncak aldığımı hatırlıyorum. Ahşap renkli bloklar almıştım üstüste dizip yıkıyorlardı. Hala oynuyorlar kesinlikle hakkını veren oyuncaklardan biri ahşap bloklar. Yine elc den buzdolabı üzerine yapıştırılan yani mıknatıslı harfler ve sayılar almıştım. Ben yemek yaparken veya mutfakta işim varken yanımda durmalarına yardımcı oluyordu. yine 2 yaş civarı çok kullanmıştım. Asya okuma-yazma, toplama-çıkartma öğrendikten sonra da oyun için kullanılmaya devam etti. Yani devri geçmeyen oyuncaklardan oldular bizim evde. Elcden aldığımız dinazorlar da hala kullanılıyor. Kavanoz içinde mini hayvan figürleri almıştım yine elc marka onlar da hayvanat bahçesi için kullanılıyor. Kızım 2 yaşındayken almıştım sonra oğlana geçti hala zamanla çıkartıp kullanılıyorlar. Ahşap üçgen, daire, kare, d,kdörtgen parçaların bir çubuğa geçtiği bir oyuncak almıştım. Onun haşatı çıkana kadar oynadılar. Deliklerine göre tek tek yerlerine geçiyordu üst üste, uygun yer olmayınca takılamıyordu.

Puzzlelar da hep oyun konusu oldu bizim evde. 1 yaş civarında üzerlerinde tutacak yerleri olan ve sadece kendi boşluğuna geçen puzzlelarla oynadılar. Bul tak mı deniliyor onlara bilemedim. Bu oyunun kıyafet giydirileni vardı mesela en sevdikleri. Kazak, Etek ve ayakkabılar bir de kafadan oluşuyordu. Kazak ve etek değiştirilip kombin yapılıyordu. Ben bile seviyordum :) Sonra pilsanın plastik ve 12 parçadan oluşan puzzlerını gördüm migrosta ve çok uygun fiyatlıydı. Onlarla da çok oynadılar. Sonra daha büyük parçalı karton klasik puzzlelara geçtiler. Kızım sevdi ve parça sayısını ilerletti, büyüklüğünü küçülttü. Ama oğlum çok ilgili değil. Bir kutudan üç farklı puzzle çıkan setlerden alıyordum, çeşit sayısı artıyordu.
Bir doğum gününde de küp puzzle geldi küpün 6 yüzünde farklı bir şekil var. Hem aynı tarafı seçip hem oluşturmak zorundalar onu da çok sevdiler. Parça sayısı da sanırım 9 farklı bakış açısı için keyifli bir oyuncak. Google da aratırsanız ne demek istediğimi anlarsınız. Pek anlatamadım gibi geldi :)

Bi önerim de hama boncuk. Böyle minik minik boncuklar ve onların oturacağı zeminler var. Görsel bulup ekledim :KK49: Kızım 6 oğlum 4 yaşından beri oynuyor bu oyucakla. Kızım daha zor şeklileri yapıyor oğlum daha basit. Oğlum hiç şekil yapamazsa boş zemine tek tek takarak oynuyor. Onu oraya tek tek takmaya uğraşmak zaten yeterince ince motoru çalışıtırıyor. Yazı yazmak ve kalem tutmak için hazırlık diye düşünüyorum. Bir şekil çıkartsın kaygım yok. Asya ürün ortaya çıkarttığında kolye yapıyor, arkadaşlarına hediye ediyor.

hama.png

Kitaplar konusunda da öneride bulunmak isterim. Aslında instagramda bir dönem çocuk kitabı paylaşıyordum. Şimdilerde bıraktım yeniden başlayacağım sanırım :)
Özellikle 1. sınıf okuma öğrenmeden sonra artan kitap ihtiyacına tavsiyem kesinlikle şu seri.
tübitak.png

Tübitak yayınlarının kitapları hem uygun fiyatlı hem içeriği dolu dolu.
Matematik her yerde serisi matematiği hikaye içinde anlatıyor. Keyifle öğrettiğini düşünüyorum. Ben kızımla okurken oğlum da dinliyor. Bende serinin tamamı var bizde 5 yaş için sıkıcı olan kitaplarda var. Geçen sene okuduğumuz düşünülürse 4-5 yaşın dinleyebileceği kitaplar da var mesela Tarçın nerede kitabında tavşan tarçın apartmanda kayboluyor katlara çıkıyor 5. katta görülüyor sonra 3. kata iniyor sonra 9. kata çıkıyor vs gibi hikaye çocukların heyecanlı arayışı üzerinden anlatılıyor çok keyifli.

