Uçmak zorundaysanız ve Uçak Fobiniz varsa?

sodi-certila

evli-mutlu-çoçuklu olucak
Kayıtlı Üye
16 Eylül 2008
1.296
5
UÇMAK ZORUNDAYSANIZ VE UÇAK FOBİNİZ VARSA

Günümüzde sayısı hızla artmakta olan birçok kişi uçuş fobisi yaşamaktadır. Bunun kişisel yaşam veya iş hayatı üzerinde önemli olumsuz etkileri vardır.

Kişiler uçaktan değil, uçmaktan korkarlar. Çevremdeki birçok kişi kısa sürede gideceği mesafelere bu korkuları yüzünden maalesef çok uzun zamanda varmakta, alternatif karayolu, gemi gibi yolları tercih etmekte ve hatta eğer zorunlulukları yoksa gezilerini iptal etmektedirler. Oysaki bu korkuları yenmenin birçok yöntemi vardır. Eğer sorununuzun nedeni mekânın dar olması ise uçak biletinizi alırken koltuğunuzun konumunu koridor tarafından ve çıkışlara yakın yerlerden seçebilirsiniz. Sıkıldıkça koridorda dolaşabilirsiniz. Hosteslere uçmaktan korktuğunuzu söylemeye çekinmeyin, bunu bildiklerinde size daha fazla yardımcı olacaklardır. Korkunuzu yenmek için asla yatıştırıcı almayın, kafeinli içecek veya içki içmeyin. Bunlar daha fazla panik yapmanıza yol açacaktır. Uçuş boyunca bol bol su içip, sevdiğiniz müzikleri dinleyip, sizi eğlendirecek kitaplar okuyabilirsiniz.

Koltuğunuzda oldukça rahat oturun ve gevşemeye çalışın, bunun için en iyi yöntem “ Jacobson yöntemidir”;

 Derin bir nefes alın. Tüm kaslarınızı sıkmaya çalışın. Birkaç saniye sonra kaslarınızı serbest bırakın, nefes verin ve gevşeyin. Nefes alıp verin ve içinizden sürekli 'rahatla, rahatla' diye tekrarlayın. Bu kelimeyi heceleyerek ve heceleri nefes alıp verirken söyleyin.

 Eğer bu öneriler işe yaramıyorsa, uçuştan önce mutlaka bir uzmandan yardım isteyin. Psikologlar uçak korkunuzun sebeplerini size açıklayacak ve bunlarla nasıl baş edeceğiniz, bunları nasıl yeneceğiniz konusunda size yardımcı olacaklardır.

 Eğer arzu ederseniz, uzman pilotlara sorular sorabilirsiniz. Onlar size uçak ve uçuşla ilgili teknik ve rahatlatıcı bilgiler vereceklerdir. Böylece daha bilinçli seyahat edebilirsiniz.

 Unutmayın ki uçaklar günümüzde en güvenli araçlardır. İstatistikler tüm ulaşım araçları içinde en az problem yaşanan ve en güvenli araçların uçaklar olduğunu kanıtlıyor.

Uçuş korkunuz olmadan zevk alacağınız güzel yolculuklar diliyorum.

yazı alıntıdır
bende yıllardır uçuyorum ama son iki yıldır uçağa binerken ve havadayken panikatak geçirecek derecede uçuş fobisi başladıkafamçokkarıştı

Son düzenleyen: Moderatör:
Uçuş Fobisi
Uçuş korkusu pek çok kişinin yaşamını etkilemekte ve ulaşımda havayolunun kullanımını engelleyerek kişiyi zor durumda bırakabilmektedir. Ne yazık ki medyada uçuşla ilgili haberlerin çoğu uçak düşmesi, uçak arızaları ve hava korsanlığı ile ilgilidir ve kişilerdeki uçuş korkusunu pekiştirmektedir. Ayrıca birçok filmde uçak kazaları ve kaçırılmaları korku teması olarak kullanılmaktadır. Buna karşın uçak yolculuğunun güvenirliğine ve konforuna değinen yazı ve haberlere neredeyse hiç rastlanmamaktadır. Olumsuz mesajların bu denli yoğun olması da kişilerin uçuş korkusunu tetiklemekte, pekiştirmektedir,

