Vejeteryan olmaktan vazgeçilir mi?

Yillarca vucutta bazi seylerin eksikligi olusur. Milim milim ilerler, surecte sorun yaratmaz ama bir yerde genelde esik kirilir.

Cogunlukla hamilelik, menapoz, andropoz veya buyuk bir hastalik gibi donemlerde...

Mercimekten fasulyeden vesaire fazlaca protein alinabilir ama bazi esansiyel aminoasitler sadece hayvansal gidalarda bulunur.

Esik kirilmaya yaklasinca ihtiyaci hissedip yemeye baslar cogu... ya da daha vahimi olur vucut etten alacagi aminoasit icin kendini sindirmeye baslar mesela, tibbi tedavi ve psikolojik destek cogunlukla zorunludur.


Kendim vegan veya vejeteryan olmadim hic bir zaman.
Ama yillarca yumurtadan tiksindim. 21 yasimdan sonra kitliktan cikmiscasina yumurta yedim. Hala yerim.

Beslenme diyetetik mezunuyum. Benzeri hikayelerin belki binlercesini okuduk isledik inceledik :)
beslenme ve diyetisyenlik mezunuymuşsunuz sonsuz saygı duyuyorum.lakin bunu bu bölümü bitirmiş birisinin söylemesi beni şoka uğrattı.
esansiyel aminoasitler sadece hayvanlarda bulunur? insanları lütfen yanlış bilgilendirmeyin.
ya da bana kaynak atın okuyayım bu zamana kadar olan tüm araştırmalar yanlış mıymış neyi kaçırdım?
e.a.a'ları almanın en kolay yolu et yemektir ancak tek yolu et yemek değildir.ette bulunan e.a.a'lar da bir bitkiden gelmekte çünkü etin sahibi olan hayvan da bu e.a.a'ları yediklerinden almakta ve o hayvan da bitki yemekte.
bitkisel e.a.a kaynakları;

- patates (1 bütün pişmiş patates günlük e.a.a ihtiyacının %15'ini karşılar. kaynak: http://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2770/2
- nohut (250g pişmiş nohut günlük e.a.a ihtiyacının %25'ini karşılar. http://nutritiondata.self.com/facts/legumes-and-legume-products/4327/2
- barbunya (170g pişmiş barbunya günlük e.a.a ihtiyacının %30'unu karşılar. http://nutritiondata.self.com/facts/legumes-and-legume-products/4424/2
- soya fasulyesi (170g pişmiş soya fasulyesi günlük e.a.a ihtiyacının %116'sını karşılar.http://nutritiondata.self.com/facts/legumes-and-legume-products/4378/2
- kabak çekirdeği (227g kabak çekirdeği günlük e.a.a ihtiyacının %150'sini karşılar. http://nutritiondata.self.com/facts/nut-and-seed-products/3164/2
- bakla (170g pişmiş bakla günlük e.a.a ihtiyacının %26'sını karşılar. http://nutritiondata.self.com/facts/legumes-and-legume-products/4434/2
- antep fıstığı (123g antep fıstığı günlük e.a.a ihtiyacının %50'sini karşılar. http://nutritiondata.self.com/facts/nut-and-seed-products/3181/2
-mercimek (198g mercimek günlük e.a.a ihtiyacnın %36'sını karşlılar. http://nutritiondata.self.com/facts/legumes-and-legume-products/4439/2

verilen linklerdeki "amino acid score" sayısının 100'ün üzerinde olması 9 temel e.a.a'nın tümünün ihtiyaç duyulan miktarlarda ve doğru oranlarda olduğunu belirtmekte.yukarıdaki değerlere de bakarsak, uygun miktarlarda baklagil tüketerek günlük e.a.a miktarı elde edilebilir.
 
Son düzenleme:
Ay çok pardon. Ben siz vejeteryan siniz sandım.
Bu yüzden öyle yazdım.

