• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Popüler Konu Verimli Rutin

Ben esprilerini ve özellikle şivesini çok beğendim. Sen nasılsın bu arada, epeydir konuşamadık.

Evet espri yönü de kuvvetli bilimsel ciddi konuları anlatırken bile güldürüyor
Ben iyiyim canım
Bu sene düzenimiz daha bir oturdu
Arada kreş hastalıkları olsa da yuvarlanıp gidiyoruz
Bu ara hesapta olmayan misafirler davetler olduğu için maddi olarak biraz şaştık
Ramazan sonrası da bayramdı tatildi derken toparlanmak zaman alır

Bakalım gelecek günler nelere gebe?

Bu arada kızına çok geçmiş olsun
Benim oğlanda da bezliyken çok yaşıyorduk pişik sıkıntısını
Senin kullandığın ilaçları sürmüştüm bende
Cilt hassas olunca oluyor bu tarz sıkıntılar

Sade Yaşam İçin Küçük Bir Adım-Rabia SAKARTEPE
Kendisini instagram'den takip ediyorum. Kitabını okudum ancak daha önce diğer kitapları (Marie Kondo, Sade, Minimalizm vb) bana aynı şeyleri tekrar ediyormuş gibi geldi. Kendi adıma yeni bir şey öğrenmedim. Ancak, sadeleşmeye yeni başlıyorsanız faydalı bir başlangıç kitabı olabilir.

Kitapta bence en faydalı bölüm Kaizen ve 5S sisteminin hayatımıza uygulanmasına ilişkin bilgilerdi. İş hayatında uzun zamandır kullandığım bir sistemdir 5S. Benim kişisel aydınlanmam, işiyerinde takip ettiğim ve yönettiğim sistemleri, kişisel hayatıma da uygulayabileceğimi fark etmekle başladı. Bütçe yönetimi, aylık ve yıllık planlar, sayısal hedefler gibi uygulamalar benim özel hayatında epey fark yarattı. Bu nedenle kitapta Kaizen ile ilgili olan kısmın özetini paylaşıyorum.

Bu arada kızına çok geçmiş olsun
Benim oğlanda da bezliyken çok yaşıyorduk pişik sıkıntısını
Senin kullandığın ilaçları sürmüştüm bende
Cilt hassas olunca oluyor bu tarz sıkıntılar
Cildi çok beyaz ve hassas maleesef:(

SADE YAŞAM İÇİN KÜÇÜK BİR ADIM

Kaizen sürekli iyileştirme olarak tanımlanabilir. 5S sistemi şu şekildedir:

1. Seiri (Ayıklama): İhtiyaçları tespit edip, gereksiz olanı elemek anlamına gelir. Aslında minimalizm ile aynı şeydir. Eşyalar ile 3 şey yapabiliriz:

• Kullan: Sık kullandıklarını düzenle, az kullandıklarını derin depolama yap.
  • Değerlendir: Kullanmadığın eşyaları bağışlayabilir veya satabilirsin.
  • At: Geri dönüşüm veya çöp

2. Seiton (Düzenleme): “Sahip olduklarım nerede ve ne şekilde konumlanırsa daha az bakım isterler ve bana daha iyi hizmet eder?” Bu soruyu baz alarak evdeki tüm eşyaların yerini belirleyin.

3. Seiso (Temizleme ve Parlatma): Ayıklama yapıldıktan sonra düzenlenen her türlü eşyanın kapsamlı olarak temizlenmesi anlamına gelir.

“Eğer zamanı istediğin hayatı kurmaya harcamazsan, eninde sonunda istemediğin bir hayatla başa çıkmak için zaman harcamak zorunda kalırsın.”

4. Seiketsu (Standartlaştır): Düzen ve temizliğin korunması anlamına gelir. İhtiyaç dışı alışveriş yapmamak, bir odadan diğerine geçerken dağılmış olan eşyaları ait oldukları yere yerleştirmek, akşam yatmadan evi toplamak, yemek yaparken bir yandan da tezgahı toplamak, bulaşıkları bekletmeden yıkamak gibi işler seiketsu olarak tanımlanabilir.

