- 6 Mart 2024
- 105
- 25
- 31
-
- Konu Sahibi tuneldeki_cocuk
- #61
Peki hıc bısey bulamıyorlar mı bu durum için5. güne gelen embriyolarımdan biyopsi alınarak genetik taramaya gönderildi(Pgt) sağlıklı gelen embriyo transfer edildi ama kimyasal oldu
Bugüne kadar düşükler için hep genetik problem denmişti ama embriyonun genetiği sağlıklı.Rahim daha detaylı incelenmeli dediler ultrasonda ve rahim filminde hiç problem yok ama yine de ay sonu histeroskopi yaptıracağım tanısan amaçlıPeki hıc bısey bulamıyorlar mı bu durum için
Rabbim muradınıza erdirsin inşallahBugüne kadar düşükler için hep genetik problem denmişti ama embriyonun genetiği sağlıklı.Rahim daha detaylı incelenmeli dediler ultrasonda ve rahim filminde hiç problem yok ama yine de ay sonu histeroskopi yaptıracağım tanısan amaçlı
Katil hücre paneli de yaptırdım onda da sorun yok sadece hafif seviyede pıhtılaşma var onun için kan sulandırıcı iğne ve hap kullanıyorum henüz bir gerekçe bulunamadı
Âmin inşallah hepimizin Rabbim muradına kolaylık erdirsinRabbim muradınıza erdirsin inşallah
Süreçle ilgili bilgilendirdiğiniz için çok teşekkür ederim. Süreciniz çok uzun ve Zorlu geçmiş İnşallah çocuğunuzu sağlıcakla kucağınıza alırsınız. Kasım ayında ben de tüp bebek başvurusunda bulunacaktım ama yazdıklarınızı okuduktan sonra gözüm çok korktu
İnşallah çok şükür maddi sıkıntımız yok değil mi hep aklımda hala aklımda acaba tüp bebek mi olacak olmayacak mı o da aklımdaİnşallah yararı dokunur. Güzel dilekleriniz için teşekkür ederim. İnşallah en kısa sürede size nasip olur. Sorun maddiyat değilse ben her şeyi göze alıp denemelisiniz. Çünkü hep aklınızda olacak.
Merhabalar. Tüp bebek tedavisi ile hamile kaldım ve 13 haftalık gebeyim. Süreçte yaşadıklarımı ayrıntılı bir şekilde yazmak istedim. Çünkü bu süreci yaşarken yeterli bilgiye ulaşamamıştım. Konu hakkında yazanlar kısıtlı bilgi veriyordu. İlk bebek düşünmeye başlamamdan şu ana kadarki olan tüm süreci yazacağım. (hangi işlemler yapıldı, hangi ilaçları kullandım vs.) Biraz uzun olacak tabii. Umarım yardımcı olur. Bu arada Eskişehir’de yaşıyorum ve tüm işlemler Eskişehir’de yapıldı.
2022 yılı yazı sonrası çocuk yapmaya karar verdik. Karar verir vermez herhangi bir sorun var mı diye devlet hastanesine kontrole gittim. Rutin bir muayene ve hormon testleri yapıldı. Doktor muayene ve testler sonucunda herhangi bir sıkıntı olmadığını söyledi.
5 ay denememize rağmen sonuç alamamıştık. Bir arkadaşımızın tavsiyesi ile MFK ilaçları kullanmaya karar verdik. İlaçlar için ulaştığımız kişi bize eş paketi önerdi. İlaçları 2023 başı gibi aldık. O günlerde 10.000 tl gibi bir ücret ödemiştik. Bu eş paketini 3 ay boyunca kullandık. Sonrasında 2 ay ilaçsız devam ettik. Yine sonuç alamadık.
Yani 5 ay hiçbir takviye almadan, 5 ay da MFK kullanarak ( 3 ay kullan, 2 ay bekle) toplamda 10 ay geçmişti. Sonrasında Eskişehir Acıbadem Hastanesinde bir kadın doğumcu ile görüşüp süreci anlattık. Kendisi bize Klomen isimli bir ilaç yazdı. (ilacı sgk karşılıyor) Adet bitiminden itibaren ilacı 5 gün kullanıyorsunuz. 6. Gün bırakıyorsunuz şeklinde belirtti. 2 ay bu şekilde ilacı kullandık. Yine sonuç alamadık. 3. Ay adet başlangıcı ile aynı doktora tekrar gittik. Doktor kontrol etti yumurtalarımda falan herhangi bir sıkıntı yoktu. Tekrardan Klomen verdi ve ilaca başladıktan 10 gün sonra kontrole gelmemi söyledi.
3. ayda Klomeni yine adet bitimiyle 5 gün kullandım ve 10 gün sonra kontrole gittim. Doktor yumurtaları kontrol etti ve yeterli büyüklüğe ulaştıklarını belirtti. Ovitrelle diye yumurta çatlatma iğnesi yazdı. İğneyi kullanmak için gün ve saat belirtti. İğneyi vurduktan sonra ne kadar zaman içerisinde ilişkiye girilmesi gerektiği bilgilerini falan da vermişti. Doktorun dediklerine harfiyen uyduk. Ama yine sonuç alamadık.
Adet sonrası aynı doktora tekrar gittim ve HSG (rahim filmi) çekilmesini önerdi. 1 yıldır çocuk için uğraşıyorduk ve kabul ettik. Rahim filminin ücretini sorduk (2023 Ekim) 5.000 tl dediler. 1 ay öncesinde 4.000 tl idi. Zam gelmiş. Doktora durumu bildirdik, doktor fiyat verenlerle konuştu ve 4.000 tl ye rahim filmine girdim. (Eskişehir’de başka bir özel hastane 6.500 tl fiyat verdi) Anestezili işlem yapıldı. Aynı gün doktor sonucu değerlendirdi ve tüplerimin kapalı olduğunu söyledi. Normal yollarla çocuk sahibi olamayacağımızı, tüp bebek tedavisine başlamam gerektiğini belirtti. Aşılamanın da tutmayacağını boşuna aşılama ile uğraşma dedi. Tüp bebek için düşünme aşamasına girmiştik. HSG sonrası 3 gün kanamam oldu.
Bu süreçte tüp bebekle ilgili bilgi toplamaya çalıştım. Ama maalesef yeterli bilgiye ulaşamadım. Eskişehir Acıbadem Hastanesi tüp bebek merkezi ile görüşmeye gittik. Ücretler hakkında bilgi verdiler. Kişiden kişiye ücretlerin değişebileceği ama ortalama (2023 Ekim) 50.000 tl temel tedavi ücreti + ilaçlar dediler. Ekstra tedavilerle 80.000 tl – 100.000 tl arası gibi bir ücret görünüyordu.
Beklediğimiz fiyatların altındaydı. Tabii çevremizdeki insanlar da süreçten haberdar oldu ve onlar sayesinde aynı hastanede tüp bebek tedavisi olmuş iki aile görüştük. Bize herkesten (hastane de dahil) daha fazla bilgi verdiler. Süreçte neler yaşayacağımız, ne kadar masraf çıkabileceği, hangi tedavileri yaptırıp hangi tedavileri yaptırmamız gerektiği söylediler. Daha önce birilerinin bu süreçten geçmiş olması bize güven verdi. Hatta devletin tüp bebek için destek verdiğini söylediler.
Yaptığımız araştırma sonrası tüp bebek desteği için Araştırma Hastanelerinden rapor alınabiliyormuş. Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesine gidip konu hakkında bilgi aldık. Normal tüp bebek ücretinin 40.000 tl olduğunu (ilaçlar hariç) söylediler. Bize dışarı rapor vermediklerini, tedaviyi kendilerinin yaptığını belirttiler. Yani bizden rapor alıp başka hastanede tedavi olamazsınız dediler. Tekrar HSG çekeceklerini, tüplerin tıkalı olması durumunda tedavi ücretinin ve ilaçların bir kısmını devletin karşıladığını belirttiler. (Gebelik için engel bir durum varsa destek veriyormuş) Daha önce tüp bebek tedavisi gören aileler ile durumu konuştuk ve Osmangazi Üniversitesi’nde sürecin yavaş işlediğini, devletin temel tedavi giderlerinin bir kısmını karşıladığı ( yanlış hatırlamıyorsam %30) ve tekrar bir HSG çekiminin kadın için zor bir süreç olduğu kanısına vardık. Acıbadem Hastanesinde tedavi olmaya karar verdik.
Adetin ikinci günü acıbadem hastanesine tüp bebek için kontrole gittik. Doktor HSG (rahim filmine) baktı tüplerden birinin tıkalı olduğunu diğerinin açık olduğunu belirtti. Aşılama da yapılabilir dedi. İlk doktor tüplerin ikisi de kapalı, tüp bebek doktoru biri açık demişti. Kafamız karışmıştı. Doktorun yanından çıktık ve daha önce tüp bebek yapan ailelerle konuştuk. Aşılamanın sonuç vermediği konusunda hepsi hem fikirdi. Zaman ve para kaybı olacağını direkt tüp bebekle başlamamız gerektiğine karar verdik. Hormon testleri istendi. Amh’a bakıldı. 2,94 çıktı. Aynı gün doktor 2 kutu Gonal F 900, folik asit ve D vitamini yazdı. Sadece D vitaminini devlet karşılıyor. Ayrıca hem eşime hem de bana doktor Argifertil diye takviye ilaç verdi ve bu ilaca o tarihte 3.000 tl gibi ücret ödemiştik.
Biz tüp bebeğe başlamadan önce Acıbadem Hastanesi’ni karşılayan tamamlayıcı sağlık sigortası yaptırmıştık. Eylül 2023 gibi sağlık sigortasına 6.000 tl ödedik. Tüp bebek merkezinde yaptırdığımız hiçbir işlemi sağlık sigortası karşılamıyordu. Ve doktor testlerin aynı gün çıkmasını istiyordu. Bu nedenle sağlık olacağı veya devlet hastanesine gidecek vaktimiz olmuyordu. Biz de aynı hastanedeki herhangi bir kadın hastalıkları doktoruna gidip sağlık sigortası ile giriş yaptırıyorduk. İstenen testleri o doktor yazıyor ve devletin karşıladığı ilaçları reçete ettiriyorduk. Testler 2023 yılında 3.500 tl, 2024 yılında 5.250 tl idi. Bu sayede hiçbir teste para vermemiş olduk.
