Türkiye'de Korona Virüs COVID-19

bugün itibari ile modunuz ....

• Ankete Katılan
    1.185
"
BBC Türkçe'ye konuşanTTB Merkez Konseyi Başkanı Sinan Adıyaman ise koronavirüsünün tespitinde kullanılan testlerin hata payı taşıdığını ve artık testlere ek olarak mutlaka akciğer tomografisinin de çekilmesi gerektiğini söylüyor:

"Amerika'da yapılan testlerin bile doğruluk payının henüz yüzde 60-70 oranında olduğu ortaya kondu. O yüzden şüpheli kişilere yapılan testlerin mutlaka birkaç kez tekrar edilmesi ve test sonucu negatif çıksa bile yüksek ateş ve solunum sıkıntısı olan vakalarda akciğer tomografisi çekilmesi gerekiyor.

"Bilimsel çalışmalar akciğer tomografisinde COVID-19 gösteren özel bir görüntü olduğunu ve test sonucu negatif çıksa bile tomografide gözüken akciğerdeki iz ile teşhis konulabildiğini gösterdi. Testlerin negatif çıkması tek başına yeterli değil."

Peki bu durumda şu ana dek test yapılan ve sonucu negatif çıkıp taburcu edilen 2 binden fazla kişinin de hâlâ koronaviüs şüphesi taşıdığını söyleyebilir miyiz?

Adıyaman, 2 bini aşkın kişinin tamamen iyileşmeden ve dolayısıyla risk taşımadığına emin olunmadan taburcu edileceğine ihtimal vermiyor:

"Şu ana dek test yapılan 2 bini aşkın kişi muhtemelen hâlâ takip ediliyor. Zaten o kişilerin tamamen iyileşmeden ve hâlâ ateşi varken, sadece test sonucu negatif çıktı diye karantinadan çıkarılması büyük bir teknik hata demektir. Ben böyle bir hatanın yapıldığını sanmıyorum."

Peki hastalık belirtisini henüz vermemiş ancak bu 2000 kişi ile aynı ortamı paylaşmış ve ortalıkta kontrolsüzce gezinen şüpheli 13000 kişinin çevresiyle etkileşimi için nasıl bir önlem alınacak?

Dünya çalkalanıyor, eşimin annesi Nisan'da yurt dışı gezisine gitmekten, dönüşte de bir gece bize uğrayıp, evine öyle dönmekten bahsediyor. Torun sevecek çünkü. Hangi ülke, uçuşlar nasıl iptal olmadı, (gerçi bir aya kadar muhtemelen olur) bu kafa ne kafası merak ediyorum. Senin canının kıymeti yok diyelim, bizi riske atmayı nasıl düşünüyorsun be kadın? Ayrıntıları bugün konuşup, bize gelemezsin diyeceğiz ama sabah sabah sinir bastı, şuracığa içimi dökeyim dedim. 12 yıllık seviyeli bir ilişkinin de corona sayesinde sonuna geldik. Ay bak yine sinir geliyor.

Ben de istanbuldayim, ise gitmek zorundayim,vaka hangi bolgede cikmis?!

Evet az önce haberde okudum.
Karantina bağışıklığı engelliyor.
Biz bunu yapmayıp herkesin bağışıklık kazanmasını istiyoruz.
Diğer ülkelerde bağışıklık kazanmayan çok kişi olacakken bizde herkes kazanmış olacak gibi bir açıklama yapmışlar.

Uyarılara uymayanlara toplum sağlığını tehlikeye attıkları için para cezası koysalar keşke.

Nüfus azalsın mi isteniyor ne
Bir videoda dijital çağa geçmek için hazırlık diyordu, uzaktan eğitim, kripto para kullanımına vs. Bu yüzden abartılıyor, insanlar evde dursun isteniyor, 4. Sanayi devrimi gerçekleşecek vs.
Sonra bir yerde okudum. ÇİN hükümeti güya 80 yaş üzeri için bu virüsü çıkarmış, virüs mutasyon geçirince de gençleri de etkilemiş. Hatta uzaydan gelen bir göktaşıyla geldiğini söyleyen bile oldu. Bu sonuncusuna güldüm açıkçası.

Keşke Diyanette kesin açıklama yapsa çıkmazlar ozaman belki dışarı ,ve 14gün karantinaya almayıp geziyorlarsa oda ayrı bir günah bence .biz hasta değilken bile mümkün olmadıkça hastanelere ,marketlere çıkmıyor,toplu taşımayı kullanmıyoruz 1haftadır ....onların 2kat düşünmesi lazım .