5. Shitsuke ( Sürdürülebilirlik): Sürekli disiplin anlamına gelir. Sorumlulukların kontrolü ve oluşan aksaklıkların giderilmesi ve döngünün sürdürülmesini kapsar.

1. Seiri (Ayıklama): İhtiyaçları tespit edip, gereksiz olanı elemek anlamına gelir. Aslında minimalizm ile aynı şeydir. Eşyalar ile 3 şey yapabiliriz:

2. Seiton (Düzenleme): “Sahip olduklarım nerede ve ne şekilde konumlanırsa daha az bakım isterler ve bana daha iyi hizmet eder?” Bu soruyu baz alarak evdeki tüm eşyaların yerini belirleyin.

3. Seiso (Temizleme ve Parlatma): Ayıklama yapıldıktan sonra düzenlenen her türlü eşyanın kapsamlı olarak temizlenmesi anlamına gelir.

“Eğer zamanı istediğin hayatı kurmaya harcamazsan, eninde sonunda istemediğin bir hayatla başa çıkmak için zaman harcamak zorunda kalırsın.”

4. Seiketsu (Standartlaştır): Düzen ve temizliğin korunması anlamına gelir. İhtiyaç dışı alışveriş yapmamak, bir odadan diğerine geçerken dağılmış olan eşyaları ait oldukları yere yerleştirmek, akşam yatmadan evi toplamak, yemek yaparken bir yandan da tezgahı toplamak, bulaşıkları bekletmeden yıkamak gibi işler seiketsu olarak tanımlanabilir.

5. Shitsuke ( Sürdürülebilirlik): Sürekli disiplin anlamına gelir. Sorumlulukların kontrolü ve oluşan aksaklıkların giderilmesi ve döngünün sürdürülmesini kapsar.

5S sistemini biliyorum ve severek uyguluyorum :)

Geçen ay sırtında döküntü olmuştu. Oluşup bir süre sonra geçiyorlardı. Doktorumuz alerjik olduğunu ancak bu yaş grubunda alerjinin tam olarak neye olduğunun tespitinin zor olduğunu söyledi. Çocuğu hırpalamayalım, döküntüler artarsa ve geçmezse bakalım dedi. Birkaç gün sonra döküntüler kayboldu.
9 aydır ara sıra pişik olsa da krem ile ertesi güne geçiyordu. Bu hafta başı kabızlık problemi yaşadık. Sanırım kaka yapmaya çalışırken hem tahriş oldu ve hem pişti. Kakasını yapmayı başardığında altı kıpkırmızıydı. Kremle tam toparlıyoruz, tekrar kaka yapıyor ve süreç başa dönüyor. :işsiz:
Erik-incir-kayısı kompostosu yaptık. Aç karnına içiriyoruz. Sıcak suda oturma yaptırıyoruz. Patates, muz gibi gıdaları kestim. Kabızlığı çözmeye çalışıp, eş zamanlı krem değişikliğine gideyim bakalım.
Anladım.
Yine de alerji riski olan gıdaları bi süre beslenmesinden çıkar.
Hem bu sayede neye alerjisi olduğunu anlayabilirsin.
Domates,çilek vb.

elecda elecda geçmiş olsun kuzuya, saf zeytinyağı deneyebilirsin, biz de işe yaramıştı. Bir de değiştirirken bizi 3-5dk baglamaz havalandırırsan faydası olacaktır.

