Merhaba. Üstün zeka ile ilgili okuduğum her konuda yorumcularda anlamsız bir hırs ve linç isteği var. Anneye ada ada ada diyen bebeği matematik problemi çözüyor gibi anlatmış muamelesi yapmak zorunda bir kesim diğer anne nedense. Okurken sizin adınıza ben bunaldım, canınızı sıkan yorumları görmezden gelin enerji emiyorlar. Ben sizi anlıyorum şüpheleriniz var ve üstünüze düşen neyse anne baba olarak yapmak istediğiniz için tanı konmasını, en azından durumun yorumlanmasıni önemsiyorsunuz. Ama en zeki en eşsiz çocuk benim çocuğum demişsiniz gibi tepkiler geliyor.
Benim 4 yaşında kızım üstün zekalı, üstün zeka da tabii ki derece derece kiyaslamak doğru değil ama fikir almak istediğiniz için kıyas yapayim. 300 kadar nesne biliyor diyorsunuz ya benim kızım 14 aylıkken 120 bilinçli kelimeyle konuşuyordu, 15 aylıkken iki kelimeli cümle kurmaya başladı. Düşünmek, farketmek, hissetmek, merak etmek gibi soyut kelimeleri 18 aylikken kullanıyordu. 19 aylıkken metroda her durakta camdan tabela takip edip bana annecim burda ne yaziyor diye soruyordu. 21 aylik kadarken durak anonslarinin ne olduğunu sordu, anlattim ve sonraki seferlerde Inecegimiz durağı bekledi tabela ve anons takibi yaparak. 2 yaşında oturduğumuz civarda park gibi dondurmacimiz gibi market gibi cok uğradığımız ya da sevdiği yerleri otomobille onunden geçerken tanıyıp söylüyordu ki oturduğu yerden dışarıyı yeterince görmesi mümkün değil, binaların üst kısmına bakarak söylüyor bunu. Şu an 3 boyutlu resim çiziyor. Ama mesela 4 yaşında hala 20ye kadar sayamaz, hala bebek gibi koşuyor, kaba motor beceriler zayif. Tuvalet eğitiminde beni çok zorladı inadıyla. Zeka alanı da karakter de çok önemli anlayacağınız.
Ben de kızımı kitaplarla erkenden tanıştirdım, çok ilgilendik. Sizin bebeğiniz üstün olsaydı bu kadar ilgiyle daha şaşırtıcı bir gelişim gösterirdi diye tahmin ediyorum. Ama normalse bile özel bir mekanik ilgisi olabilir, bir zeka bölümünde üstün olabilir. Ya da parlaktır.
Benim size tavsiyem üstün zekaymis gibi merakını beslemeye devam edin yeterli, test falan kimse uğraşmak istemiyor çünkü çocuğa tanı konsa bile tanıya yönelik özel eğitimi 4 yaşından önce alamayacak. Ama ille de ben bu konuyu netleştirmek ve adımlarımı ona gore belirlemek istiyorum derseniz gelişim testi uygulatin özel bir yerde, tabi zeka testi olmayacak ama gelişim yaşı akranlarindan öndeyse çocuk üstün olabilir çıkarımı yapmak mumkun olabilir.