- 3 Haziran 2009
- 7.417
- 29.017
- 41
Ay daha minnoşEvet küçüğüz Oğluşum henüz 9 aylık
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Not: This feature may not be available in some browsers.
Ay daha minnoşEvet küçüğüz Oğluşum henüz 9 aylık
Çok fecaat bir dönemmiş gerçektenSeninki para yönetimi değil yönetememe olmuş resmen bir zamanlar
Benim de benzer bir süreç oldu. Sadeleşmeye başladığımda dünya kadar kıyafet, ayakkabı, aksesuar, makyaj malzemesini uzaklaştırdım evden. Dünya kadar para çöpe gitti yani. O ilk ayıklama-atma sürecimin sonunda özünde ne kadar az eşyaya ihtiyacım olduğunu fark ettim. Şu an bir adet saatim, bir tane de parfümüm var. Bütün makyaj malzemelerinden de 1'er adet var. Bu kış kıyafet ya da ayakkabı ihtiyacım yok. Dolayısıyla bunların tamamı bütçeden çıktı.Bana sormamışsın ama ben de azalttım :) eskiden bir dünya marka çanta, ayakkabı, kıyafet, parfüm alırdım artık hiç yanından bile geçmiyorum. 10 parfüme ne gerek var al iki tane kullan dedim kendi kendime. Sandaletlerim o kadar çok ki ayıklayıp verdiğim halde sanki bir ömür yetecek bana :)) eskiden gözüm doymuyordu şimdi gözüm yoruluyor. Aslında sen de evini oldukça sadeleştirmişsin, yani sıkıntın bundan kaynaklı değil sanırım. En çok neye harcama yapıyorsun ve bu ne kadar gerekli? Kısmalı mısın ya da ne kadar kısabilirsin? Eminim liste yapmışsındır gene yap. Zaman zaman yenilemek gerekiyor çünkü insan çok değişken ve fikirler de değişiyor. Bir de aylık mutlaka kenara koyacağın birikimin olsun ki sanırım bunu da diğer topikten hatırladığım kadarıyla yapıyorsun.
Ben de yeni birşey deneyimliyorum. Bebişlerle beraber ben de ücretsiz izine çıktım şimdi ilk defa maaşım yok ve bununla nasıl başedeceğimi düşünüyorum. Yani eşimin maaşı, kira geliri falan var ama bu başka bişey. Yıllardır bana özel yatan bir miktar artık yok. Kendime özel harcamalarım dibe inecek aslında heyecanlanıyorum çünkü bununla nasıl başedeceğimi öğreneceğim
Benim iki sene ücretsiz izin hakkım var akademisyenim üniversite de böyle hepsini istedim baştan nolur nolmaz, ne zaman istersem dönebilirim işe dilekçe verip. Şartlar belirleyecek ne zaman döneceğimi. Bakalım.Benim de benzer bir süreç oldu. Sadeleşmeye başladığımda dünya kadar kıyafet, ayakkabı, aksesuar, makyaj malzemesini uzaklaştırdım evden. Dünya kadar para çöpe gitti yani. O ilk ayıklama-atma sürecimin sonunda özünde ne kadar az eşyaya ihtiyacım olduğunu fark ettim. Şu an bir adet saatim, bir tane de parfümüm var. Bütün makyaj malzemelerinden de 1'er adet var. Bu kış kıyafet ya da ayakkabı ihtiyacım yok. Dolayısıyla bunların tamamı bütçeden çıktı.