Tübitak yayınları ile ilgili bir bilgi daha zaten uygun fiyatlılar muadillerine göre fakat bir tübitak çalışanı kimliği ile kendi satış noktalarından aldığında indirimle satın alıyor. Bizim 300 e yakın kitabımız Tübitaktan bu yolla alınma o nedenle maliyet hesabında çok iyi denebilecek bir ortalama ile alındı. Ve içerik olarak benim beklentimi çokça karşılıyorlar. Ama artık o yakınımız tübitakta çalışmıyor buna rağmen çocuk kitapları konusunda ilk baktığım yer tübitak yayınları. 7 yaş için ilk okuma serisini de öneririm. 2+ için de çok güzel kitapları var. Her yaş için kitapları sitesinden inceleyebilirsiniz. Ama diğer online kitap satış siteleri tübitak fiyatından daha uyguna veriyor belirtmek isterim.

Bir de yine tübitak yayınlarının kutuları var. Foto bulayım :) Buldum :KK49:

etkinlik kartı.png

Bu kartlar da çok uygun fiyatlı hem oyun yerine geçen, hem yolculukta , hem evde ya da bir kafede çıkartılıp çocuğa verilebilecek nitelikte kartlar. Sanırım bunlar 3 yaştan itibaren var yine sitesinden incelenebilir.
Etkinlik kitapları, labirent kitapları, nokta birleştirme kitapları vs harika, çizim kitapları var ki resim seven çocuklar için harika. Kesinlikle incelenmeli :) Yapıştırma kitapları var bizimkilerin favorisi :KK36:

merhaba elecda elecda ve bu konuyu takip eden tüm kk kullanıcıları. elecda sen bütçe kalemlerini gözden geçirince bende şöyle bir değerlendirmek ve sizinle paylaşmak istedim :)
Ev Kredisi: 120 aylığına çektiğimiz kredinin son taksidini 3 ay önce ödedik. ancak evim beni mutlu etmiyordu. karanlıktı güneş almıyordu ve alt kattı. durum böyle olunca evimizi kiraya verip benimde iş yerime yakın bir konumdan kiraya çıktık kendi evimizden aldığımız kiranın başına 400 tl daha ekliyoruz kiradayız ama mutluyum iyi bir ev almayı ise emekliliğe bıraktık eşimde bende kamuda çalışıyoruz ben teknikerim eşim kalite kontrol uzmanı.
Okul Ödemesi: iki kızımda özel okulda okuyor büyük 7. sınıfta küçükte bu sene 1. sınıfa başladı bizde aynen bakıcıya verdiğimiz parayı özel okul taksitlerine aktardık. aylık 2500 tl ödememiz oluyor. ancak bu bedel beni rahatsız etmiyor mutlu ediyor. okulda memnunuz tabiri caizse gözüm arkada kalmıyor:)
Yeme-İçme: bulunduğum ilde doğal ürünlere ulaşma şansım var. civar köylerden anlaştığım teyzelerden süt yumurta yoğurt sebze meyve ihtiyaçlarımı karşılıyorum. et kasaptan almıyorum kurban kesiyoruz her sene bir süre idare ediyor. yıl ortasında bittiğinde 5 arkadaşla ortak yine kesim yapıp paylaşıyoruz. makarna salça tarhana turşu gibi şeyleri yazdan annemle hallediyoruz. çilolata bisküvi gibi şeyleri almamaya gayret ediyoruz iki yıldır. bu konuda epey yol katettik. bu harcamalarım aynen bu şekilde devam edecek.
Giyim: toplamda 15 parça kıyafetim var hepside kullanmaktan hoşlandığım kıyafetler örneğin siyah pantolana ihtiyacım olursa evdeki siyah pantolonumun işimi görmemesi gerekir. hiçbir kıyafetin ikinci çeşidi yok. böylece hem dolabımın düzenini sağlamam kolay oluyor hemde para ödediğim bir kıyafet dolapta çürümeye bırakılmıyor. küçük kızım genelde ablasından kalanlarla idare ediyor. çok az kıyafet ihtiyacı oluyor. büyük kızımda ihtiyaç dahilinde alıyor. minimalizmi çocuklarada aşıladım sanırım:)
Kişisel Bakım: makyaj malzemelerim; 1 adet rimel 1 adet 5'li göz farı 1 adet kaş farı 2 adet ruj 1 adet fondotenim var yeterli oluyor benim için aşırı makyajı sevmiyorum. kişisel bakım ürünlerim; 1 adet gece yatmadan kullandığım nemlendiricim , göz altı nemlendiricim var gece yatmadan ellerim için saf vazelin kullanıyorum sabaha yumuşacık oluyorlar. birde yine yatmadan kullandığım vucut nemlendiricim var. tüm ürünlerimi güvendiğim markalardan aldım bittikçe yeniliyorum. bu şekilde devam :)
Kitap: kitaplarımı üye olduğum il halk kütüphanesinden alıyorum kütüphanede bulamadığım kitapları ise sahaftan kiralıyorum.
Hediye: bizim çok fazla hediye almamızı gerektirecek bir etkinliğimiz olmuyor belki 3 ayda bir :)
Eğlence: bulunduğum şehirde eğlence adına çok fazla etkinlik olacak yerler yok malesef. kışın pek çıkmıyoruz. yaz tatillerinde hafta sonları çocukları ankara ya götürüp gezip tekrar akşama dönüyoruz.
Doğal ürünlere ulaşabilme imkanı büyük nimet. Benim köyüm yok, eşimin var ama köyde kimse yok:) Öyle olunca herşeyi satın almak zorunda kalıyoruz.
Hediye başlığını okurken ne kadar şanslı bir anne diye geçirdim içimden:) Geçen hafta, şu anki sınıfından bir kızın doğum günü vardı, Ela Eskişehir’e gidince ondan yırttım. Bu hafta sonu kreşten arkadaşının var. Ondan kaçamadık:bicak:

