- 11 Mayıs 2009
- 27.926
- 15.243
- 823
başbakan güçlü bir lider. sözünü sakınmayan, cesur.( beğenin yada beğenmeyin, ayrı konu) halkı bu kadar cezbetmesinin sebeplerinden biri de bu.
ama bilal için aynı şeyi düşünmüyorum. sırf başbakanın hatrına beğenmediğim birine oy verecek de değilim. çoğunluk da vermez zaten. kaldı ki başbakanın böyle bir şeye kalkışacağını hiç mi hiç sanmam. neticede göz var izan var. yöneticilik vasfı olmayan birini sırf kan bağı var diye koltuğuna geçirmez..
Bilal Erdoğanın parti genel başkanlığı ile önüne açılan başbakanlık makamı ???
Alacağı oy oranı baraja takılırTabii o vakte kadar baraj düşmüş diye varsayıp iyi ihtimali konuşuyorum .
Akp ile yapılan anlaşma sonucu hemde , Akp yerel seçim zaferinin genel seçim hezimetine dönüşeceği kendi ipini kendi çeker mi sizce ?
butün sayfayı baştan sona okumadım ama sizin yazınızı görünce cevap vermek istedim.
evet şuan şeriatla yönetilen ülkeler tamda sizin dediginiz gibi yönetiliyor ama bu yönetim şekli şeriata uygun bi yönetim degil. kuran bunları emretmiyo.peygamber efendimiz zamanında kız çocukları bizim zamanımızdaki çocuklar gibi degildi. daha erken olgunlaşıp erken ergenlige giriliyodu. ama şu dönemde böyle degil kızlar daha küçük ve evlilige uygun degil. işte bunu anlamayan zihniyet çocuk yaştaki kızları bilmem kaç yaş büyük insanlarla evlendiriliyo. peygamber efendimiz şu dönemde bunları görmüş olsa kesinlikle engellerdi. 4 eş durumu ise : peygamber efendimiz hatice annemizden sonra evlenmiştir bi çok kadınla. ama hepsinide normal bi evlilik olarak yapmamıştır kimi yaşlı kimi duldu kimini iste kadınlara hocalık yapsın diye almıştır şöyleki peygamber efendimizin kadınlara acık acık anlatamadıgı şeyleri eşleri vasıtasıyla aktarmıştır. ama günümüzde bu böyle algılanmamakta ve dogru olarak uygulanmamaktadır. dinde kadın mirastan hak sahibidir. ama erkekle aynı seviyede degildir çünkü ; kadın evledigi için kocasının bakımı altındadır. zaten erkekden gelen mirastan kadında faydalandıgı için mirastan erkekden daha az pay alır. erkegede çok verilmesinin nedeni aile gecimi sagladıgı içindir din hiç bir zaman kadınk kötü durumda bırakmaz. araba ve başı kapatma konusunda haklısınız peygamber efendimiz zamanında zorlama söz konusu degildi. dinde zorlama kesinlikle yoktu.tek başına çıkma konusunda ise ; kadının erkege göre daha güçsüz olmasıdır. yanında bi koruyucu gibi düşünün din bu yüzden kadının yalnız dışarı çıkmasını pek uygun görmez. ama şöylede bişey var eger erkekler dine göre erkek olmayı başarabilmiş olsalar kadın rahatca dışarı çıkabilir ve gezebilir.
inşallah dilim döndügünce anlatabilmişimdir. burayı yazmak istememin nedeni. şeriatla yönetilen ülkelerin bunları kendi kolaylarına nasıl gliyosa öyle uygulamaları. ve insanarın gözünü korkutup dinden sogtmaları. keşke herkes dinin amaclarını en güzel şekilde bilse ve uygulasa (buna bende dahilim)
ohh. neyse kalacağımNikiy arkadaşımız size gerçek şeriati yazdı :))
İşte bazılarının insan yakıyorlar diye yırtındıgı yobazlarla alakası olmayan güzel insan profili ve uygunalış biçimi...
Öz olan aslında arzulanan..
Güzel olan..
