Tuvalet eğitimi konusunda da bir takım durumlarımız var. Gece bezine çişi yapmamak için ağlayarak uyanıyor biz yapabilirsin oğlum korkucak bi şey yok dediğimiz zaman yapıyor ve ağlamayı bırakıyor. Gündüzleride çişini yapmadan evvel söylüyor yap diyince yapıyor bebekliğinden beri kakası altında kaldığı sürece tiksinen bi bebek oldu hala daha öyle Eğitim vermeyi düşünüyorum çünkü istekli gibi görünüyor zaten çoğu gecede kuru bez ile sabaha uyanıyorSiz test yaşı gelene kadar çocuğunuzu geliştirici aktiviteler yapın, montesori uygulamalarına falan bakın, çocuklar bize göre çok zekidir, sizden görmez tv de görür, hayal eder. Hatta size şöyle söyleyeyim şu an çocuğunuz IQ olarak hayatının zirvesinde çünkü yaş ilerledikçe IQ düşer. Çocuk dediğiniz doğası gereği yaratıcı ve deneyimleyicidir. Engellenmezse sürekli karıştırır dener bozar düzeltir kırar ve sürekli öğrenir. Size mükemmel sıra dışı gelen davranışların tamamı o yaş için normal. Çocuğunuz kendi kendine tuvalet alışkanlığı kazanırsa bu şu yaş için üstün zeka belirtisi olabilir ama diğerleri değil
Tuvalet alışkanlığını erken kazanmanın zeka belirtisi olduğunu ilk kez sizden duyuyorumSiz test yaşı gelene kadar çocuğunuzu geliştirici aktiviteler yapın, montesori uygulamalarına falan bakın, çocuklar bize göre çok zekidir, sizden görmez tv de görür, hayal eder. Hatta size şöyle söyleyeyim şu an çocuğunuz IQ olarak hayatının zirvesinde çünkü yaş ilerledikçe IQ düşer. Çocuk dediğiniz doğası gereği yaratıcı ve deneyimleyicidir. Engellenmezse sürekli karıştırır dener bozar düzeltir kırar ve sürekli öğrenir. Size mükemmel sıra dışı gelen davranışların tamamı o yaş için normal. Çocuğunuz kendi kendine tuvalet alışkanlığı kazanırsa bu şu yaş için üstün zeka belirtisi olabilir ama diğerleri değil
Evet ustun zeka boyle birsey.Doktor pedagog hepsi anlıyor ama test suan icin yok. 1 haftalikken 25 cm yerine 1.5 mden goz temasi kuruyordu, 3 4 aylıkken yuvarlanarak istedigi yere gidiyordu, 2 aylıkken oyuncakla oynuyordu, 25 günlükken yuz ustu birakinca kendini ittirerek 1 kafa boyu ilerliyordu daha fazlasını gormedim zararlı olur diye çevirdim izin vermedim. Doktorumuz bir suru seyi soyledi, cok önden gidiyor diye. Ozel götürdüğüm pedagog, 2 kresindeki öğretmenleri yöneticiler pedegoglar hepsi bunu soyledi. 2.5 3 yaşındayken karisik elektrik devresi oluşturuyordu. Ben IQ testini corona yüzünden yaptıramadim. Sadece seviyeyi bilmiyorum. Sadece örnek olsun diye söylüyorum 1 yasinda konusuyordu. Size arabanın motorunun nasil çalıştığını, farkli mekanizmalar tasarlayıp kurabilir 2 senedir falan. Suan 6 yeni oldu.
Size gerçekten katılıyorum, ben artık sorularına nasil cevap vereceğimi şaşırıyorum ve diğer cocuklarla oynamıyorum, kreste hep kenar koltuklarda, onlarin oyunlarında isteksiz kenarda duruyor. Kreste öğretmenlerine sakin bir sekilde cok net cevaplar verip öğretmenleri de çaresiz bırakıyordu.Bebeginizin yaptiklari gayet normal ustun zeka cok farkli birsey ve ustun zekali cocugu egitmek cok zor iyi biseymi ustun cocuga sahip olmak bence degil en iyisi normal olsun.cok sukur bebeginiz de gayet akilli bi bebek
Maşallah kuzunuzaDoktor pedagog hepsi anlıyor ama test suan icin yok. 1 haftalikken 25 cm yerine 1.5 mden goz temasi kuruyordu, 3 4 aylıkken yuvarlanarak istedigi yere gidiyordu, 2 aylıkken oyuncakla oynuyordu, 25 günlükken yuz ustu birakinca kendini ittirerek 1 kafa boyu ilerliyordu daha fazlasını gormedim zararlı olur diye çevirdim izin vermedim. Doktorumuz bir suru seyi soyledi, cok önden gidiyor diye. Ozel götürdüğüm pedagog, 2 kresindeki öğretmenleri yöneticiler pedegoglar hepsi bunu soyledi. 2.5 3 yaşındayken karisik elektrik devresi oluşturuyordu. Ben IQ testini corona yüzünden yaptıramadim. Sadece seviyeyi bilmiyorum. Sadece örnek olsun diye söylüyorum 1 yasinda konusuyordu. Size arabanın motorunun nasil çalıştığını, farkli mekanizmalar tasarlayıp kurabilir 2 senedir falan. Suan 6 yeni oldu.