Şeyma da bakanlık devreye girdi .diger ünlüler bizim gördüklerimiz Beren saat ,hacı Sabancı gibi vs ünlüler hala geziyor .şikayet hattı olsa da şüpheli ülkeden gelen tanıdık ve gördüklerimizi şikayet etsek ev hapsine alınsalar .resmen hakka giriyorlar

diyanet umreden donenlere rica edecegine etkili bi konusma yapsaydi "14 gun boyunca evinizde kalin kimseyle gorusmeyin yoksa umreniz kabul olmaz" filan diye, karantinayi onemsemeseler bile bunu onemserlerdi sanki:)

isin sakasi bir yana gercekten sokaga cikma yasagi ilan edilmezse italyayi geceriz

çok garibime gidiyor yav insan ister istemez kendini yıkama isteği duyuyor. bunlar nasıl yıkamıyor inanılır gibi değil. biz yine iyiymişiz. taharet musluğunu geçtim birde sıcak su hatti cektiriyoruz
Gerçekten igrenç ama bu bir kültür meselesi
Belki konu dışı olacak ama geçen gün bir video izlemiştim bu tuvalet kültürüyle ilgili tavsiye ederim izlemek isteyen olursahttps://youtu.be/NUbc8dhfOxI

Çin e o virüsü getiren İtalya ya getirmeyecek mi? Bu bir oyun. Önce maskeleri sattılar şimdi de koruyucu aşıları satacaklar.
Tabiiki oyle.. ama çinden yayilmasi daha kolaydi...1 cikis yeri oldu boylelikle. Maskeyi herkes bilincsiz kullaniyo zaten.. cunku hastaysaniz kullanmaniz gerekiyor, degilseniz faydasi yok zaten. Aynen dedigin gibi.. once savas cikarmak sonrasinda ilac satmak gibi.. ayni sey her seferinde.. lanet olsun hepsine

Hastalık kapıdayken bütün dünyaya yayılmışken bir şehir dolusu insanın Umre ziyaretine nasıl izin verildi ?
Ya inanamıyorum gerçekten
Bu insanlar karantina kuralına uymaz yarın çarşı pazar çıkıcaklar
Kabe kapanmış Umreye gitmişler ya
Bu kadar insan
Hakkına girmiş bu ülkenin
Yaşlı teyze amca bunu anlamaz
Devlet yaptırım getirecekti
İş işten geçti
10 gün sonrasını düşünemiyorum
Allahım sen koru
Müslğmanım ben giderim demekle olmaz
Allah akıl vermiş kullan diyor
Bu kadar bağnazlık olmaz ya
Bu insanları asla kontrol altına alamazsın
İş işten geçmiş
Umre den gelen birinde çıktı şimdiden
Gerçekten çok korkutucu

ankara da 3 yurt boşaltıldı. umreden gelenler buraya yerleştirilecek.

Hangi biri yerleştirilcek?
Bir kaç gün önce gelenler var
Onlar karıştılar halk arasına çoktan
Hem bunlara ne gerek vardı?
Bu hastalık Aralık ayından beri var
3-5 ay yasaklansa ne olucaktı?
Yani bunları ben düşünüyorum niye düşünmüyorlar?
Tabi turizm şirketleri zarara girmesin
Sen teyzeye amcaya bunları anlatamazsın ama getirirsin yasağı otururlar
Şimdi yurtları boşalt eeee o çocuklar ne olucak?
Ailesinin yanına gidemeyenler?
Bir sürü angarya
3 ay Umre ziyareti yasağı olsaydı şimdi şu panik olmayacaktı
Neyse geçti artık
Elimizi yıkayalım biz

Yerleştirilene kadar iş işten geçti ama.
Tek enfekte hasta 4 kişiye yayabiliyor, e onların yaydıkları derken artık önüne geçilemeyeceğini düşünüyorum.
Haftaya 3 haneli rakamları görmemiz mümkün.

İlk 5 vaka birbiri ile ilintili, zaten karantinada bulunan ilk vaka kaynaklıydı, umutlarımız vardı onların iyileşip tekrar ülkenin 0 vaka olup temizlenmesine.

Zaten ıraktan gelen uçak da ank da karantinada.
Ank karantna bölgesi seçildi, daha da korkuluyor sokağa çıkmaya.
Cuma günü diyanet işleri başkanı ve tüm cuma namazlarında hocalar belirtti, ihtimaliniz varsa temasınız varsa çıkmayın evden, bu vebaldir diye.
Yok anacım, dinleyen yok vallahi yok ya!

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…