Şimdi normal şartlar altında, bir kadın düzenli yumurtluyorsa ve spermde normal ise aylık gebe kama şansı %10-15 tir. Annelerimizde %10-15 şans ile gebe kaldılar bize..Aylık şans bu..
Aşılama işlemleri öncesi, ilaç kullandırılır.Klomen, puregon, menogon, gonal-f gibi..Önce klomen ile başlanır.Yumurtalıkta bol yumurta varsa..Baktık olmadı, yumurta gelişmedi veya 1 tane çok geç gelişti, bir sonra ki ay hapla yumurtlatılma tekrar denenir.Eğer tekrar yumurtalıklar direnç gösteriyorsa, iğnelere geçilir.Bizim bu tedavide ki amacımız, 1-3 tane yumurta elde etmek..Diyelim ki 5 yumurta elde edildi.O zaman doktor aşılamayı iptal edebilir.Sebep çoğul gebeliktir.7 leri biliyorsunuz..Buna haberlerde şahit olduk.En mantıklsı budur..Diyelim ki çok yumurta gelişti.Doktor şunu da diyebilir.Bu yumurtaları alalım toplayalım, tüp bebek yapalım ..Bu da diğer bir seçenektir.Henüz 1-2 gün önce böyle bir işlem yaptık.Başka bir doktor, aşılama için yumurta geliştirecekken, kadın fazla yumurta büyütmüş, yumurtalıkları çok hassas olduğu için.Bizde topladık ve tüp bebek yaptık.
Biz bu ilaçları kontrollü bir şekilde yumurtlatmak için kullanmak zorundayız.Eğer bunu yapmazsak aşılama yapamayız.Neden aşılama yapıyoruz? Çünkü kadınlar ayda bir yumurta geliştirir veya yumurtlama bozukluğu var ise, hiç geliştiremez..Biz kontrol altına alırız, zamanında yumurtayı çatlatırız ve spermi rahim içine aşılama yöntemi ile veririz..
Cinsel ilişkide sperm her zaman ki sayısındadır. Oysa ki aşılama da sperm hareketliliği arttırılır, spermin ileriye doğru hareketi arttığı için yumurtaya çok çabuk ulaşabilir.Yani biz burada sperm ve yumurtanın karşılaşması için elimizden geleni yaparız.
Tüp bebekte ise, spermi yumurtanın içine biz veririz ve bölünmelerini dış ortamda takip ederek, en kalitelilerini seçer ve rahim içine yerleştiririz. Buda % 40-50 şans demektir.Daha kontrollüdür.Sonuçta aşılama da içeride ne olduğunu göremiyoruz.
Tüp bebekte neden gebelik oluşmayabilir?
Rahim içine verilen embriyolar, gelişimlerini transfer sonrası durdurabilir.Biz bunu bilemiyoruz.Genetik bir faktör, rahim içinin ince olması,embriyonun gelişimini durdurması gebe kalmamaya neden olabilir?
Böyle bir durumda ne yapılır?
Üstüste 3-4 tüp bebek denemesi olmuş ise Embriyoya genetik tanı yapılır, sağlıklı olanları rahim içine verilebilir. Embriyodan parça alınır. Fakat bu tahlilde de sadece belli başlı kromozom anormallikleri araştırılır..(down sendromu, mozaik kuruluş..gibi) O kadar çok genetik problem var ki..Hepsini taramak 1 gün içinde mümkün değil...Çünkü ertesi gün embriyoyu rahme vermek zorundasınız...
Tüp bebekte başarı oranı nedir?
% 40-50 dir..%100 diye birşey yoktur..10 kere tüp bebek denemesi üstüste negatif olan bir kadın daha sonra normal yoldanda gebe kalabilir.
Bu durum menisinde hiç spermi olmayan, tüpleri %100 tıkalı olan bir kadını kapsamaz...
Türkiye de ki merkezler...
Türkiye de merkezlerin başarı oranları dünyada ki merkezlerde olduğu gibidir. Hem daha ucuzdur..Farkındaysanız yurt dışından yabancı hastalar türkiye ye akın etmektedir. Mesela amerika da maliyet 10 000 - 25 000 dolar arasındadır..
Sizleri çok seviyorum..Doktorunuza güvenin araştırın ve herşeyi oluruna bırakmaya çalışın..Çünkü o gün gelecekk...Sizi ne bekliyorsa onu yaşayacaksınız..Bende öyle, hepimiz öyle...
Allah size ikiz bebekler versin..Biri kız birisi oğlan :)))