Bu çocuklara eğitim vermiyorsunuz neredeyse eğitimli doğuyorlar, öğrettim hemen öğrendi üstün zekalı demek değil yani.Tuvalet alışkanlığını erken kazanmanın zeka belirtisi olduğunu ilk kez sizden duyuyorum
Oğlum üç yaşındayken yanardağlar neden patlar nasıl patlar lavlar hakkında dedesine ders veriyordu ama tuvalet alışkanlığı konusunda inatçıydı üç yaşından sonra alıştı
Bi arkadasimin cocugu ustun zekali cok zorlaniyor sorularinin coguna cevap veremiyorlar. oncelikle Siz testini yaptirin egitimi konusunda mutlaka uzerine dusun insallah iyi yerlere gelecektir zaten test yaptiracaginiz kisi size yol gosterecektir.insallah cocugunuz bu zekasini kullanip cok guzel yerlere gelir.Size gerçekten katılıyorum, ben artık sorularına nasil cevap vereceğimi şaşırıyorum ve diğer cocuklarla oynamıyorum, kreste hep kenar koltuklarda, onlarin oyunlarında isteksiz kenarda duruyor. Kreste öğretmenlerine sakin bir sekilde cok net cevaplar verip öğretmenleri de çaresiz bırakıyordu.
Ama çocuğun özel durumu var ve yaşadıkları var 53 günlüklen tedavi görmeye başladı ve her hafta, 2 haftada bir, 3 haftada bir, ayda bir gibi periyotlarla yakın takip ve tedavi edildi. Arzu edersiniz ki 53 günlük bi bebek için Rop muayeneleri oldukça acılı oluyor ve bunun psikolojisi bebeğe yetiyor. Üstün zeka durumu varsa psikolojik yıpranma karşısında nasıl davranılıyor? Yani belirtileri bu tarz travmalar bastırabilir mi onu soruyorumMaşallah kuzunuza
Bu çocuklara eğitim vermiyorsunuz neredeyse eğitimli doğuyorlar, öğrettim hemen öğrendi üstün zekalı demek değil yani.
Evet katılıyorumMaşallah kuzunuza
Bu çocuklara eğitim vermiyorsunuz neredeyse eğitimli doğuyorlar, öğrettim hemen öğrendi üstün zekalı demek değil yani.
Canim bunun en iyi cevabini sana pedagog verir, psikolojik şeylerde bu travmaları daha ağır veya daha hafif atlatabiliyorlar. Benim psikolojik olarak en zorlu sürecim anne baba ayrıyız, 10 11 aylikken ikimizi bir arada istemesiydi.Ama çocuğun özel durumu var ve yaşadıkları var 53 günlüklen tedavi görmeye başladı ve her hafta, 2 haftada bir, 3 haftada bir, ayda bir gibi periyotlarla yakın takip ve tedavi edildi. Arzu edersiniz ki 53 günlük bi bebek için Rop muayeneleri oldukça acılı oluyor ve bunun psikolojisi bebeğe yetiyor. Üstün zeka durumu varsa psikolojik yıpranma karşısında nasıl davranılıyor? Yani belirtileri bu tarz travmalar bastırabilir mi onu soruyorum
Benim bebeğim hasta doğdu, çektiği acıları yapılan işlemleri anlatabilecek kadar psikolojim düzelmedi hala, 7 yıl geçti hala 40 günlük bebeğime doktorla müdahale ederken bana bakışlarını unutamıyorum. Doğduğunda ilk anne sütü değil antibiyotik aldı en hafifi. bunların bebeğimin zekasını etkilediğine inanmıyorum.Ama çocuğun özel durumu var ve yaşadıkları var 53 günlüklen tedavi görmeye başladı ve her hafta, 2 haftada bir, 3 haftada bir, ayda bir gibi periyotlarla yakın takip ve tedavi edildi. Arzu edersiniz ki 53 günlük bi bebek için Rop muayeneleri oldukça acılı oluyor ve bunun psikolojisi bebeğe yetiyor. Üstün zeka durumu varsa psikolojik yıpranma karşısında nasıl davranılıyor? Yani belirtileri bu tarz travmalar bastırabilir mi onu soruyorum
Çok teşekkür ederimCanim bunun en iyi cevabini sana pedagog verir, psikolojik şeylerde bu travmaları daha ağır veya daha hafif atlatabiliyorlar. Benim psikolojik olarak en zorlu sürecim anne baba ayrıyız, 10 11 aylikken ikimizi bir arada istemesiydi.