Ben de bu sistemi açık öğretim kitabında konu olarak çalışmıştım hoşuma gittiği için nick olarak aldım ((:
Daha fazla uygulamak nasip olur inşallah..
:KK51:

Herkese iyi akşamlar hayırlı ramazanlar

verimli ritimlerimi değerlendirdiğimde annelik konusunda son 1.5 iki aydır alıştığımız düzenin dışına çıktığım için oğlum da ben de birimize karşı tahammülsüz ve stresli olmaya başlamıştık bu durumu fark etmeme rağmen bir türlü şu birkaç hafta içerisinde değişiklik gösterirmemiştim fakat eşimin bir sözü ile birlikte kendime geldim -bu söz ben de soğuk bir duş etkisi yarattı ve 3 gündür oğlumla da eşimle de evle de kendimle de ilgili ve hatta iş yerindeki ilişkilerim bile daha verimli kaliteli sevgi dolu olmaya başladı buradan ayna etkisini bir kez daha yaşamış ve test etmiş olduk nasıl bakarsan öyle sana geri dönüyor hayat ,.

elecda elecda nın gardrobundan sonra ertlediğim sadeleşme fikrini uygulamya geçirdim giymediklerimi giymek istemediklerimi başlamak ve satmak istediklerimi ayırdım şimdi onları güzel bir saklama alanına sıralamam gerekiyor ayrıca oğlumun kışlıklarımı kaldırdım bir daha giymeyecekleri var onları da saklama alanına koyacağım o kadar çok kıyafeti var diye düşünüyorum şu an biriken çünkü çok çabuk büyüyorlar hayır ikinci çocuk için saklasam desem olacak mı olmayacak mı bilmiyorum .. Bağış yapsam yeniden almak zorunda olursam ki her şey artık daha da pahalanıyor, bunları düşünüyorum bu konuda kararsız kaldığım için çok az bir kısmını bağış yapacağım diğerlerini ilerleyen zamanlarda yeniden değerlendireceğim.

Kişisel gelişim ve değişimle ilgili Rasim Özden öğrenin Müslümanca yaşama kitabına başladım
Yüksek Lisans derslerine yeniden başladım Yükseklisans derslerine giren hocalar profesörler özellikle iletişim konusunda seminerler konferanslar veren kişiler ki ücretli eğitimler biliyorsunuz epey yüksek oluyor böyle hocalarla bir arada olmak onların bilgi ve tecrübelerinden faydalanmak paha biçilemez

Diş tellerimle bir yılımızı tamamlamış bulunuyoruz ve bugün tellerimi renkli yaptırdım açık bir mavi çok tatlı iyiki yaptırmışım diyorum renkli ve eğlenceli duruyorlar . Dişlerim baya düzeldi o yüzden çok mutluyum
Şu sıra biraz kilo aldım sporu bıraktım yeniden yeniden yeniden başlamam gerekiyor nefes egzersizlerine de aynı şekilde devam etmem lazım biraz aksattım sanki

Hayat böyle bir yola giriyoruz bazen yoldan çıkıyoruz düzensizlikler düzenlilikler hedeflediğimiz bir şeyler var ve bu yolda ilerlemeye çalışıyorum ben de sizler gibi
arada sırada kaçamaklar olsada yolumuz belli diyorum ve hepimize güzel günler diliyorum

Herkese iyi akşamlar hayırlı ramazanlar

verimli ritimlerimi değerlendirdiğimde annelik konusunda son 1.5 iki aydır alıştığımız düzenin dışına çıktığım için oğlum da ben de birimize karşı tahammülsüz ve stresli olmaya başlamıştık bu durumu fark etmeme rağmen bir türlü şu birkaç hafta içerisinde değişiklik gösterirmemiştim fakat eşimin bir sözü ile birlikte kendime geldim -bu söz ben de soğuk bir duş etkisi yarattı ve 3 gündür oğlumla da eşimle de evle de kendimle de ilgili ve hatta iş yerindeki ilişkilerim bile daha verimli kaliteli sevgi dolu olmaya başladı buradan ayna etkisini bir kez daha yaşamış ve test etmiş olduk nasıl bakarsan öyle sana geri dönüyor hayat ,.

