Uyku düzeni yok...

günü gününe tutmuyor bebişlerin biizmki buaralar 11 e kadar uyanık ve ne hikmetse 9 dada yese yatana kadar ağzına bişey sürmüyor yattıktan bir saat sonra mızırdanıyor öyle mamayı içiyor gece boyunca tık yok maşallah sabaha karşı acıkıyor şimdiye kadar çok uyku problemi çekmedik biz çok şükür
emziğe aşık bizimki ağzından düştüğünü farkettiği an ağlıyor verincede aç olsa bile uyuyor :S
 
kızlar yeni bir başlık açmak istemedeim internette bulduğum ve işinize yarayacagını düşündüğüm bir yazı iyi okumalar..




Bebek ve Uyku..

Bebeğinizi nasıl uyutmanız gerektiği konusunda uzmanlar fikir birliği içinde değiller. Ancak bebeklerin hızla sallanarak uyutulması doğru değildir. Bebeklerin böyle sallanarak kolayca uyuduğu doğrudur. Ancak bu şekilde sersemledikleri için uyurlar. Uzmanlar bunun sağlıklı bir uykuya dalma şekli olmadığı konusunda aynı fikirdeler.

Bebeğinizi uyutmak ilk başlarda hiç de zor olmayacaktır. Çünkü çoğu zaman onu emzirirken uykuya dalacaktır. Ancak şunu hatırlatmakda fayda var ki her beslenmeden sonra onun gazını çıkartmalısınız. Bu onu uyandırırsa tekrar memenizi verebilirsiniz. Çok fazla ememeden uyuyacaktır. Ya da kucağınızda hafif hafif sallayabilirsiniz. Bebek anne karnında bir sıvı içinde yüzdüğünden sürekli bir salınım içindedir. Bu şekilde hem tanıdık olduğu kalp atışlarını duyabilir hem de yeni ortamda yabancılık çekmeden kolayca uykuya dalabilir. Onu direk olarak yatağına yan yatırarak sırtına hafif hafif vurabilirsiniz. Bu arada ellerini veya ayaklarını tutabilirsiniz. Hafif hafif bir ninni mırıldanabilirsiniz. Sizin sesiniz onu rahatlatacaktır.

Bebeğiniz büyüdükçe uykuya dalma alışkanlıkları kazanacaktır. İşte bu noktada size çok şey düşüyor. Ona tek başına uykuya dalmayı siz öğreteceksiniz. Bunun için onu yatağa yarı uyanıkken tam dalmak üzereyken koyun. Yatağında uykuya dalması için ona yardımcı olun. Yukarıda anlatılanları deneyebilirsiniz. Hatta odasında hafif bir müzik çalabilirsiniz. Üzerindeki kıyafetler rahat olsun. Onu çok sıkı giydirmeyin. Oda sıcaklığı kışın 20-21 derece idealdir. Üzerine ağır olmayan ama onu sıcak tutatacak bir örtü örtün. Kaz tüyü bebek yorganları çok uygundur. Eğer sıcak yaz aylarındaysanız bebeğinizi üzerinde sadece body olacak şekilde yatırabilirsiniz. İnce bir pike battaniye örtebilirsiniz.

Bebeğiniz geceleri uyandığında eğer onu beslemeyecekseniz yatağından kaldırmadan sakinleştirmeye çalışın. Çoğu zaman sizi yanında hissedince tekrar uykuya dalabilir. Eğer biberonla besliyorsanız biberonu yatağında verebilirsiniz.

Bebeğiniz altı aylık olduğunda ona bir uyku öncesi ritüeli kazandırın. Bunun akşam uykusuna yatmadan yapın. Her zaman aynı saatte yatırın. Sıralama hiç bozulmasın ve her zaman bebeğinizin yatağında son bulsun. Neler yapabilirsiniz? Bir kaç örnek verelim:

