Vejeteryan Beslenme

Kalliste

Guru
Kayıtlı Üye
30 Nisan 2007
9.109
59
363
55
Eskişehir
Vejeteryan ne demektir, hangi tipleri vardır?
Et, balık ve kümes hayvanlarını tüketmeyenlere süt ürünleri, yumurta gibi besinleri tercihli
tüketenlere vejeteryan denir. Vejeteryanlar 3 ana gruba ayrılırlar.

Lakto-Ovo vejetaryenler: Hayvan eti tavuk ,balık,kırmızı et yemezler ancak yumurta ve süt
ürünlerini tüketirler. Vejeteryanların %80-90’ı bu grubu olustururlar.
Lakto vejetaryenler: Hayvan eti yemedikleri gibi yumurta, süt, yogurt da tüketmezler.

Veganlar: Katı vejeteryan bu olan grup et, süt, yumurta tüketmedikleri gibi hayvansal hiçbir
besin maddesini tüketmezler. Bal, dondurma, yogurt, muhallebi gibi hayvansal ürünlerden
yapılan besin maddeleri bu tür vejeteryanların yasakları arasındadır.
Bu üç ana grubun dısında, ovo-vejetaryen (süt tüketmeyip, yumurta yiyen), pesketaryen (hayvan eti
olarak sadece balık tüketen) veya semi-vejetaryen (kırmızı et degil de beyazı tüketen) gibi degisik
gruplar da bulunmaktadır.
Vejeteryan beslenme saglıklı mıdır?

Vejeteryan beslenmeyi tek basına iyi veya kötü olarak nitelemek dogru degildir. Avantajlarını, riskli
durumlarını iyi analiz etmek, eksikligi olması muhtemel besin maddelerini iyi bilmek gerekir.
Vejeteryan beslenenlerin yasam sürelerinin daha uzun oldugunu gösteren birçok arastırma
bulunmaktadır. Sık görülen hastalıklar için vejeteryanlıgı degerlendirirsek;
Kanser hastalıgı açısından degerlendirildiginde; vejeteryan beslenenlerin daha az kanser
olduguna dair arastırmalar mevcuttur. Et içindeki homosistein, pisirme sekilleri ile okside olan
yag asitleri birçok kansere sebep oksidan madde et tüketimi ile alınmıs olur. Hayvanlara verilen
hormonlar, antibiyotikler, kimyasal besin bilesikleri hayvanların otlaklardan aldıgı kimyasallar, etin
kanserojen yükünü anlamlı derecede artırır. Ayrıca salam, sosis, sucuk gibi nitrat koyularak
yapılan besinler kanserojen besinlerdir.
Vejeteryanlar hem bu oksidan maddeleri almadıkları gibi anti oksidan E vitamini, C vitamini,
karotenoidler, biyoflavonoidler alımları oldukça yüksektir. Bu maddeler kanseri engelleyen besin
maddeleridir.
En sık ölüme neden olan kalp damar hastalıkları yönünden de vejeteryan beslenmek
avantajlıdır. Kalp damar hastalıgının en önemli risk kan degeri olan LDL kolesterolün (kötü
kolesterol) vejeteryanlarda oldukça düsük oldugu önemli arastırmalarda gösterilmistir. Vejeteryan
diyetindeki hayvansal doymus yag oranının az alımı, homosistein alınmaması, posa,
antioksidanların yüksek tüketilmesi bunun en önemli nedenlerindendir.
Ayrıca vejeteryan olanlarda daha az sismanlık, dis çürümesi görüldügünü söyleyen arastırmalar da
mevcuttur.

Vejeteryanlıgın sakıncaları var mı?

Evet var. Öncelikle degerlendirilmesi gereken bu hastalıklarda et tüketiminin katkısı oldugu ama
bu katkının etin dogal içeriginden çok hayvanların büyütülmesi, etin islenmesi ve pisirilmesine kadar
geçen süreçte gerçeklestirilen uygulamalardır.
6yi planlanmamıs bir vejeteryan diyetinde et ve süt önemli derecede bulunan Fe, riboflamin,
B12, protein, kalsiyum, çinko gibi besin ögeleri eksikligi görülebilir. Bu da bazı risk grupları için
tehlikelidir.