elecda elecda nın gardrobundan sonra ertlediğim sadeleşme fikrini uygulamya geçirdim giymediklerimi giymek istemediklerimi başlamak ve satmak istediklerimi ayırdım şimdi onları güzel bir saklama alanına sıralamam gerekiyor ayrıca oğlumun kışlıklarımı kaldırdım bir daha giymeyecekleri var onları da saklama alanına koyacağım o kadar çok kıyafeti var diye düşünüyorum şu an biriken çünkü çok çabuk büyüyorlar hayır ikinci çocuk için saklasam desem olacak mı olmayacak mı bilmiyorum .. Bağış yapsam yeniden almak zorunda olursam ki her şey artık daha da pahalanıyor, bunları düşünüyorum bu konuda kararsız kaldığım için çok az bir kısmını bağış yapacağım diğerlerini ilerleyen zamanlarda yeniden değerlendireceğim.

Kişisel gelişim ve değişimle ilgili Rasim Özden öğrenin Müslümanca yaşama kitabına başladım
Yüksek Lisans derslerine yeniden başladım Yükseklisans derslerine giren hocalar profesörler özellikle iletişim konusunda seminerler konferanslar veren kişiler ki ücretli eğitimler biliyorsunuz epey yüksek oluyor böyle hocalarla bir arada olmak onların bilgi ve tecrübelerinden faydalanmak paha biçilemez

Diş tellerimle bir yılımızı tamamlamış bulunuyoruz ve bugün tellerimi renkli yaptırdım açık bir mavi çok tatlı iyiki yaptırmışım diyorum renkli ve eğlenceli duruyorlar . Dişlerim baya düzeldi o yüzden çok mutluyum
Şu sıra biraz kilo aldım sporu bıraktım yeniden yeniden yeniden başlamam gerekiyor nefes egzersizlerine de aynı şekilde devam etmem lazım biraz aksattım sanki

Hayat böyle bir yola giriyoruz bazen yoldan çıkıyoruz düzensizlikler düzenlilikler hedeflediğimiz bir şeyler var ve bu yolda ilerlemeye çalışıyorum ben de sizler gibi
arada sırada kaçamaklar olsada yolumuz belli diyorum ve hepimize güzel günler diliyorum
Bu aralar benim de oğlumla aram aynı anlattığın gibi :( tuvaleti öğretmeye çalışıyorum bi yandan bi de memlekette annemgildeyim akrabalar falan da var çok şımarık tavırlar sergiliyor iyice sinirleniyorum. Çok kafaya takıyorum bu durumu ama düzeltemiyorum da :(

Bu aralar benim de oğlumla aram aynı anlattığın gibi :KK43: tuvaleti öğretmeye çalışıyorum bi yandan bi de memlekette annemgildeyim akrabalar falan da var çok şımarık tavırlar sergiliyor iyice sinirleniyorum. Çok kafaya takıyorum bu durumu ama düzeltemiyorum da :KK43:
Biz de tuvalet döneminde çileden çıktk
Yeni öğrendik ama büyük balığı hala çok sıkısınva yapıor ..
Dışarda şımarıklık yaparsa şakaya vur
Dikkatini farklı yöne heyecanla kaydır
Ben sabırlıyımdıe çevremdekilerin deyşiyle
Ama çileden çıkabiliyor insan
Bizimki dışarıdayken defalarca yerlere attı kendini
Geçip seyrediyorum hafif sakinleşene kadar ve de annecim konuşursan seni anlayabilirm böyle anlayamıyorum diyorum
Biraz sonra sakinliyor kucaklıyorum 4C631D59-6C04-489F-BF4E-813EC6443683.jpeg o anlard
an bi an
Bir de o an nefes egzersizi yaparsan ve o çocuk böyle yapması normal dersen daha kolay atlatılıyor