1 hafta sonra tekrar kontrole gittik. Doktor her şeyin iyi gittiğini söyledi ve oxotide (2 kutu), gonapeptyl (2 kutu ) ilaç yazdı. Tekrardan kan testleri istendi. Dondurulmuş embriyo transferi yöntemini kullanacaklarını söylediler. 2 gün sonra tekrardan kontrole gittik ve doktor her şeyin iyi olduğunu 3 gün sonra yumurta toplama işleminin yapılacağını söyledi. Ayrıca eşimden de bazı kan testleri istediler. Yumurta toplamaya gelirken o test sonuçlarıyla birlikte gelin dediler. Eşim sağlık ocağında kan verdi ve yumurta toplama günü test sonuçlarını götürdük. Yumurta toplama işleminde yine anestezi verildi ve tahmini 15 dk süren işlemden sonra odaya alınmışım. Eşim de aynı anda sperm verdi. Kendimi iyi hissedene kadar yataklı odada kaldım. İşlem sonrası hastaneye ilk ödememizi yaptık (Kasım 2023). Tedavi + embriyo dondurma ücreti = 46.400 tl. Ayrıca bize microchip ile sperm seçme ve embriyoskop işlemlerini önerdiler. Biz de kabul ettik ve bu işlemler için de 7.600 tl + 6.900 tl ödedik. Yani toplamda 60.900 tl ödeme yaptık. İşlem sonrası OHSS olmamak için antibiyotik verildi. Her gün 3 tane powerrade içmem istendi.
Bir gün sonra embriyolog aradı. Toplanan 14 yumurtanın 12sinin dolu çıktığını ve işlemlerin iyi gittiğini belirtti. Embriyolog 5 gün boyunca her gün arayıp bilgi verdi. 9 embriyo 5. Güne ulaşmıştı ve dondurma işlemi için bizi hastaneye çağırdılar. Embriyolog hastanede daha detaylı bilgi verdi. Embriyo kalitelerinin iyi olduğu ve 3 embriyoyu tek, diğer 6 embriyoyu ikiz olacak şekilde toplamda 6 paket dondurma işlemi yapılacağını söyledi. İlk ödediğimiz rakam içinde dondurma ücreti de vardı. Ama 3 paketi kapsıyormuş. Bizim embriyo sayısı fazla olduğu için kalan 3 paket için ekstra ücret istendi ve 1.650 tl ödeme yaptık.
Bu süreçte kullandığım antibiyotik ve powerrade yüzünden ciddi kabızlık çekip acile gitmek zorunda kaldım. Süreci yaşayanlar bu dönemde kabızlık için önlem almalı bence.
İlk adetle birlikte tekrar kontrole gittim. Doktor kontrolü yaptı ve estrofem ilacını yazdı. Belli zamanda günlük kullanım artacak şekilde kullanmaya başladım. Bu ilacı devlet karşılıyor. Aile hekimi de yazabiliyor. Ama ilk kullanımda günlük 1 doz şeklinde ödüyor devlet. Yani ilk ay en fazla 1 kutu karşılıyor ama ayda 4 kutu civarı kullanmak gerekiyor. Biz arkadaşlarımıza yazdırdık. Onlardan alıp kullanmıştık. 1 ay sonra günlük 4 doz yazılabiliyor. Tabii folik asit ve d vitaminine devam ettim.
10 gün sonra tekrar kontrole gittim. Doktor her şeyin iyi gittiğini belirtti ve ocak 2024 ilk haftası transfer yapacağız dedi. Aynı gün sonucu çıkacak şekilde kan testleri istendi ve aynı hastanede kan testi yaptırdık. Günlük ikişer doz olacak şekilde progestan dex 25 mg iğne ve progestan fitil yazdı. Progestan fitili devlet karşılıyor ama iğneyi karşılamıyor. Tabii folik asit, d vitamini ve estrofeme devam edildi.
Transfer günü idrar sıkışık şekilde ( mesane dolu olacak) hastaneye gittim. Transfer ücreti olarak 19.800 tl ödeme yaptık. Embriyonun daha iyi tutunması için glue diye bir ilaç kullanılması önerisinde bulunuldu. Biz de kabul ettik. İlaç için 2.600 tl ve ilaç uygulaması için 6.000 tl ekstra ödeme yaptık. Acısız ve ağrısız çok kısa bir transfer işlemi oldu. Transfer sonrası odaya alındım ve yarım saat yataktan kalkmamam söylendi. İdrara sıkışık olunduğu için çok zor bir yarım saat oluyor. Birkaç saat yataklı odada kaldıktan sonra hastaneden çıkış yaptım. Doktor günlük birer doz olacak şekilde clexane iğne ve corasprin yazdı. Her ikisini de sgk karşılıyor. Clexane iğne için kadın doğum doktoru rapor yazarsa aile hekimleri de yazabiliyor. Ama raporunuz yoksa aile hekimi reçete edemiyor. Biz aynı hastanedeki kadın doğum doktoruna rapor yazdırdık ve reçete ettirdik. (estrofem, folik asit, d vitamini, clexane, coraspirin, progestan ğine ve progestan fitil aynı anda kullanılıyor.)
Transferden 12 sonra hastaneye gittik ve beta-hcg testi yaptırdık. Her transfer için 3 adet ücretsiz gebelik testi hakkımız vardı. Ve maalesef sonuç negatifti. İlk transferde olacağını düşünmüştük. Başka ihtimal aklımıza gelmemişti ama işte sonuç yine olumsuz.
Doktor ile görüştük ve bütün ilaçları kestik. Aynı gün Lucrin diye tek kullanımlık bir iğne reçete edildi. Sgk karşılamıyor. Bütün ilaçlar kesildiği için 5 – 6 gün sonra adet görülüyor. Adetin ilk günleri tekrar konrole gittik, herhangi bir sıkıntı yoktu. 10 gün sonra tekrar gittik ve doktorun önerisi üzerine anestezisiz acısız ağrısız rahim çizme işlemi yapıldı. İşlem için 9.000 tl ödeme yapıldı. Yıl döndüğü için hastane tedavi ücretleri % 50 zamlanmıştı. İlaçlar da hemen hemen aynı oranda zamlanmıştı. İşlemden sonra antibiyotik reçete edildi. Argifertil vitamin takviyesine başladım.
Bir sonraki adetin ilk günleri tekrar kontrole gittik. Estrofem, folik asit, d vitamini tekrar kullanmaya başladım. Belki de folik asite hiç ara vermemiş olabilirim. O kısmı hatırlamıyorum. 10 gün sonrası tekrar kontrol. Yine progestan iğne ve progeston fitil. 1 hafta sonrası idrara sıkışık transfere gittim. Transfer esnasında yine embriyo glue ilaç kullanıldı ve işlem için (mart 2024) 42.230 tl ödeme yaptık. (transfer, glue ilaç ve ilaç uygulama ücreti). İşlemden sonra odaya aldılar, yarım saat yataktan kalkmadım. Sonra yemek geldi ve yararlı olacağını düşündükleri için protein serumu yapıldı. Bu serum için herhangi bir ücret alınmadı. Serum 6 saat falan sürdü. Sonrasında clexane iğne ve corasprin reçete edildi.
12 gün sonra tekrar gebelik testi yapıldı ve 2. Denemede de sonuç negatif geldi. Doktorla görüşme, kontrol, herhangi bir sorun yok, bütün ilaçları bırak…
3. deneme ara verilmeden başlanıldı. İlk adetle kontrole gittik. Lucrin iğne verildi. Histereskopi işlemi önerildi. Kabul ettik. 15 gün sonra histereskopi için gittik. Anestezili işlem yapıldı. Yine herhangi bir sorun görülmedi. Ama işlem esnasında kameralı rahim çizme işlemi yapılmış. Önceki rahim çizme idrar sıkışık gidiliyor ve ultrason altında yapılmıştı. Bu sefer kameralı bir şekilde daha ayrıntılı bir rahim çizme işlemi yapıldı. Sonrasında odada yatış. Akşama taburcu ve antibiyotik. Histereskopi için 27.000 tl gibi ücret ödedik.
İlk adetin ilk günleri kontrol, herhangi bir sorun yok. (estrofem, folik asit, d vitamini, argifertil…) Lenfosit aşısı önerildi. Erkekten kan alıyorlar, kanı ayrıştırıyorlar ve birkaç saat içinde kadına aşı olarak yapılıyor. Amaç kadının hücrelerinin, erkeğin hücrelerini tanıması ve embriyoyu yabancı bir madde olarak görmemesi. Bize mantıklı geldi ve kabul ettik.
10 gün sonra kontrol. Progeston iğne ve fitil reçete edildi. Yine kan testleri. Birkaç gün sonra (transferden iki gün önce) lenfosit aşısı için eşimden kan aldılar. 2 saat sonra bana aşı olarak yapıldı. Lenfosit aşısı için 12.000 tl ödeme yaptık. Süreç içerisinde başka aşı yapılırsa ücret alınmayacağı söylendi. Transfer günü idrara sıkışık gidildi. Transfer yapıldı. Transfer, glue ilaç ve ilaç uygulama için 42.000 tl gibi bir ücret ödendi. Transfer sonrası yarım saat kalkmadan yat, protein serumu akşam taburcu… clexane iğne, corasprin hapı ilaçlara ekleme.
Transferden 1 hafta sonra tekrar lenfosit aşısı yapıldı. Her aşıda erkekten tekrar kan alınıyor.
12 sonra gebelik testi ve bu sefer sonuç pozitif. Beta-hcg değer 800 civarı geldi. Sevinçle doktorun yanına gittik. Değerin çok iyi olduğu söylendi. 2 gün sonra tekrar test istendi. Kullanılan ilaçlara ek omega takviyesi verildi. 2 gün sonra değer 1600ü geçmişti. İkiye katladığı için gebelikle ilgili herhangi bir sorun görülmedi. 10 gün sonra kalp atışı dinlemek için gidildi. Ve bebek ultrasonda görüldü. Olması gerektiği yerde tutunmuş ve kalp atışı duyuluyordu. Doktora 1800 tl muayene ücreti ödendi. ( dünyayı ödedik, kalp atımı için muayene ücreti istediler.) bizlik bir iş kalmadı, herhangi bir doktor takibinizi yapabilir dediler. Sadece estrofem kesildi. Diğerlerini kullanmaya devam.
10 gün sonra aynı hastanede bir kadın doğum doktoruna kontrole başladık. Her şey iyi gidiyor. Corasprin hapını kesti. 11. Haftanın sonuna doğru ikili test için gittik ve yaş riski dışında bir risk çıkmadı şükürler olsun. Gittiğimizde doktor progeston iğne ve folik asiti kesti. Şu an d vitamini, clexane iğne ve omega takviyesi ile devam ediyoruz. Yaşım ileri olduğu için doktor genetik testi önerdi. Acıbadem hastanesinde 20.000 tl gibi bir ücreti vardı ve 10 günde sonuç çıkar dediler. Biz Osmangazi üniversitesi’nde 440 tlye örnek verdik. 1 ayda sonuç çıkacak dediler. Sonucu bekliyoruz.