Yanlış anlamışsınız olayı üstün zekada bir engeldir ve ben çocuğumun böyle bi durumu varsa eğitim ile paikolojisinin hepten bozulmasını istemediğim için yaşayan annelerin fikirlerini almak istedim hepsi bu abartacak bi şey yok yaniBenim bebeğim hasta doğdu, çektiği acıları yapılan işlemleri anlatabilecek kadar psikolojim düzelmedi hala, 7 yıl geçti hala 40 günlük bebeğime doktorla müdahale ederken bana bakışlarını unutamıyorum. Doğduğunda ilk anne sütü değil antibiyotik aldı en hafifi. bunların bebeğimin zekasını etkilediğine inanmıyorum.
Anlıyorum sizi bebeğiniz üstün zekalı dememizi istiyorsunuz ama bebeğiniz yalnızca normal-Zeki bir bebek bana göre. Tabii ben uzman değilim ama çocuğumu uzmanlarla büyüttüm, açıkçası anlattığınız kadarıyla ekstrem hiçbirşey yok. Benim oğlum çok çok farklıydı, hala da öyle. Dediğim gibi benim kıyas noktam kendi çocuğum.
üstün zekalı çocukların neler yaptığını yapmadığını davranış şekillerini tepkilerini tepkisizliklerini araştırırsanız normal Zeki bir çocuğunuz olduğunu göreceksiniz.
Hepimizin evladı bize acayip güzel özel Zeki geliyor bence buna bu kadar takılmayın, elinizden gelenin en fazlasını verin gelişimi eğitimi için ama üstün zekalı mı diye bukadarda heveslenmeyin. Çocuğunuza bir dünya harikası gibi davranmayın, bizim birlikte çalıştığımız uzmanlar bize hep bu yönde telkinler verdi.
Zeka geriliği sağlık problemi olmasın da gerisi hiiiç mühim değil
Psikolojik yıpranma başka bir şey, zeki olması yetişkin metanetinde olması anlamına gelmez. Hızlı öğrenir, çok sorgular, sürekli üretir. Ve bunları 2 yaşında görmezsiniz. Çocuğunuzu zekasını kullanabileceği aktivitelere yönlendirin etkinlikler yapın, yaşı gelince de testini yaptırın. Çocuğunuzun tranvalarıyla tuvalet probleminin büyük ihtimalle bağlantısı vardır. Zamanını bekleyip test yaptırınAma çocuğun özel durumu var ve yaşadıkları var 53 günlüklen tedavi görmeye başladı ve her hafta, 2 haftada bir, 3 haftada bir, ayda bir gibi periyotlarla yakın takip ve tedavi edildi. Arzu edersiniz ki 53 günlük bi bebek için Rop muayeneleri oldukça acılı oluyor ve bunun psikolojisi bebeğe yetiyor. Üstün zeka durumu varsa psikolojik yıpranma karşısında nasıl davranılıyor? Yani belirtileri bu tarz travmalar bastırabilir mi onu soruyorum
Evet hepsi normal. Deneme yanılma yoluyla öğrenirler bu yaşlarda. Çocuğunuzun davranışlarını gözlemlemeniz çok güzel. Ama onun yanında sürekli bunları büyük beceriler gibi anlatmayın mümkünse o odada yokken konuşun.Biz hiç göstermedik mesela 19 aylıkken küçük leğenin içerisine ufak havuz topu koyup leğene eliyle ivme vererek topun içinde dönmesini sağlıyordu. 21 aylıktı ve yine göstermediğimiz bi şeydi sandalyeyi banyoya taşıyıp üzerine çıkıp el yıkamak istiyordu. Görsel hafızası çok iyi bir gördüğünü asla unutmuyor. 9 gün önce anneannesi yerde davul fırında yemek pişirmiş biz gelince davul fırını kaldırdı yerden. Davul fırınlar çalıştırıldıkları yüzeyde bir müddet ısısını koruyorlar biliyorsunuzdur. Annem Oğluma bak burası sıcak sakın elleme oğlum tamam mı diyip elini yere dokunarak göstermiş bak elim yanıyor sıcak diye, oğlumda kontrol etmiş eliyle sıcak olduğunu görmüş. Dün annemlerdeydik 1 saat kadar vakit geçtikten sonra oğlum birden kalkıp davul fırını gördüğü yere gidip halıyı kaldırıp sıcak mı diye kontrol etti bunlarda normal gelişim süreci mi mesela attım gitti gibi şeyleride yemiyor asla