Valla özendim kızlar size ben özellikle giyim kuşam konusundan şikayetçiyim. Bir gün kıyafet ve ayakkabı yığınımın altında kalıcam diye korkuyorum ama giyecek hiçbir şeyim yok 🤦🏻‍♀️ Az verimli kıyafet için çözüm önerilerinizi bekliyorum 🙏
Öncelikle bütün kıyafetlerinizi yatağın üstüne döküp tek tek elinize alıp bakmanız gerekiyor. 3 poşet veya kutu ayarlacaksınız. Kalacaklar, gidecekler ve karar veremediklerim şeklinde. Bütün kıyafetleri bu 3 kategoriye ayıracaksınız. Ana kıstas size keyif verip vermediği olmalı.
Direkt gitmesi gerekenler
- Bedeninize büyük veya küçük olanlar
- Tadilat yapılamayacak durumda olanlar
- Etiketi ile duranlar
- Hediye gelip hiç giymedikleriniz

Bu ayıklama işine sezon dışı kıyafetler ile başlamanız faydalı olur. Yazlıkları bir döküp inceleyin bakalım.

Ben de İpek’in ve Ela’nın favori kitap ve oyuncaklarını paylaşayım. Önce İpek’inkiler ile başlayayım. Ekteki görselde yer alan Dokun hisset kartlarından çok fayda gördüm. Aynı şekilde diğer 3 kitapta oldukça ilgisini çekiyor. Şekiller kitabının hayvanlar ve kelimeler adında 2 kitabı daha var. Dokun hisset kitapları da seride toplam 6 tane var. Bizde 3 tanesi mevcut. Remzi kitapevinin sayılar kitabı da çok faydalı oldu.
Yine görselini eklediğiö 4 parça oyuncak da en çok oynadıkları oyuncaklar. 1 ve 3 Ela’dan kaldı. 2. oyuncak hediye geldi. Yumurtaları da ben aldım. 18. ayda üst üste konulan küpler ve ahşap yapboz almak niyetindeyim.