Özetle 1 yıl kendimizce denemelerle ve sonrasında 6 ay tüp bebek demeleri ile sonuca ulaştık. Tüp bebek tedavimizi Nicel Taşdemir yaptı. Psikolojik ve maddi olarak bizi zorlayan bir süreçti. Hastaneye her gittiğimizde (randevu saatinde gitmemize rağmen) 1 ila 2 saat arası bekledik. Bu süreçte çok fazla hastaneye gittik. Çalışan aileler için biraz zor oluyor. Tüp bebeğe başlangıç ile pozitif sonuç görme arasında 300.000 tlden fazla harcama yaptık. Hastanede yapılan tüm harcamaları kredi kartına peşin fiyatına 4 taksit yaptırdık. Aynı şekilde eczane harcamalarını da bankkart sonradan taksitlendirme ile faizsiz 4 taksite böldü. Olabildiğince hiçbir şeyi atlamadan yazmaya çalıştım. Umarım bir faydası olur. Allah her isteyene bebek nasip etsin.
Edit: Transferden 1 hafta sonra 2. lenfosit aşısı yapılmıştı.
Edit2: Yumurta toplamaya başlandığında ben 33 yaşında 58 kilo, eşim 36 yaşında ve 72 kilo idi. İkimiz de sigara kullanıyorduk.
Not: Sorular geldikçe yazmayı unuttuğum noktalar için edit yapacağım.
Of ya aynı süreçleri yaşıyorum benim yaşım 44 oldu deneye deneye 2 yıldır aralıksız her ay deniyorum nerdeyse bir daire alacak kadar param gitti altınlarım gitti, şimdi 16 eylülde transfer oldum sonuç bekliyorum.Merhabalar. Tüp bebek tedavisi ile hamile kaldım ve 13 haftalık gebeyim. Süreçte yaşadıklarımı ayrıntılı bir şekilde yazmak istedim. Çünkü bu süreci yaşarken yeterli bilgiye ulaşamamıştım. Konu hakkında yazanlar kısıtlı bilgi veriyordu. İlk bebek düşünmeye başlamamdan şu ana kadarki olan tüm süreci yazacağım. (hangi işlemler yapıldı, hangi ilaçları kullandım vs.) Biraz uzun olacak tabii. Umarım yardımcı olur. Bu arada Eskişehir’de yaşıyorum ve tüm işlemler Eskişehir’de yapıldı.
2022 yılı yazı sonrası çocuk yapmaya karar verdik. Karar verir vermez herhangi bir sorun var mı diye devlet hastanesine kontrole gittim. Rutin bir muayene ve hormon testleri yapıldı. Doktor muayene ve testler sonucunda herhangi bir sıkıntı olmadığını söyledi.
5 ay denememize rağmen sonuç alamamıştık. Bir arkadaşımızın tavsiyesi ile MFK ilaçları kullanmaya karar verdik. İlaçlar için ulaştığımız kişi bize eş paketi önerdi. İlaçları 2023 başı gibi aldık. O günlerde 10.000 tl gibi bir ücret ödemiştik. Bu eş paketini 3 ay boyunca kullandık. Sonrasında 2 ay ilaçsız devam ettik. Yine sonuç alamadık.
Yani 5 ay hiçbir takviye almadan, 5 ay da MFK kullanarak ( 3 ay kullan, 2 ay bekle) toplamda 10 ay geçmişti. Sonrasında Eskişehir Acıbadem Hastanesinde bir kadın doğumcu ile görüşüp süreci anlattık. Kendisi bize Klomen isimli bir ilaç yazdı. (ilacı sgk karşılıyor) Adet bitiminden itibaren ilacı 5 gün kullanıyorsunuz. 6. Gün bırakıyorsunuz şeklinde belirtti. 2 ay bu şekilde ilacı kullandık. Yine sonuç alamadık. 3. Ay adet başlangıcı ile aynı doktora tekrar gittik. Doktor kontrol etti yumurtalarımda falan herhangi bir sıkıntı yoktu. Tekrardan Klomen verdi ve ilaca başladıktan 10 gün sonra kontrole gelmemi söyledi.
3. ayda Klomeni yine adet bitimiyle 5 gün kullandım ve 10 gün sonra kontrole gittim. Doktor yumurtaları kontrol etti ve yeterli büyüklüğe ulaştıklarını belirtti. Ovitrelle diye yumurta çatlatma iğnesi yazdı. İğneyi kullanmak için gün ve saat belirtti. İğneyi vurduktan sonra ne kadar zaman içerisinde ilişkiye girilmesi gerektiği bilgilerini falan da vermişti. Doktorun dediklerine harfiyen uyduk. Ama yine sonuç alamadık.
Adet sonrası aynı doktora tekrar gittim ve HSG (rahim filmi) çekilmesini önerdi. 1 yıldır çocuk için uğraşıyorduk ve kabul ettik. Rahim filminin ücretini sorduk (2023 Ekim) 5.000 tl dediler. 1 ay öncesinde 4.000 tl idi. Zam gelmiş. Doktora durumu bildirdik, doktor fiyat verenlerle konuştu ve 4.000 tl ye rahim filmine girdim. (Eskişehir’de başka bir özel hastane 6.500 tl fiyat verdi) Anestezili işlem yapıldı. Aynı gün doktor sonucu değerlendirdi ve tüplerimin kapalı olduğunu söyledi. Normal yollarla çocuk sahibi olamayacağımızı, tüp bebek tedavisine başlamam gerektiğini belirtti. Aşılamanın da tutmayacağını boşuna aşılama ile uğraşma dedi. Tüp bebek için düşünme aşamasına girmiştik. HSG sonrası 3 gün kanamam oldu.
Bu süreçte tüp bebekle ilgili bilgi toplamaya çalıştım. Ama maalesef yeterli bilgiye ulaşamadım. Eskişehir Acıbadem Hastanesi tüp bebek merkezi ile görüşmeye gittik. Ücretler hakkında bilgi verdiler. Kişiden kişiye ücretlerin değişebileceği ama ortalama (2023 Ekim) 50.000 tl temel tedavi ücreti + ilaçlar dediler. Ekstra tedavilerle 80.000 tl – 100.000 tl arası gibi bir ücret görünüyordu.
Beklediğimiz fiyatların altındaydı. Tabii çevremizdeki insanlar da süreçten haberdar oldu ve onlar sayesinde aynı hastanede tüp bebek tedavisi olmuş iki aile görüştük. Bize herkesten (hastane de dahil) daha fazla bilgi verdiler. Süreçte neler yaşayacağımız, ne kadar masraf çıkabileceği, hangi tedavileri yaptırıp hangi tedavileri yaptırmamız gerektiği söylediler. Daha önce birilerinin bu süreçten geçmiş olması bize güven verdi. Hatta devletin tüp bebek için destek verdiğini söylediler.
Yaptığımız araştırma sonrası tüp bebek desteği için Araştırma Hastanelerinden rapor alınabiliyormuş. Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesine gidip konu hakkında bilgi aldık. Normal tüp bebek ücretinin 40.000 tl olduğunu (ilaçlar hariç) söylediler. Bize dışarı rapor vermediklerini, tedaviyi kendilerinin yaptığını belirttiler. Yani bizden rapor alıp başka hastanede tedavi olamazsınız dediler. Tekrar HSG çekeceklerini, tüplerin tıkalı olması durumunda tedavi ücretinin ve ilaçların bir kısmını devletin karşıladığını belirttiler. (Gebelik için engel bir durum varsa destek veriyormuş) Daha önce tüp bebek tedavisi gören aileler ile durumu konuştuk ve Osmangazi Üniversitesi’nde sürecin yavaş işlediğini, devletin temel tedavi giderlerinin bir kısmını karşıladığı ( yanlış hatırlamıyorsam %30) ve tekrar bir HSG çekiminin kadın için zor bir süreç olduğu kanısına vardık. Acıbadem Hastanesinde tedavi olmaya karar verdik.
Adetin ikinci günü acıbadem hastanesine tüp bebek için kontrole gittik. Doktor HSG (rahim filmine) baktı tüplerden birinin tıkalı olduğunu diğerinin açık olduğunu belirtti. Aşılama da yapılabilir dedi. İlk doktor tüplerin ikisi de kapalı, tüp bebek doktoru biri açık demişti. Kafamız karışmıştı. Doktorun yanından çıktık ve daha önce tüp bebek yapan ailelerle konuştuk. Aşılamanın sonuç vermediği konusunda hepsi hem fikirdi. Zaman ve para kaybı olacağını direkt tüp bebekle başlamamız gerektiğine karar verdik. Hormon testleri istendi. Amh’a bakıldı. 2,94 çıktı. Aynı gün doktor 2 kutu Gonal F 900, folik asit ve D vitamini yazdı. Sadece D vitaminini devlet karşılıyor. Ayrıca hem eşime hem de bana doktor Argifertil diye takviye ilaç verdi ve bu ilaca o tarihte 3.000 tl gibi ücret ödemiştik.
Biz tüp bebeğe başlamadan önce Acıbadem Hastanesi’ni karşılayan tamamlayıcı sağlık sigortası yaptırmıştık. Eylül 2023 gibi sağlık sigortasına 6.000 tl ödedik. Tüp bebek merkezinde yaptırdığımız hiçbir işlemi sağlık sigortası karşılamıyordu. Ve doktor testlerin aynı gün çıkmasını istiyordu. Bu nedenle sağlık olacağı veya devlet hastanesine gidecek vaktimiz olmuyordu. Biz de aynı hastanedeki herhangi bir kadın hastalıkları doktoruna gidip sağlık sigortası ile giriş yaptırıyorduk. İstenen testleri o doktor yazıyor ve devletin karşıladığı ilaçları reçete ettiriyorduk. Testler 2023 yılında 3.500 tl, 2024 yılında 5.250 tl idi. Bu sayede hiçbir teste para vermemiş olduk.
1 hafta sonra tekrar kontrole gittik. Doktor her şeyin iyi gittiğini söyledi ve oxotide (2 kutu), gonapeptyl (2 kutu ) ilaç yazdı. Tekrardan kan testleri istendi. Dondurulmuş embriyo transferi yöntemini kullanacaklarını söylediler. 2 gün sonra tekrardan kontrole gittik ve doktor her şeyin iyi olduğunu 3 gün sonra yumurta toplama işleminin yapılacağını söyledi. Ayrıca eşimden de bazı kan testleri istediler. Yumurta toplamaya gelirken o test sonuçlarıyla birlikte gelin dediler. Eşim sağlık ocağında kan verdi ve yumurta toplama günü test sonuçlarını götürdük. Yumurta toplama işleminde yine anestezi verildi ve tahmini 15 dk süren işlemden sonra odaya alınmışım. Eşim de aynı anda sperm verdi. Kendimi iyi hissedene kadar yataklı odada kaldım. İşlem sonrası hastaneye ilk ödememizi yaptık (Kasım 2023). Tedavi + embriyo dondurma ücreti = 46.400 tl. Ayrıca bize microchip ile sperm seçme ve embriyoskop işlemlerini önerdiler. Biz de kabul ettik ve bu işlemler için de 7.600 tl + 6.900 tl ödedik. Yani toplamda 60.900 tl ödeme yaptık. İşlem sonrası OHSS olmamak için antibiyotik verildi. Her gün 3 tane powerrade içmem istendi.