Ama çocuğunuz için yapılabilecek birsey varsa da bence buradaki herkesi aşar. Çünkü bunu yenmiş kişilerin psikolojik ve bedenen verdikleri direnç asla çocuğunuzla ayni olmaz.

Bide beni yanlış anlamayın sizin istemenizle degilde kendi isteğiyle olabilir ancak. Siz sadece cesaretlendirebilirsiniz.

Eğer sizi endisendiren durum beslenmede yetersiz olacağı ise çok doğru bi düşünce. Çünkü ben piyasadaki hiçbir vitamin ilacının et teki proteini ve enerjiyi verebileceğini düşünmüyorum. Çünkü hepsi yapay. Hatta bu yüzden insanlar canından oluyor. Sonuçta kimyasal ve içine ne atılıyor bizler bilmiyoruz.
Daha dün haberlerde sahte ilaç başlığı vardı. Bunları düşündükçe o ilaçları içmek yerine ETİ yemek daha olağan ve sağlıklı.

Ha şu da vat Tabiki.

Her metod doğru veya ise yarar diye birsey yok.

Çünkü çocuğunuz henüz çık genc ve bence %90 arkadaş çevresinden etkileniyor. Bir arkadaşı yok ben et yemem şöyle böyle vs vs diye konuşuyorsa onun beyninde ışık gibi çakar bu düşünce. Çünkü o arkadaşı o kelimeyi söylediği itibaren o grupta veya sınıfta ayrıcalıklı sanki doğa ustu yeteneği var gibi görünüyor.

Yavrunuzda belki o arkadaşı gibi *farklı olduğu için * yıldız misali parlamak ayrıcalıklı olmak istemiş olabilir.

Şöyle anlatayım sana.

Bizim sınıfta da vardı . bitane bi kız. Sürekli yok ben vejetaryen im. Et süt yumurta etmem. Cart curt. Ama bunu sanki Hollanda ya gitmiste Tarkan konserinde Tarkan'la düet yapmış gibi kasila kasila anlatırdı. Bence bi insan vejeteryan sa bunu hikaye anlatır gibi anlatamaz. Bence bu tabi.

Bende o kız arkadaş anlattıkça ilk yorumum da yazidigm gibi kendi arkadaşlarımla ekmek arası muhabbeti yapar hatta kantinden bi gun köfte bi gun şnitzel yerdim.

Herkes kız anlatırken büyülenmiş gibi dinlerken o kizda ağzının suyu aka aka bana bakardı. Bunu çok yaşadık yani.

Sonra ne oldu bil.

Lise bittikten sonra bi patladı ki . Kız sosyal mecralarda et yerken tavuk yerken piknikte orda burda etli resimler atmaya başladı.

Uzun oldu ama anlatmak istediğimi anla diye yazdım.

Birbirlerinden etkileniyorlar bazı yaşlarda. Ve hu zamanla karakteristik bi hal alıyor çünkü vejeteryan olmaktan vazgeçmek ETİ yemekten daha zor gelir. Gurur meselesi yani.
 
@morportakal hatta soya ve kinoada tüm temel aminoasitler bulunuyor değil mi yanlış mı biliyorum ben?
nasıl sadece hayvanlarda bulunabilir,4 senede ölmüş olmam gerekirdi o zaman.

şunu da şuraya bırakayım;

