Popüler Konu Verimli Rutin

Kreş Seçimi
Kızım Ağustos 2013 doğumlu. 3 yaşında kreşe başlatmaya karar verdiğim için, 2,5-3 yaş arasında kreşe geçişi kolaylaştırmak adına, kızımı Cumartesi günleri ebeveynli oyun gruplarına götürdüm. İlk başlarda kucağımdan kesinlikle inmeyen kızım, birkaç ders sonra oyunlara katılmaya başladı. İlk iki ay sınıftaki etkinliklerin tamamına katıldım. Üçüncü ay kapının girişinde beni görebileceği şekilde oturdum. Sonrasında ise aşağıda beklemeye başladım. Benim kızım değişikliklere çok açık bir çocuk olmadığı için bu şekilde yumuşak bir geçiş planlamaya çalıştım.

Kreşlerin erken dönem kayıtları Mart-Mayıs arası olduğundan, 2016 yılı Nisan ayı içerisinde kreşleri dolaşmaya karar verdik. Ankara'da çok fazla kreş ve anaokulu olduğu için, öncelikle kendi evime yakın bölgedeki yerleri internet üzerinden belirledim. Forumlarda kreşler hakkındaki tüm yorumları tek tek okudum. Nihayet elimde 15 okul içeren bir liste vardı.
Eşim ile birlikte, işyerlerimizden 3 gün izin aldık. Okulları tek tek aradım ve her gün 5 okul ziyareti olacak şekilde randevuları ayarladım. Birbirine yakın lokasyonda olanları arka arkaya planladım. Word'de okulların adlarını, adreslerini ve telefon numaralarını içeren bir liste yapmıştım. Bu listeye, kimden randevu aldığımı ve kim ile görüşeceğim bilgilerini yazdım.

15 okulu belirlerken dikkate aldığım en önemli kriter, Aile Sosyal Politikalar veya Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı bir okul olması gerektiğiydi. Bu kurumlardan birine bağlı olmayan okullar denetlenmiyor demektir, ki hiç de iyiye alamet değildir.

Okulları gezerken dikkate aldığım kriterler şu şekilde:

1. Okulun Sahibi ve Müdürü Kim?
Gittiğim tüm okullarda okuldan sorumlu kişi ile mutlaka tanıştım. O kişinin eğitimi, tecrübesi, beden dili, söylediği sözler, verdiği cevaplar aslında okulun eğitim felsefesini anlatan verilerdir. Yani okulu yöneten kişi nasıl biriyse, okulun sistemi de o şekilde şekillenir.
Ayrıca okulun sahibi ve okuldan sorumlu kişi aynı olmayabilir. Bu durumda okulun sahibi kim ve ben kime para kazandıracağım sorusunun cevabını da bulmak gereklidir.

2. Öğretmenler
Kreşlerde meslek lisesi çocuk gelişimi mezunları ile üniversitede okul öncesi öğretmenliği okumuş öğretmenler bulunuyor. Genel yaklaşım, çocukların öz bakımı ile ilgilenecek yardımcı öğretmenin meslek lisesi mezunu olması, ana öğretmenin ise üniversite mezunu olması şeklinde. Ancak bazı okullarda ana öğretmen de meslek lisesi mezunu ve bu benim için bir sorun. Çünkü benim kreşten beklentim bakım hizmeti değil. Eğitim hizmeti almak istiyorum. Dolayısıyla meslek lisesi mezunu biri benim gözümde yeterli eğitime ve tecrübeye sahip olmadığı için çocuğuma eğitim anlamında bir şey katabileceğini düşünmüyorum. Bu şekildeki okulları eledim.
Öğretmenleriniz Lise Mezunu mu yoksa Üniversite mi? sorusuna "Üniversite" cevabı veren okullara "Hangi Bölüm" sorusunu sormakta da fayda var. Zira İşletme, tarih vs. mezunu ana öğretmenler var.