Bu risk grubuna kimler girer?
Bu risk grubuna hamileler, bebekler ve çocuklar girer.

Anadalu sağlık merkezi doktoru röportajından alıntıdır....

Paylaşımın için çok teşekkürler...
Bende bir vejeteryanım...
Sadece kırmızı et ve tavuk yemiyorumm...
Onun haricinde süt,yumurta ve türevlerini yiyebiliyorum...
ben küçükken kurban bayramında kurbanı kesilirken görmüşüm psikolojik..
Ozamandan beri ağzıma sürmüyorum kokularından midem bulanıyorr elleyemiyorumm...
Ama şimdi hamileyim doktorum şimdilik ısrar etmedi ama ilerki aylarda muhakkak yemen lazım dedi..
Kara kara düşünüyorum ben napıcam nasıl yicem diye...Çok zor bir durum benim için...

Zaten yumurtada en kaliteli protein ve b 12 vitamini bulunuyo.

Radikal gazetesinden alıntıdır;

"Yumurtada bulunan 'kolin' adlı madde, unutkanlığı geciktirir. Ucuz ve kaliteli protein kaynağı olan yumurta, ayrıca lesitin ve B12 vitamini açısından da zengindir. Ayrıca sanıldığı gibi yumurta kandaki kolesterol miktarını yükseltmez. Yumurta, ete alternatif bir protein kaynağıdır. Bir su bardağı az yağlı süt veya yoğurtla bir yumurtadan gerekli B12 vitamini sağlanabilir."

bende vejeteryanlıgın cok yakınındayım,lakto ovo ile başlamayı düşünüyorum,hayvanların biz onları yicez diye cektiği acılar son bulsun istiyorum,yada en azından ben bu işin içinde olmak istemiyorum...korkuyu düşünün yeter,bir inegin kesilmeye giderkenki korkusunu...ve kendinizi onun yerine koyun,ya dünyaya onun yerinde gelseydiniz...

Ben çok et sever ve yerdim aslında
Ama artık midem bulanıyo yediğim canlıyı bütün olarak düşünüyorum yiyemiyorum
önceden sakatatı çok yerdim şimdi eti bile yiyemiyorum yani
ama yoğurt süt yumurta tüketiyorum
sanırım bu gruptan oldum akannehir

Lakto-Ovo vejetaryenler: Hayvan eti tavuk ,balık,kırmızı et yemezler ancak yumurta ve süt
ürünlerini tüketirler. Vejeteryanların %80-90’ı bu grubu olustururlar.

Merhaba, ben de KKda benim gibi olanlar var mı diye merak ettim.

Ben semi-vejeteryanım.Yani balık ve tavuk eti tüketiyorum, kırmızı et yemiyorum.Eskiden bu kararımı yarım yamalak uyguluyordum ama 2008 yazından beri kırmızı et yemiyorum.Birkaç kere kahvaltıda sucuklu ve sosisli yumurta yememi saymazsak :kedi: şimdi tavuktan da hoşlanmamaya başladım pesketaryen (hayvan eti olarak sadece balık tüketen) olma yolunda ilerliyorum.Fakat lakto-ovo vejeteryan olacağımı sanmıyorum çünkü Egeliyim, deniz ürünlerinden vazgeçemem.
Arkadaşlarla bir yere gittiğimizde bana gıcık diyorlar ve çoğu zaman vejeteryan restoranlarına tek başıma gidiyorum, eşim gelince suratını asıyor kaydirigubbakcemile3

Ben hayatım boyunca özellikle kuzu etinden nefret ettim, evde pişince midem bulanıyor. Burada yazan bazı arkadaşlar gibi benim de nefretim kurban bayramlarında başladı.Babannem o etleri mutfağa yığıp kavurma vs. yapardı, herkes yerken ben bir köşede otururdum.Bana garip derlerdi.
Şimdi kırmızı et yemediğim için helal et gibi bir endişem de yok (yurtdışında yaşıyorum, burada normal hamburgerin içine bile bacon kouyorlar)

bu arada bebek düşünüyoruz, hamile kalırsam doktoruma danışacağım çünkü hamilelik döneminde kırmızı et yemek gerekiyormuş.