Altını değiştirin, pijamalarını giydirin, birlikte sütünü hazırlayın, evdekilere iyi geceler öpücüğü verdirin, bebeğinizi yatağa yatırın, sütünü içirin.
Ellerini ve ayaklarını ılık suyla yıkayın (eğer sudan hoşlanıyorsa), altını değiştirin, pijamalarını giydirin, duvarda asılı olan güneşe iyi geceler deyin, yatağında ona bir hikaye anlatın ya da ninni söyleyin.
Yatmadan önce banyo yaptırın, birlikte sütünü hazırlayın, ona sütünü içirirken dönencesini çalıştırın, dönenceyi her gece kaç kez çalıştırıyorsanız o kadar çalıştırın, ona iyi geceler deyip öpün.
Bebeğiniz uykuya dalarken onun yakınında olun ve her çağrısına cevap verin. Eğer illa ki size dokunmak istiyorsa bunu yapın. Onu asla ağlamaya terketmeyin. Bebeğiniz sizi yanında istiyorsa bilin ki bunu size çok ihtiyacı olduğu için yapıyordur. Elbette uzun ağlamalarına cevap alamazsa sonunda susacaktır ancak bu onun içinde bir mutsuzluk ve güvensizlik geliştirmesine sebep olacaktır .Ama eğer her zaman onun yanında olursanız her ağladığında ona sarılırsanız ve onu sakinleştirirseniz bebeğiniz size ve daha sonra da kendine güvenecek, mutlu bir bebek olacaktır. Tabii ilk yıl geceleri sık uyanabilirsiniz. Ancak buna katlanmalısınız. Çoğu bebek bir yıla kalmadan tek başına uyumayı ve sık uyanmamayı öğrenir. Gittikçe uyku daha ağır basar. Ancak bazı bebekler iki yaşına kadar geceleri uyanırlar.

Bebeğiniz 6 aylık olduğunda gece sütlerini kesebilirsiniz. Ama eğer gece sütünden vazgeçmek istemiyorsa ve onun daha iyi uyumasına yardımcı oluyorsa devam edebilirsiniz. Daha ilerki yaşlarda ise diş çürüklerine yol açabileceğinden gece sütünü kesmelisiniz. Bunun yerine ona su verin veya süt miktarını gittikçe azaltın. Sonunda bunun için uykusunu bölmekten vazgeçecektir.

Bebekler için uyku çok önemlidir. Uykularında büyüyüp gelişirler, boyları uzar ve öğrendiklerini beyinlerine kaydederler. Bu sebeple uykusunu alıp almadığına dikkat edin. Gece saat on ikiden önceki uykular çok kıymetlidir. Bu yüzden en geç saat 9 - 9:30 gibi bebeğinizin yatağında olmasına dikkat edin. İlerde büyüdüğünde de bu alışkanlığı devam edecektir.

Ancak bazı akşamlar bebeğiniz uyumamakta çok dirençli olabilir. Onunla inatlaşmayın. Biraz oyalanmasını sağlayın. Ama onunla hızlı oyunlar oynamayın.Tekrar yatağına götürün. Bebeğiniz bir yaşından büyükse onunla uyku saatinin geldiğine dair konuşun. Salondaki tüm ışıkları ve televizyonu kapatıp herkesin uyuyacağını söyleyin ve onu yatağına götürün. İkna olmamışsa karanlık salona tekrar götürün ve ona herkesin uyuduğunu anlatın. Muhtemelen ikna olacak ve uykuya yönelecektir. Yenileceğinizi bildiğiniz konularda ki uyku onlardan biridir asla inatlaşmayın. Bebeğinizin gece geç yatmayı alışkanlık haline getirmesini engelleyin. Mesela gece çok geç yatan bebek ya sabah geç kalkacaktır ya da gündüz uykularının süresini uzatacaktır. Eğer bunu üst üste bir kaç gün tekrarlıyorsa sabah geç kalkmasını engelleyin. En geç 7:30 da onu uyandırın. Akşam uykusuna tekrar her zamanki saatinde yatırın.

Akşam uyku saati ile gündüz uykusunun arasını açın. Bu şekilde akşama uykusunun erken gelmesini sağlamış olursunuz. Ancak bazı geceler bebeğiniz rahatsız olabilir, diş çıkarıyor olabilir. Bunu zaten anlarsınız. Bu gecelerde onu rahatlatmak için elinizden ne geliyorsa yapın.

Ne yaparsanız yapın bebeğinizin uykuya dalması saatler sürüyorsa bebeğiniz zor uykuya dalan bir bebektir. Muhtemelen bir yetişkin olduğunda da uykuya dalmakta zorlanacaktır. Bebeğinizi neyin rahatlatacağını en iyi siz bilirsiniz. Bazen bir bebek aşırı yorgun olduğu için bile uyuyamayabilir.