Bir gün sonra embriyolog aradı. Toplanan 14 yumurtanın 12sinin dolu çıktığını ve işlemlerin iyi gittiğini belirtti. Embriyolog 5 gün boyunca her gün arayıp bilgi verdi. 9 embriyo 5. Güne ulaşmıştı ve dondurma işlemi için bizi hastaneye çağırdılar. Embriyolog hastanede daha detaylı bilgi verdi. Embriyo kalitelerinin iyi olduğu ve 3 embriyoyu tek, diğer 6 embriyoyu ikiz olacak şekilde toplamda 6 paket dondurma işlemi yapılacağını söyledi. İlk ödediğimiz rakam içinde dondurma ücreti de vardı. Ama 3 paketi kapsıyormuş. Bizim embriyo sayısı fazla olduğu için kalan 3 paket için ekstra ücret istendi ve 1.650 tl ödeme yaptık.
Bu süreçte kullandığım antibiyotik ve powerrade yüzünden ciddi kabızlık çekip acile gitmek zorunda kaldım. Süreci yaşayanlar bu dönemde kabızlık için önlem almalı bence.
İlk adetle birlikte tekrar kontrole gittim. Doktor kontrolü yaptı ve estrofem ilacını yazdı. Belli zamanda günlük kullanım artacak şekilde kullanmaya başladım. Bu ilacı devlet karşılıyor. Aile hekimi de yazabiliyor. Ama ilk kullanımda günlük 1 doz şeklinde ödüyor devlet. Yani ilk ay en fazla 1 kutu karşılıyor ama ayda 4 kutu civarı kullanmak gerekiyor. Biz arkadaşlarımıza yazdırdık. Onlardan alıp kullanmıştık. 1 ay sonra günlük 4 doz yazılabiliyor. Tabii folik asit ve d vitaminine devam ettim.
10 gün sonra tekrar kontrole gittim. Doktor her şeyin iyi gittiğini belirtti ve ocak 2024 ilk haftası transfer yapacağız dedi. Aynı gün sonucu çıkacak şekilde kan testleri istendi ve aynı hastanede kan testi yaptırdık. Günlük ikişer doz olacak şekilde progestan dex 25 mg iğne ve progestan fitil yazdı. Progestan fitili devlet karşılıyor ama iğneyi karşılamıyor. Tabii folik asit, d vitamini ve estrofeme devam edildi.
Transfer günü idrar sıkışık şekilde ( mesane dolu olacak) hastaneye gittim. Transfer ücreti olarak 19.800 tl ödeme yaptık. Embriyonun daha iyi tutunması için glue diye bir ilaç kullanılması önerisinde bulunuldu. Biz de kabul ettik. İlaç için 2.600 tl ve ilaç uygulaması için 6.000 tl ekstra ödeme yaptık. Acısız ve ağrısız çok kısa bir transfer işlemi oldu. Transfer sonrası odaya alındım ve yarım saat yataktan kalkmamam söylendi. İdrara sıkışık olunduğu için çok zor bir yarım saat oluyor. Birkaç saat yataklı odada kaldıktan sonra hastaneden çıkış yaptım. Doktor günlük birer doz olacak şekilde clexane iğne ve corasprin yazdı. Her ikisini de sgk karşılıyor. Clexane iğne için kadın doğum doktoru rapor yazarsa aile hekimleri de yazabiliyor. Ama raporunuz yoksa aile hekimi reçete edemiyor. Biz aynı hastanedeki kadın doğum doktoruna rapor yazdırdık ve reçete ettirdik. (estrofem, folik asit, d vitamini, clexane, coraspirin, progestan ğine ve progestan fitil aynı anda kullanılıyor.)
Transferden 12 sonra hastaneye gittik ve beta-hcg testi yaptırdık. Her transfer için 3 adet ücretsiz gebelik testi hakkımız vardı. Ve maalesef sonuç negatifti. İlk transferde olacağını düşünmüştük. Başka ihtimal aklımıza gelmemişti ama işte sonuç yine olumsuz.
Doktor ile görüştük ve bütün ilaçları kestik. Aynı gün Lucrin diye tek kullanımlık bir iğne reçete edildi. Sgk karşılamıyor. Bütün ilaçlar kesildiği için 5 – 6 gün sonra adet görülüyor. Adetin ilk günleri tekrar konrole gittik, herhangi bir sıkıntı yoktu. 10 gün sonra tekrar gittik ve doktorun önerisi üzerine anestezisiz acısız ağrısız rahim çizme işlemi yapıldı. İşlem için 9.000 tl ödeme yapıldı. Yıl döndüğü için hastane tedavi ücretleri % 50 zamlanmıştı. İlaçlar da hemen hemen aynı oranda zamlanmıştı. İşlemden sonra antibiyotik reçete edildi. Argifertil vitamin takviyesine başladım.
Bir sonraki adetin ilk günleri tekrar kontrole gittik. Estrofem, folik asit, d vitamini tekrar kullanmaya başladım. Belki de folik asite hiç ara vermemiş olabilirim. O kısmı hatırlamıyorum. 10 gün sonrası tekrar kontrol. Yine progestan iğne ve progeston fitil. 1 hafta sonrası idrara sıkışık transfere gittim. Transfer esnasında yine embriyo glue ilaç kullanıldı ve işlem için (mart 2024) 42.230 tl ödeme yaptık. (transfer, glue ilaç ve ilaç uygulama ücreti). İşlemden sonra odaya aldılar, yarım saat yataktan kalkmadım. Sonra yemek geldi ve yararlı olacağını düşündükleri için protein serumu yapıldı. Bu serum için herhangi bir ücret alınmadı. Serum 6 saat falan sürdü. Sonrasında clexane iğne ve corasprin reçete edildi.
12 gün sonra tekrar gebelik testi yapıldı ve 2. Denemede de sonuç negatif geldi. Doktorla görüşme, kontrol, herhangi bir sorun yok, bütün ilaçları bırak…
3. deneme ara verilmeden başlanıldı. İlk adetle kontrole gittik. Lucrin iğne verildi. Histereskopi işlemi önerildi. Kabul ettik. 15 gün sonra histereskopi için gittik. Anestezili işlem yapıldı. Yine herhangi bir sorun görülmedi. Ama işlem esnasında kameralı rahim çizme işlemi yapılmış. Önceki rahim çizme idrar sıkışık gidiliyor ve ultrason altında yapılmıştı. Bu sefer kameralı bir şekilde daha ayrıntılı bir rahim çizme işlemi yapıldı. Sonrasında odada yatış. Akşama taburcu ve antibiyotik. Histereskopi için 27.000 tl gibi ücret ödedik.
İlk adetin ilk günleri kontrol, herhangi bir sorun yok. (estrofem, folik asit, d vitamini, argifertil…) Lenfosit aşısı önerildi. Erkekten kan alıyorlar, kanı ayrıştırıyorlar ve birkaç saat içinde kadına aşı olarak yapılıyor. Amaç kadının hücrelerinin, erkeğin hücrelerini tanıması ve embriyoyu yabancı bir madde olarak görmemesi. Bize mantıklı geldi ve kabul ettik.
10 gün sonra kontrol. Progeston iğne ve fitil reçete edildi. Yine kan testleri. Birkaç gün sonra (transferden iki gün önce) lenfosit aşısı için eşimden kan aldılar. 2 saat sonra bana aşı olarak yapıldı. Lenfosit aşısı için 12.000 tl ödeme yaptık. Süreç içerisinde başka aşı yapılırsa ücret alınmayacağı söylendi. Transfer günü idrara sıkışık gidildi. Transfer yapıldı. Transfer, glue ilaç ve ilaç uygulama için 42.000 tl gibi bir ücret ödendi. Transfer sonrası yarım saat kalkmadan yat, protein serumu akşam taburcu… clexane iğne, corasprin hapı ilaçlara ekleme.
Transferden 1 hafta sonra tekrar lenfosit aşısı yapıldı. Her aşıda erkekten tekrar kan alınıyor.
12 sonra gebelik testi ve bu sefer sonuç pozitif. Beta-hcg değer 800 civarı geldi. Sevinçle doktorun yanına gittik. Değerin çok iyi olduğu söylendi. 2 gün sonra tekrar test istendi. Kullanılan ilaçlara ek omega takviyesi verildi. 2 gün sonra değer 1600ü geçmişti. İkiye katladığı için gebelikle ilgili herhangi bir sorun görülmedi. 10 gün sonra kalp atışı dinlemek için gidildi. Ve bebek ultrasonda görüldü. Olması gerektiği yerde tutunmuş ve kalp atışı duyuluyordu. Doktora 1800 tl muayene ücreti ödendi. ( dünyayı ödedik, kalp atımı için muayene ücreti istediler.) bizlik bir iş kalmadı, herhangi bir doktor takibinizi yapabilir dediler. Sadece estrofem kesildi. Diğerlerini kullanmaya devam.
10 gün sonra aynı hastanede bir kadın doğum doktoruna kontrole başladık. Her şey iyi gidiyor. Corasprin hapını kesti. 11. Haftanın sonuna doğru ikili test için gittik ve yaş riski dışında bir risk çıkmadı şükürler olsun. Gittiğimizde doktor progeston iğne ve folik asiti kesti. Şu an d vitamini, clexane iğne ve omega takviyesi ile devam ediyoruz. Yaşım ileri olduğu için doktor genetik testi önerdi. Acıbadem hastanesinde 20.000 tl gibi bir ücreti vardı ve 10 günde sonuç çıkar dediler. Biz Osmangazi üniversitesi’nde 440 tlye örnek verdik. 1 ayda sonuç çıkacak dediler. Sonucu bekliyoruz.
Özetle 1 yıl kendimizce denemelerle ve sonrasında 6 ay tüp bebek demeleri ile sonuca ulaştık. Tüp bebek tedavimizi Nicel Taşdemir yaptı. Psikolojik ve maddi olarak bizi zorlayan bir süreçti. Hastaneye her gittiğimizde (randevu saatinde gitmemize rağmen) 1 ila 2 saat arası bekledik. Bu süreçte çok fazla hastaneye gittik. Çalışan aileler için biraz zor oluyor. Tüp bebeğe başlangıç ile pozitif sonuç görme arasında 300.000 tlden fazla harcama yaptık. Hastanede yapılan tüm harcamaları kredi kartına peşin fiyatına 4 taksit yaptırdık. Aynı şekilde eczane harcamalarını da bankkart sonradan taksitlendirme ile faizsiz 4 taksite böldü. Olabildiğince hiçbir şeyi atlamadan yazmaya çalıştım. Umarım bir faydası olur. Allah her isteyene bebek nasip etsin.
