Türkiye'de Korona Virüs COVID-19

bugün itibari ile modunuz ....

• Ankete Katılan
    1.185
Benimde de aklımda deli sorular var... Madem devlet tedbirli vs.. Neden Bu virüs çıktığı gibi yurt dışından gelenleri Karantinaya almadı? kaynım İngiltere ye gitti 4 gün kaldı yeni geldi elini kolunu sallaya sallaya girdi? Direk çalışmaya başladı ve çalıştığı ortam çok kalabalık? Nerdeyse 500 kişilik ortam?

Sakinliği nasıl koruyorsunuz evde ya da eşiniz nasıl koruyor? Ben panik atak hastası değilim fakat hiç iyi değilim de. Çevreme belli etmiyorum ama gün içinde sürekli aklımda.

Onunla çok bahsetmiyoruz bu konudan, film izliyoruz kitap okuyoruz, sohbet ediyoruz, bebeğimiz var onunla oynuyoruz. Farklı uğraşlar buluyoruz yani. Benim de sürekli aklımda değil açıkçası, mümkün olduğu kadar dikkatliyiz ötesinde ne yapılır bilmiyorum, tamamen soyutlamamız imkansız maalesef

İşte siz yapmazsanız, eşiniz yapmazsa ve toplumun 3 te 1 i öyle olsa bittik biz.

Bakın akıl sağlığımızı kaybettiğimiz yok, aksine Allah akış vermiş dünyayı izliyoruz ve öyle olmayalım diye devlet ve toplumca çabalıyoruz.
Ama eşiniz gibi kaale almayanlar insanlar sebebiyle ülke olarak sadece hasta olarak sağlık sektörü olarak değil, ekonomik kriz olarak da çökeceğiz.

Benim eşim de takmıyordu, kapıdan içeri almadım dezanfektan sıkmadan.
Bir kimseyle görüşür öpüşürse valizini alıp anasına gitmesini tembihledim ki yaparım.
Zorunlu değil çünkü çıkmaya, kendi duyarsızlığını bana ödetemez.

Korona kaygısı/anksiyetesi çok arttı. Özellikle anksiyete bozukluğu ve panik atak rahatsızlıkları olanlar daha da fazla etkileniyor. Virüsün kendisinden ziyade yarattığı stres bağışıklık sisteminizin etkisini daha da düşürecek o yüzden bu kaygıyı azaltmak için bazı önerilerim var. Okuyup paylaşmanızı rica ediyorum.

Koronavirüs Kaygısı ile Baş Edebilmek için 10 Etkili Öneri:

1. Koronavirüs salgınına yönelik kaygı hissetmek doğal bir duygusal tepkidir. İdeal düzeyde kaygı hayatta kalmamızı sağlar. Çok düşük ya da aşırı derecede kaygı kendimizi korumamızı imkânsız hâle getirir. Boşvermeyin. Paniğe de kapılmayın. Kaygınızı önerilen tedbirleri almak için kullanın.

2. Kaygı hissettiğinizde onu ortadan kaldırmak için uğraşmayın. Düzenli nefes alarak ona dikkatinizi verin. Kaygıdan kaçmadıkça toleransınız artacaktır.

3. Güvenilir kaynaklardan doğru bilgi edinmek kaygıyı yönetmede faydalıdır. Nereden geldiği belli olmayan yalan kaynaklar kaygının kontrolsüz biçimde artmasına sebep olur. Sadece güvenilir kaynaklardan bilgi edinin.

4. Bilgiye çok uzun süre maruz kalmak aşırı kaygıyı besler. Çok uzun süreler kendinizi salgın haberlerine maruz bırakmayın. Günde bir ya da iki kere, 30 dk haberleri okumak yeterli olacaktır.

5. Aşırı kaygı, olabilecek olumsuz bir olayın olasılığını olduğundan yüksek görmemize ve bunun baş edilemez olduğu sonucuna varmamıza neden olur. Önerilen tedbirleri almak virüse yakalanma riskini azaltacaktır. Virüse yakalanan kişilerin yarısından fazlasının iyileştiğini, sadece %10-15inde ciddi sağlık sorunlarına yol açtığını unutmayın.