Normal çocuk davranışları. AbartmayınHerkese Merhaba, sorum biraz uzun olacak şimdiden kusura bakmayın. 23 aylık bir oğlum var. Çevremizde hiç akranı yok o yüzden normal hareketler mi değil mi artık kafamıza takılır oldu. Etrafımızda gören herkes aayy ne kadar akıllı, bunu nasıl biliyor gibi gibi şeyler söylüyor bizimde kafamıza takılmaya başladı. Tecrübesi olanlar vardır o yüzden burada sormak istedim duruma görede 2 yaşından sonra pedagog yardımı alacağız. 10.ayından beri eğitim setleri, yaşına uygun hikaye kitaplarıyla iç içe. Kitapları o zamandan beri çok seviyor. 3-4 aylıkken sırt üstünden yüz üstüne dönmeye, 5-6 aylıkken desteksiz oturmaya, alkış, bay bay yapmaya, 9 aylıkken öpücük atmaya öp dediğimizde öpmeye, 10 aylıkken emeklemeye, 12 aylıkken yürümeye başladı. 8 aylıkken anne dedi 9 aylıkken gel gel diyordu. 13.ayından itibaren ilginç bir şekilde döndürme, dönen şeylere karşı ilgi ortaya çıkmaya başladı. İlk yürüteçini ters çevirip tekerlerini çevirme ile başladı bu olay. Daha sonrasında oyucak arabanın tekerini çevirme, gerçek arabalarda da teker olduğunu keşfederek devam etti. 13 aylıktı gerçek arabanın tekerini çevirmeyi deniyordu. Elektronik olan her şeye haddinden fazla ilgili. Bilgisayar, Laptop, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, buzdolabı, fırın, tost makinesi, mikser, saç kurutma makinesi kısaca fişli olan her şeyi aşırı merak ediyor. 13 aylıktı fişi prize takmaya çalışıyordu. Telefonun şarj kablosunu telefona takmaya çalışıyordu. Şu an bu daha farklı boyutta tabii. Yuvarlak olan her şeyi ayırt edip onları döndürmeye çalışıyor. Süpürgeyi ters çevirip tekelerini çeviriyor. Tekerlerine sticker yapıştırıp öyle çevirip uğraşıyor. Söküyor başka yapıştırıyor. O esnalarda dalma, isme tepkisizlik yok. Etraf ile iletişime geçiyor. Göz teması çok iyi. Duygu durum değişikliklerini ayırt ediyor. Kızdığımı bildiği şeylerde ne tepki vericem diye durup gözlerimin içine bakıyor. Kitaplarda ağlayan karakterleri gösterip ağzını eliyle kapatıp ayyy yapıp üzülüyor. Bu arada söylediği kelimeleri sayılı. Yani anne, baba, dede, nennenne(anneanne), pisi, hav hav, gel, al, meme, mama. En sık ihtiyaç duyduğu şeyleri kullanıyor onlarda anne, al ve meme. Onun dışında hep işaret dili parmak. Her şeyi parmağıyla gösteriyor. Bildiği nesne ismi 300e yakın. Gerçeği ve kitaptakileri ayırt edebiliyor. Sorunca bunların hepsini sekmeden gösterebiliyor. Çok soru soruyor. Bildiği halde soruyor adını söylememiz için, yanlış söylüyoruz bilerek mesela bazen. O zaman da ısrarla sorup doğru söylememizi istiyor. Bilmediği bi şey yok ama kelimeye dökmüyor. Katarakt ameliyatı olmuştu 13 aylıkken o dönem komplikasyon gelişti ve 8 ayrı damla kullanıyordu 3 kişi birden tutup ilaçlarını damlatıyorduk. Çok ağlamaması lazımdı basınç oluşmaması için bu yüzden de ingilizce çocuk şarkılarını izledi. Zaten izledikten sonrada kelimeleri kullanmamaya başladı. Şu an gözü iyi bu yüzden de artık yabancı dil çocuk şarkıları açmıyorum. Açıkcası yuvarlak nesnelere karşı olan ilgisi bizi çok şaşırtıyor. Tencere kapağını alıp içine bi şeyler koyup(mandal, balon, çorap, sticker, pipet, kurdela gibi gibi) çeviriyor sonra alkış