Merhaba Arkadaşlar,
ALDARA: ben kullanıyorum pzt-çarş-cuma geceleri yatmadan önce haftada 3 gün..Kulak temizleme çubuğu kullanarak sadece siğillere uyguluyorum..Prospektüsü oku derim..Kremi sürerken abartma..Zaten tek kullanımlık ayrı küçük paketler halinde bu krem..Kutuyu açınca göreceksin ne demek istediğimi..Yine de doktorunuz ne derse o doğrudur..Siğilleri yok ederken tahriş oluyor evet ama hayatınızı etkilicek bişi değil..
**Bir sitede HPV ile ilgili bilgi araştrırken bir doktora mail atmıştım ..AŞI İLE İLGİLİ..Kendisi tam da o sırada Kanadada HPV AŞIsı TOPLANTISINDAYDI..
DR. ERHAN ATEŞ'e Değerli Bilgilerinden Dolayı Teşekkür Ediyorum..
Sordugum soruların yanıtlarını aşağıda bulacaksınız..
Hepinize İyi Gelecek Düşüncesindeyim..
hpv2010 kongresinden yeni döndüm.
Kongre bilgilerine http-hpv2010dotorg/main/sitesine girerek ulaşabilirsiniz.
Öncelikle HPV virüsünün yüzden fazla türü olduğunu, aynen uçuk virüsü gibi toplumun geneline yayılıp kök salmış olduğunu belirtmek isterim. HPV bir yerden çıkmamış, bize kirpiğimiz kadar yakın, zaten taşıyoruz. Nasıl ki uçuk virüsü hem dudakta uçuğa yol açıp hem de genital bölgede at koşturuyorsa, HPV de öyle. Fark şu ki, dudak yerine ellerde siğil yapıyor hem de insanlar cinsel ilişkiye başlayınca genital bölgede at koşturuyor.
En etkili yöntem bekarken aşılanmak. Bireysel olarak tabii ki erkekler de, eğer paraları varsa aşılanmalı. Ama tüm topluma aşı yapılacaksa, tabii ki öncelik genç kızlarda. Unutmayın ki gün gelip kızların %100'ü aşılandığında, erkeklerin aşılanmasına gerek kalmayacak.
BU KONU FEMİNİSM KONUSU ASLINDA ( :) eğer taşıyıcı genel anlamda erkekler ise neden onlara uygulanacak bir yöntem yok--demiştim de :)) ).
Bayanlar bu dünyanın nimetlerinden yararlanmalı, dünyanın zararlı etkenlerinden de korunmalı. Çare aşılanmak.
AŞI : Ben bekarlara, siğillerden de koruduğu için Gardasil'i, artık partneri belli olan evli bayanlara ise, HPV'nin değişik türlerine de çarpraz etki sağladığı için Cervarix'i öneriyorum.
Diğer sorularınızın tümü tek bir şemsiye altında cevaplandırılabilir, sigara-alkol tetikler mi, kimde niye geçti kimde niye geçmedi gibi..
Konu şu, toplumun yarısından fazlası HPV virüsünün genital bölgede at koşturan tipleri ile karşılaşıyor ve VAKALARIN %90'ı kendiliğinden geçiyor. İNSANLARIN %90'I YENİYOR BU VİRÜSÜ. Bu virüsü yüzyıllar içerisinde yenmeyi öğrenmeseydik belki soyumuz tükenirdi. Virüs %10 ile yetinmek zorunda. %90, vücudunda at koşturan virüsü hissetmiyor bile, bağışıklık sistemi virüsü yeniyor, niye insanların %10'u bu virüsü yenemiyor bilemeyiz, Allah bilir, muhtemelen virüsü yenemeyen grubun direnci düşük. Niye düşük, tam olarak bilemeyiz, alkol-sigara minör faktörler olabilir ancak.
Dr. Erhan ATEŞ
-------------