- 20 Kasım 2018
- 11.289
- 40.589
- 35
"YArın dönecek kişi sayısı 5300. Yani 15700 kişi aramıza çoktan karışmış durumda. Bakan sağlık taramalarından geçerek giriş yaptıklarını açıklamıştı. Bu genel sağlık taramasının içinde neler var nelere bakıyorlar?
Şu an bu virüsün testinin (rt-pcr yöntemi ile yapılıyormuş) duyarlılığı %70. Tomografi ile bunu % 98 yapıyorlar. Tomografide pnömoni olup ancak test negatif olan insanları nasıl değerlendirecekler?
Peki hastalık belirtisini henüz vermemiş ancak bu 2000 kişi ile aynı ortamı paylaşmış ve ortalıkta kontrolsüzce gezinen şüpheli 13000 kişinin çevresiyle etkileşimi için nasıl bir önlem alınacak?"
BBC Türkçe'ye konuşanTTB Merkez Konseyi Başkanı Sinan Adıyaman ise koronavirüsünün tespitinde kullanılan testlerin hata payı taşıdığını ve artık testlere ek olarak mutlaka akciğer tomografisinin de çekilmesi gerektiğini söylüyor:
"Amerika'da yapılan testlerin bile doğruluk payının henüz yüzde 60-70 oranında olduğu ortaya kondu. O yüzden şüpheli kişilere yapılan testlerin mutlaka birkaç kez tekrar edilmesi ve test sonucu negatif çıksa bile yüksek ateş ve solunum sıkıntısı olan vakalarda akciğer tomografisi çekilmesi gerekiyor.
"Bilimsel çalışmalar akciğer tomografisinde COVID-19 gösteren özel bir görüntü olduğunu ve test sonucu negatif çıksa bile tomografide gözüken akciğerdeki iz ile teşhis konulabildiğini gösterdi. Testlerin negatif çıkması tek başına yeterli değil."
Peki bu durumda şu ana dek test yapılan ve sonucu negatif çıkıp taburcu edilen 2 binden fazla kişinin de hâlâ koronaviüs şüphesi taşıdığını söyleyebilir miyiz?
Adıyaman, 2 bini aşkın kişinin tamamen iyileşmeden ve dolayısıyla risk taşımadığına emin olunmadan taburcu edileceğine ihtimal vermiyor:
"Şu ana dek test yapılan 2 bini aşkın kişi muhtemelen hâlâ takip ediliyor. Zaten o kişilerin tamamen iyileşmeden ve hâlâ ateşi varken, sadece test sonucu negatif çıktı diye karantinadan çıkarılması büyük bir teknik hata demektir. Ben böyle bir hatanın yapıldığını sanmıyorum."
TTB: Koronavirüse karÅı test yeterli deÄil, mutlaka akciÄer tomografisi de çekilmeli - BBC News Türkçe
SaÄlık Bakanı Koca Åu ana dek virüs Åüphesiyle test yapılan ve sonucu negatif çıkan kiÅi sayısını 2 binin üzerinde olarak açıkladı. BBC Türkçe'ye konuÅan Türk Tabipler BirliÄi (TTB) Merkez Konseyi BaÅkanı Sinan Adıyaman ise virüsün tespitinde kullanılan testlerde hata payı...www.bbc.com
Ben de istanbuldayim, ise gitmek zorundayim,vaka hangi bolgede cikmis?!İst ise gitme kudra.
Benim de endişem ablam, evlerine yollanmaya başlandı çalışanlar.
Hem ablamın hem benim alerjik astımımız kronik bronşitimiz var, ailem desek çürük elmayız zaten.
Koskoca ülkede tek vakayla ablamın karşılaşmış olma olasılığı beni çok korkuttu.
Onun çalıştığı bölgede çıktı, herkes konuşuyor açıklama yapılmıyor, ev gönderimleri başlando vs.
Olmasaydı yarın gece biz de gidecektik ama işte, sevdiklerine korkuyor insan ne kadar rahat da olsa.
SoylenmiyorBen de istanbuldayim, ise gitmek zorundayim,vaka hangi bolgede cikmis?!