Edit: Transferden 1 hafta sonra 2. lenfosit aşısı yapılmıştı.
Edit2: Yumurta toplamaya başlandığında ben 33 yaşında 58 kilo, eşim 36 yaşında ve 72 kilo idi. İkimiz de sigara kullanıyorduk.
Not: Sorular geldikçe yazmayı unuttuğum noktalar için edit yapacağım.
İnşallah olumlu sonuç alırsınız. Sonuca ulaşınca giden paranın bir önemi kalmıyor.Of ya aynı süreçleri yaşıyorum benim yaşım 44 oldu deneye deneye 2 yıldır aralıksız her ay deniyorum nerdeyse bir daire alacak kadar param gitti altınlarım gitti, şimdi 16 eylülde transfer oldum sonuç bekliyorum.
Bu kadar detaylı anlatımınız için çok dua aldınızMerhabalar. Tüp bebek tedavisi ile hamile kaldım ve 13 haftalık gebeyim. Süreçte yaşadıklarımı ayrıntılı bir şekilde yazmak istedim. Çünkü bu süreci yaşarken yeterli bilgiye ulaşamamıştım. Konu hakkında yazanlar kısıtlı bilgi veriyordu. İlk bebek düşünmeye başlamamdan şu ana kadarki olan tüm süreci yazacağım. (hangi işlemler yapıldı, hangi ilaçları kullandım vs.) Biraz uzun olacak tabii. Umarım yardımcı olur. Bu arada Eskişehir’de yaşıyorum ve tüm işlemler Eskişehir’de yapıldı.
2022 yılı yazı sonrası çocuk yapmaya karar verdik. Karar verir vermez herhangi bir sorun var mı diye devlet hastanesine kontrole gittim. Rutin bir muayene ve hormon testleri yapıldı. Doktor muayene ve testler sonucunda herhangi bir sıkıntı olmadığını söyledi.
5 ay denememize rağmen sonuç alamamıştık. Bir arkadaşımızın tavsiyesi ile MFK ilaçları kullanmaya karar verdik. İlaçlar için ulaştığımız kişi bize eş paketi önerdi. İlaçları 2023 başı gibi aldık. O günlerde 10.000 tl gibi bir ücret ödemiştik. Bu eş paketini 3 ay boyunca kullandık. Sonrasında 2 ay ilaçsız devam ettik. Yine sonuç alamadık.
Yani 5 ay hiçbir takviye almadan, 5 ay da MFK kullanarak ( 3 ay kullan, 2 ay bekle) toplamda 10 ay geçmişti. Sonrasında Eskişehir Acıbadem Hastanesinde bir kadın doğumcu ile görüşüp süreci anlattık. Kendisi bize Klomen isimli bir ilaç yazdı. (ilacı sgk karşılıyor) Adet bitiminden itibaren ilacı 5 gün kullanıyorsunuz. 6. Gün bırakıyorsunuz şeklinde belirtti. 2 ay bu şekilde ilacı kullandık. Yine sonuç alamadık. 3. Ay adet başlangıcı ile aynı doktora tekrar gittik. Doktor kontrol etti yumurtalarımda falan herhangi bir sıkıntı yoktu. Tekrardan Klomen verdi ve ilaca başladıktan 10 gün sonra kontrole gelmemi söyledi.
3. ayda Klomeni yine adet bitimiyle 5 gün kullandım ve 10 gün sonra kontrole gittim. Doktor yumurtaları kontrol etti ve yeterli büyüklüğe ulaştıklarını belirtti. Ovitrelle diye yumurta çatlatma iğnesi yazdı. İğneyi kullanmak için gün ve saat belirtti. İğneyi vurduktan sonra ne kadar zaman içerisinde ilişkiye girilmesi gerektiği bilgilerini falan da vermişti. Doktorun dediklerine harfiyen uyduk. Ama yine sonuç alamadık.
Adet sonrası aynı doktora tekrar gittim ve HSG (rahim filmi) çekilmesini önerdi. 1 yıldır çocuk için uğraşıyorduk ve kabul ettik. Rahim filminin ücretini sorduk (2023 Ekim) 5.000 tl dediler. 1 ay öncesinde 4.000 tl idi. Zam gelmiş. Doktora durumu bildirdik, doktor fiyat verenlerle konuştu ve 4.000 tl ye rahim filmine girdim. (Eskişehir’de başka bir özel hastane 6.500 tl fiyat verdi) Anestezili işlem yapıldı. Aynı gün doktor sonucu değerlendirdi ve tüplerimin kapalı olduğunu söyledi. Normal yollarla çocuk sahibi olamayacağımızı, tüp bebek tedavisine başlamam gerektiğini belirtti. Aşılamanın da tutmayacağını boşuna aşılama ile uğraşma dedi. Tüp bebek için düşünme aşamasına girmiştik. HSG sonrası 3 gün kanamam oldu.
Bu süreçte tüp bebekle ilgili bilgi toplamaya çalıştım. Ama maalesef yeterli bilgiye ulaşamadım. Eskişehir Acıbadem Hastanesi tüp bebek merkezi ile görüşmeye gittik. Ücretler hakkında bilgi verdiler. Kişiden kişiye ücretlerin değişebileceği ama ortalama (2023 Ekim) 50.000 tl temel tedavi ücreti + ilaçlar dediler. Ekstra tedavilerle 80.000 tl – 100.000 tl arası gibi bir ücret görünüyordu.
Beklediğimiz fiyatların altındaydı. Tabii çevremizdeki insanlar da süreçten haberdar oldu ve onlar sayesinde aynı hastanede tüp bebek tedavisi olmuş iki aile görüştük. Bize herkesten (hastane de dahil) daha fazla bilgi verdiler. Süreçte neler yaşayacağımız, ne kadar masraf çıkabileceği, hangi tedavileri yaptırıp hangi tedavileri yaptırmamız gerektiği söylediler. Daha önce birilerinin bu süreçten geçmiş olması bize güven verdi. Hatta devletin tüp bebek için destek verdiğini söylediler.
Yaptığımız araştırma sonrası tüp bebek desteği için Araştırma Hastanelerinden rapor alınabiliyormuş. Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesine gidip konu hakkında bilgi aldık. Normal tüp bebek ücretinin 40.000 tl olduğunu (ilaçlar hariç) söylediler. Bize dışarı rapor vermediklerini, tedaviyi kendilerinin yaptığını belirttiler. Yani bizden rapor alıp başka hastanede tedavi olamazsınız dediler. Tekrar HSG çekeceklerini, tüplerin tıkalı olması durumunda tedavi ücretinin ve ilaçların bir kısmını devletin karşıladığını belirttiler. (Gebelik için engel bir durum varsa destek veriyormuş) Daha önce tüp bebek tedavisi gören aileler ile durumu konuştuk ve Osmangazi Üniversitesi’nde sürecin yavaş işlediğini, devletin temel tedavi giderlerinin bir kısmını karşıladığı ( yanlış hatırlamıyorsam %30) ve tekrar bir HSG çekiminin kadın için zor bir süreç olduğu kanısına vardık. Acıbadem Hastanesinde tedavi olmaya karar verdik.
Adetin ikinci günü acıbadem hastanesine tüp bebek için kontrole gittik. Doktor HSG (rahim filmine) baktı tüplerden birinin tıkalı olduğunu diğerinin açık olduğunu belirtti. Aşılama da yapılabilir dedi. İlk doktor tüplerin ikisi de kapalı, tüp bebek doktoru biri açık demişti. Kafamız karışmıştı. Doktorun yanından çıktık ve daha önce tüp bebek yapan ailelerle konuştuk. Aşılamanın sonuç vermediği konusunda hepsi hem fikirdi. Zaman ve para kaybı olacağını direkt tüp bebekle başlamamız gerektiğine karar verdik. Hormon testleri istendi. Amh’a bakıldı. 2,94 çıktı. Aynı gün doktor 2 kutu Gonal F 900, folik asit ve D vitamini yazdı. Sadece D vitaminini devlet karşılıyor. Ayrıca hem eşime hem de bana doktor Argifertil diye takviye ilaç verdi ve bu ilaca o tarihte 3.000 tl gibi ücret ödemiştik.
Biz tüp bebeğe başlamadan önce Acıbadem Hastanesi’ni karşılayan tamamlayıcı sağlık sigortası yaptırmıştık. Eylül 2023 gibi sağlık sigortasına 6.000 tl ödedik. Tüp bebek merkezinde yaptırdığımız hiçbir işlemi sağlık sigortası karşılamıyordu. Ve doktor testlerin aynı gün çıkmasını istiyordu. Bu nedenle sağlık olacağı veya devlet hastanesine gidecek vaktimiz olmuyordu. Biz de aynı hastanedeki herhangi bir kadın hastalıkları doktoruna gidip sağlık sigortası ile giriş yaptırıyorduk. İstenen testleri o doktor yazıyor ve devletin karşıladığı ilaçları reçete ettiriyorduk. Testler 2023 yılında 3.500 tl, 2024 yılında 5.250 tl idi. Bu sayede hiçbir teste para vermemiş olduk.
1 hafta sonra tekrar kontrole gittik. Doktor her şeyin iyi gittiğini söyledi ve oxotide (2 kutu), gonapeptyl (2 kutu ) ilaç yazdı. Tekrardan kan testleri istendi. Dondurulmuş embriyo transferi yöntemini kullanacaklarını söylediler. 2 gün sonra tekrardan kontrole gittik ve doktor her şeyin iyi olduğunu 3 gün sonra yumurta toplama işleminin yapılacağını söyledi. Ayrıca eşimden de bazı kan testleri istediler. Yumurta toplamaya gelirken o test sonuçlarıyla birlikte gelin dediler. Eşim sağlık ocağında kan verdi ve yumurta toplama günü test sonuçlarını götürdük. Yumurta toplama işleminde yine anestezi verildi ve tahmini 15 dk süren işlemden sonra odaya alınmışım. Eşim de aynı anda sperm verdi. Kendimi iyi hissedene kadar yataklı odada kaldım. İşlem sonrası hastaneye ilk ödememizi yaptık (Kasım 2023). Tedavi + embriyo dondurma ücreti = 46.400 tl. Ayrıca bize microchip ile sperm seçme ve embriyoskop işlemlerini önerdiler. Biz de kabul ettik ve bu işlemler için de 7.600 tl + 6.900 tl ödedik. Yani toplamda 60.900 tl ödeme yaptık. İşlem sonrası OHSS olmamak için antibiyotik verildi. Her gün 3 tane powerrade içmem istendi.
