Doktor çocuklar uymaz mı dedi, çok biliyor. Özellikle gece uykusu çocuklar için gerekli, büyüme hormonlarının salgılanması için... Bazı çocuklar çok uyur, bazıları az uyur ama uyuma düzenlerini oluşturmak bizim işimiz.
Sabah erkenden kaldırın, bu yaşta iki gündüz uykusu uyuyorlar sanırım. Bu uykuları 1-1,5 saatten fazla uyumasına izin vermeyin. Öğleden sonra uykusunu çok geç bir saatte uyumasın. Gün içinde hareketli aktivitelerle enerjisini de atması lazım. Dışarı çıkamadığımız günlerde koltuk minderleriyle sürünme tırmanma parkurları yapardık kızıma. Artık yaratıcılığınıza kalmış bir durum.
Akşamları da bir rutin oluşturun. Yemek, banyo, kitap okuma, ninni ve yatağa yatış gibi... Bu rutine her zaman bağlı kalın ki yatma saatinin yaklaştığını ve kaçış olmadığını anlasın. =) Elbette direnç gösterecek. Burada uyku eğitimleri devreye giriyor. Bu konuyu araştırmanız gerekiyor. Ben hiçbir uyku eğitimine bağlı kalmadım. Ondan biraz, şundan biraz, kızımın ihtiyaçları doğrultusunda kendi eğitimimizi şekillendirdik. Bazen sırtını pışpışladım, bazen yanında bekledim, bazen başucunda ninni söyledim, ağladığında kucağıma alıp sakinleştirip tekrar yatağına koydum. Bir sürü uyku arkadaşı vardı, hala var, onları yatırma oyunu oynadık, masallar anlattık falan filan, ama ne olursa olsun odasından çıkmadık, ışığı açmadık. Sonunda uyku saatini kabullendi.
Zor işler ama pes edip, bir istikrar tutturmazsanız, böyle gitmeye devam edecek, bu daha zor.