6. Bedenin dengesi duygusal dengeyi de etkiler. Bedeninize bakın. Düzenli ve iyi beslenin. Uyuyun. Hareket edin, spor yapın. Bu bağışıklık sisteminizi de olumlu etkiler.

7. Günlük rutininizi olabildiğince sürdürmeye çalışın. Eğer rutininiz sekteye uğradıysa yeni bir rutin yaratın.

8. Sevdiklerinizle, sosyal çevrenizle iletişimi sürdürün. Salgın ile ilgili teyit edilmemiş yanlış bilgiler paylaşarak birbirinizi korkutmak yerine birbirinize destek olmak, her zamanki konularınızı konuşmak için iletişim kurun.

9. Umudunuzu koruyun. Uzun vadeli hedeflerinizi aklınızdan çıkarmayarak yaşama tutunun.

10. Bu yöntemlerle kendi başınıza kaygınızla baş edemiyorsanız ve kaygı yaşamınızı olumsuz etkiliyorsa bir ruh sağlığı uzmanından destek alın.

Kaynak: Davranış Araştırmaları ve Terapileri Merkezi (DATEM)

Belirti vermeyeni karantina altına almıyorlar. 14 gün kendilerini izole etmelerini söylüyorlar o kadar.

bugun umreden gelen karantinaya alinanlardan birinin yazisina denk geldim. heryer pis kontrol yok yemek yok filan diye sovuyordu.

insanlari memnun etmek zor... ne yazikki...
Kime neye inanıcağıma şaşırdım.. Bu konu ile ilgili kafamda çok soru işareti var en güzeli Allaha sığınmak.. Doğum sebebi de belli ölüm sebebi de. Boşver Psikolojimi sağlam tut...

Tamamen soyutlanmasın ama en azından bu kadar da aklımda olmasın istiyorum çünkü bu bana cidden çok zarar veriyor. odağımı dağıtmakta zorlanıyorum maalesef..

bugun umreden gelen karantinaya alinanlardan birinin yazisina denk geldim. heryer pis kontrol yok yemek yok filan diye sovuyordu.

insanlari memnun etmek zor... ne yazikki...

Öğrenciye evleri 2 katına kiralayan insanlarımız yurtları beğenmeyip ahır diyor işte. Belki insan halinden anlarlar biraz da bu vesileyle.
İnşallah da hastalıkları yoktur. Sosyal medyada dolaşan videolar hiç hoş sonuçlara yol açmaz yoksa..

Laf Anlatabilseydik Cahillere Bu kadar çok Yorulmazdık. Dünya güllük gülistanlık olurdu..

Tamamen soyutlanmasın ama en azından bu kadar da aklımda olmasın istiyorum çünkü bu bana cidden çok zarar veriyor. odağımı dağıtmakta zorlanıyorum maalesef..

Astoria çok güzel yazmış mesela neler yapabileceğinizi. Ben kendimden örnek vermeye kalkarsam belki size uymaz. Bir konu hakkında tedirginsem üstüne giderim, salgınla ilgili herseyi okuyup araştırıp ancak ondan sonra rahatlarım, daha çok panik olmaktansa hafifler tedirginliğim, bilmediğim şeyden korkarım çünkü. Yalan doğru bilgiyi de az çok ayırt edebiliyorum, uzun yıllardır internet kullanıcısıyım, teyitsiz bilgiler beni germiyor

Ama belki siz çok okudukça daha kötü oluyorsunuzdur, farklı bir ilgi alanı bulun tavsiyem eğer öyleyse. Bütün gününüzü buna ayırmayın, güzel bir kitap okuyun, film izleyin. Geçecek sabır biraz

Bakın bu düzene adapte olmak zorundayız.
1 2 aylık mesele değil bu, hijyeni aşırı arttırıp hayatımıza entegre edeceğiz.
İnsanlarla temastan kaçınarak, açık alanlarda sosyalleşerek, zorunlu olmadıkça kalabalığa girmeyerek ve her zaman bilinçli olarak bu süreci geçirebiliriz.
İlla sokağa çıkma yasağına gerek yok, bir bilinçlensek, korkmak yerine adapte olmayı denesek ve denetsek, sıkıntı kalmayacak.
Sokakta hala eldivenli, maskeli(ki hasta olmayan takmasın deniyor ama yine de bir önlem) insan sayısı aşırı az.
En azından yaz geliyor, o süreye kadar toplu görüşmeleri erteleyip, iş vs harici dikkat etsek güzel yönetiriz.