Bir gün sonra embriyolog aradı. Toplanan 14 yumurtanın 12sinin dolu çıktığını ve işlemlerin iyi gittiğini belirtti. Embriyolog 5 gün boyunca her gün arayıp bilgi verdi. 9 embriyo 5. Güne ulaşmıştı ve dondurma işlemi için bizi hastaneye çağırdılar. Embriyolog hastanede daha detaylı bilgi verdi. Embriyo kalitelerinin iyi olduğu ve 3 embriyoyu tek, diğer 6 embriyoyu ikiz olacak şekilde toplamda 6 paket dondurma işlemi yapılacağını söyledi. İlk ödediğimiz rakam içinde dondurma ücreti de vardı. Ama 3 paketi kapsıyormuş. Bizim embriyo sayısı fazla olduğu için kalan 3 paket için ekstra ücret istendi ve 1.650 tl ödeme yaptık.
Bu süreçte kullandığım antibiyotik ve powerrade yüzünden ciddi kabızlık çekip acile gitmek zorunda kaldım. Süreci yaşayanlar bu dönemde kabızlık için önlem almalı bence.
İlk adetle birlikte tekrar kontrole gittim. Doktor kontrolü yaptı ve estrofem ilacını yazdı. Belli zamanda günlük kullanım artacak şekilde kullanmaya başladım. Bu ilacı devlet karşılıyor. Aile hekimi de yazabiliyor. Ama ilk kullanımda günlük 1 doz şeklinde ödüyor devlet. Yani ilk ay en fazla 1 kutu karşılıyor ama ayda 4 kutu civarı kullanmak gerekiyor. Biz arkadaşlarımıza yazdırdık. Onlardan alıp kullanmıştık. 1 ay sonra günlük 4 doz yazılabiliyor. Tabii folik asit ve d vitaminine devam ettim.
10 gün sonra tekrar kontrole gittim. Doktor her şeyin iyi gittiğini belirtti ve ocak 2024 ilk haftası transfer yapacağız dedi. Aynı gün sonucu çıkacak şekilde kan testleri istendi ve aynı hastanede kan testi yaptırdık. Günlük ikişer doz olacak şekilde progestan dex 25 mg iğne ve progestan fitil yazdı. Progestan fitili devlet karşılıyor ama iğneyi karşılamıyor. Tabii folik asit, d vitamini ve estrofeme devam edildi.
Transfer günü idrar sıkışık şekilde ( mesane dolu olacak) hastaneye gittim. Transfer ücreti olarak 19.800 tl ödeme yaptık. Embriyonun daha iyi tutunması için glue diye bir ilaç kullanılması önerisinde bulunuldu. Biz de kabul ettik. İlaç için 2.600 tl ve ilaç uygulaması için 6.000 tl ekstra ödeme yaptık. Acısız ve ağrısız çok kısa bir transfer işlemi oldu. Transfer sonrası odaya alındım ve yarım saat yataktan kalkmamam söylendi. İdrara sıkışık olunduğu için çok zor bir yarım saat oluyor. Birkaç saat yataklı odada kaldıktan sonra hastaneden çıkış yaptım. Doktor günlük birer doz olacak şekilde clexane iğne ve corasprin yazdı. Her ikisini de sgk karşılıyor. Clexane iğne için kadın doğum doktoru rapor yazarsa aile hekimleri de yazabiliyor. Ama raporunuz yoksa aile hekimi reçete edemiyor. Biz aynı hastanedeki kadın doğum doktoruna rapor yazdırdık ve reçete ettirdik. (estrofem, folik asit, d vitamini, clexane, coraspirin, progestan ğine ve progestan fitil aynı anda kullanılıyor.)
Transferden 12 sonra hastaneye gittik ve beta-hcg testi yaptırdık. Her transfer için 3 adet ücretsiz gebelik testi hakkımız vardı. Ve maalesef sonuç negatifti. İlk transferde olacağını düşünmüştük. Başka ihtimal aklımıza gelmemişti ama işte sonuç yine olumsuz.
Doktor ile görüştük ve bütün ilaçları kestik. Aynı gün Lucrin diye tek kullanımlık bir iğne reçete edildi. Sgk karşılamıyor. Bütün ilaçlar kesildiği için 5 – 6 gün sonra adet görülüyor. Adetin ilk günleri tekrar konrole gittik, herhangi bir sıkıntı yoktu. 10 gün sonra tekrar gittik ve doktorun önerisi üzerine anestezisiz acısız ağrısız rahim çizme işlemi yapıldı. İşlem için 9.000 tl ödeme yapıldı. Yıl döndüğü için hastane tedavi ücretleri % 50 zamlanmıştı. İlaçlar da hemen hemen aynı oranda zamlanmıştı. İşlemden sonra antibiyotik reçete edildi. Argifertil vitamin takviyesine başladım.
Bir sonraki adetin ilk günleri tekrar kontrole gittik. Estrofem, folik asit, d vitamini tekrar kullanmaya başladım. Belki de folik asite hiç ara vermemiş olabilirim. O kısmı hatırlamıyorum. 10 gün sonrası tekrar kontrol. Yine progestan iğne ve progeston fitil. 1 hafta sonrası idrara sıkışık transfere gittim. Transfer esnasında yine embriyo glue ilaç kullanıldı ve işlem için (mart 2024) 42.230 tl ödeme yaptık. (transfer, glue ilaç ve ilaç uygulama ücreti). İşlemden sonra odaya aldılar, yarım saat yataktan kalkmadım. Sonra yemek geldi ve yararlı olacağını düşündükleri için protein serumu yapıldı. Bu serum için herhangi bir ücret alınmadı. Serum 6 saat falan sürdü. Sonrasında clexane iğne ve corasprin reçete edildi.
12 gün sonra tekrar gebelik testi yapıldı ve 2. Denemede de sonuç negatif geldi. Doktorla görüşme, kontrol, herhangi bir sorun yok, bütün ilaçları bırak…
3. deneme ara verilmeden başlanıldı. İlk adetle kontrole gittik. Lucrin iğne verildi. Histereskopi işlemi önerildi. Kabul ettik. 15 gün sonra histereskopi için gittik. Anestezili işlem yapıldı. Yine herhangi bir sorun görülmedi. Ama işlem esnasında kameralı rahim çizme işlemi yapılmış. Önceki rahim çizme idrar sıkışık gidiliyor ve ultrason altında yapılmıştı. Bu sefer kameralı bir şekilde daha ayrıntılı bir rahim çizme işlemi yapıldı. Sonrasında odada yatış. Akşama taburcu ve antibiyotik. Histereskopi için 27.000 tl gibi ücret ödedik.
İlk adetin ilk günleri kontrol, herhangi bir sorun yok. (estrofem, folik asit, d vitamini, argifertil…) Lenfosit aşısı önerildi. Erkekten kan alıyorlar, kanı ayrıştırıyorlar ve birkaç saat içinde kadına aşı olarak yapılıyor. Amaç kadının hücrelerinin, erkeğin hücrelerini tanıması ve embriyoyu yabancı bir madde olarak görmemesi. Bize mantıklı geldi ve kabul ettik.
10 gün sonra kontrol. Progeston iğne ve fitil reçete edildi. Yine kan testleri. Birkaç gün sonra (transferden iki gün önce) lenfosit aşısı için eşimden kan aldılar. 2 saat sonra bana aşı olarak yapıldı. Lenfosit aşısı için 12.000 tl ödeme yaptık. Süreç içerisinde başka aşı yapılırsa ücret alınmayacağı söylendi. Transfer günü idrara sıkışık gidildi. Transfer yapıldı. Transfer, glue ilaç ve ilaç uygulama için 42.000 tl gibi bir ücret ödendi. Transfer sonrası yarım saat kalkmadan yat, protein serumu akşam taburcu… clexane iğne, corasprin hapı ilaçlara ekleme.
Transferden 1 hafta sonra tekrar lenfosit aşısı yapıldı. Her aşıda erkekten tekrar kan alınıyor.
12 sonra gebelik testi ve bu sefer sonuç pozitif. Beta-hcg değer 800 civarı geldi. Sevinçle doktorun yanına gittik. Değerin çok iyi olduğu söylendi. 2 gün sonra tekrar test istendi. Kullanılan ilaçlara ek omega takviyesi verildi. 2 gün sonra değer 1600ü geçmişti. İkiye katladığı için gebelikle ilgili herhangi bir sorun görülmedi. 10 gün sonra kalp atışı dinlemek için gidildi. Ve bebek ultrasonda görüldü. Olması gerektiği yerde tutunmuş ve kalp atışı duyuluyordu. Doktora 1800 tl muayene ücreti ödendi. ( dünyayı ödedik, kalp atımı için muayene ücreti istediler.) bizlik bir iş kalmadı, herhangi bir doktor takibinizi yapabilir dediler. Sadece estrofem kesildi. Diğerlerini kullanmaya devam.
10 gün sonra aynı hastanede bir kadın doğum doktoruna kontrole başladık. Her şey iyi gidiyor. Corasprin hapını kesti. 11. Haftanın sonuna doğru ikili test için gittik ve yaş riski dışında bir risk çıkmadı şükürler olsun. Gittiğimizde doktor progeston iğne ve folik asiti kesti. Şu an d vitamini, clexane iğne ve omega takviyesi ile devam ediyoruz. Yaşım ileri olduğu için doktor genetik testi önerdi. Acıbadem hastanesinde 20.000 tl gibi bir ücreti vardı ve 10 günde sonuç çıkar dediler. Biz Osmangazi üniversitesi’nde 440 tlye örnek verdik. 1 ayda sonuç çıkacak dediler. Sonucu bekliyoruz.
Özetle 1 yıl kendimizce denemelerle ve sonrasında 6 ay tüp bebek demeleri ile sonuca ulaştık. Tüp bebek tedavimizi Nicel Taşdemir yaptı. Psikolojik ve maddi olarak bizi zorlayan bir süreçti. Hastaneye her gittiğimizde (randevu saatinde gitmemize rağmen) 1 ila 2 saat arası bekledik. Bu süreçte çok fazla hastaneye gittik. Çalışan aileler için biraz zor oluyor. Tüp bebeğe başlangıç ile pozitif sonuç görme arasında 300.000 tlden fazla harcama yaptık. Hastanede yapılan tüm harcamaları kredi kartına peşin fiyatına 4 taksit yaptırdık. Aynı şekilde eczane harcamalarını da bankkart sonradan taksitlendirme ile faizsiz 4 taksite böldü. Olabildiğince hiçbir şeyi atlamadan yazmaya çalıştım. Umarım bir faydası olur. Allah her isteyene bebek nasip etsin.
