kardeşlik güzel şey be arkadaşım..
zaman olacak kavga edecekler zaman gelecek mis gibi oyunlar oynayacak... :)
ilerde başları sıkışınca birbirlerine koşacaklar en önce... :)
ben de ikinci çocuğa çok uzak bakarken kadın dopumcu kese görünüyor gebe olabilirsin deyince: hooop birden hazır hissettim kendimi :) ama değilmiş .. bir de hayal kırıklığı yaşadım : orda anladım zamanı gelince hazır hissediverebileceğimizi..
Okulun pedagogu ile tekrar bu konuda bir görüşme yaptım. Aldığım notları yazayım, mesajlarını alıntıladığım ikinciye niyetli arkdaşların ileride işine yarayabilir:))
Kardeş İle İlgili Pedagog Görüşmesi
1. Duyguyu tanımlayın “Bak canım senin şu an hissettiğin duygunun adı kıskançlık ve bu çok normal bir duygu. Teyzen doğduğunda ben de böyle hissetmiştim ama merak etme bu duygu kardeşini tanıdıkça, beraber vakit geçirdikçe sevgiye dönüyor.”
Bu şekilde konuşulduğunda içindeki sıkıntılı hissin adını koymuş ve herkesin hissettiğini belirterek de yavrumuzda bir sıkıntı olmadığını dile getirmiş oluyoruz.
2. Doğum ve Lohusalık Sürecini Anlatın “Bebekler ne zaman doğacaklarına kendileri karar veriyorlar. Sen de kendin karar vermiştin. O gün geldiğinde benim ve babanın hastaneye gitmesi gerekiyor. Doktor bebeği karnımdan çıkaracak. 1 gece hastanede kalacağız. Senin yanında şu kişi kalacak. Ertesi sabah baban seni alıp hastaneye getirecek ve hep beraber evimize döneceğiz.”
“ Bebeği karnımdan çıkardıkları için benim bir süre karnım ağrıyacak ve ağrının geçmesi için yatakta dinlenmem gerekecek. Benim karnımın ağrısı geçene kadar seninle şunları yapamayacağım, benim yerime bu konularda sana şu kişi yardımcı olacak. İyileşince hepsini tekrar yapabileceğim.
“Bebek süt dışında birşey yiyip içemeyeceği için onu emzireceğim ve bu biraz vakit alacak. Emzirdikten sonra seninle oyun oynayabiliriz”
“Bebeği gece de emzirmek gerektiği için bir süre bizim odamızda kalacak. Sen de bizim odamızda kalmıştın. Sen kendi odanda uyumaya devam edeceksin. O da yeterince büyüdüğünde kendi odasında uyuyacak.”
3. Süt Emmek İstediğinde Ne Yapacağız? Emmek istediğinde direkt göğsünüzü uzatın ve emmesine izin verin. Ancak bu sırada kesinlikle onunla ilgilenmeyin. Kafanızı başka yöne çevirin, kitap okuyun ya da telefona bakın. Sonrasında da tadı nasıldı, hiç sana yakıştı mı vb. hiçbir cümle kurmayın. Kesinlikle olumlu veya olumsuz bir tepki bermeyin, yorumda bulunmayın. Sizden reaksiyon alamadığı için bu davranışı terk edecektir.
Emekleme, altına bez bağlanması, bebek gibi konuşma durumlarında da aynı tavrı gösterin.
4. Duygularını Anlatmasına/ Göstermesine İzin Verin
Ağlasın, bağırsın, istediğimi söylesin. Müdahale etmeyin, öğüt vermeyin. Sadece sarılın ve sakinleştirin. Bebeğe fiziksel zarar vermemesi için sürekli takipte olun ancak kızınıza bunı hiseettirmeyin. Bu süreci kendi atlatacak, sizin yapabilecekleriniz bu kadar. Kendinize de çok yüklenmeyin, siz de daha önceden 2 çocuklu bir aile olmadınız:)