içerisinde esansiyel amino asit bulunduran yiyecekler
1. izolösin
pazı, lahana, ıspanak, barbunya fasülyesi, ayçekirdeği, susam, buğday, badem, pirinç, muz, kayısı, şeftali, avokado, trabzon hurması, kivi, elma, portakal, kızılcık, yabanmersini,
2. lösin
barbunya fasülyesi, ayçekirdeği, yer fıstığı, pirinç, muz, kayısı, şeftali, avokado, incir, trabzon hurması, kuru üzüm, armut, elma, kivi, zeytin, yabanmersini
3. valin
mantar, bezelye, barbunya fasülyesi, ıspanak, lahana, brokoli, ayçiçeği, susam, yer fıstığı, tam tahıllar, pirinç, muz, şeftali, incir, kayısı, avokado, kuru üzüm, armut, elma, trabzon hurması, kivi, kızılcık, zeytin, yabanmersini, portakal
4. lizin
maydanoz, buğday, karabuğday, kayısı, muz, avokado, şeftali, hurma, portakal, armut, mor erik, karpuz
5. metiyonin
susam, tam buğday, pirinç, şeftali, avokado, incir, portakal, kivi, armut, kuru üzüm, kayısı, mor erik, yabanmersini, kavun, zeytin, trabzon hurması
6. fenilalalin
barbunya fasülyesi, ıspanak, lahana, brokoli, pazı, susam, ayçekirdeği, bezelye, tam tahıllar, yer fıstığı, badem, pirinç, kayısı, muz, kuru üzüm, şeftali, mor erik, incir, trabzon hurması, portakal, armut, grayfurt, elma, zeytin
7. treonin
ıspanak, lahana, barbunya fasülyesi, susam, ayçekirdeği, buğday, pirinç, şeftali, kayısı, muz, incir, avokado, kuru üzüm, armut, hurma
8. triptofan
yulaf kepeği, ıspanak, mantar, şalgam, maydanoz, ıspanak, kuşkonmaz, mantar, barbunya fasülyesi, mmarul (iceberg, göbek, kıvırcık), kuşkonmaz, karnabahar, lahana, kıvırcık brokoli, yeşil kabak, kara lahana, brüksel lahanası, kuru fasülye, pazı, taze fasülye, yeşil ve kırmızı biber, bamya, balkabağı, soğan, bezelye, kereviz, salatalık, kırmızı acı biber, turp, domates, patates, bezelye, sarımsak, mısır, susam, ayçiçeği, chia tohumu, yer fıstığı, pirinç, kayısı, kuru üzüm, avokado, elma, mor erik, trabzon hurması, incir, kivi, portakal, şeftali
 
benim için bir kedi ile kuzunun farkı yok. çin'de kediler köpekler yenilince onlara zalim diyoruz.ırkçılık gibi bu,türcülük...

Çok yanlisinniz var konuda.

Ikiside canlıdır ve doğada yeri vardır. Bilmiyorum dini boyuta girip bi 4 gun daha ban yemek istemiyorum ama siz bi internetten bakın derim bu konuya. Kendinizi de yanlış empoze ediyorsunuz.

Kedi ile kuzunun çok farkı vardir
 
Çok yanlisinniz var konuda.

Ikiside canlıdır ve doğada yeri vardır. Bilmiyorum dini boyuta girip bi 4 gun daha ban yemek istemiyorum ama siz bi internetten bakın derim bu konuya. Kendinizi de yanlış empoze ediyorsunuz.

Kedi ile kuzunun çok farkı vardir
ben de ban yemek istemediğim için işin etik boyunu bir kenara koyuyorum,tutuyorum kendimi.sağlık alanına bakıyorum. ama şok içindeyim yazılanları okudukça.
 
Olabilir neden olmasın. Bu onun kararı. Çocuğunuz falan da eğer müdahale etmeyin kendi haline bırakın bence
 
Üstüne çok gitmeyin. Belki geçicidir. Ancak demir takviyesi yapmanız lazim. Bir doktora danışıp takviye isteyin. Hap, şurup hangisini kolay içebilecekse.
 
İlk kez bdv ye konu açıyorum.Sorum şu aranız da 13-14 yaşlarındayken hayvanlara duyduğunuz sevgi ve merhamet duygusu yüzünden vejeteryan olmaya karar verip ,daha sonra bu fikrinden vazgeçen oldumu?
Yani tekrar et yemeye başlayan varmı aranızda? Ebeveyn olarak nasıl yaklaşmalıyız?