Edit: Transferden 1 hafta sonra 2. lenfosit aşısı yapılmıştı.
Edit2: Yumurta toplamaya başlandığında ben 33 yaşında 58 kilo, eşim 36 yaşında ve 72 kilo idi. İkimiz de sigara kullanıyorduk.
Not: Sorular geldikçe yazmayı unuttuğum noktalar için edit yapacağım.
İnşallah ama 7.gün kan testi verdim negatif 1 çıktı, test günüm cumartesi ama sanırırm artık artmaz doktoruma sordum ilacı bırak artmaz artık dediİnşallah olumlu sonuç alırsınız. Sonuca ulaşınca giden paranın bir önemi kalmıyor.
Merhaba gebeliğiniz hayırlı olsun sağlıkla gelsin yavrunuz yuvanızaİnşallah olumlu sonuç alırsınız. Sonuca ulaşınca giden paranın bir önemi kalmıyor.
Gebelik oluşmadı sanırım tutunmadı, kalınlık 8 civarıydıMerhaba gebeliğiniz hayırlı olsun sağlıkla gelsin yavrunuz yuvanızaRahim duvarı kalınlığınız kaç olarak ölçülüyordu bu da önemli tutunma ile ilgili
Siz post sahibine soracaktınız galibaGebelik oluşmadı sanırım tutunmadı, kalınlık 8 civarıydı
Evet ama olsun teşekkür ederim cevabınız icinSiz post sahibine soracaktınız galiba
Teşekkür ederim. İnşallah herkes yavru haberini alır. Tam olarak bilmiyorum ama doktor her seferinde olması gerektiği gibi diyordu.Merhaba gebeliğiniz hayırlı olsun sağlıkla gelsin yavrunuz yuvanızaRahim duvarı kalınlığınız kaç olarak ölçülüyordu bu da önemli tutunma ile ilgili
Çok geçmiş olsun size. Cesaretinizi kutlarım.Herkese merhaba,
Öncelikle böyle bir başlık açıp yaşadıklarınızı paylaştığınız için çok teşekkür ederim. Ben de sizin gibi bu sürece başlayıp doğru bilgiye ulaşamayanlardanım. Daha doğrusu doğru tecrübeye. Nedense insanlar yaşadıklarını detaylı anlatmaya çekiniyor veya anlatmak istemiyorlar. o yüzden ben de yaşadığım süreci detaylı olarak paylaşmak istedim. Umarım birilerine yardımım dokunur, kimsenin umutsuzluğa kapılmamasını temenni ediyorum.
2022 yılında çocuk yapmaya karar verdik eşimle. Smear testi için doktora gittim, aynı zamanda yumurtalarıma bakılsın herhangi bir sorun varsa bunu öncesinde çözelim, sonrasında çalışmalara başlayalım dedik. Smear testi sonucunda dört tehlikeli HPV türü taşıdığım ortaya çıktı. Doktorum öncelikle HPV tedavisi önerdi. Hemen Gardasil aşısının birinci dozunu yaptırdım. Akabinde doktorumun önerisi ile kolposkopi işlemi yapıldı. bu işlemin yapılma sebebi tehlikeli HPV taşıyor olmam idi. Nitekim kolposkopi işleminin sonucunda cin3 olduğu ortaya çıktı. Bu da rahim ağzı kanserine sebep olacak bir derece. (Bilmeyenler için kolposkopi ile rahim ağzı inceleniyor, bir çeşit biyopsi işlemi/genel hafif anestezili yapıldı)
Bu süreçte ben aşının ikinci dozunu oldum. Biliyorsunuz aşılar arası birkaç ay beklemek gerekiyor. Bununla birlikte aşı sürecinde hamile kalınmaması gerekiyor. Bu sebeple biz de bebek işini bir süreliğine rafa kaldırdık.
Kolposkopi sonucunda da cin3 çıktığı için doktorum rahim ağzını çıkarılması ameliyatını bana önerdi. Bu ameliyata da Leep adı veriliyor. Ben süreci çok fazla geciktirmek istemediğim için ameliyat olmayı hemen kabul ettim. Bu arada özel sigortam aşı hariç yapılan bütün bu işlemleri ödediği için ben bu işlemlere herhangi bir ödeme yapmadım.
Hiç beklemeden ameliyat oldum. Benim şansım rahim ağzımın normalden biraz büyük olmasıydı. bu sebeple rahim ağının bir kısmı çıkarılmış olsa bile fark edilemeyecek şekilde benim rahim ağzım iyileşti. İkinci doz aşıdan üç ay sonra da üçüncü doz mu oldum, ve HPV tedavi sürecim tamamlandı. HPV süreci ve geçirdiğim operasyonlar toplamda 9 ay sürdü.
Beklemem gereken süre kadar (doktorumun önerisiyle) bekledim ve sonrasında bebek çalışmalarına başladık. Doktorun bana altı ay çalışın olmazsa gelin demişti. Ancak ben üç ay sonra hala çocuk olmadığı için doktoruma gittim ve beklemek istemediğimi rahim filmi çektirmek istediğimi söyledim. Rahim filmi regl olunca çekilebiliyor tam olarak gününü hatırlamıyorum. Sonuç olarak olarak rahim filmi için gün aldık, doktorum yine bu işlemi anestezi bir şekilde yaptı.
Rahim filminde her iki tüpünde tıkalı olduğu ortaya çıktı. Rahim filmi çekilirken içeri verilen sıvı tüplerde birikmiş, her iki tüpün de ucu tıkalı olduğu için tüpler şişmiş.
Ayılıp kendime geldikten sonra doktorum durumu bana anlattı, tüp bebek bebek merkezi ile görüşmem gerektiğini ve tedavime orada devam etmem gerektiğini söyledi. Aynı gün tüp bebek merkezinden randevu aldım. (ben gerçekten hiç beklemek istemedim, bir an önce bu işi çözmek istediğim için hep çok hızlı hareket ettim ama yine de bazen biraz durmak gerekebiliyor. Ancak kesinlikle pişman değilim, hikayenin sonunu okuduğunuzda neden pişman olmadığımı anlayacaksınız :)
Tüp bebek merkezine gittiğimde oradaki doktorum rahim filmini inceledi ve maalesef hidroselpinks teşhisi kondu. İşin kötü yanı, her iki tüp de uçlardan tıkalı, her iki tüp de şiş. Tüp bebek yapılsa bile yani embriyo rahime koyulsa bile tüplerdeki iltihaplı sıvının rahime doğru geri akarak embriyoyu düşürme ihtimali oluyormuş. Hatta düşürme ihtimali demeyeyim de embriyonun tutunma ihtimali böyle bir durumda çok düşükmüş.
Tabii ki bunu duyduğumda psikolojik olarak yıkıldım. Ne diyeceğimi ne tepki vereceğimi bilemedim. Eşimle konuştum, eşim de çok üzüldü. Resmen bir anda kamyon çarpmışa döndük. HPV süreci uzun sürdüğü için, yeni bir sürece hazır değildik. Ama üç günde kendimi toparlayıp hemen aksiyon almam gerektiğine karar verdim. Bir noktada gerçeklerle yüzleşmem gerekiyordu. bu benim başıma geldi ve ne yapılması gerekiyorsa yapacaktım.
Hiç vakit kaybetmeden doktorumla bir planlama yaptık. Yumurta rezervim iyi durumdaydı, bu sebeple önce yumurta toplamaya karar verdik.
Önce estrofem hap ile Gonal iğneye başladım. Doktorum üç günde bir yumurta takibi için beni çağırdı. Normal şartlarda iki haftada büyüyen yumurtalar bende üç haftada büyüdü. Ancak bu bir sorun değilmiş. Tamamen kişiye bağlı olarak değişen bir süreçmiş. 25 yumurtayla başladık. Farklı boyutlarda 30 yumurtaya çıktık. 3 haftanın sonunda yumurtalardan 14 tanesi toplandı, 11 tanesi döllendi, 9 tanesi ise beşinci gün embriyosu oldu. Bizim için çok güzel ve yeterli bir sayı, çok şükür
Yumurta başlangıç sayısına takılmamak gerekiyor. Süreye de takılmayın. Yumurtaların boyuna da takılmayın. Doktor güzel gördüğü yumurtaları topluyor zaten. Bir tane bile olsa yumurta ve spermin kalitesi, ortaya çıkan embriyonun kalitesi önemli olan.
İlaçlar toplamda 30.000 TL civarıydı, yumurta toplama için 50.000 TL ödedik, dondurma için de 25.000 TL ödedik kabaca.
Yumurta toplama sürecinden sonra tıkalı olan tüpler için ameliyatı olmam gerekiyordu. Ancak büyüttüğümüz yumurtaların da ameliyata kadar küçülmesi gerekiyordu çünkü büyük yumurtalar ameliyatı zorlaştırıyormuş. Bu sebeple 15 gün kadar doğum kontrol hapı kullandım doktorumun önerisi ile.
Yapılacak olan ameliyat laparoskopik salpenjektomi ameliyatıydı. Açıkçası hidroselpinks durumunda tüplerin bağlatılması veya tamamen çıkarılması seçenekler arasındaydı. Ancak ben işlevini yitirmiş bir organın vücutta kalmasından yana değilim hiçbir zaman. (Yine benzer bir sebeple safra kesimi de aldırmıştım) doktorum genellikle kadınların psikolojik olarak kötü etkilendiğini bu sebeple de tüpleri bağlatmayı tercih ettiklerini söyledi. Ancak ben tüplerin tamamen alınması konusunda kararlıydım. ilerleyen zamanlarda içi iltihap dolu tüpler sıkıntı yaratabiliyormuş, tekrardan ameliyat olmamak için tek seferde halletmek istedim. bu ameliyatı da benim sigortam karşıladı, herhangi bir ödeme yapmadım.
Eylül ayında ameliyatımı oldum. Laparoskopik olduğu için üç gün sonra tamamen iyileştim ve günlük hayatıma geri döndüm. Ameliyat sonrası kontrole gittiğimde ise hayatımın şokunu yaşadım.
Ameliyat sonrası patolojiye gönderilen tüplerde Yumurtalık kanserine sebep olan papillar tubal hiperplazi görülmüş. Doktorum bunun nadir bir sonuç olduğunu bana söyledi. Tercümesi şu; yaşadığım bu süreç resmen erken teşhis idi.
Bugün ameliyatımın 15. günü. Her gün şükrediyorum çünkü bu sürecin başında her ne kadar üzgünsem bugün o kadar mutluyum. şaşkınlıkla başladığım bu bilinmez yolda, Kavuşacağım bebeğim sayesinde belki de yumurtalık kanseri olmaktan kurtuldum. Her şerde bir hayır var derler ya, gerçekten de öyle.