Ama bu oldugunda sana zorla bunu yapacaksın diye dayatılan degil okypete..O sebeble kalabilirsin
ohh. neyse kalacağım
sonra özlerdim sizleri. malum zimbabwede net falan yoktur
butün sayfayı baştan sona okumadım ama sizin yazınızı görünce cevap vermek istedim.
evet şuan şeriatla yönetilen ülkeler tamda sizin dediginiz gibi yönetiliyor ama bu yönetim şekli şeriata uygun bi yönetim degil. kuran bunları emretmiyo.peygamber efendimiz zamanında kız çocukları bizim zamanımızdaki çocuklar gibi degildi. daha erken olgunlaşıp erken ergenlige giriliyodu. ama şu dönemde böyle degil kızlar daha küçük ve evlilige uygun degil. işte bunu anlamayan zihniyet çocuk yaştaki kızları bilmem kaç yaş büyük insanlarla evlendiriliyo. peygamber efendimiz şu dönemde bunları görmüş olsa kesinlikle engellerdi. 4 eş durumu ise : peygamber efendimiz hatice annemizden sonra evlenmiştir bi çok kadınla. ama hepsinide normal bi evlilik olarak yapmamıştır kimi yaşlı kimi duldu kimini iste kadınlara hocalık yapsın diye almıştır şöyleki peygamber efendimizin kadınlara acık acık anlatamadıgı şeyleri eşleri vasıtasıyla aktarmıştır. ama günümüzde bu böyle algılanmamakta ve dogru olarak uygulanmamaktadır. dinde kadın mirastan hak sahibidir. ama erkekle aynı seviyede degildir çünkü ; kadın evledigi için kocasının bakımı altındadır. zaten erkekden gelen mirastan kadında faydalandıgı için mirastan erkekden daha az pay alır. erkegede çok verilmesinin nedeni aile gecimi sagladıgı içindir din hiç bir zaman kadınk kötü durumda bırakmaz. araba ve başı kapatma konusunda haklısınız peygamber efendimiz zamanında zorlama söz konusu degildi. dinde zorlama kesinlikle yoktu.tek başına çıkma konusunda ise ; kadının erkege göre daha güçsüz olmasıdır. yanında bi koruyucu gibi düşünün din bu yüzden kadının yalnız dışarı çıkmasını pek uygun görmez. ama şöylede bişey var eger erkekler dine göre erkek olmayı başarabilmiş olsalar kadın rahatca dışarı çıkabilir ve gezebilir.
inşallah dilim döndügünce anlatabilmişimdir. burayı yazmak istememin nedeni. şeriatla yönetilen ülkelerin bunları kendi kolaylarına nasıl gliyosa öyle uygulamaları. ve insanarın gözünü korkutup dinden sogtmaları. keşke herkes dinin amaclarını en güzel şekilde bilse ve uygulasa (buna bende dahilim)
Harika yazmışsın, tebrikler.
keşke gerçek anlamda uygulanabilse ama şu anda herkes kendine yontarak uyguluyor
şu an bu anlattıkların mümkün değil. bizim yönetimimizde hükümeti değiştirme şansı var, ama öyle bir yönetimde mümkün olmayacak. git diyeceksin gitmeyecek, zorlarsan en yakın örnek olarak suriyedeki gibi ülke savaşa sürüklenecek, canlar gidecek, mallar gidecek, ülke gidecek.. her ne kadar geliştirilmeye ihtiyacı olsa da cumhuriyet en makbul yönetim biçimi..
şu an bu anlattıkların mümkün değil. bizim yönetimimizde hükümeti değiştirme şansı var, ama öyle bir yönetimde mümkün olmayacak. git diyeceksin gitmeyecek, zorlarsan en yakın örnek olarak suriyedeki gibi ülke savaşa sürüklenecek, canlar gidecek, mallar gidecek, ülke gidecek.. her ne kadar geliştirilmeye ihtiyacı olsa da cumhuriyet en makbul yönetim biçimi..
13 yaşındaydım diyor şu anda 29unda genç bir kadın olan Nezihe. Okula gidip gelirken beni takip etmiş. Bir gün çıkışta arabasına zorla bindirip kaçırdı. Daha önce hiç görmediğim biri. Akşamına ailemle anlaşmışlar. İmam nikahı kılındı kendimi evinde buldum.