Eklentiler

• B9BAF80E-9EB8-408F-8FA1-6350E95BAB9E.jpeg
    B9BAF80E-9EB8-408F-8FA1-6350E95BAB9E.jpeg
    181,7 KB · Görüntüleme: 146
  • 4117D6CC-71C8-45F0-A653-D82E4C403BD3.jpeg
    4117D6CC-71C8-45F0-A653-D82E4C403BD3.jpeg
    169 KB · Görüntüleme: 141
Ela’nın kutu oyunlarında en memnun kaldığım marka Orchard oldu. “Bus Stop” ailece oynanan bir kutu oyunu. Aynı markanın tombalası da vardı, sayılar değil de renkli şekiller vardı içinde, İpek kartlarını yedi:işsiz: Biraz büyüsün onu tekrar alırım.

Ayrıca görsele eklediğim Crocodile Creek markasının puzzle’larını da 3 yaş için tavsiye ederim. Puzzle kutusu kreş çantasına sığıyor, parçalar oldukça kaliteli.

Kitaplar ise benim favorilerim. Sara Şahinkanat- Ayşe İnal ikilisinin çıkardığı işleri çok başarılı buluyorum.

Eric Carle severim. Aç Tırtıl ve Huysuz Uğurböceği de çok güzel kitaplardı ancak İpek onları da yırttı:olamaz: Sonrasında Ela’nın kitaplarını çalışma masasının dolabının içine alıp üstüne de bebek kilidi taktık.

Baybars serisi ise bence müthiş bir hayal gücünün ürünü. Ben çok severek okuyorum. Kız-erkek bütün çocukların da seveceğini düşünüyorum.

Bulutunu Arayan Su Damlası ve Uç Uç Lucy’de çok güzel kitaplar. Özellikle Lucy’i çok beğendim ben. Naif bir hikayesi var.

Eklentiler

• 6E214176-906A-457B-863A-C83D6E230C75.jpeg
    6E214176-906A-457B-863A-C83D6E230C75.jpeg
    194,5 KB · Görüntüleme: 140
  • DDC28073-944C-4E6F-9969-9C46DB1B1C57.jpeg
    DDC28073-944C-4E6F-9969-9C46DB1B1C57.jpeg
    252,9 KB · Görüntüleme: 115
  • D5EC5A0F-D660-4298-A8DC-07A617824A27.jpeg
    D5EC5A0F-D660-4298-A8DC-07A617824A27.jpeg
    215,3 KB · Görüntüleme: 108
  • B01A7D75-1A1B-43F9-9A65-558FC50E44EA.jpeg
    B01A7D75-1A1B-43F9-9A65-558FC50E44EA.jpeg
    202,4 KB · Görüntüleme: 98
  • 36C994A6-8873-45F9-BF54-1A2DACB8C20E.jpeg
    36C994A6-8873-45F9-BF54-1A2DACB8C20E.jpeg
    198,1 KB · Görüntüleme: 99
  • 97D1C5C4-C52B-40BD-97B7-8915828559B7.jpeg
    97D1C5C4-C52B-40BD-97B7-8915828559B7.jpeg
    246,3 KB · Görüntüleme: 96
Ev kredisi için son taksitlerini kapatmayı düşünmüştüm ben de bi ara, ama zaten faizi başta alan bankaya toplu para yatırmanın bana bi getirisi veya götürüsü olmayacağını düşünerek "beklesin banka" dedim. he olur da faiz düşürürlerse yapılandırmanı öneririm ama erken ödeme yapma derim.
Erken kapatmanın parasal bir getirisi olacağını zannetmiyorum. Faizin önemli bir kısmını ilk beş yılda aldılar. Ben kendi evimde oturuyorum ve borçsuzum hissiyatı için erken kapatmak istiyorum. Kredi kartı, ihtiyaç kredisi, eksi hesap sırayla çıktılar hayatımdan ve müthiş bir rahatlama hissettim. Bir tek ev kredisi kaldı, o da çıkarsa özgürlüğümü ilan edeceğim:)

Geçen ay eve ufak tefek dekorasyon ürünleri aldım. Benim için beğenmesi çok zor oldu ancak içime sindi. Salona kırlent ve duvar panosu, yemek masasına vazo, mutfak masasına küçük bir saksı ve balkona da mumluk aldım. Görselleri ekliyorum.

Back