Biz de tuvalet döneminde çileden çıktk
Yeni öğrendik ama büyük balığı hala çok sıkısınva yapıor ..
Dışarda şımarıklık yaparsa şakaya vur
Dikkatini farklı yöne heyecanla kaydır
Ben sabırlıyımdıe çevremdekilerin deyşiyle
Ama çileden çıkabiliyor insan
Bizimki dışarıdayken defalarca yerlere attı kendini
Geçip seyrediyorum hafif sakinleşene kadar ve de annecim konuşursan seni anlayabilirm böyle anlayamıyorum diyorum
Biraz sonra sakinliyor kucaklıyorumEki Görüntüle 2266761 o anlard
an bi an
Bir de o an nefes egzersizi yaparsan ve o çocuk böyle yapması normal dersen daha kolay atlatılıyor
😅 büyüğü biz de daha hiç yapmadık, 10 günü geçti başlayalı, oturmaya ikna edemiyorum. Tavsiyelerin için teşekkürler 😊 deneyeceğim hepsini :) bende de hata var kendime söz geçiremiyorum öfkeme yeniliyorum bu aralar

Bu aralar benim de oğlumla aram aynı anlattığın gibi :KK43: tuvaleti öğretmeye çalışıyorum bi yandan bi de memlekette annemgildeyim akrabalar falan da var çok şımarık tavırlar sergiliyor iyice sinirleniyorum. Çok kafaya takıyorum bu durumu ama düzeltemiyorum da :KK43:
Çocuklar kalabalık ortamda daha zor ogreniyor sanki bu tuvalet işini, davranış modeli tek olmalı diye düşünüyorum. Ne kadarlık kuzu? Kolaylıklar diliyorum çocuk büyütmede tuvalet eğitimi önemli bir aşama, biz de 1ay once hallettik o işi şimdilik ikisi de sıkıntısız goturuyor bakalım.

Çocuklar kalabalık ortamda daha zor ogreniyor sanki bu tuvalet işini, davranış modeli tek olmalı diye düşünüyorum. Ne kadarlık kuzu? Kolaylıklar diliyorum çocuk büyütmede tuvalet eğitimi önemli bir aşama, biz de 1ay once hallettik o işi şimdilik ikisi de sıkıntısız goturuyor bakalım.
Darısı bize inşallah 🙏 30 aylığız. Annem ve ben varız evde sadece aslında. Ama mahalle aile mahallesi iç içeyiz sürekli. 2 ilerleyip 1 geriliyoruz arada , ama büyük tuvalet için henüz hiç bir ilerleme yok, farketsemde oturtamıyorum, bez bağlıyım diyorum ona da izin vermiyor :(