Hangi coğrafyada yaşanırsa yaşansın, gelenekle meşrulaştırılmış olsa da çocukların evlendirilmesi yasal ve kabul edilebilir değildir. Ağır bir hak ihlalidir. İşten eve döndüm. Kız kardeşimin bir gece önce evlendiği adam kız değilmiş bu deyip eve geri getirmiş onu. Çok öfkeliydi. Namusuna laf gelecek diye ödü kopan babam en küçük kardeşimi teklif etti. Ben evlenirim diye öne atıldım. Ne yapsaydım? Kardeşim 11 yaşında bir çocuktu daha, ben ise 14üme girmiştim. Vanda tanıştığımız Saadet, ömrü boyunca nefret edeceği bir adamın karısı olmaya razı edilmiş. Aslında, sosyal baskı rıza olarak vücud bulmuş. 19 yıl sonra bugün , bana yaşadıklarını anlatırken gözlerinde gördüğüm ise sadece öfke ve umutsuzluk. 29undaki Nezihe de, 32sindeki Saadet de artık kocalarıyla yaşamıyorlar ama boşanmamışlar da. Zorla evlilik; baskı, tehdit, kaçırma, zorlama, yıldırma, kandırma, özendirme, teşvik vb. sonucunda gerçekleşir. Yasalar var okuyoruz; yasaklayan, cezalandıran, kitapta var olan. İnsanlar var görüyoruz bu yasaların bir türlü dokunamadığı Yasal evlenme yaşının altındaki çocukları evlendirmek mevzuatımıza göre suç. Savcılık anne-baba ve evlenen çocuklar hakkında Ceza Yasasının 103. Maddesinde yer alan cinsel istismar suçu nedeniyle soruşturma açar. Ama...
Neziheyle Muşta tanışıyoruz. Tüm sohbet boyunca yedi kez Babam için diyor. Beni kaçıran adam ve ailesi rıza ile kaçtığımı söylemezsem babamı öldürmekle tehdit etti. Yapardı da. Akşam babam sordu. Ne diyecektim, ben kaçtım dedim. Babam için. Ama beni bu kadar çabuk bırakmamalıydılar. Olmaz demeliydiler, izin vermemeliydiler. Çocuktum ben, onların çocuğu.
Aralarında yasal evlilik bağı olmadan dini tören yaptıranlar hakkında iki aydan altı aya kadar hapis cezası verilir. Resmi nikah belgesini görmeden dini törenle çifti evlendiren kimse hakkında da iki aydan altı aya kadar hapis cezası verilir.
"Daha kendim çocuktum"
Evine gittiğimde bir kadın daha vardı. Karısıymış; imam nikahlı. Bir de çocukları vardı neredeyse benimle yaşıt. O odasında oyun oynarken gizli gizli izler, çok imrenirdim. Nezihe onu kaçıran adamın evine önce imam nikahlısı olarak gitmiş, evdeki diğer kadın gibi. Nikahı kıyan imam ne yaşını sormuş ne de yasal nikaha dair bir belge. İmamlar başka olabilir ama Saadet için de durum pek farklı olmamış. Ailelerin namusu kurtarılmış, etrafta laf edecek ağızlar bu imamlar sayesinde kapatılmış.
Erken evlilik, erken hamilelik demektir. Bedenleri henüz yeteri kadar gelişmemiş veya duygusal olarak anneliğe hazır olmayan bireylerin çocuk yapması, ömür boyu sürecek rahatsızlıklara neden olabiliyor. Dünya sağlık örgütü 19 yaşından önce anne olan kadınların bebeklerini kaybetme riskinin, ileri yaşta hamile kalan kadınlara göre 4 kat fazla olduğunu bildiriyor.
Sevmeyi, sevgimi göstermeyi, anne olmayı ancak dördüncüde öğrenebildim. Aslında ölen çocuğumu da sayarsak beşincide. Saadet bugün sadece çocukları için yaşıyor. Ancak yaşadıklarının yarattığı travmaları onlara yansıtmamak için tüm yaşam enerjisini harcadığı fazlasıyla aşikâr.
Baskı ile alınan erken evlilik kararı, çocuğun rızası varmış gibi görünse de, onu şiddete maruz bırakmak ve ömür boyunca şiddete açık bir yaşama göndermektir. Babam için. Babamı öldürmesinler diye gittim ben o eve. Gittiğim gibi de şiddet görmeye başladım. O adam, ailesi, herkes bana bir şeyler için kızıyordu. Yaptığım yanlışlar her ne ise hepsi için dayak yiyordum. Nezihe mücadele edecek gücü bulana kadar dayak yemeye devam etmiş. Evdeki şiddet sadece onu değil, çocuklarının da ruhuna işlemiş. Babaları ne zaman bağırmaya, annelerine saldırmaya başlasa bir dolabın içine saklanır orada öylece çömelerek beklermiş.