Böyle devam edersek ikinci bir italya vakası biz olacağız. Şu iki haftalık süreçte maksimum tedbir şart yoksa kaçınılmaz son bizi bekler.

İnşallah en kısa zamanda geçer bu kötü zamanlar. Teşekkür ederim

Elimden geldiğince ben tedbiri alıyorum, çevremi de uyarıyorum. Fakat işin psikolojik boyutunda biraz zorlanıyorum .

Kızlar bu arada evimde su borusu patladı maalesef ve tesisatçı gelmesi gerekiyor. Tek kullanımlık maske de sınırlı evde, tesisatçıya veremem. Ne önerirsiniz şu durumda? Sosyal izolasyona almaya çalışıyorum kendimi ama bir yerden bir şey çıkıyor maalesef.

Neyin provakasyonu yapılıyor? Kime karşı?

Virüsün akıbetini gayet takip ediyorum, fransa daha dün meydanlarda şirinler toplanması yapıyodu, şu an italya ve iran gibi olmak üzere. Keşke korksalardı, keşke panik yapsalardı da önlem alsalardı. Kendimi ben bu kadar korurken, kendini bilmez 'aman nolcak' anlayışına sahip biri yüzünden babamın virüs kapacağı düşüncesi beni endişeye sevk eden. Bambaşka bir hastalıktan yoğun bakım bulamamak beni endişelendiren.

Asıl boş yapmak cahilce 'ama trafik kazası daha çok öldürüyor.' demektir.

Tedbir değil bu... Geleli 5 gün ya oldu ya olmadı.. Ve gene gidecek. Her yere girip çıkıyor dinlemiyor ki?
Keşke her koyun kendi bacağından asılabilse ancak mümkün değil. Bakanlık süreci olması gerektiği düzgün yürütmeye çalışırken bizler de bireysel olarak üstümüze düşeni yapmak zorundayız.

Topikte gezmiyorum bildirim geldi cevap vermeye girdim, velveleci insanlara anlayış gösteremiyorum malesef çünkü virüs gibi bulaşıcı olan bişey de bunun tellallığını yapmak

Diyorum ya Cahile laf anlatılmıyor.. Bencille başa çıkılmıyor.. Ne desek boş...

İnşallah en kısa zamanda geçer bu kötü zamanlar. Teşekkür ederim

Elimden geldiğince ben tedbiri alıyorum, çevremi de uyarıyorum. Fakat işin psikolojik boyutunda biraz zorlanıyorum .
Ölüm oranı çok az bir kere, önce bunu kendinize izah edin.
Evet, o rakamdan biri olabilirsiniz ama çok çok düşük bir ihtimal.
2.si bu hastalığa yakalanmamız 2 sene içerisinde gerçekleşecek, influenza gibi olacak.
Ama ne olduğunu bilmeden tedavisi olmadan bu süreci geçirmek önemli.
Henüz ülkemizde çok yeni, 83 milyonda 18 kişi.
18 bin bile olsa nüfusumuza göre iyi bir oran aslında ve inanamadığım şekilde sağlık bakanlığı şeffaf.
Hekimler, hastaneler, sağlık personelleri çoktan hazırlar.
Geç gelmesi ile bilgilendik, yapılabilecek her şeyi üst düzeyde yapıyorlar.
Korkutucu değil inanın, sadece yayılmasını ertelemek zorundayız, meselemiz bu.
Yoksa hastalıktan kaçmıyoruz, er geç olacağız.
Ne kadar geç, o kadar iyi.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…