Merhabalar,
Ben de son 1 senede 6 kez vajinal mantar oldum. 2 ayri doktora gittim, son 5 yilda vajina fitilleri (1 gunluk asla onermem cok guclu ve cok yakiyor, 3- 5- ve 7 gunluklerin hepsini denedim), ve doktor recetesi ile satilan tek dozluk flucon tabletleri. Su an baska bir doktora daha gitmeyi dusunuyorum. Bende candida albicans cikti. Zannedersem bu ilaclara da direnc kazanmis cunku ilac geciriyor hemen 3 gunde ama obur ay, reglimden bir hafta once yine basliyor. Cok can sIkIci. Bunalima giriyorum resmen. Tum testleri yaptilar, hersey normal ama bu tekrarlamasinin bir nedeni olmali bence. Stres en buyuk dusmanmis. Meditasyon yapmak sart! Stresi kontrol ettigimi dusunuyorum ama?! Bir daha tekrarlarsa hormon testi yaptirmayi dusunuyorum, belki hormon dengesizligi sebep oluyordur.
Nedenleri:
O kadar cok farkli etmenler neden olabiliyormus ki, asil sebebi bulmak cok zor. Ornegin, sehir sulari (kloru cok yuksek, kimyasal maddeler iceriyor), camasri deterjani, yumusatici, tuvalet kagidi, vajinal hastaliklar, dogum kontrol haplari, duzensiz beslenme ve uyku, vitamin ve mineral eksikligi, gecmiste cok antibiotik kullanimi, spora baslama ya da birakma, hijyenik nedenler (sabunla temizlemeyin, cok sIk yikamayin, kokulu sampuanlar, kopuklu banyolar yasak), havuz (klor), stres, bagisiklik sistemi, hormonlar.
Dogal yoldan tedavi yontemlerini cok arastirdim. Ingilizce kaynak bulumu daha kolay oldu. Bilimsel referansli kaynaklardan ogrendiklerimi paylasmak istedim. Yalniz anlasilan su ki birine iyi gelen sey, baskasina tesir etmeyebiliyor. Kendim icin kurtulusu saglayani zaten henuz bulamadim. Bazilarini bir haftadir test ediyorum, bakalim nasil gelisme olacak. Bir kac aydir
probiotics iciyorum. Normalde zaten
yogurt ve kefir tuketiyorum iyi bakteri sayisini arttirmak icin.
Diyet cok onemli, tum islemden gecmis gidalardan sekerden, sekerli meyvelerden bile uzak durun bir kac ay. Yasaklar: karbonhidratlari kisitlayin; Beyaz un, beyaz pirinc, mayali gidalar, ekmek dahil
ozellikle peynir, kuflu olan hersey, sut; alkol, kafein (cay-kahve-cikolata), misir, mantar, hazir meyve sulari; tatlandiricilar (sadece Stevia kisitli olmak sartiyla kullanilabilirmis), salam, sosis, sucuk gibi islemden gecmis hersey, hormonlu urunler (herseyin dogali- organigi olmali); sirke ve sirke iceren hardal, mayanoz ketcap tursu gibi gidalar; yumurta sinirli tuketilmeli. Faydali besinler: neredeyse tum sebzeler; seker orani dusuk meyveler. Sabah kahvaltisi en buyuk dert! Sebze corbasi en iyisi oluyor. Sofra tuzu yerine deniz tuzu; aliminyum iceren hersey; konserve ve hazir gida; zeytinyagi disindaki yaglardan uzak durun; Omega-3, C vitamini ve Folik Acid almaya dikkat edin.
Dogal tedavide onerilenler: yogurtta ve kefirde olan probiotics, Hapini da almak lazim. Ozellikle acidophilus (ben 13 milyar unitelik tabletten gunde 3 kez aliyorum), sarimsak (tazesi de ilaci da, gunde 3-4 kez); tarcin (kandaki seker seviyesini ayarliyor); greyfurt cekirdegi ozu (zehir gibi tadi var ama denemeye deger). Bir haftadir bunlari deniyorum, kasintiyi azalttilar, ama diyeti bozup pizza yedigimde o gece uyutmadi beni ve sabah hemen flucon aldim yine. Denemedigim ama cok tavsiye edilenler: kekik yagi; hindistancevizi yagi; organik islenmemis elma sirkesi (hem suya katilip iciliyor, hem de kuvete ya da legene konup oturunca etki gosteriyormus). Anti-fungal diye Google yaparsaniz mantara etkili olan besinleri bulabilirsiniz. Asagida kaynaklari da veriyorum, detaylar icin bakabilirsiniz.
Lutfen size iyi gelen seyleri de yazarsaniz cok sevinirim. Birkac yerde okudum dusuk dozda uzun sureli tedavi oneriliyor kronik mantar icin. Bakalim bunu yeni doktoruma soyleyecegim. Herkes icin dilegim su: Insallah birdaha tekrarlanamaz bu illet!
Sevgiler,
Anti-Fungal Treatment for Candida and Intestinal Yeast Overgrowth
Candida Cleansing - Foods To Avoid
Yeast Infection Cures from Earth Clinic Experts and Readers.
Candidiasis