Merhaba arkadaşlar
Ben de aynı mantar sıkıntısını yaşadım.İlaç kullandım ama geçmedi .İlacın yanında beslenme şeklini değiştirmek de çok önemliymiş.İki kitap okudum bununla ilgili.Oradaki tavsiyelere uyunca şikayetlerim büyük ölçüde azaldı.Öncelikle Profesör Doktor İbrahim Saraçoğlu'nun bitkilerle ilgili bir kitabı var.Orada mantar tedavisi gören kişiler tedavi süresince MAYDONOZ tüketirlerse tedavi daha etkili olur diyor.Maydonozun içinde 8 adet mantar önleyici (antifungal) etken maddenin var olduğunu söylüyor.Hamile olan arkadaşların ilk üç ay maydonozdan uzak durması gerektiği de kitapta belirtilmiş.Düşüğe yol açabilecek madde varmış içinde.Bunun yanı sıra eğer vajinal mantarınız candida ise bu konunun ele alındığı bir kitapta yazanları aktarayım size.Kitabın adı SIK GÖRÜLEN RAHATSIZLIKLARIN TEDAVİSİ -DOĞAL YÖNTEMLER.Buradaki bilgiler işime çok yaradı.Candida enfeksiyonları maddesinde şu bilgiler var:
Beslenmenize sarımsak, zeytinyağı , yapraklı yeşil sebzeler eklememizi tavsiye ediyor.
Her gün içerisinde Lactibacillus Acidophilus kültürü bulunan yoğurt yiyin diyor(bildiğim kadarıyla bu kültür probiyotik yoğurtlardan sadece Sütaş yovitada var.Ben yemeye başladım .Ama hamile olan arkadaşlar bence keten tohumu ve Böğürtlen aromalı türlerini tüketmesinler.Çünkü her ikisi de hamile bayanlar için zararlı olabiliyormuş.Onun yerine çilekli ya da sade olanını yiyebilirsiniz.)Bunun yanısıra Lactibacillus Acidophilus ' u tablet, kapsül veya toz şeklinde de alabilirsiniz diyor.
İçine şeker ya da rafine karbonhidratlar katılmış yiyecekleri(beyaz ekmek, kurabiye, makarna, reçel, konserve, hazır makarna ve asitli içecekler...) yemeyin, hiç değilse azaltın .Buna dikkat etmek bile belirgin derecede şikayetlerimi azalttı.
İçinde süt, meyve gibi içinde doğal şeker olan yiyecek ve içecek tüketimiznizi azaltın.
Günde üç bardaktan fazla kafeinli olan çay, kahve, kola içmeyin.
Günde üç kere iki diş ezilmiş veya dövülmüş çiğ sarımsak yiyin.Bunu salataya koyabilirsiniz.Veya yemeğe başlamadan hemen önce çorbanıza karıştırabilirsiniz.
B vitamini bakımından (özellikle biyotin B6 ve B12 )zengin olan yiyecekleri tüketiniz.
Demir , magnezyum, selenyum,çinko , flavonoidler,A,C,Evitaminleri bakımından zengin bir beslnme biçimi uygulayın.
Ayrıca genel kanının aksine banyo veya duş esnasında sıcak değil dayanabileceğimiz kadar soğuk su kullanmak mantarı olanlar için daha iyiymiş.
Bunun yanı sıra aromaterapi için de birkaç şey yazılmış.İki damla çay ağacı özü yağını hafifçe ıslatılmış bir tampona damlatıp vajinaya yerleştirin.3-4 saat orada bırakın diyor.
Bir de Lavanta,çay ağacı , tatlı kekik yağlarının da antifungal madde içerdiğinden mantar için tedavi edici olabileceğinden bahsetmiş.İçine bu özyağlardan koyulmuş su dolu küvete girerek diz çökün ve suya oturmadan önce vajinal bölgeye elinizle birkaç kere su çırpın .En az 10 dakika içinde oturun diyor.
İki buçuk çay kaşığı tatlı badem yağı veya zeytinyağı gibi bir soğuk baskı bitkisel yağ içine iki damla tatlı kekik ve dört damla lavanta yağı ekleyin ve ağrıyı dindirmesi için vulvanın üzerne koyun diyor.(not düşmekte fayda var.kekiği yiyecek olarak tüketmenin hamileler için tehlikeli olabileceğini okumuştum .Aynı kitapta yabani kekik yağının (thymus vulgaris , kemotip veya ct-thymol ya da carvacrol olarak da geçiyormuş adı) hamilelik boyunca tüketilmemesi gereken yağlardan olduğu yazıyor.
İşte benim edindiğim bilgiler böyle arkadaşlar.Umarım faydalı olur.