Tarih olarak eski bir giriş ve güzel haberlerle problem sonlanmış. Çok güzel. Geçmiş olsun. Yazma nedenim, yakın zamanda, bana da, biyopsi sonrası papiller tiroid karsinom teşhisi konması ve ameliyat sonrası olumlu haberlerle tümörün lenflere yayılmamış olduğunu ve tümörlü bölgenin alınmış olduğunu öğrenmiş olmam. Oldukça stresli zamanlar geçirdiğimiz için yazıyorum. Çünkü kanser ismi gerçekten çok ürkütücü. Ama en yayılmacı olmayan türlerden biri tiroid papiller ca. Daha olumlu bakmak lazım. Diğer yandan, risk altında olanların, düzenli ultrason çektirmek durumunda olanların ihmalkar olmaması lazım. Eğer ailenizde papiller ca geçirmiş olan varsa, doktorunuzla görüşmeniz ve genetik yatkınlıkları hatırlatmanız önemli. (Örneğin, yeğenimin ameliyat ve atom tedavisi süreci benim teşhisimin konmasında etken oldu, değilse ihmal edebilirdim, çünkü genellikle, semptomları belirgin olmayan bir kanser türü) Diğer yandan sizde papiller ca var ise, ailenizdeki diğer bireylerin de kontrollerini dikkatle yaptırmanız lazım. (Örneğin 20 yaşındaki yeğenimin ve benim papiller ca teşhisimizden sonra 19 yaşındaki kızıma yapılan tahlil ve tetkikler sonrasında onun da bir hashimato tiroid adayı olduğunu öğrendik) Sözün özü, yazma nedenim,
- özellikle papiller türü yenilmesi en kolay kanser türlerinden, ben ve yeğenim de bu konuda birer örneğiz, moralli olun.
- eğer tiroid hastası iseniz ultrason ve biyopsi gereklilikleri belirtiliyorsa ihmal etmeyin
- genetik geçişi unutmayın, bu sayede erken teşhisler ve hazırlıklı olmak çok önemli
- eğer tiroid hastası iseniz kan tahlillerinizi ve uygun görülen miktardaki ilaçlarınızı asla ihmal etmeyin. unutmayın ki, tiroid tüm hormonal bütünün merkezi. Doğru işlemezse fizyolojik ve psikolojik bütünlüğünüz alt üst olabilir. Sinirlilik, gerginlik, anksiyete, depresyon, kaygı bozukluğu, tükenmişlik sendromu, kronik yorgunluk, cinsel isteksizlik, unutkanlık, öğrenme güçlüğü, algı problemleri gibi aile yaşamınızı, iş yaşamınızı ve kendinize yönelik özsaygınızı olumsuz yönde etkileyebilecek (sizi dibe vurma potansiyeline sahip) pek çok olumsuzluğu beraberinde getirebilir
- lütfen okuyun yazın paylaşın. Yalnız değilsiniz. Sevgiler.