İlk bir kaç yıl bazı anneleri zor geceler bekleyebilir ancak unutmayın ki bunlar geçicidir ve emekleriniz hiç bir zaman karşılıksız kalmayacaktır. Bebeğinize karşı her zaman sevgi dolu olun ve şefkatle davranın onu asla azarlamayın ve ona bağırmayın. Her zaman sakin olmaya çalışın. Öfkenizin kaynağı aslında bebeğiniz değil kendinize ve hayatınıza hiç vakit ayıramayışınızdır. Bebeğinizi büyütürken özellikle ilk yıl kendi hayatınızı rafa kaldırırsınız. Fakat daha sonraki yıllar hayatınıza yavaş yavaş tekrar kavuşacaksınız ve göreceksiniz ki eskisinden çok daha renkli ve güzel olmuş. Siz artık gerçek bir annesiniz. Bebeğiniz bir şeye sevindiğinde veya korktuğunda gözleri ilk sizi arar ve sadece siz onu teselli edebilirsiniz. Bu duyguları hissetmek kolay kolay kimseye nasip olmaz. Yaşadığınız zorlukların yanı sıra bunların tadını çıkarın ...
 
tatlım çok yararlı bilgiler var burda ama ben hemen hemen hepsini uygulamışım bilmeden meğer doğru şeyler yapmışım amayinede bizim cadıya kar etmiyo :)
 
bu yazıyı okumam çok iyi oldu çok sağol canım
kardelen normalde uyku sorunu çekmeyen bir bebek
yatırdığım zaman kendi kendine uyurdu sonra sallanarak uyumak istemeye başladı
sallıyordum ama bu aralar kucağımda pış pış lanarak uyumak istiyor bikaç gece yapmadım
alışmasın dedim ama dayanamayıp kucağıma alınca uyuken bir eliylede göğsümü okşuyor:))
demekki bu aralar bu şekilde rahat ediyor diye düşündüm bana yakın olmak istiyor
 
ayyy canım saol ne kadar güzel bir yazı eklemişsin çok faydalandım doğrusu gece bizimde uyku problemimiz yok ama ilersi ne olur bilinmez bende sallamadan uyutuyorum hemen memen her gün aynı saate 20 30 gibi beşiğine yatırıyorum yanuınada ben uzanıyorum arad yüz üstü döner kafyı kaldırır bana bakar benim orda olduğumdan emin olunca mışıl mışıl uykuya dalar maşallah ama şu sıralar kızlar gündüz uykusunda problemler yaşamaya başladım eskiden yattımı en az 2 saat uyurdu şimdi sabah 11 de yarım saat 4 te yarım saat uyuyor o kadar bu sefer uyumadığı süre zarfında uykuyu alamadığı için öbür uyku saatine kadar kucak istiyor yere koyunca çığlık çığlığa ağlıyor uyutmaya kalksam iyice gerilip sinirlenişyor valla 10 gündür böyle ne yapcağıma şaşırdım niye böyle olduki?
 
bende aynı dertten muzdaribim.artık uykusuzluktan baş dönmelerim başladı.ne yaptıysam uyutamıyorum.bi kere uyutmaya yeltenmemle kıyamet kopartıyor ya.bi çözüm bi çözüm bi çözüm.üffff:bbo:
 
kızlar bu uyku cok büyük problem hele de çalışıyorsanız..gercekten bazen ne kadar sabırlı oldugumuzu ve allah ın bize en büyük lütfunun bu olduğunu düşünüyorum..başka zaman herhangi biriis münasebetsiz bir zamanda bizi uyandırsaydı ona kızardık değil mi ama bebişlerimize canımız feda...cok ilginç bir duygu bu annelik..biraz daha sabır büyüyecekler onlarda ve bu sorunlar bitecek inşallah
 
Bizimki şu anda yine 15 dk lık öğlen uykusuyla evin içinde fıldır fıldır geziyor..
 
Mışıl mışıl uyku için sabırlı olun


Bazı bebekler geceleri sık sık ağlayarak uyanır ve uykuya anne-babalarının yanında devam etmek ister. Ebeveynler de genellikle bu gözü yaşlı misafiri yataklarına kabul eder. Çocuk yetiştirme konusunda uzman kişiler çocukla uyumak ne kadar güzel olursa olsun anne ve babaların onların bu isteğine hayır diyerek çocuklarını kendi odalarında uyumaya alıştırmaları gerektiğinin altını çiziyorlar.

Bebeklerin dört aylık olduktan sonra geceleri sık sık uyanıp sonra yeniden uykuya dalmaları olağandır. Anne ve babalara düşen, bu normal davranış karşısında bebeğin yanına gitmeyip onun kendiliğinden uykuya dalmasını beklemektir. Bu, kulağa zor gelse de çocukların geceleri bilinçli olarak anne-babayı görmek için ağlamalarını engeller.

Çocuğunuzun ağlaması 10 dakikadan fazla sürüyorsa yanına gidin ve ona sakin bir ses tonuyla her şeyin yolunda olduğunu söyleyin. Odada iki dakikadan fazla vakit geçirmemeye dikkat edin ve avutmak için ona mama vermeyin. Bu, bebeğinizin yeme düzenini bozacağından başka problemlerin doğmasına neden olabilir.