Medeni yasaya göre evlenmek kişiyi ergin kılar ancak Çocuk Koruma Yasasının çocuk tanımı şöyledir: Daha önce reşit olma durumu dahil olmak üzere 18 yaşın altındaki her birey çocuktur. Çocuklar BM Çocuk Haklarına Dair Sözleşmede yer alan tüm haklardan da faydalanmaya devam ederler.
Çocuk hakları varmış!
Bazı şeylerin varlığı bir kişi tarafından bilinmediği sürece var sayılamıyor. En azından Saadet için öyle. Çocuk hakları varmış. Ben çocuk olduğumu biliyor muydum ki hakkım olduğunu bileceğim. İnsan olduğunu ne zaman hissettin diye sorsana. Şimdi şimdi öğreniyorum. Çünkü benim de bir kızım var ve onun başına aynı şeylerin gelmesine asla izin vermeyeceğim.
Çocuk evliliklerinde yaşın küçük olmasından dolayı yasal zemin bulunmadığından, boşanma hakkı da geçerli değil. Ben çok istedim boşanmak. Önceleri zaten kim boşayacak, neye göre boşayacak. Zaten ben boşanacağım desen yanında kim olur? Şimdi ne etraf takarım ne yanımda birini ararım ama bu kez de çocukların velayeti ile ilgili sorunlardan dolayı boşanamıyorum.
Nezihe iki, Saadet ise dört çocuklu anne. Bu iki güçlü kadın da okul eğitimi almamış. Sahip oldukları bilinci adım adım kendileri kazanmışlar. Buna mecbur hissetmelerinin tek sebebi ise kız çocuğu annesi olmaları. Kararlılar, zamanında uğruna kurban edildikleri her ne ise kızlarından uzak tutacaklar. Bunun için en önemli olanın onları okula göndermek olduğunu biliyorlar.
Gel de buna gelenek de!
Nezihe ve Saadet mücadelelerinde fazlasıyla haklı. Zira erken evlilikleri önlemede kız çocukların eğitimi en önemli konulardan biri. 18 yaşına kadar süren, okula devam ederken evlenmeye izin vermeyen zorunlu ve kesintisiz eğitim erken evlilik sorununu kökten çözmeye büyük katkı sağlayacaktır. Dünyada zorunlu eğitimle çocuk evliliklerini önleyebilen ülkeler var. Çocuk yaşta evliliklerin geleneğin bir parçası olduğu Tayvan, Tayland ve Güney Korede 18 yaşına kadar okula gitmenin zorunlu tutulması sonucu erken evlilik problemi önemli ölçüde çözüme kavuşturulmuş. Peki ya Türkiye deki mevcut eğitim sistemi ile çocuk evlilikleri engellenebilir mi? Hayır. Çünkü bu sistem 10. sınıftan sonra uzaktan eğitimi ve başarılı olunması halinde liseyi üç yılda bitirmeyi mümkün kılıyor. Yani mezuniyet yaşı 16ya kadar düşüyor. Hatta lisede okurken aynı anda evlenmeye izin veriyor. Bu sistem açıkça çocuk evliliklerinin yolunu kapatmada yetersiz.
Muşun Karaköprü Köyü Ortaokuluna giden bir kız öğrenci, durumu keskin bilinciyle şöyle özetiyor: Okula gelmezsek, yani evde kalırsak aklımız yetmediğinden bize istediklerini yaptırırlar. Okursak hayır diyebiliriz.
Durum net. Çocuk yaşta evlendirmek şiddettir, çocukların temel insan haklarının ihlalidir. Çocuk yaşta evlendirmek çocuklara yönelik ticari cinsel sömürünün bir biçimidir. Çocuk yaşta evlendirmek tecavüzü yasallaştırmak, şiddet, ihmal ve istismarı meşrulaştırmaktır. Ve pedofiliyi kurumsallaştırmaktır. Gel de buna gelenek de!
Bakınız ne güzel yorumlamışsınız o zamanın şartlarını ve günümüz şeriat rejimlerini.
Türkiye de şeriat olsa İran dan farklı mı uygulanır sizce?