Hangi gruba girerseniz girin deneyimlerinizi paylaşın kızlar:)

ben pesketaryenim sanırıım :) yumurta falan da yerim ama asla kırmızı et yemem.Tavuk eti ve balık eti de çok az özellikle tavuk eti ayda 1 anca. Halimden de memnunum valla

Eğer her gün yumurta, peynir, yoğurt ve balık tüketiyorsanız kırmızı et ve tavuk yememenizin problem yaratacağını sanmıyorum ama tüm hayvansal ürünleri beslenme listesinden uzaklaştıranları ileride büyük problemler bekliyor olacaktır. Bakliyatlardan asla hayvansal gıdaların verdiği kaliteli proteini alamazsınız. Özellikle hamileyken hayvansal gıdalardan uzak kalmak bana göre dehşet verici, öyle bir durumda bebeğin gelişiminin sağlıklı olması mucizeye kalıyor olmalı.
Bir de kendisi yemediği için bebeğine/çocuğuna da hayvansal ürünleri yedirmeyen anneler var ki, onlara ne demeli bilmiyorum! Bir insan yetişkin olduğunda nasıl beslenebileceğine kendi karar verebilir ama bir çocuğu vejeteryan yapmaya çalışmak büyük bir suç. Kimsenin çocukların sağlığıyla oynamaya hakkı yok, kendi çocuklarının bile olsa! Tabii bir de, 1-2 yaşındaki çocuklarının eline tuz ve yağ deposu paket cipsleri, boyalı katkı maddeli hazır sütleri, lolipopları filan verenler var; ki sayıları oldukça fazla, göz göre göre çocuklarının sağlığıyla ve geleceğiyle oynuyorlar.

14 seneden beri kesinlikle et yemiyordum kızlar aynı zamanda bir hayvanseverim ama artık pes ettim ne yazık ki çünkü sadece sebze ve süt ürünleri ile maalesef ki 14 senede vucudumun içine ettim.Şu anda artık protein almaya başladım tavuk ve et yiyorum yumurtamı yiyorum mecburum...

ben de pesketaryenim sadece beyaz et yiyorum :) kırmızı et hem sağlığa zararlı hemde bir çok hastalığı tetikliyor vejetaryen doğulmuyor sonucta sağlıklı beslenmek için çok da geç sayılmaz yaş önemli değil

Bu çeşit bir vejeteryanlık olduğunu bilmiyordum ama mantıklı geldi...

et yemeyi çok severdim. ama son zamanlarda bana bişi oldu. vejeteryan olmayı düşünüyorum. hayatımda ilk kez. çünkü çok acıyorum hayvanlara. onları sevmek istiyorum
zarar vermek değil...

lakto-ovo grubuna gırıyormusum bende yenı ogrendım. kedımı bıldım bılelı et yemıorum gayet de saglıklıyım ekstra b12 vıtamını kullanıorum donemdonem et yemeyınce saglıksız olunur dıe yanlıs bı ınanıs var ben kesınlıkle karsıyyım once bılınclı beslenmek gerekır proteın almanın daha az zararlı yolları var yumurta sut gıbı ozellıkle kırmızı et cok yararlı bıse olsa doktorlar perhız lıstesıne koymazlardı heralde

ben de 23 yıldır vejetaryenim.et,tavuk,balık,yumurta,süt tüketmiyorum hiç.sadece peynir ve yoğurt yiyiyorum.ama bu ben küçükken irade dışı sebeplerden olmuş.bence sağlıklı değil.herşeyden az da olsa yenmeli.hele hamilelikte çok önemli olduğunu düşünüyorum.bendeki olumsuzları,üşüme çok.özellikle el ve ayaklarım bedenim çok üşüyor.özellikle soğuklarda.bu da herhalde kansızlıktan oluyor.unutkanlık da oluyor bazen.şimdi pek sorun olmasa da yaşlılığımda korkuyorum açıkçası sağlık sorunlarından.size tavsiyem lütfen yiyebilen varsa yemeye çalışsın.inanın daha sağlıklı ben çok denedim ama olmadı ağzıma attığımda çıkarıyorum kokusu midemi bulandırıyor.