Yeme alışkanlıkları değişir evet.
Anne babaysanız ve vejetaryen olan kişi evladınızsa baskı yapmayın ters teper. Şu noktada yapabileceğiniz tek şey vitamin eksikliği yaşamamasını sağlamak.
 
ben de ban yemek istemediğim için işin etik boyunu bir kenara koyuyorum,tutuyorum kendimi.sağlık alanına bakıyorum. ama şok içindeyim yazılanları okudukça.
Benim bir doktordan duyduğum da amino-asitleri kenara koyarak söylüyorum çok bilgim yok o konuda, yıllarca et yemeyen insanlarda b12 eksikliği oluşması. Bu yönden de bir araştırın derim. Gerçi şimdi yoldan geçene b12 hapı, iğnesi veriliyor ama asıl eksiklik bu şekilde oluşuyormuş. Tabi herkesin fikrine, uygulamasına saygı duymak lazim orası ayrı. Ne et yiyenler yemeyenleri, ne de yemeyenler yiyenleri ikna edemez. O yüzden bu çabalar tartışmanın ötesine geçmez.
 
Benim bir doktordan duyduğum da amino-asitleri kenara koyarak söylüyorum çok bilgim yok o konuda, yıllarca et yemeyen insanlarda b12 eksikliği oluşması. Bu yönden de bir araştırın derim. Gerçi şimdi yoldan geçene b12 hapı, iğnesi veriliyor ama asıl eksiklik bu şekilde oluşuyormuş. Tabi herkesin fikrine, uygulamasına saygı duymak lazim orası ayrı. Ne et yiyenler yemeyenleri, ne de yemeyenler yiyenleri ikna edemez. O yüzden bu çabalar tartışmanın ötesine geçmez.
ikna etme amaçlı yazmıyorum. zaten işin etik boyutunu geçtim herkesin kendi kararı saygı duyarım. sadece ben bir bilim insanıyım ve bilime aykırı şeyler gördüğüm zaman dayanamıyorum. kulaktan dolma bilgiler,benceler... bu şekilde hareket edemeyiz,biraz okumalı araştırmalıyız. çok sabit fikirle yaklaşılmamalı artık her şey değişiyor dünyada.
onun dışında b12 konusunda haklısınız tabii ki. yukarıda yazmıştım onunla da ilgili. günümüz koşullarında her yer beton olduğu için toprakla haşır neşir olup alamıyoruz b12'yi. hayvanlar da alamıyor kapalı alanlarda oldukları için. onların da gıdasına takviye veriliyor. yani aslında et yiyenler de takviye almış gibi oluyor.
ben haftada bir gün sadece b12 alıyorum. değerlerime 6 ayda bir baktırıyorum 4 yıldır bir sorun çıkmadı.
 
Hayvanlar ya da bizim gibi acı çekmemeleri reaksiyon göstermedikleri anlamına mı gelir? Bizim acı hakkında bilgimiz sadece kendi ırkımıza ait olabilir. Sinir sistemi olmayan canlıların acı çekmemesi diye bir şey olmayabilir. Elektriksel iletim diye bir şey var. Her canlı evrimsel olarak yaşamını sürdürmeye çalışır. Buna karşı tehlikelere de reaksiyon gösterir.
bitkiler insanlardan ve hissetme yeteneği bulunan hayvanlardan niteliksel olarak şu anlamda farklılar; bitkiler de canlılar ama duygu hissetmiyorlar. bir bitki günışığına ve diğer uyarıcılara tepki verebilir ama bu durum bitkinin hissetme yeteneği olduğu anlamına gelmez. eğer zile bağlı bir tel aracılığıyla elektrik akımı yayarsak o zaman o zil çalar. ama bu, zilin hissetme yeteneği olduğu anlamına gelmez. bitkiler sinir sistemleri, benzodiazepin alıcılar veya hissetme yeteneği ile bağlantılı gördüğümüz diğer niteliklerin hiçbirisine sahip değildir.bitkiler kendilerine zarar veren bir eyleme tepki olarak hiçbir şey yapamazken neden hissetme yetenekleri geliştirsin ki? eğer bir bitkiye alevi yaklaştırırsanız bitki kaçamaz olduğu yerde kalır ve yanar.eğer bu alevi köpeğe yaklaştırırsanız köpek siz ne yaparsanız aynen onu yapar, acıyla bağırır ve alevden uzaklaşmaya çalışır.hissetme yeteneği rahatsız edici uyarıcılardan kaçarak hayatta kalmalarını sağlamak amacıyla sadece belirli canlılarda evrim geçirerek var olmuş bir nitelik. hissetme yeteneği bir bitki için hiçbir amaç taşımaz; bitkiler “kaçamazlar”.
 