3. Okul bünyesinde düzenli olarak pedagog ya da psikolog bulunması
Okulda bu kimlikte birinin bulunması ve düzenli olarak çocukları gözlemlemesi çok önemli. Bizim okul süreci boyunca en çok faydalandığımız konu buydu. Ölüm konusu, oyuncak paylaşmama gibi bir sürü konuda bize yol gösterdi.

4. Öğrenci Sayısı
Okuldaki toplam öğrenci sayısı ile bir sınıfa alınacak maksimum öğrenci sayısı bilgisini almakta fayda var. 2 öğretmene 13-14 civarı öğrenci olmasının ideal olduğunu düşünüyorum.

5. Okulun Fiziksel İmkanları
Güvenlik
Okulun güvenliği nasıl sağlanıyor? Dış kapı çocukların açamayacağı şekilde dizayn edilmiş mi? Mesela benim kızımı gönderdiğim okulda dış kapıyı çekerken aynı anda yetişkin kol mesafesinde olan bir düğmeye basmanız gerekiyor. Dolayısıyla çocuğun bir yetişkin yardımı olmadan dışarı çıkması mümkün değil.
Bahçe
Okulun bahçesi var mı? Yeterli büyüklükte mi? Çocuklar her gün bahçeye çıkarılıyor mu? soruları önemli. Bir İngiliz atasözü der ki "Kötü hava yoktur. Kötü kıyafet vardır." Ben kızımın bahçede koşup oynamasını önemsiyorum bu nedenle yeterli büyüklükte bahçesi olmayan okulları eledim.
Atölye ve Sınıflar
Bazı okullarda sınıf mantığı var. 2 yaş sınıfı, 3 yaş sınıfı gibi ayrılmış sınıflar var ve çocuklar tüm günü tek bir sınıfta geçiriyor. Benim kızım evde bazen mutfakta, bazen salonda bazen de kendi odasında oynar. Bu nedenle bu şekildeki sınıf mantığı benim için uygun değil.
Atölye mantığında ise sanat atölyesi, bilim atölyesi gibi bölünmüş alanlar var. Çocuklar gün içerisinde tüm atölyeleri gezerek faaliyetlerini gerçekleştiriyorlar.
Oyuncaklar ve Kitaplar
Kullanılan oyuncakların kırık ve kirli olmamasına dikkat edilmeli, oyuncakları nasıl temizledikleri öğrenilmelidir.

Kreş Seçimi
Kızım Ağustos 2013 doğumlu. 3 yaşında kreşe başlatmaya karar verdiğim için, 2,5-3 yaş arasında kreşe geçişi kolaylaştırmak adına, kızımı Cumartesi günleri ebeveynli oyun gruplarına götürdüm. İlk başlarda kucağımdan kesinlikle inmeyen kızım, birkaç ders sonra oyunlara katılmaya başladı. İlk iki ay sınıftaki etkinliklerin tamamına katıldım. Üçüncü ay kapının girişinde beni görebileceği şekilde oturdum. Sonrasında ise aşağıda beklemeye başladım. Benim kızım değişikliklere çok açık bir çocuk olmadığı için bu şekilde yumuşak bir geçiş planlamaya çalıştım.

Kreşlerin erken dönem kayıtları Mart-Mayıs arası olduğundan, 2016 yılı Nisan ayı içerisinde kreşleri dolaşmaya karar verdik. Ankara'da çok fazla kreş ve anaokulu olduğu için, öncelikle kendi evime yakın bölgedeki yerleri internet üzerinden belirledim. Forumlarda kreşler hakkındaki tüm yorumları tek tek okudum. Nihayet elimde 15 okul içeren bir liste vardı.
Eşim ile birlikte, işyerlerimizden 3 gün izin aldık. Okulları tek tek aradım ve her gün 5 okul ziyareti olacak şekilde randevuları ayarladım. Birbirine yakın lokasyonda olanları arka arkaya planladım. Word'de okulların adlarını, adreslerini ve telefon numaralarını içeren bir liste yapmıştım. Bu listeye, kimden randevu aldığımı ve kim ile görüşeceğim bilgilerini yazdım.