Oyun oynamayın, mama vermeyin


Anne-babaların başvurduğu yanlış yöntemlerden biri de uykusu gelene kadar bebekle oyun oynamaktır. Bu bebeğin oyun ve uyku saatlerini birbirine karıştırmasına neden olur ve gece yarısı sırf oyun oynamak için uyanmak isteyebilir.

UZMANLAR


“Uykusunu alamayan çocuk huysuzlaşır”


Dr. Recep Ergun Gürsoy (Medical Park):


Bebek ona ayrılan odada uyumalıdır. Loş bir gece lambası bebeğin daha rahat uyumasını sağlar. Çocuklar anne ve babalarıyla uyumayı çok sevseler de, anne-babalar onlarla yatmak için ısrar eden çocuklarını odalarına geri götürmeli ve ancak hafta sonlarında beraber uyumalıdırlar. Bu durum beraber uyumanın alışkanlık yerine ödül olarak algılanmasını sağlar.

Uyku, çocukların büyümesinde önemli rol oynar. Yeni doğan bebeklerin yaklaşık 18 saati uykuda geçer. Altıncı aya gelindiğinde ise uyku süresi azalmaya başlar. 1 yaşındaki bir çocuk gündüz 2,5 saat, gece 11 saat uyumalıdır. Ailelere düşen görev, çocuğun bu süreyi tamamladığından emin olmaktır çünkü gece uykusunu alamayan çocuklar bunu gündüz tamamlamaya çalışır, geç uyanır, yemek düzeni bozulur ve huysuz olurlar.

“Çocuğunuzu yanınızda yatırmak, uyku sorunlarına yol açabilir”


Dr. Ebru Gözer (Anadolu Sağlık Merkezi):


Uyku problemlerinin altında idrar yolu ve kulak enfeksiyonları ya da diş çıkarma gibi önemli tıbbi sorunlar yatabilir. Böyle sorunlar olmadığı halde de uyku zorluğu çeken çocuklar vardır. Gün içinde anne-babasını yeterli derecede görmeyen ya da stresli ortamlarda bulunan çocuklar geceleri huzursuzlaşabilirler. Bu gibi durumlarda yanına gidilmeli ve çocuk mutlaka kendi odasında sakinleştirilmelidir.

Anne-babasıyla yatmak isteyen çocukların odalarında kalmaları için ilgilenebileceği obje ya da oyuncaklar kullanılabilir. Çocuk ağlayarak anne-babanın yatağına gelmek istese de biraz görmezden gelmek yani kendiliğinden ikna olmasını beklemek gerekebilir. Bu, çocuğu ebeveyn bağımlılığından vazgeçirmeye yarayan bir süreçtir ve olası uyku sorunlarını engeller.

“Büyüme hormonu en çok uyku sırasında salgılanır”


Dr. Tarkan İkizoğlu (Acıbadem Hastanesi):


Çocuklar stres altındayken gece uykudan kalkıp ebeveynlerinin yanına gelebilirler. Bence alışkanlık haline gelmediği müddetçe ayda bir-iki defa çocuğunuzun yanınızda uyumasında sakınca yok. Gece uyanan çocuklar anne ve babalarının yanlarında olduğunu bilmek isterler, bu nedenle sakin ve şevkatli bir tavır sergileyip güvende olduğunu hissettirin. Kitap okumak, beraber müzik dinlemek veya ılık bir içecek çocuğu sakinleştirerek uykuya geçişini kolaylaştırır.

5 yaşın altında bir çocuğun 10-11 saat, 5-10 yaşındakinin 9-10 saat, 10 yaşından büyüklerinse 8-9 saat uyuması gerekir. Büyüme hormonu en yoğun uyku sırasında salgılandığı için anne-babalar çocuklarının yeterince uyuduğundan emin olmalıdırlar.
 
Bu uyku sorununun sadece bende olduğunu sanıyordum.. Meğer ne çok uykusuz bebek anneleri varmış. Kaderdeşlerim benim... Sabrımızın sonu,yani daha uzun uykular yakındır inşallah..
 
ne zaman akşam 9da yatıp deliksiz sabaha kadar uyucak bunlar yaaa

Elifcim yukarıdaki yazıda mışıl mışıl uyku için sabırlı olun diyor demekki biraz daha sabırlı olmamız gerekiyor ama nereye kadar?onu henüz bende çözmedim offf offf çabuk gel uyuyacağımız günlerrrr..
 
bencede canım yaa...dün gece hiç uyumadık yine ancak sabah 8de uyudu deliridm artık yapmadığım şey kalamadı uyuması için şebekliklerde cabası...
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…