Minimalist ebeveynlik kitabını okudum ben. Çeviri kitap olmasından kaynaklı bazı cümleleri anlamakta zorlandım ancak benim için faydalı bir kitap oldu. Daha önce bahsettiğim “Dağınıklık çöpü” ve “Ela’nın dilek listesi” ni bu kitapta öğrenip hayatıma dahil ettim. İkisi de faydalı oldu.
Dağınıklık Çöpü: Ela eşyalarını toplamadığında elime büyük boy bir çöp poşeti alarak “Yerde kalan eşyalarının senin için kıymetli olmadığını düşünüyorum bu nedenle 5 dk içinde toplamazsan dağınıklık çöpüne gönderiyorum” diyorum. İlk uyguladığımda panik yaptı ve hemen topladı. İkinci de gönder bakalım dedi ve ben yerde ne varsa tereddütsüz toplayıp çöp poşetine koydum. Ciddiyetimi görünce korktu ve eşyalarını geri istedi. Şu an bir tehdit unsuru olarak kullanmaya devam ediyorum:))
Dilek Listesi: Bu da sürekli oyuncak, elbise, kostüm, taç vs. talep eden çocuğum için faydalı bir öneri oldu. Bir kağıt aldım ve Ela’nın istediklerini madde madde yazdım. Sadece yılbaşı doğum günü ve bayramlarda bu listeden istediği bir şeyi alacağımı, onun dışındaki zamanlarda hiçbir şey almayacağımı söyledim. Şu an birşey görüp tutturduğunda “Bunu listemize ekleyelim” diyorum. Hem gazı gidiyor, hem de beklemeyi ve sabretmeyi öğreniyor.
Kitapla ilgili olumlu yorumlar duymak merakımı arttırdı, fikirler de çok güzelmiş, elimdeki kitap biter bitmez okumaya başlayacağım :)Minimalist ebeveynlik kitabını okudum ben. Çeviri kitap olmasından kaynaklı bazı cümleleri anlamakta zorlandım ancak benim için faydalı bir kitap oldu. Daha önce bahsettiğim “Dağınıklık çöpü” ve “Ela’nın dilek listesi” ni bu kitapta öğrenip hayatıma dahil ettim. İkisi de faydalı oldu.
Dağınıklık Çöpü: Ela eşyalarını toplamadığında elime büyük boy bir çöp poşeti alarak “Yerde kalan eşyalarının senin için kıymetli olmadığını düşünüyorum bu nedenle 5 dk içinde toplamazsan dağınıklık çöpüne gönderiyorum” diyorum. İlk uyguladığımda panik yaptı ve hemen topladı. İkinci de gönder bakalım dedi ve ben yerde ne varsa tereddütsüz toplayıp çöp poşetine koydum. Ciddiyetimi görünce korktu ve eşyalarını geri istedi. Şu an bir tehdit unsuru olarak kullanmaya devam ediyorum:))
Dilek Listesi: Bu da sürekli oyuncak, elbise, kostüm, taç vs. talep eden çocuğum için faydalı bir öneri oldu. Bir kağıt aldım ve Ela’nın istediklerini madde madde yazdım. Sadece yılbaşı doğum günü ve bayramlarda bu listeden istediği bir şeyi alacağımı, onun dışındaki zamanlarda hiçbir şey almayacağımı söyledim. Şu an birşey görüp tutturduğunda “Bunu listemize ekleyelim” diyorum. Hem gazı gidiyor, hem de beklemeyi ve sabretmeyi öğreniyor.
dağınıklık çöpü fikri bana biraz tehdit edici gibi geldi, sen de son cümlende ifade etmişsin. çocuklarımız bizi onlara her zaman şefkatle sarılan, her durumda kucaklayan yegane sığınak olarak gördükleri için, ilişkimizde tehdit unsuru olabilecek bir algı oluşmasını istemem. bana bu şekilde biri eşya toplamayı öğretirse de sanırım buna karşı çıkardım. disiplin güzel elbette, düzeni öğretmek de zaten bir gereklilik. ama bu şekilde olması gerekli mi, düşünüyorum...Minimalist ebeveynlik kitabını okudum ben. Çeviri kitap olmasından kaynaklı bazı cümleleri anlamakta zorlandım ancak benim için faydalı bir kitap oldu. Daha önce bahsettiğim “Dağınıklık çöpü” ve “Ela’nın dilek listesi” ni bu kitapta öğrenip hayatıma dahil ettim. İkisi de faydalı oldu.
Bu arada ihtiyaç kredimi ve kasamı kapattım
İki adet finansal zincirimden kurtulmuş bulunuyorum.
Ocak ayında da inşallah diğer kredimi kapatıp, kredi kartımı ve birikimli hayat sigortasını iptal edeceğim.
Sonrasında benim bütçemde ev kredisi, bakıcı ablanın maaşı ve sigortası, Ela’nın okul ücreti ve evin aylık ihtiyaçları kalacak. Abla ayrıldıktan sonra aynı para İpek’in kreşine gideceği için bu kalemler uzun bir süre sabit kalacak.