15 okulu belirlerken dikkate aldığım en önemli kriter, Aile Sosyal Politikalar veya Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı bir okul olması gerektiğiydi. Bu kurumlardan birine bağlı olmayan okullar denetlenmiyor demektir, ki hiç de iyiye alamet değildir.

Okulları gezerken dikkate aldığım kriterler şu şekilde:

1. Okulun Sahibi ve Müdürü Kim?
Gittiğim tüm okullarda okuldan sorumlu kişi ile mutlaka tanıştım. O kişinin eğitimi, tecrübesi, beden dili, söylediği sözler, verdiği cevaplar aslında okulun eğitim felsefesini anlatan verilerdir. Yani okulu yöneten kişi nasıl biriyse, okulun sistemi de o şekilde şekillenir.
Ayrıca okulun sahibi ve okuldan sorumlu kişi aynı olmayabilir. Bu durumda okulun sahibi kim ve ben kime para kazandıracağım sorusunun cevabını da bulmak gereklidir.

2. Öğretmenler
Kreşlerde meslek lisesi çocuk gelişimi mezunları ile üniversitede okul öncesi öğretmenliği okumuş öğretmenler bulunuyor. Genel yaklaşım, çocukların öz bakımı ile ilgilenecek yardımcı öğretmenin meslek lisesi mezunu olması, ana öğretmenin ise üniversite mezunu olması şeklinde. Ancak bazı okullarda ana öğretmen de meslek lisesi mezunu ve bu benim için bir sorun. Çünkü benim kreşten beklentim bakım hizmeti değil. Eğitim hizmeti almak istiyorum. Dolayısıyla meslek lisesi mezunu biri benim gözümde yeterli eğitime ve tecrübeye sahip olmadığı için çocuğuma eğitim anlamında bir şey katabileceğini düşünmüyorum. Bu şekildeki okulları eledim.
Öğretmenleriniz Lise Mezunu mu yoksa Üniversite mi? sorusuna "Üniversite" cevabı veren okullara "Hangi Bölüm" sorusunu sormakta da fayda var. Zira İşletme, tarih vs. mezunu ana öğretmenler var.

3. Okul bünyesinde düzenli olarak pedagog ya da psikolog bulunması
Okulda bu kimlikte birinin bulunması ve düzenli olarak çocukları gözlemlemesi çok önemli. Bizim okul süreci boyunca en çok faydalandığımız konu buydu. Ölüm konusu, oyuncak paylaşmama gibi bir sürü konuda bize yol gösterdi.

4. Öğrenci Sayısı
Okuldaki toplam öğrenci sayısı ile bir sınıfa alınacak maksimum öğrenci sayısı bilgisini almakta fayda var. 2 öğretmene 13-14 civarı öğrenci olmasının ideal olduğunu düşünüyorum.

5. Okulun Fiziksel İmkanları
Güvenlik
Okulun güvenliği nasıl sağlanıyor? Dış kapı çocukların açamayacağı şekilde dizayn edilmiş mi? Mesela benim kızımı gönderdiğim okulda dış kapıyı çekerken aynı anda yetişkin kol mesafesinde olan bir düğmeye basmanız gerekiyor. Dolayısıyla çocuğun bir yetişkin yardımı olmadan dışarı çıkması mümkün değil.
Bahçe
Okulun bahçesi var mı? Yeterli büyüklükte mi? Çocuklar her gün bahçeye çıkarılıyor mu? soruları önemli. Bir İngiliz atasözü der ki "Kötü hava yoktur. Kötü kıyafet vardır." Ben kızımın bahçede koşup oynamasını önemsiyorum bu nedenle yeterli büyüklükte bahçesi olmayan okulları eledim.
Atölye ve Sınıflar
Bazı okullarda sınıf mantığı var. 2 yaş sınıfı, 3 yaş sınıfı gibi ayrılmış sınıflar var ve çocuklar tüm günü tek bir sınıfta geçiriyor. Benim kızım evde bazen mutfakta, bazen salonda bazen de kendi odasında oynar. Bu nedenle bu şekildeki sınıf mantığı benim için uygun değil.
Atölye mantığında ise sanat atölyesi, bilim atölyesi gibi bölünmüş alanlar var. Çocuklar gün içerisinde tüm atölyeleri gezerek faaliyetlerini gerçekleştiriyorlar.
Oyuncaklar ve Kitaplar
Kullanılan oyuncakların kırık ve kirli olmamasına dikkat edilmeli, oyuncakları nasıl temizledikleri öğrenilmelidir.
Ağzına sağlık canım benim :)) peki bir soru var aklıma takıldı.yakınlığı önemli mi kreşin sence? Mesela aklımda gezmedim henüz ama 2 yer var biri senin tavsiyen diğeri işime yakın bir yer dikkate almalı mıyım sence bunu