Şu anda transfer olmayı bekliyorum. Embriyolarımız hazır, transfer için herhangi bir tehlike veya risk kalmadı, yalnızca bebeğimin tutunması için dua ediyorum. Doktorum iki regl gör öyle gel dedi ama ben ilk regl de gitmeyi planlıyorum. Eğer herhangi bir sıkıntı görmezse transferi hemen yaptırmak istiyorum. Hem psikolojik olarak hem de fiziksel olarak kendimi artık çok hazır hissediyorum :)
Yaşadığım bu süreci bütün detayıyla burada paylaşmak istedim çünkü biliyorum ki benim gibi karşısına sürekli engeller çıkan çok fazla insan var eminim. Uzaklarda bir yerlerde birilerinin de Benzer ya da farklı şeyler yaşadığını bilmek yalnız hissetmemenizi sağlıyor. Kendinize, doktorunuza ve sürecinize güvenin, size verebileceğim tek tavsiye bu.
Sevgiler
Edit: tüp bebek sürecine ben 32 yaş 57 kilo; eşim 38 yaş 78 kilo olarak başladık.Herkese merhaba,
Öncelikle böyle bir başlık açıp yaşadıklarınızı paylaştığınız için çok teşekkür ederim. Ben de sizin gibi bu sürece başlayıp doğru bilgiye ulaşamayanlardanım. Daha doğrusu doğru tecrübeye. Nedense insanlar yaşadıklarını detaylı anlatmaya çekiniyor veya anlatmak istemiyorlar. o yüzden ben de yaşadığım süreci detaylı olarak paylaşmak istedim. Umarım birilerine yardımım dokunur, kimsenin umutsuzluğa kapılmamasını temenni ediyorum.
2022 yılında çocuk yapmaya karar verdik eşimle. Smear testi için doktora gittim, aynı zamanda yumurtalarıma bakılsın herhangi bir sorun varsa bunu öncesinde çözelim, sonrasında çalışmalara başlayalım dedik. Smear testi sonucunda dört tehlikeli HPV türü taşıdığım ortaya çıktı. Doktorum öncelikle HPV tedavisi önerdi. Hemen Gardasil aşısının birinci dozunu yaptırdım. Akabinde doktorumun önerisi ile kolposkopi işlemi yapıldı. bu işlemin yapılma sebebi tehlikeli HPV taşıyor olmam idi. Nitekim kolposkopi işleminin sonucunda cin3 olduğu ortaya çıktı. Bu da rahim ağzı kanserine sebep olacak bir derece. (Bilmeyenler için kolposkopi ile rahim ağzı inceleniyor, bir çeşit biyopsi işlemi/genel hafif anestezili yapıldı)
Bu süreçte ben aşının ikinci dozunu oldum. Biliyorsunuz aşılar arası birkaç ay beklemek gerekiyor. Bununla birlikte aşı sürecinde hamile kalınmaması gerekiyor. Bu sebeple biz de bebek işini bir süreliğine rafa kaldırdık.
Kolposkopi sonucunda da cin3 çıktığı için doktorum rahim ağzını çıkarılması ameliyatını bana önerdi. Bu ameliyata da Leep adı veriliyor. Ben süreci çok fazla geciktirmek istemediğim için ameliyat olmayı hemen kabul ettim. Bu arada özel sigortam aşı hariç yapılan bütün bu işlemleri ödediği için ben bu işlemlere herhangi bir ödeme yapmadım.
Hiç beklemeden ameliyat oldum. Benim şansım rahim ağzımın normalden biraz büyük olmasıydı. bu sebeple rahim ağının bir kısmı çıkarılmış olsa bile fark edilemeyecek şekilde benim rahim ağzım iyileşti. İkinci doz aşıdan üç ay sonra da üçüncü doz mu oldum, ve HPV tedavi sürecim tamamlandı. HPV süreci ve geçirdiğim operasyonlar toplamda 9 ay sürdü.
Beklemem gereken süre kadar (doktorumun önerisiyle) bekledim ve sonrasında bebek çalışmalarına başladık. Doktorun bana altı ay çalışın olmazsa gelin demişti. Ancak ben üç ay sonra hala çocuk olmadığı için doktoruma gittim ve beklemek istemediğimi rahim filmi çektirmek istediğimi söyledim. Rahim filmi regl olunca çekilebiliyor tam olarak gününü hatırlamıyorum. Sonuç olarak olarak rahim filmi için gün aldık, doktorum yine bu işlemi anestezi bir şekilde yaptı.
Rahim filminde her iki tüpünde tıkalı olduğu ortaya çıktı. Rahim filmi çekilirken içeri verilen sıvı tüplerde birikmiş, her iki tüpün de ucu tıkalı olduğu için tüpler şişmiş.
Ayılıp kendime geldikten sonra doktorum durumu bana anlattı, tüp bebek bebek merkezi ile görüşmem gerektiğini ve tedavime orada devam etmem gerektiğini söyledi. Aynı gün tüp bebek merkezinden randevu aldım. (ben gerçekten hiç beklemek istemedim, bir an önce bu işi çözmek istediğim için hep çok hızlı hareket ettim ama yine de bazen biraz durmak gerekebiliyor. Ancak kesinlikle pişman değilim, hikayenin sonunu okuduğunuzda neden pişman olmadığımı anlayacaksınız :)
Tüp bebek merkezine gittiğimde oradaki doktorum rahim filmini inceledi ve maalesef hidroselpinks teşhisi kondu. İşin kötü yanı, her iki tüp de uçlardan tıkalı, her iki tüp de şiş. Tüp bebek yapılsa bile yani embriyo rahime koyulsa bile tüplerdeki iltihaplı sıvının rahime doğru geri akarak embriyoyu düşürme ihtimali oluyormuş. Hatta düşürme ihtimali demeyeyim de embriyonun tutunma ihtimali böyle bir durumda çok düşükmüş.
Tabii ki bunu duyduğumda psikolojik olarak yıkıldım. Ne diyeceğimi ne tepki vereceğimi bilemedim. Eşimle konuştum, eşim de çok üzüldü. Resmen bir anda kamyon çarpmışa döndük. HPV süreci uzun sürdüğü için, yeni bir sürece hazır değildik. Ama üç günde kendimi toparlayıp hemen aksiyon almam gerektiğine karar verdim. Bir noktada gerçeklerle yüzleşmem gerekiyordu. bu benim başıma geldi ve ne yapılması gerekiyorsa yapacaktım.
Hiç vakit kaybetmeden doktorumla bir planlama yaptık. Yumurta rezervim iyi durumdaydı, bu sebeple önce yumurta toplamaya karar verdik.
Önce estrofem hap ile Gonal iğneye başladım. Doktorum üç günde bir yumurta takibi için beni çağırdı. Normal şartlarda iki haftada büyüyen yumurtalar bende üç haftada büyüdü. Ancak bu bir sorun değilmiş. Tamamen kişiye bağlı olarak değişen bir süreçmiş. 25 yumurtayla başladık. Farklı boyutlarda 30 yumurtaya çıktık. 3 haftanın sonunda yumurtalardan 14 tanesi toplandı, 11 tanesi döllendi, 9 tanesi ise beşinci gün embriyosu oldu. Bizim için çok güzel ve yeterli bir sayı, çok şükür
Yumurta başlangıç sayısına takılmamak gerekiyor. Süreye de takılmayın. Yumurtaların boyuna da takılmayın. Doktor güzel gördüğü yumurtaları topluyor zaten. Bir tane bile olsa yumurta ve spermin kalitesi, ortaya çıkan embriyonun kalitesi önemli olan.
İlaçlar toplamda 30.000 TL civarıydı, yumurta toplama için 50.000 TL ödedik, dondurma için de 25.000 TL ödedik kabaca.
Yumurta toplama sürecinden sonra tıkalı olan tüpler için ameliyatı olmam gerekiyordu. Ancak büyüttüğümüz yumurtaların da ameliyata kadar küçülmesi gerekiyordu çünkü büyük yumurtalar ameliyatı zorlaştırıyormuş. Bu sebeple 15 gün kadar doğum kontrol hapı kullandım doktorumun önerisi ile.
Yapılacak olan ameliyat laparoskopik salpenjektomi ameliyatıydı. Açıkçası hidroselpinks durumunda tüplerin bağlatılması veya tamamen çıkarılması seçenekler arasındaydı. Ancak ben işlevini yitirmiş bir organın vücutta kalmasından yana değilim hiçbir zaman. (Yine benzer bir sebeple safra kesimi de aldırmıştım) doktorum genellikle kadınların psikolojik olarak kötü etkilendiğini bu sebeple de tüpleri bağlatmayı tercih ettiklerini söyledi. Ancak ben tüplerin tamamen alınması konusunda kararlıydım. ilerleyen zamanlarda içi iltihap dolu tüpler sıkıntı yaratabiliyormuş, tekrardan ameliyat olmamak için tek seferde halletmek istedim. bu ameliyatı da benim sigortam karşıladı, herhangi bir ödeme yapmadım.
Eylül ayında ameliyatımı oldum. Laparoskopik olduğu için üç gün sonra tamamen iyileştim ve günlük hayatıma geri döndüm. Ameliyat sonrası kontrole gittiğimde ise hayatımın şokunu yaşadım.
Ameliyat sonrası patolojiye gönderilen tüplerde Yumurtalık kanserine sebep olan papillar tubal hiperplazi görülmüş. Doktorum bunun nadir bir sonuç olduğunu bana söyledi. Tercümesi şu; yaşadığım bu süreç resmen erken teşhis idi.
Bugün ameliyatımın 15. günü. Her gün şükrediyorum çünkü bu sürecin başında her ne kadar üzgünsem bugün o kadar mutluyum. şaşkınlıkla başladığım bu bilinmez yolda, Kavuşacağım bebeğim sayesinde belki de yumurtalık kanseri olmaktan kurtuldum. Her şerde bir hayır var derler ya, gerçekten de öyle.
Şu anda transfer olmayı bekliyorum. Embriyolarımız hazır, transfer için herhangi bir tehlike veya risk kalmadı, yalnızca bebeğimin tutunması için dua ediyorum. Doktorum iki regl gör öyle gel dedi ama ben ilk regl de gitmeyi planlıyorum. Eğer herhangi bir sıkıntı görmezse transferi hemen yaptırmak istiyorum. Hem psikolojik olarak hem de fiziksel olarak kendimi artık çok hazır hissediyorum :)
Yaşadığım bu süreci bütün detayıyla burada paylaşmak istedim çünkü biliyorum ki benim gibi karşısına sürekli engeller çıkan çok fazla insan var eminim. Uzaklarda bir yerlerde birilerinin de Benzer ya da farklı şeyler yaşadığını bilmek yalnız hissetmemenizi sağlıyor. Kendinize, doktorunuza ve sürecinize güvenin, size verebileceğim tek tavsiye bu.
Sevgiler