merhaba arkadaslar
ben bir böbrek nakilli olarak 12 yasından beri yediklerine dikkat eden biriyim hayatım diyet yani... rahatsızlıgımdan dolayı et hakkım hep sınırlıydı ve sakatat tarzı seyler yuksek protein nedeniyle yasaktı. et-süt ve yumurta aynı anda tuketemiyordum... 14ümde nakil oldum tum bu sınırlamalar kalktı ama ben hala bu yasımda bile proteinleri karıştırmam, sakatat yemem, hatta lise sondayken hiç et yemiyordum resmen vejeteryan gibi yasıyordum ama birkaç ay içinde yan etkilerini gormeye basladım ki nedir diye sorarsanız, unutkanlık (ki bn hafızası cok kuvvetli bir insanım normalde), aşırı derecede kansızlık oyle ki aniden yere yıgılıyordum basım dönüyordu, dengemi kaybediyordum bilincim açıktı ama ayakta duramıyordum... şimdi 25im, dengeli et tuketiyorum (haftada 3-4 kez en fazla), sabah kahvaltımdan peynir eksik olmaz, haftada bir de yumurtamı yerim... 6 ay oncesine kadar demir ilacı kullanıyordum. tabii kullandıgım ilaçlar ve hastalığım nedeniyle dikkat etmem de gerekiyor ama ben hala dışarıda et yiyemem... hala vejeteryan olma düşüncem var ama su an ztn az yiyorum bakalım ilerleyen dönemlerde düşünebilirim... ama bu kararı alırken dikkatli olmak lazım cok fazla kendini zorlamamalı insan, iyi olsun derken vucuduna zarar vermemeli... arkadaslar vejeteryanlığı anladım ama sakın vegan olmayı denemeyin aşırı protein kaybına ugrarsınız, haberiniz olsun...
hepinize saglıklı gunler dilerim...
sevgiler...

ben de bir vejeteryanım.. ama pek de tavsiye edilebilecek birşey olarak görmüyorum. çünkü az da olsa herşeyden yemek en sağlıklısı... maalesef yaklaşık 15 yıldır kırmızı et de beyaz et de balık eti de tüketmiyorum. aynı zaman da yumurta da yiyemiyorum.. şimdilik süt yoğurt yiyebiliyorum allaha şükür. onları da yiyemeseydim, aynı zamanda reaktif hipoglisemi hastası olduğum için vücudum sinyal vermeye başlayabilirdi. abim hekim odluğundan gerekli testleri belirli zamanlarda yaptırıyorum. şimdilik B12 dışında bir eksikliğim yok onu da takviye vitaminle tamamlıyoruz. genel olarak et tüketmiyorsanız büyük ihtimalle sizin vücudunuzda da b12 eksikliği olabilir. bir doktora görünmelisiniz mutlaka. hiçbir eti yemeyen kişilerde maalesef b12 eksikliği mevcut. takviye vitaminlerle bu eksikliği gidermek gerekiyor. yoksa ileriki yaşlarda kemik erimesi başlayabiliyor... eğer benim gibi zorla da olsa et yiyemiyorsanız şimdiden önlemini almak zorundasınız... keşke yiyebilseydim ama olmuyor işte.. yapacak birşey yok..

Ben de 17-18 yıldır vejeteryanim. Ne kırmızı et, ne balık ne de tavuk hiç birini yemiyorum. Dahası kokusundan midem bulanıyor. Özellikle çiğ et görmeye tahammülüm yok, haliyle dokunabilmem de söz konusu değil. Yumurtayı sadece pastaların içerisinde yiyebiliyorum.Yani kendini görmemeliyim kokusunu ve tadını almamalıyım yiyebilmem için. Allahtan süt ve ürünlerini çok seviyorum. Bal yiyorum. Her gün mutlaka 1-5 kupa süt içerim (canımın istemesine göre) peynir ve yoğurt mutlaka her gün yerim.