Evet az önce haberde okudum.Sorun değil sizde haklisiniz ve evet maalesef hepimizin psikolojisi bozuldu üstelik ben Ingiltere yaşıyorum ve burada hükümet aşırı derecede rahat hicbir önlem alınmadığı gibi başbakan ülkede bu virüse karşı bizlerin bağışıklık kazanacağı yönünde bir açıklama yaparak ve ölümlere seyirci kalarak halkı değil virusu koruyor.okullar dahil hicbir yer kapanmadi tek söyledikleri ateşiniz yüksekse evinizde kendinizi izole edin..Iyilesme yoksa sessizce olmemizi bekliyorlar..iste gerginliğimin ve panik olmamin nedeni biraz da bu..Sürekli mutasyon geçiren bir virus var ve 16 ve 20 yaşında çocuklarım var haliyle artık korkmaya başladım
Uyarılara uymayanlara toplum sağlığını tehlikeye attıkları için para cezası koysalar keşke.Bakan diyor ki "umreden yeni döndüyseniz 14 gün kuralına uymanızı ısrarla istiyoruz. ". Bu ricayla minnetle olacak işmi?20000 kişiden bahsediyoruz devlet olarak zorunlu karantina olmalı madem gitmelerine izin verdin şimdide önlemi almak senin işin sinir oldum
Bir videoda dijital çağa geçmek için hazırlık diyordu, uzaktan eğitim, kripto para kullanımına vs. Bu yüzden abartılıyor, insanlar evde dursun isteniyor, 4. Sanayi devrimi gerçekleşecek vs.Nüfus azalsın mi isteniyor ne
Bakan diyor ki "umreden yeni döndüyseniz 14 gün kuralına uymanızı ısrarla istiyoruz. ". Bu ricayla minnetle olacak işmi?20000 kişiden bahsediyoruz devlet olarak zorunlu karantina olmalı madem gitmelerine izin verdin şimdide önlemi almak senin işin sinir oldum
Keşke Diyanette kesin açıklama yapsa çıkmazlar ozaman belki dışarı ,ve 14gün karantinaya almayıp geziyorlarsa oda ayrı bir günah bence .biz hasta değilken bile mümkün olmadıkça hastanelere ,marketlere çıkmıyor,toplu taşımayı kullanmıyoruz 1haftadır ....onların 2kat düşünmesi lazım .Bakan diyor ki "umreden yeni döndüyseniz 14 gün kuralına uymanızı ısrarla istiyoruz. ". Bu ricayla minnetle olacak işmi?20000 kişiden bahsediyoruz devlet olarak zorunlu karantina olmalı madem gitmelerine izin verdin şimdide önlemi almak senin işin sinir oldum
Şeyma da bakanlık devreye girdi .diger ünlüler bizim gördüklerimiz Beren saat ,hacı Sabancı gibi vs ünlüler hala geziyor .şikayet hattı olsa da şüpheli ülkeden gelen tanıdık ve gördüklerimizi şikayet etsek ev hapsine alınsalar .resmen hakka giriyorlarValla öyle ne diyelim ne yapalim bilmiyorum. Tek umreden gelenler değil az once gördüm haci sabanci ve sevgilisi gelmis yurt dışından fink atıyorlarmış yani kendimizi gerçketen hazırlamamız lazım, 2 haftadan büyük bişey olacak bu gidişle
Benimde yüzüme hapsurdu biri geçen haftalar da birde bu umreden gelenler kutsal yerlerden geldik diye gezerler of yaO da abartmıs ama otobüste biri yüzüme öksürdü iki sefer
Gerçekten igrenç ama bu bir kültür meselesiçok garibime gidiyor yavinsan ister istemez kendini yıkama isteği duyuyor. bunlar nasıl yıkamıyor inanılır gibi değil. biz yine iyiymişiz. taharet musluğunu geçtim birde sıcak su hatti cektiriyoruz
Tabiiki oyle.. ama çinden yayilmasi daha kolaydi...1 cikis yeri oldu boylelikle. Maskeyi herkes bilincsiz kullaniyo zaten.. cunku hastaysaniz kullanmaniz gerekiyor, degilseniz faydasi yok zaten. Aynen dedigin gibi.. once savas cikarmak sonrasinda ilac satmak gibi.. ayni sey her seferinde.. lanet olsun hepsineÇin e o virüsü getiren İtalya ya getirmeyecek mi? Bu bir oyun. Önce maskeleri sattılar şimdi de koruyucu aşıları satacaklar.
ankara da 3 yurt boşaltıldı. umreden gelenler buraya yerleştirilecek.Hastalık kapıdayken bütün dünyaya yayılmışken bir şehir dolusu insanın Umre ziyaretine nasıl izin verildi ?
Ya inanamıyorum gerçekten
Bu insanlar karantina kuralına uymaz yarın çarşı pazar çıkıcaklar
Kabe kapanmış Umreye gitmişler ya
Bu kadar insan
Hakkına girmiş bu ülkenin
Yaşlı teyze amca bunu anlamaz
Devlet yaptırım getirecekti
İş işten geçti
10 gün sonrasını düşünemiyorum
Allahım sen koru
Müslğmanım ben giderim demekle olmaz
Allah akıl vermiş kullan diyor
Bu kadar bağnazlık olmaz ya
Bu insanları asla kontrol altına alamazsın
İş işten geçmiş
Umre den gelen birinde çıktı şimdiden
Gerçekten çok korkutucu
Hangi biri yerleştirilcek?ankara da 3 yurt boşaltıldı. umreden gelenler buraya yerleştirilecek.
Yerleştirilene kadar iş işten geçti ama.ankara da 3 yurt boşaltıldı. umreden gelenler buraya yerleştirilecek.