yapıyor ve alkış yapmamızı talep ediyor ısrarla alkışlayalım istiyor. Oda da ben yoksam bi oyuncağı eğer yatağın üzerinde ve kendinden uzaktaysa çarşafı çekerek kendine doğru çekmeyi tercih ediyor ben yanındaysam işaret edip benden istiyor. Çekmecede kaseleri dağıtıyor tek tek yere indiriyor sonra tek tek toplamıyor üst üste koyup yerine kaldırmaya çalışıyor. Bensiz hiç bi şey yapmıyor hala kucağımda yemek yapıyorum. Bir yere gittiğimizde de beni göz hizasında tutuyor. Anneannesiyle veya dedesiyle bensiz durabiliyor sıkıntı çıkarmıyor. Ama yabancılar ona dokunsun istemiyor. Son 1 aydır kim ona istemediği bi şey yaparak ağlatsa yanıma gelip bana işaret edip ağlatanı gösteriyor. Mesela babası severken ısırmış canını yakmış ve ağlamasına sebeb olmuş noldu oğlum neden ağlıyosun diye sorduğumda babasını işaret ederek onun ağlattığını şikayet ediyor. Roket, Helikopter, uçak, tır, otobüs bunları çok seviyor. Bir roketin uzaya fırlatılış videosunu defalarca ve dikkatle izliyor. Hayvan belgesellerini çok seviyor. Taklit becerisi var bebeğe mama yedir dediğimde yediriyor, sar sar makara şarkısını duyunca hemen hareketlerini yapıyor. Bir şeyi saklıyor sonra bize başını sallayarak soruyor nerde diye bizde nerde nerde dediğimizde çıkarıp gösteriyor. Bu ara sayılara ve alfabeye merak sarmış durumda rakamları ve alfabeyi gösterip duruyor bana. Soruyor söyle diye. Markete gittiğimizde elektronik eşyaları gösteriyor ona vermemizi istiyor açıp kurcalamak istiyor. Bi de hep büyüklerle iletişim kurmak istiyor yani akran olan çocukları izlemeyi tercih ediyor iletişime geçmiyor ama ondan büyüklerle oturup oynuyor büyük insanlarıda seviyor. Defter kalem verdiğimde daireler çizip duruyor. 20 aylıktı 100-150 mt uzaklıktan eline evin anahtarını verip hadi bizi eve götür dediğimizde evin kapısına kadar gelebilmişti. Halbuki kapının önüne kadar araçla geliyoruz hep. Çocuk gelişimci bi arkadaş okursa bu yazımı veya üstün zekalı bebek sahibi anneler, cevaplarını esirgemesinler şimdiden teşekkürler
Teşekkür ederim cevaplarınız içinPsikolojik yıpranma başka bir şey, zeki olması yetişkin metanetinde olması anlamına gelmez. Hızlı öğrenir, çok sorgular, sürekli üretir. Ve bunları 2 yaşında görmezsiniz. Çocuğunuzu zekasını kullanabileceği aktivitelere yönlendirin etkinlikler yapın, yaşı gelince de testini yaptırın. Çocuğunuzun tranvalarıyla tuvalet probleminin büyük ihtimalle bağlantısı vardır. Zamanını bekleyip test yaptırın
Teşekkür ederim cevaplarınız içinEvet hepsi normal. Deneme yanılma yoluyla öğrenirler bu yaşlarda. Çocuğunuzun davranışlarını gözlemlemeniz çok güzel. Ama onun yanında sürekli bunları büyük beceriler gibi anlatmayın mümkünse o odada yokken konuşun.
Okula başladığında üstün yetenekli olduğu anlaşılırsa zaten özel eğitim alır. BİLSEM’ler çok geliştirici oluyor. Kızım oğlunuzdan biraz büyük. Eve her gelen “ zeka testi yaptırdınız mı” diye soruyorbu halk arasında bir efsane gibi. Bu yaşlarda zeka testi zaten yapılmıyor.
Çocuğunuz özel bir çocuk mu diye kimseden teyit almanıza gerek yok. Her çocuk annesi için çok özel. Ona böyle davranmaya devam edin, ekrandan uzak tutun
Bir de eskilerin yaptığı “attım, gitti” gibi şeyler çocuğun zekasıyla dalga geçmekten başka bir şey değil. Her şeyin doğrusunu söyleyin, yalan söylemeyin.