6. Yemekler
Menü nasıl, nelerden oluşuyor? Günde kaç öğün veriyorlar? Okulda doğum günü kutlanıyor mu? Paketli ve hazır gıdalar veriliyor mu? Yemekler nerede pişiyor? Kullandıkları markalar neler?

7. Eğitim Metodu
Çoklu Zeka, Montessori, Reggio emilia, Waldrof gibi farklı eğitim metotları mevcut. Bunları kombine ederek ya da birini seçerek eğitim yapılıyor.

8. Ulaşım
Seçeceğiniz kreşin işinize veya evinize yakın olması çok önemli. Servis imlanı var mı? Servisin C plakası var mı? Servis aracında öğretmen ve her çocuk için emniyet kemeri mevcut mu? Seçim yaparken bunları dikkate almanız faydanıza olacaktır.

9. Çalışma Saatleri
Okul kaçta açılıp kaçta kapanıyor? Nöbetçi öğretmen var mı? Resmi tatillerde okul açık mı? Yaz okulu imkanı var mı?

10. Yıl Sonu Gösterileri ve Geziler
Ben kreş çocuklarının yıl sonu gösterisine çıkarılmasına, bu gösterilere hazırlık kapsamında her gün aynı hareketleri tekrarlamaya zorlanmasına karşıyım. Bu nedenle yıl sonu gösterisi yapmayan bir okul seçtim.
Gezi meselesi de Ankara için önemli. Şehir merkezindeki müze vs. gibi yerlere bu patlamam olaylarından sonra çocuğumun götürülmesini istemiyorum. Bu nedenle gezileri okul civarındaki postane, itfaiye gibi yerlerle sınırlı okul tercih ettim.

Ağzına sağlık canım benim :)) peki bir soru var aklıma takıldı.yakınlığı önemli mi kreşin sence? Mesela aklımda gezmedim henüz ama 2 yer var biri senin tavsiyen diğeri işime yakın bir yer dikkate almalı mıyım sence bunu
Ben yazarken sen sormuşsun. İşe ve eve yakın olması son derece önemli canım.

Merhaba öncelikle çok güzel bir topic paylaşımlarınızı çok beğendim. Çocuğum yok ama okurken güzel hisler bırakıyorsunuz , yüreğinize kaleminize sağlık aklımın bir köşesine yazıyorum yorumlarınızı inşallah olduğunda ben de hayatıma katabilirim. Teşekkür ederim kendi adıma.
Çok teşekkür ederim canım. :KK50:

canım evet okumuştum ve çok hoşuma gitti o bahsettiğin zaman yönetimini iş hayatında uyguladığını düşünmüştüm iş dışında ki hayatınızı da bu şekilde planlıyor sunuz doğru mu anladım şimdi o_O:olamaz::KK36:
İş dışı kısımları da ev mesaisi bölümlerinde paylaşmıştım canım.