Doğum iznimi 16 hafta ücretli izin olarak kullandım. Yalnız özelde bu sürenin maaşı, 4 ayın sonunda SGK tarafından ödeniyor. Yani 4 ay maaşım olmadı. Üniversiteye başladığım günden beri çalışıp kendi paramı kazandığım için ilk başlarda çok garip bir deneyimdi benim için. Sonrasında da aslında çalıştığım için bu kadar çok paraya ihtiyacım olduğunu fark ettim. Evin içerisinde olup, dışarı hayatım minimuma inince çok daha az meblağ ile kendi ihtiyaçlarımı karşılaybildiğimi de... Bakalım senin için nasıl bir deneyim olacak. Ne kadar süreliğine izne ayrıldın
Şöyle anlatayım ben bursada yaşıyorum yaşadığım ilde her ayın 16 sında onur markette bir çok üründe sağlam indirimler oluyor tuvalet kağıdı deterjan vs market alışverişini listeyle o gün yapmaya özen gösteriyorumBen de epey yol aldım ama henüz istediğim noktaya gelemedim. Harcamalarını nasıl azalttığını paylaşır mısın?
Botanik ecza sitesinden daha önce alışveriş yaptım. Güvenilir bir sitedir.
Kırmızıbeyaz eczane, turuncu kasa, botanik ecza
Dergiler bir de bazı kitapların ilk 30 dakikası ücretsiz. Kalanı ücretli canımelecda canım seslenen kitapta tüm kitaplar ücretli mi?
Ben de asla taksit yapmam, sevmiyorum taksit olayını.Ben parayı doğru yönetmeye karar verince bir ay boyunca tüm alışverişimi bankamatik kartı ile yaptım. Ay sonunda neye ne harcamışım kısmını inceledim ve bütçe yaptım. Bütçede o ayki harcamalarımı baz alarak kategoriler belirledim. Kıyafet, market, eğlence, kitap, sağlık vs gibi. Her birine limit koydum. Ertesi ay, bu limitlere uyup uymadığımı kontrol ettim. Uymadıklarımın limitini yükselttim ve tekrar izlemeye aldım.
Kredi kartıma taksit yaptırmamaya karar verdim zira ben taksit işini yönetemiyorum. Nakit veya kredi kartından tek çekim alışveriş yapmaya başladım.
Canım ben network'ün internet sitesinden %70 indirimli olan ürünlerden alıyorum genelde iş pantolonlarımı.Çalışan bir anne olarak bir rutin belirlemek zorundaydım ben de. Kızım 5 aylıkken çalışmaya başladım 18 aylık oldu bile..
Bu zamana kadar her gün işten gelince kızımı parka ya da 15 dk bile olsa evin önüne çıkarmaya gayret ettim. Hele yazın her gününü bazen günde 2 kere (sabah-akşam hafta sonu) parka giderek değerlendirdik. Parkta kızıma müdahale pek etmem düşünce eskiden ağlardı şimdi gelip ellerini öptürüyor bana :))
Cumartesi’leri evi temizlerim toplam 1-2 saatimi alır. Kızım da bir yandan toz alır vileda yapar halıları yuvarlayıp kaldırmama zevkle yardım eder :)) böylece hem becerileri artıyor hem de aklım onda kalmadan birlikte temizlik yapabiliyoruz. Pazar tüm günüm kızımın. geçen hafta birlikte kek yapmıştık bu hafta kurabiye düşünüyorum. Bu şekilde her hafta ekleme yapacağım.
Yemekleri ayrı yapardım çok zor oluyordu ona ayrı yemek düşün kendimize ayrı düşün ve işten gelince pişir filan. Artık bizimle aynı şeyleri yemek istiyor bu yüzden birazdan sağlıklı yemek menüleri oluşturacağım. Biz sevsek de sevmesek de artık karnabahar kızartılmayacak sulu yemeği yapılacak mesela
Okunacak kitaplarım.çalışılacak bir sınavım ve tam olarak netleşmeyen bir bütçem var (gereksiz harcamalarımız 10 tl bile değildir aylık) takipteyim elecdacım. Bir de kumaş pantolon vs memnun olduğunuz markaları paylaşabilirseniz gidip görmeden alacağım netten bu yüzden referansınız önemli
Ben taksit işini yönetemiyorum. Benim için en temizi nakit alışveriş.Ben de asla taksit yapmam, sevmiyorum taksit olayını.