Hanımlar rica ediyorum bu konu et yiyenler şöyle, yemeyenler böyle, en hayvansever benim çekişmesine dönüşmesin.

İnsanlar ister et yer ister yemez, tercihler kişileri ilgilendirir, insanlar tercihleri nedeniyle yargılanamaz, hepimize düşen yaşam biçim ve seçimlerine saygıdır.
 
Hayvan eti yemiyorsunuz; canlılara zarar verildiği maksadıyla... Peki otlarda bir canlı değil mi ? Onuda yemeyin o zaman..
 
Hayvan eti yemiyorsunuz; canlılara zarar verildiği maksadıyla... Peki otlarda bir canlı değil mi ? Onuda yemeyin o zaman..
yukarıda bununla ilgili bir şey yazdım okur musunuz? :)
ayrıca şu da var eğer insanlar gerçekten bitkileri sömürme konusunu ciddiye alıyorsa o zaman hayvan ürünleri yiyerek aslında sadece bitki yiyerek yaşayanlara kıyasla çok daha fazla bitki tüketiyorlar. çünkü bir kilo et üretmek adına kilolar dolusu bitki tüketilmesi gerekiyor. ekolojik açıdan da zarar veriyoruz aslında.
 
bitkiler insanlardan ve hissetme yeteneği bulunan hayvanlardan niteliksel olarak şu anlamda farklılar; bitkiler de canlılar ama duygu hissetmiyorlar. bir bitki günışığına ve diğer uyarıcılara tepki verebilir ama bu durum bitkinin hissetme yeteneği olduğu anlamına gelmez. eğer zile bağlı bir tel aracılığıyla elektrik akımı yayarsak o zaman o zil çalar. ama bu, zilin hissetme yeteneği olduğu anlamına gelmez. bitkiler sinir sistemleri, benzodiazepin alıcılar veya hissetme yeteneği ile bağlantılı gördüğümüz diğer niteliklerin hiçbirisine sahip değildir.bitkiler kendilerine zarar veren bir eyleme tepki olarak hiçbir şey yapamazken neden hissetme yetenekleri geliştirsin ki? eğer bir bitkiye alevi yaklaştırırsanız bitki kaçamaz olduğu yerde kalır ve yanar.eğer bu alevi köpeğe yaklaştırırsanız köpek siz ne yaparsanız aynen onu yapar, acıyla bağırır ve alevden uzaklaşmaya çalışır.hissetme yeteneği rahatsız edici uyarıcılardan kaçarak hayatta kalmalarını sağlamak amacıyla sadece belirli canlılarda evrim geçirerek var olmuş bir nitelik. hissetme yeteneği bir bitki için hiçbir amaç taşımaz; bitkiler “kaçamazlar”.

Ne yani o zaman çiçekleri koparalım sonuçta hissetmiyorlarmış... :işsiz: Hayır onlarda bir canlı ve hissediyorlar. Elektrik zili canlı değil.
 
Dengeli beslensin evde pişen herşey den yesin istiyorum.Gelişme çağında henüz 18-19 yaşında olsa bu kadar üzülmezdim sanırım.

Bu konuda çok haklısınız. Ben de olsam gelişme çağında yetersiz beslenmesini istemezdim. İsterseniz beslenme uzmanına götürün veya vejetaryenliğin sebep olabileceği hastalıkları anlatan yazılar okutun. Bu yaşlarda boy uzamasını çok önemsiyorlar, konuya oradan da girebilirsiniz aslında.
 
X