Sizlerle paylaşmak istedim arkadaşlar, burada varikosel başlığı altında yazışırken sanırım faydalı olur. Çapanın hocasının sitesinden aldım.
Varikosel konusunda yanlış bilinenler ve bilimsel gerçekler:
1. Varikosel en sık karşılaşılan ve başarılı tedavi ile en iyi netice elde edilen erkek kısırlığı nedenidir. Varikosel teşhisi ultrason ile değil, el ile yapılan muayenesi sonucu konulmalıdır. Doppler ultrasonografi ile birçok kişide hatalı olarak varikosel saptanarak gereksiz ameliyatlar yapılmaktadır. El muayenesinde saptanamayan varikosel kesinlikle ameliyat edilmemelidir; fayda sağlamaz.
2. Varikosel saptanan kişiye öncelikle
tüp bebek, ICSI, aşılama gibi yardımlı üreme yöntemleri önerilmemelidir. Varikosel sperm hücresinin kromozomal yapısını bozarak (DNA fragmantasyonu) yumurtayı dölleme gücünü azaltmakta; dölleme gerçekleşse dahi düşük ihtimali artmaktadır. Ayrıca tüp bebek sadece son çare olarak uygulanmalı, bebekte doğumsal anomali ve hastalık risklerini %30’a dek yükselttiği, anne bakımından da riskleri olduğu unutulmamalıdır.
3. Varikosel cerrahisinin teknik açıdan en başarılı ve komplikasyon ihtimali en düşük yöntemi mikrocerrahidir. Mikrocerrahi varikosel operasyonunda teknik başarı %99’un üzerine çıkabilmekte, ciddi komplikasyon oranı %0’a, önemsiz komplikasyon oranı %3-5’e kadar inebilmektedir. Diğer operasyon tekniklerinde ise hidrosel riski %40’a, atardamar hasarı %5’e kadar çıkmaktadır.
4. Varikosel nüks etmez, yapılan cerrahi girişim yetersiz kalmış olabilir ve bu durumda mikrocerrahi düzeltme ameliyatı uygulanabilir. Mikrocerrahi harici ameliyat yöntemlerinde uygulanan teknik dolayısı ile yetersiz cerrahi oranı %40'a kadar yükselebilmektedir.
5. Mikrocerrahi varikosel operasyonu basit bir cerrahi girişim değildir; mikrocerrahi teknik hakkında eğitim görmüş, deneyimli ellerde başarılıdır, her yöntem gibi yetersiz ve hatalı uygulamaları çok önemli komplikasyonlara, organ kaybına dahi yol açabilir. Başarısız varikosel operasyonu sonrasında komplikasyonlardan dolayı sorun yaşayan, spermiyogram neticeleri daha da bozulan bir çok hasta bulunmaktadır.
6. Bilinçsiz ve yetersiz uygulanan mikrocerrahi teknik ile varikosel ortadan kalkmayabilir, atardamar ve lenfatik kanal hasarları sonucu hidrosel ve organ kaybı gibi ciddi komplikasyonlar görülebilir; uygulanan teknikten daha fazla tekniğin uygulandığı kalite ve başarı önem taşımaktadır!
7. Varikosel ağrı nedeni de olabilir. Ağrının geçeceği garanti edilemezse de mikrocerrahi yöntem ve ağrıya yönelik operasyon tekniklerinin uygulanması ile bir çok vakada ağrı ortadan kalkmaktadır.
8. 1992 yılında yurtdışından döndükten sonra ülkemizde başlatarak 2500’den fazla vakada uyguladığım mikrocerrahi varikosel ameliyatını birçok asistanıma öğreterek Türkiye’nin değişik bölgelerinde uygulanmasına katkıda bulundum. Özellikle üniversite kliniklerinin Androloji ile ilgili öğretim üyeleri arasında mikrocerrahi varikosel operasyonu son yıllarda tercih edilen yöntem haline gelmiş olup dünyanın en seçkin klinikleri de varikosel ameliyatlarında mikrocerrahi tekniği benimsemiştir.
Doç. Dr. Teoman Cem Kadıoğlu
ıstanbul Üniversitesi ıstanbul Tıp Fakültesi (Çapa) Üroloji Kliniği