Borçsuz evlenmeyi başarmak hakikaten şahane. Sizi tebrik ediyorum. Biz ailelerden yardım almadan ve çok şuursuzca alışveriş yaparak evlendik. Eğer baştan mantıklı hareket edebilseydik şu an belki ev kredimiz bitmiş olabilirdi. Neyse artık önümüze bakacağız.Elecda şu öfke nöbetleri ile yazdıkların çok iyi geldi. Bazen dışarıda oğlum ağlarken çevreden tuhafmış gibi bakan insanlar geriyor beni. Ne yani sizin bebeğiniz hiç mi ağlamıyor demek geliyor içimden.
Bende insan içinde uyarmıyor sesimiz tonunu sabit tutmaya çalışıyorum. Bu belki de onu daha da öfkelendirecek. Seni anlamaya çalışıyorum ama ağladığında hiç anlayamıyorum diyorum.
Dışarı çıkarkende bugün dışarıda ağlama kendini yerlere atma ikimizde zor durumda kalıyoruz diye konuşuyorum işe yarıyor.
Evimde benimde detoks yapmam lazım.
Çeyiz için alınmış fazlaca yorganlar
Hiç birini başkasına veremem oysa annemin dilinden kurtulmam mümkün olmaz. Hiç bir yere sığmayan yastıklar. Pike takımları.ne gerek vardı ne gereksiz masraflar. Nerelere koyacağımı şaşırıyorum.
Ama bunun haricinde büyükçe bir kutu edinmiştim.içine giymediğimiz kıyafetler kullanmadığımız her ne varsa kolye küpe pantolon mont vs herşeyi koydum. İhtiyacı olanlara verdim kozmetik ürünlerini attım.
Aynısını mutfak içinde uyguladım. İhtiyaç kadar tencere tabak bardak bıraktım.
O ferahlık mutluluk verdi bana.
Bende taksit olayına hiç girmiyorum.
Nakit varsa veririm yoksa karta tek çekim yaparız
3 yıl önce de tüm kredi kartlarımı kapattım.
Benim sıkıntım kendi kullanımımdan çok çevreden gel çekelim ben sana öderim durumuydu. Kapattım rahat ettim. Eşimin tek kartını kullanıyoruz.
Gençliğimden beri herşeyi planlar yazar öyle hareket ederim.
Evlenirkende bu yüzden kağıt kalem hesabı ile yola çıktık. Borçsuz evlendik çok şükür ki ev kredisi harici borç da ödemedik
Hoş geldiniz Her zaman beklerim. Hepimizin sizden öğreneceği çok şey var. Güzel mesajınız için ayrıca çok teşekkürlerMerhaba :) ayy çok güzel bir topik olmuş burası :) sen çağırınca koşup ben de geldim...her zaman giremiyorum ama girdiğimde muhakkak uğrayacağım artık...
Sen gerçekten harika bir insansın...kendini yetiştirmiş, sürekli yenileyen, okuduklarını uygulayan harika bir insan...Eşin ve kızın gerçekten çok şanslı...Biz de sayende çok güzel şeyler öğreniyoruz...iyi ki varsın :)
Teşekkürler canım ben de network fabrika ve Beymen bakıyorum aldıklarımın arasında bir de chima nın ürünleri iyiydi bugüne kadar yine öyle yapayım o zmn. Bir de bahsettiğin kaplama pantalonlara baktım da kamu kurumuna pek uygun olmaz parlak gibi duruyor ama ellemedim gözümle görmedim. Çok kullanışlı duruyor da yine normal kumaş alacağım sanırım ben :)) bu arada takipçilerinden biri olarak kreş seçimini nasıl yaptım adlı bir yazı bekliyorumCanım ben network'ün internet sitesinden %70 indirimli olan ürünlerden alıyorum genelde iş pantolonlarımı.
Onun haricinde uspolo ve polo garage tercih ediyorum genellikle.