Sevgili elecda elecda bu konu fena içine aldı beni. Cümlelerin, yöntemlerin, samimiyetin harika. Donanımlı insanlara bayılıyorum.
Özel olacak özür diliyorum ama dini inancın gereği neleri nasıl yapıyorsun? Cevaplamak zorunda değilsin:)
Çoğunluğun müslüman olduğu bir ülkedeyiz, ben de elhamdülillah müslümanım. Şu anda ücretsiz izinde olmama rağmen Kuran okuyamıyorum, namaz kılmıyorum, yetişemiyorum, üşeniyorum, kendimi kötü hissediyorum, bebeğime bakmak ibadet yapmama engel değil ama maalesef iç dünyamda onu bahane ediyorum.
Bu arada eğer sakıncası yoksa instagram hesabın varsa özelden isim verir misin, böyle dolu bir insanı takip etmek isterim.
Ben yaradana inanan bir insanım. Şu an Kuranı okuyup anlamaya çalışıyorum. Ancak mevcut meallerden değil de sözlük kullanarak, kendim cümleleri çevirerek anlamaya ve anlamlandırmaya çalışıyorum. Sorularımın cevaplarını arıyorum. Bu uzun bir yolculuk...

Onur marketin indirimini bilmiyordum sayenizde öğrenmiş oldum bense bursa da yaşıyorum sizden de öğreneceğim çok şey var demek ki :)
Bu siteden çok şey öğrendim ve öğrenmeye devam ediyorum
Birbirimizden öğreneceğimiz çok şey var

Ben adapte olmakta zorlananlar kısmındayım
Tam gaz giriş yapıp sonrasında bir boşvermişlik oluyor
Mesela erken kalkıcam dedim 2 gün sonrasında yine geç kalmalar koşturmalar vs bu durum çok canımı sıkıyor

Mesela erken kalkıcam dedim 2 gün sonrasında yine geç kalmalar koşturmalar vs bu durum çok canımı sıkıyor
Ah o durum hangimiz de yok ki bende her sabah erken kalkıcam diye söz veriyorum gece tam gaz sabah eser yok hırslı bi insan değilim sanırım ondan bu haller :kızgın:

Ben de çok planlarım ama uyamam,erteleme üşenme durumlarında ne yapıyosun ? Biliyorum ertelesem ertesi güne işler dağ olacak ertelemesem gönül razı değil :KK70: motivasyonunu nasıl sağlıyosun bunu çok merak ettim.İdolsün resmen.
Erteleme isteği bende de var. O istek geldiği an hemen harekete geçmekte buldum ben çareyi. Kafamda ertelemek için bahaneler üretirken yakalıyorum kendimi bazen. Hemen o işin ne kadar süreceğini düşünüp, o süre kadar alarm kuruyor ve hedeflediğim süre içerisinde sadece o iş ile ilgileniyorum. Bitirdiğimdeki rahatlama hissi paha biçilemez...

Güne geç kalarak acele ile kalkmak benim de canımı çok sıkan bir durum. Bu yüzden alarm ertelemesini iptal ettim. Tek alarm kurup, saati yataktan uzak bir yere götürüyorum. Yataktan kalkıp kapatmam gerekiyor. Böylece vaktinde kalkabiliyorum.

IMG_2423.JPG

İyi akşamlar Hanımlar,
Yukarıda resmini yüklediğim ve memnun kaldığım üç üründen bahsetmek istiyorum.
1. Water Magic: Galt markasının bir ürünü. Ben mucit pandanın internet sitesinden almıştım ancak geçen gün D&R'da da gördüm. Sayfaları beyaz olan, kalemin içine su doldurup beyaz sayfaları boyadığınızda rengarenk şekliller çıkıyor. En güzel tarafı da sayfalar kuruyunca eski haline dönüyor ve tekrar boyayabiliyorsunuz. Yolculukta, misafirlikte etrafı boyayacak derdi olmadan çocuğun su ile resim yapabildiği güzel bir ürün.
2. Eğlen-Öğren: Yaş gruplarına göre ayrılan, iki bölümden oluşan bir sorular ve cevaplar ürünü. İlk sayfada sorular, bir arka sayfasında da cevaplar var. Soruların dikkat geliştirici olduğunu düşünüyorum. Bizim kızımla güzel vakit geçirdiğimiz bir ürün.
3. Hareketli Şehir: İş Bankası yayınlarının hareketli kitapları. 3-4 sayfadan oluşan ve içerisinde hareket eden parçalardan oluşan kitaplar serisi. İlk hareketli kitabını 2 yaş civarı almıştım. Hala severek içindeki hareketli parçalar ile oynuyor.

X