Et yemediğimi duyanlar hemen sende b12 eksikliği vardır diyorlar ama bilmiyorlar ki b12 nin aslında çok çok azı (mikrogram düzeyinde (gramın milyonda biri)) bile vücuda yeterli ve insan içtiği bir bardak sütle bile bu ihtiyacını karşılar. b12 eksikliği hayvansal ürünleri düzensiz tüketenlerde (1 gün süt içip 1 hafta içmeyenler),hiç bir şekilde hiç bir hayvansal gıda almayanlar ve emilim bozukluğu olanlarda (bir arkadaşımda etsiz yemek yememesine rağmen b12 eksikliği var.) görülür. Benim b12 eksikliğim yok şükür hiç olmadı. Ama olabilir mi ileride olabilir tabii sağlık problemlerinden ötürü emilim mekanizması bozulabilir. Bir süredir b kompleks vitamini kullanıyorum. İhtiyacım olduğundan değil, akne ilacı kullanmam sebebiyle cildimi yapılandırması için. İçinde b12 de var ve üzerinde yazan şu:
b12 (1 mikrogram -- %100 rda**rda-vücudun ihtiyacı)(Yani 1 mikrogramının günlük ihtiyacın tamamını karşıladığını ifade ediyor. b6 vitaminin 2,5 miligramına (gramın binde biri) karşılık b12 1 mikrogram (gramın milyonda biri) yeterli yani.

b12 eksikliğin vardır diyenlere kulak asmayın. Her gün (ihmal etmeden) 1-2 bardak süt tüketirseniz emilim bozukluğunuz da yoksa b12 eksikliğiniz olmaz. Arada kontrol de ettirirsiniz dilerseniz. Zamanında besin kimyası dersi aldım oradan biliyorum.
Sevgiler...

Ben de bir süredir karşımda et dolu bir kase tabak görünce, bunun ölmüş, ölürken aşırı derecede korkmuş ve acı çekmiş bir canlının eti olduğunu düşünüyorum. Daha önceden de hayvanlara çok şefkatle yaklaşırdım ama nasıl olur anlamam etlerini yerdim sanki hiç onlara ait değilmiş gibi.

Şu an için etin hiçbir çeşidini ve yumurtayı tüketmiyorum. Bazen yoğurt ve süt aldığım oluyor, onun da bir çaresine bakmaya çalışacağım
Bal kullanmakta bir sakınca görmüyorum, gönül rahatlığıyla tüketebildiğim tek hayvansal gıdadır, arılara zararı olduğunu düşünmüyorum

Merhaba canım. Ben de vejetaryenim. Et zaten zulüm dolu bir sektör. Bizler insan olarak başka bir canlının da yaşam hakkının olduğunu kabul etmeliyiz... Süt yogur yumurta gibi hayvansel ürünlere gelince ben de kullanıyorum ama sanıldıgı gibi masum bir sektör olmadıgını gördüm. En acı çığlıklar bir mezbahadan bile değil süt çiftliklerinde ki ineklerden geliyor!! Süt üreteblmesi için ineklere makinelerle tecavüz ediliyor. boğa spermi o şekilde bırakılıyor. inek kapalı ortamlarda makenelere baglanıp sağılıyor. gün ışığı bile görmeden. İnek haftalarca yavrusu için aglayıp acı bir şekilde çığlık atıyor! neden mi ??? anneyi buzağısından ayırıyorlar. o sütü yavrusu için üretiyor ama buzagını ayırıyorlar ki onun içecegi sütü satmak için daha fazla para için. 20 ene yaşayacak hayvanı sömürmekten 5 sene sonra süt üretemeyecek duruma getiriyorlar ve sonra mezbahaya yollanıyor hayvan....

Arkadaşlar yediğiniz içtiğiniz şeyleri lütfen sorgulayın. Bizim düşünebilen vicdan sorgulayabilen varlıklar oldugumuzu unutmayalım. Eminim sizin de yavrunuz elinizden alınsa siz de acı bir şekilde üzülürsünüz feryat edersiniz. Canlılarında aile kurabilme, kendi varlıklılarının bilincinde olabilme ve acı çekebilme kapasiteleri var.

En önemlisi de insan vücudu mide bagırsak ve diş yapısı otobur hayvanlarınkinle aynı. Bir inekle, bir koyunla aynı enzimleri aynı bagırsak ve diş yapısını taşıyorsunuz. Ama etobur hayvanlar oyle değil.

İnsan ırkı vahşi, dokmak bilmez hunhar bir varlık.... Dünyanın en iğrenç varlıklarıyız. Açlık, sefalet, savaş, başka bir canlıyı katletme, tecavüz, ayrımcılık bunlar sadece insan doğasında var... Hayvanlar masum.

Sevgiler.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…