Uçuş korkusunu yenmenin ilk aşaması havacılık hakkında bilgi sahibi olmaktır. Bir uçak güvensizse dünyanın her yerinde uçuştan men edilir. Bu sektörde güvenlik söz konusu olduğunda masraftan kaçınılmaz. Uçuşla ilgili her olay defalarca kontrol edilir. Bugün bindiğimiz ticari uçakların hepsi yedek sistemli olarak yapılmıştır, yani bir sistem ola ki çalışmazsa onun görevini üstlenecek başka bir sistem bulunmaktadır. Bu çifte güvenliğe uçuş personeli de dâhildir. Arabamızı her yola çıkışından önce birçok teknisyenin gözden geçmediği, her an yedek bir şoförle araç kullanmadığımız ve her yıl uçak kazalarında ölenlerden defalarca kat fazlasının karayolu kazalarında öldüğü düşünülürse uçaklar oldukça güvenilirdir. Her 4,5 milyon uçuştan birinde kaza olurken, her 14.000 karayolu aracından biri kaza yapmaktadır. Yaya olarak yürürken kaza geçirme oranı bile uçak kazasından 2 kat daha yüksektir. Çoğu zaman uçuş fobisi olanlar uçak kazasında kurtulma ihtimali olmadığını belirtirler. Oysaki bu yanlış bir inançtır. Uçak kazalarının %25'inde hiç can kaybı olmaz. Uçak en sağlam, darbelere en dayanıklı ulaşım aracıdır,

Korku normal bir insan duygusudur ve bazı durumlarda kişinin korku veren durumdan uzaklaşmasını sağlayarak koruyucu işlev gösterir. Fakat korkunun düzeyi artarsa kişi paniğe kapılır ve tepkileri engellenir. Tehlikeli bir durumla karşılaşınca normalde verilen "kaç ya da savaş" tepkisinin yerini donakalma alabilir. Eğer kişinin korkusu aşırı, anlamsız ve sürekli ise, bu durumla karşılaşma ihtimali olduğunda dahi yoğun sıkıntı yaşıyorsa, bu durum kişinin günlük hayatını, işlevlerini engelliyorsa bu durumda korkuya "fobi" adını veririz. Benzer biçimde kişi uçaktan aşırı korkuyor, binemiyor, binmesi gerektiğinde ya kaçınıyor ya da çok sıkıntı ile uçak yolculuğuna katlanabiliyorsa o kişide uçak fobisi vardır. Fobi bir korkaklık durumu değildir. Uçak fobisi olan pek çok kişi de günlük yaşamlarında cesur, atik, başarılı kişilerdir. Ancak uçuş fobisi bir hastalıktır, tedavisi mümkündür. Tedavide öncelikle kişinin başka fobilerinin, depresyon, stresle ilgili bozukluklar, madde kullanımı gibi başka ruhsal sorunlarının bulunup bulunmadığı değerlendirilir. Sorunun sebebine, şiddetine ve doğasına göre ilaç tedavileri ya da psikoterapiler uygulanabilir. Psikoterapilerde hastanın uçuşla ilgili olumsuz algı ve yanlış düşüncelerinin değiştirilmesi, pozitif koşullanma, sistematik duyarsızlaştırma, gevşeme tekniklerinin öğretilmesi ve üstüne gitme ile fobinin yenilmesi mümkün olmaktadır.

Uzm. Dr. Gökben HIZLI

imdatttttttttttt derim ben cok korkarım yükseklikten valla 15 saat de olsa otobüsü tercih ederim galiba

iş dolayısıyla mecburum yılda 5-6 defa binmek zorunda kalıyorum gelişleride hesaplayınca 10-12 uçuş demek...

başlarda benim içinde keyifti ama zamanla bu farklılaştı kokuya döndü..
sürekli teknik kısmına takılıyorum ,motor nasıl vs kalkma prensibi nasıl?uçak kalkışta ne kadarlık bir hız yapıyor bu hızda yere çarpsa nasıl bir ivme olur vs vs

çok seviyorum uçaği binmeyi çokda sık seyehat ederim uçaklarlan hem özel hayata hem işim gereği
çok ayrı bir keyifdir benim için

bende ucak kalkarken ve inis aninda basim sanki bedenmimdne kopuyor korkuyorum .ve her yil izin zamaninda ucaga binmek zorundayim kendi kendime yeniyorum bazen korkmuyorum ama basinc asla yakami birakmiyor ama aslind akorkuyu yenmek kolay da zayif anlarimda yenilyiorum iste

iyiki böle bi fobim yokkk yoksa en az her gittiğim yere 13 saat yol mecburiyetim olurdu.

yada kocam gider ben kalırdımmm

cocuklugumda zevkti benim icin ucmak..iki defa sorunlu uctum,birinde 15-16 yasimdaydim,inis yapamamistik herkes telasliydi bende yuppiii adrenaline bak diye seviniyordum taaaki annemle babam bana bagirana kadar
gecen yilda basima böyle bisey geldi,inis izni almadan inmeye kalkmislar,inmek üzereyken kalkti yine baska bi havaalanina,bu sirada yakit azalmis dendi,inis takimlari acilmadi sakin olun diye hostesler insanlari yatistirmaya calisti,bayilan ayilan zaten bin tane..ben kösemde sakince dualarimi okudum bekledim,ne yapabilirsin ki baska...esime ulastigimda korkudan mosmordu yazik ve bir daha o sirketle aslaaaa ucmadik,sikayetlerden dolayi zaten yakin zamanda kapanmis yada batmis tam bilmiyorum iyi olmussss...
yani inislerde biraz korksamda yapabilecegim bisey olmadigini bilip sakinligimi korurum..