18 yıldır kredi kartı kullanan biri olarak hayatımda kredi kartı olmadan nasıl olacak merakla bekliyorum:)
Ben dağınıklık çöpü uygulamasını, yaptığı davranışın bedelini ödeme kapsamında görüyorum. Eğer eşyalarını oraya buraya fırlatmış ve güzelce söylendiği halde toplamamakta direniyorsa, bunun bir karşılığının olması gerekir.dağınıklık çöpü fikri bana biraz tehdit edici gibi geldi, sen de son cümlende ifade etmişsin. çocuklarımız bizi onlara her zaman şefkatle sarılan, her durumda kucaklayan yegane sığınak olarak gördükleri için, ilişkimizde tehdit unsuru olabilecek bir algı oluşmasını istemem. bana bu şekilde biri eşya toplamayı öğretirse de sanırım buna karşı çıkardım. disiplin güzel elbette, düzeni öğretmek de zaten bir gereklilik. ama bu şekilde olması gerekli mi, düşünüyorum...
dilek listesi güzel fikir... biz de her ay bu şekilde istediği birşey alıyoruz (genelde oyuncak oluyor tabi); pijamasks:))
kesinlikle kartsız yaşam çok güzel:) ben de yakın zamanda nakite döndüm tamamen. kredi kartı yanında yüksek meblağ taşımak istemediğinde kullanışlı olmakla birlikte, nakit daha tasarruflu oluyor. elimde ne için ne kadar kalmış diye görmek, daha etkin bir bütçe oluşturuyorsınırları, öncelikleri daha tespit edebilme yetimizi güçlendiriyor...
Bu konu hakkına bir fikrim yok malesef. Benim hangi rafta ne olduğu değişmiyor. Kapları ve içerikleri aynı. En alt rafta artan yemekleri saklıyorum, sadece o raf değişkenlik gösteriyor.Buzdolabı düzeninde nelere dikkat ediyorsunuz kızlar? Üst raf ve alt far arasında sıcaklık farkı oluyor diyorlar, neleri nerede saklamalıyız
Buzdolabı düzeninde nelere dikkat ediyorsunuz kızlar? Üst raf ve alt far arasında sıcaklık farkı oluyor diyorlar, neleri nerede saklamalıyız
Aa çok sevindim. Bebeğini sağlıkla büyüt inşallah. Ne ara hamileydin doğurdun da 8 aylık oldu:) çok şaşırdım. İki oğlun vardı, şimdi üçledin desene:) hayırlı olsun tekrar.
Isınan hava yükselir diye düşününce en üst raf en sıcak en alt raf en soğuktur, daha çabuk bozulacak şeyleri altta muhafaza etmemiz gerekir, bunlar neler olabilir sizce? Süt ve yoğurt olabilir önceden kalan yemek olabilirGeçenlerde şunu izledim bir videodan sütler genelde kapaktaki raflara koyulur fakat kapak açılıp kapandıkça sıcak hava ile temas fazla oluyormuş bu şekilde daha çabuk bozuluyorlarmış bu yüzden buzbolabı içinde bir yerde muhafaza edeilmeliymiş.. başka bildiğim bişey yok ancak bencede önemli bir konu .
Gözün aydın canım güle güle büyüt ben daha büyükler sanıyordum :) Allahım güzel kaderler yazsın hepsine.
Ben dağınıklık çöpü uygulamasını, yaptığı davranışın bedelini ödeme kapsamında görüyorum. Eğer eşyalarını oraya buraya fırlatmış ve güzelce söylendiği halde toplamamakta direniyorsa, bunun bir karşılığının olması gerekir.
Amaç eşya toplamayı öğretmek değil, sorumluluğunda olan bir işi yapmamakta inat etmesi durumunda bedelini ödetmek. Hayatta hepimiz davranışlarımızın sonuçları ile yüzleşiyoruz. Bu durumu güvenli ev ortamında tecrübe etmesinin faydalı olduğunu düşünüyorum.
Isınan hava yükselir diye düşününce en üst raf en sıcak en alt raf en soğuktur, daha çabuk bozulacak şeyleri altta muhafaza etmemiz gerekir, bunlar neler olabilir sizce? Süt ve yoğurt olabilir önceden kalan yemek olabilir
Yumurtanın da kapakta olması yanlışmış aslında
Yumurtalar ışık görmemeliymiş o yüzden kutusundan çıkarılmamalıymış diye okumuştum bi yerde, kapakta olmasının sakıncası o sanırımsütler ve yumurtalar marketlerde bile dışarıda muhafaza ediliyor ki
ayrıca tüketim tar kısıtlı ürünler sütler açılınca 2 gün içinde tüketilmeli
kapakta olmasının sakıncasını göremedim.
Yumurtalar ışık görmemeliymiş o yüzden kutusundan çıkarılmamalıymış diye okumuştum bi yerde, kapakta olmasının sakıncası o sanırım
Yumurtalar ışık görmemeliymiş o yüzden kutusundan çıkarılmamalıymış diye okumuştum bi yerde, kapakta olmasının sakıncası o sanırım
Ama ben hala kapağa koyuyorum :)şimdi araştırdım.
yumurtanın dış yüzeyi bakteri barındırdığı için dolaba temas etmemesi gerekiyormuş
Ama ben hala kapağa koyuyorum :)
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?