Başbakan ın birtek ''kızlı erkekli '' lafından yüz bulup Antalyada bir anadolu lisesi kız çocuklarının etek giymesini yasakladı.Etekle gelmeye devam eden öğrencileri disipline verdi geçen sene.
Başka bir okul müdürü kız çocuklarının okul kantinine girmesini yasakladı.
Bu ülkede gerçek şeriat rejiminin uygulanması diye bir şey malesef söz konusu olmaz zaten.
Şuanda bile 13 yaşındaki kız çocuğu başka bir adama para karşılığı ikinci eş olarak satılıyor bu ülkede,yasak olmasına rağmen.
İmam nikahlı 4 evliliğe bazı durumlarda izin verildiğini düşünün birde....
Neler olur hayal bile edemiyorum.
Bakınız ne güzel yorumlamışsınız o zamanın şartlarını ve günümüz şeriat rejimlerini.
Türkiye de şeriat olsa İran dan farklı mı uygulanır sizce?
Başbakan ın birtek ''kızlı erkekli '' lafından yüz bulup Antalyada bir anadolu lisesi kız çocuklarının etek giymesini yasakladı.Etekle gelmeye devam eden öğrencileri disipline verdi geçen sene.
Başka bir okul müdürü kız çocuklarının okul kantinine girmesini yasakladı.
Bu ülkede gerçek şeriat rejiminin uygulanması diye bir şey malesef söz konusu olmaz zaten.
Şuanda bile 13 yaşındaki kız çocuğu başka bir adama para karşılığı ikinci eş olarak satılıyor bu ülkede,yasak olmasına rağmen.
İmam nikahlı 4 evliliğe bazı durumlarda izin verildiğini düşünün birde....
Neler olur hayal bile edemiyorum.
çok ama çok haklısın bizim zihniyetimiz bi türlü anlamadı DİNDE ZORLAMA YOKTUR!!!! gecenlerde tv programından bi kadın dekolte giydi diye işinden olmuştu. o onun özgür davranışır. madem sen müslümanlıgın geregi bunu hor görüyosun o zaman ne diye tv izliyosun (acık bircok inan oldugu için) senin gibi düşünen erkekler oldugu için kadınlar özgürlügünü güzel yaşayamıyo. işte o yüzden din kadını yalınız başına sokaga çıkartmak istemez. kadın sana göre ayıp yapıyosa bakmayacaksın laf atmayacaksın. kadının örtüsüne giyimine karışmayacaksın. kapalı veya acık bi kadına öcüymüş gibi davranmayacaksın
çok ama çok haklısın bizim zihniyetimiz bi türlü anlamadı DİNDE ZORLAMA YOKTUR!!!! gecenlerde tv programından bi kadın dekolte giydi diye işinden olmuştu. o onun özgür davranışır. madem sen müslümanlıgın geregi bunu hor görüyosun o zaman ne diye tv izliyosun (acık bircok inan oldugu için) senin gibi düşünen erkekler oldugu için kadınlar özgürlügünü güzel yaşayamıyo. işte o yüzden din kadını yalınız başına sokaga çıkartmak istemez. kadın sana göre ayıp yapıyosa bakmayacaksın laf atmayacaksın. kadının örtüsüne giyimine karışmayacaksın. kapalı veya acık bi kadına öcüymüş gibi davranmayacaksın
Bu ülkede biz kadınlar birbirimize karıştığımız için açık olanımızda,kapalı olanımızda tacize uğruyor aslında.
Birbirimize saygılı olup,çocuklarımızı doğru yetiştirsek yaşanmıyacak bu ayrımcılık.
Ne açığı,ne kapalısı.
Çok daha büyük sorunlarımız var bizim.
1 milyon çocuk işçi varken bu ülkede,200 bin çocuk gelin varken,tek derdimiz o çocukları kurtarmak olmalı bence.
anladığım kadarıyla sende cumhuriyeti ,demokrasiyi kabul etmiyorsun. peki nasıl bir rejim istiyorsun. islamla yönetilenmi. peki o rejimde benim gibilerin durumu ne olacak. hani diyordun ya özgürlük herkese. bir konumda. peki benim özgürlüğüm senin savunduğun rejimde nolacak.
o rejim asla farklılık istemez. herkesin kendi gibi olmasını ister. azınlıklar ezilmeyecekmi. sen söyle bana. eğer halk bunu istiyorsa ben nolacağım..
yazık ülkeme yazık bana ve yazık benim gibilere bu durumda..
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?