Günaydın, ben de sabah rutinimi yazayım bugün :olamaz:
-sabah kızların uyanması ile kalkıyoruz. Erken uyudukları için erken kalkarlar.
-ben kızları kreş için hazırlarken eşim giyinir, kahvaltılıkları çıkarır birşeyler arıştırır.(ramazan dolayısıyla bu kısmı es geçiyoruz)
-kızlar kahvaltılarını kreşte yapıyorlar, 8.30a doğru eşimle çıkıyorlar, eşim onları okula bırakıp işe devam ediyor.
-ben de etrafı toparlayıp üzerimi giyiyorum, yetişirse bulaşık makinasını bosaltıyorum. Normalde bana çok vakit kalmıyor hemen kahvaltı yapıp cıkmam gerekiyor ama ramazanda kahvaltı yapmadıgım için biraz ev işine vakit kalıyor. Örneğin bugun sabah üzerimi giyindikten sonra dün makinadan çıkan çamasırları yerleştirdim, aksamın yemeğini ayarlayıp buzluktan malzeme cıkarttım.
-iş eve yakın dolmuşla geçiyorum, bu ara kahvesiz gune basladıgım için çok zor ayılıyorum.:bicak:
Akşam rutinimiz de şu şekilde;
-17.30 gibi kızları okuldan alıyorum, kreş eve yakın yürüyerek eve geçiyoruz. Yol boyu o gun neler yaptıgımızı konuşuyoruz. Yolda gordugumuz hersey sohbet konusu olabilir; çiçek, köpek, bazen yerde gordüğü sıradan bir taş:KK48: Başlangıçta okulla ilgili konuşmayı pek tercih etmiyorlardı sonra ben onlara sormadan kendim anlatmaya basladım neler yaptıgımı. Şuan ilk onlar soruyor sen ‘bugun iş’te naptın anlat bakalım’diye:KK48: sonrada onlar anlatmaya başlıyor. Hoşuma gitmeyen birseyden bahsettilerse bu durumu diğerine sorarak teyid etmeye çalışıyorum, bazen neresi gerçek neredi hayal unsuru karışabiliyor çünkü:işsiz:
-eve girince herkes montunu ve ayakkabısını çıkarıp yerine koyuyor. Üzerlerindeki çıkarıp kirlilere atıyoruz ev kıyafetlerimizi giyiyoruz.
-yemeğimiz varsa yapılmış, oyun oynayarak eşimi bekliyoruz. Yemek yoksa ve kızlarda huzursuzlanmıyorsa yemek işine girişiyorum ben, onlar da bazen salon mutfak arası eşya taşıyorlar bazen oyuncakları ile oynuyorlar bazen yanımda kalıp mutfak karıştırıyorlar.
-Eşim gelince yemeğe oturuyoruz hemen saat 19.00 gibi. Yemeği bazen kendileri yiyor bazen biz destek oluyoruz.
-Yemek sonrası eşim yada ben birimiz mutfagı topluyor diğeri kızlarla ikgileniyor.
-mutfaktaki iş bitince hava güzelse hazırlanıp yürüyüşe çıkıyoruz, değilse kızlarla puzzle tarzı oyunlar oynuyoruz.
-Yürüyüş esnasında ya bir çocuk parkına uğruyoruz ya da marketten alacaklarımız varsa alışverişimizi yapıyoruz. Tabi bu sırada birer süt dilimi tüketebiliyorlar( aslında bu yasa kadar seker ve çikolata yemişleri yok ama bu süt dilimini yeni tüketmeye başladılar, alışkanlıga dönüşmediği sürece fazla kısıtlamak istemiyorum)
-eve döndüğümüzde saat 20.30u buluyor. Eller yuzler yıkanıp pijama giyiyoruz, kitabımızı okuyup o gun uyutma sırası kimde ise o kızları uykuya götürüyor. Genelde 2100-2130 arasında uyuyorlar. Diğerimiz çayı demleyip dinleniyor.
-bu ara ramazandan kaynaklı pek verimli geçmiyor. Pc den ilgimizi cekecek videolar izliyoruz(dün elecdanın tavsiye ettiği videoları izledik:) ) bazen de gülmek için avrupa yakası.
Şimdilik yazabildiklerim bu kadar çok da uzun olmuş:olamaz:

B
Darısı bize inşallah 🙏 30 aylığız. Annem ve ben varız evde sadece aslında. Ama mahalle aile mahallesi iç içeyiz sürekli. 2 ilerleyip 1 geriliyoruz arada , ama büyük tuvalet için henüz hiç bir ilerleme yok, farketsemde oturtamıyorum, bez bağlıyım diyorum ona da izin vermiyor :KK43:
biz de 32 aylık iken baslamıştık, bence sureci açıkça anlattı isen bez baglama ne gece ne gündüz. Belki bi hikaye yaratabilirsin; ben bi şarkı uydurdum ‘çişler kakalar tuvalete yüze yüze’ şeklinde, bak tuvalete yapmazsak yüzemezler diye ekledim :KK48: çocuklar mizansenleri seviyorlar, hoşlarına gitti.

B

biz de 32 aylık iken baslamıştık, bence sureci açıkça anlattı isen bez baglama ne gece ne gündüz. Belki bi hikaye yaratabilirsin; ben bi şarkı uydurdum ‘çişler kakalar tuvalete yüze yüze’ şeklinde, bak tuvalete yapmazsak yüzemezler diye ekledim :KK48: çocuklar mizansenleri seviyorlar, hoşlarına gitti.
😊 şarkılar, hikayeler neler neler deniyorum ama henüz ikna edemedim bekliyoruz bakalım😅

Back