şimdilik binmek gibi bi durumum olmadı hiç ama eğer olursa ne yaparm diye bende düşünüyorum sanırım gitmeden bi 15dakka önce uyku ilacı içer yolculuk esnasında uyurdum böylecebişeyde hisstemezdim gibi geliyo

Bende korkuyorum,tedirginlik yasiyorum..Hatta ufak sarsintilari bile dikkate aliyorum...Kendi kendime telkin ediyorum...Ama gercekten binmek istemiyorum...Sonrada kara yoluyla o tehlikeyi 3 gun cekecegime 3 saat cekerim ecel gelmisse zaten yapacak birsey yok diye kendimi rahatlatmaya calisiyorum...Insallah yenerim birgun diyorum... ((

Kizlar anlatsam gülersiniz, ben merdivene binmeye korkarken, uçaktan hiç korkmam. Kalkista insan tuhaf oluyor o kadar. Ilk uçaga bindigimde 15 yasindaydim ve izine giderken en sevdigim araçtir.

valla ucaga binmek fobim degil benim hobim...
tek ilk bindigimde yani daha 12 yasimdayken bayagi korkmustum...
diger bütün ucuslarim cok eglenceli gecti...

ben de uçağa binemeyenlerdenim, hayatım boyunca daha bir kez bile uçağa binmedim, çünkü uçağın düşmesinden korkuyorum,hiç binmediim için nasıl bi duygu olduunu bilmiyorum, bundan da çekiniyorum. ama aslında mantıklı düşünüyorum bu konuda ve binmek istiyorum, çünkü otobüsle 12saatte gitceğimiz yerlere uçak sayesinde 1-2 saatte varabiliriz, ne biliyim binemiyorum işte, kıbrısta akrabalarım var, onlara bile gidemedim bu korkumdan, binmeye cesaret edemiyorum asıl sorunum bu işte. millet fırt zırt binip uzak uzak mesafelere gidiyo, helebizim akrabalar çankayadan kızılayagider gibi habire kıbrıstan türkiyeye gelip gidiyolar, alışmışlar, ama işte cesaret edemiyorum..Çok üzgünüm çoook

Yalniz uctugum zamanlarda hep biraz tedirginlik oluyor ama esim yanimdaysa hic tedirgin olmuyorum Sanki ucak dusse o kurtaracak beni -tatlicadiarzu-

bende de son 2 yıldır başladı resmen atak geçiriyorum...
yıllardır binerdim hatta korkanlara bol bol kaza espirileride yapardım
dövüş külübü fliminde taylor karakteri (yani brad pitt) kaza anında neden oksijen maskeleri kullanıldıgını anlatan anektodunuda anımsatırdım...
belli bir süre sık sık uçunca oluyor sanırım bir keresinde 3 gün içinde 6 defa uçağa binmiştim...

bu yıl içerisinde 5-6 kere uçağa bindim ve her binişimde de cam kenarı istedşm mutlaka pencereden aşağı baktıgınızda evler minik minik görününce insan bi garip oluyo heleki hava boşluguna girerse uçak içiniz hopluyo resmen bizim ailede hep uçak korkusu vardır aama ben farklıymışım annem öle der hiç bişeyden korkmuyosun şeytan gibisin die :roflol::roflol::1rolleyes:

Benimde ailemde bir cok kiside var ucak fobisi, bendeki fobi degilde, biraz skliyorum uzun sürünce yolculuk.

Sirf tatil icin, bazende esim ile birlikte onun isi geregi ucak ile seyahat ederim. ama asla bol seyahat edecegim bir isim olmasini istemezdim günü birlik yolculuk bile olsa insanin tüm gününü aliyor, cunku ucak sonrasi yorgunlukta oluyor, esimden biliyorum.

Teyzem ucmadan ønce doktorunun verdigi sakinlestirici türü bir ilac alinca geciyormus korkusu.. Doktorada danisilabilir bu konuda

maalesef bendede var ucak korkusu.yurtdisinda yasiyorum.turkiyeye gelmemin baska yolu yok.ucak disinda.once korkmuyordum ucaktan ama hindistandan gelirken ucak cok sallandi ve hostes uyari yapti.kemerlerimizi baglamamiz icin.o yolculuktan sonra ucaga binmeye cok korkuyorum.ama allah dilemedikten sonra hic bir sey olmaz.buna inaniyorum

Yinede karayolundan cok daha guvenli bence ucaklar tamam duserse kurtulma sansi yok ama ucak kazalarida cok sik yasanmiyor Bir de soyle dusunuyorum dusersek birsey hissetmeye firsat olmadan biticek hersey aci bile hissedilmez heralde fisfisfis

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…