arkadaşlar ben de bi süre önce öğrendim bu hareketi, bir yoga hareketi ve tiroid hormonlarını çalıştırıyormuş aslında biz bu hareketi beden derslerinden de biliyoruz fotolardaki gibi kemer vs kullanmak zorunda değiliz ayakları geri yere değdirmek zorunda da değiliz,inebildiği yere kadar indirebiliriz,yani bedenimiz ne kadarına izin verirse,zorlamıyoruz. ayrıca; bir koltuğun önünde yapıp ayakları geri yani başa doğru indirerek koltuğa da koyabiliriz bir süre bacaklar yukarda bekledikten sonra bacaklarla makas hareketi yapabiliriz,ayrıca bisiklet çevirme hareketi de yapılabiliyor. daha sonra yavaş bi şekilde bacakları indirip kalkıyoruz ben akşamları yapmaya başladım Omuz duruşu / Sarvangasana ensede gerginlik yaratmadan nasıl yapılır?
“Yoga duruşlarının kraliçesi” olarak bilinen Sarvangasana
aşağıdaki faydaları içeren bir ters duruştur:
• Bütün bedeni canlandırır, tazeler
• Metobalizmayı düzenler
• Boğazdaki salgı bezlerini (tiroid, paratiroid) çalıştırır ve dengeler
• Bacaklardaki ağırlığı alır ve varisi önlemeye yardımcı olur
• İç organları çalıştırır ve temizler
• Beyne giden kan miktarını artırır
• Sinir sistemini güçlendirir ve duygusal zayıflıklara yardım eder
• Uykuyu düzenler
Omuz Duruşu yaparken nelere dikkat edilmeli?
• Başta, boyunda veya gözlerde bir basınç oluştuğunda derhal duruştan çıkılmalıdır.
• Gözde katarak hastalığı (glokom), yüksek tansiyon, baş çevresinde iltihap veya
mensturasyon (regl) durumlarından en az biri var ise sarvangasana / omuz duruşu yapılmaz.
Başlangıç öğrencilerine ters duruşlara hazırlanmaları için Aşağı Bakan Köpek
(Adho Mukha Svanasana) ve Yarım köprü (Setu Bandhasana) gibi duruşlar tavsiye edilir.
Ancak birkaç haftalık veya birkaç aylık çalışmadan sonra öğrenci Sarvangasana yapmaya başlayabilir.
Omuzları yüksekte tutmak ve böylece boyunda oluşabilecek gerginliği engellemek için
birkaç tane battaniye veya pike kullanınılmalıdır.
Boyunda (ensede) gerginlik olduğunu nasıl anlarsınız? a) Çenenizi göğsünüze getirin. Parmaklarınızı ensenize koyun ve ensenizle kafatasınızı birbirine bağlayan,
sert bir çubuk gibi olan bağı hissedin. “Nukalis Bağ” adı verilen bu bağ omuz duruşu sırasında bu hissettiğiniz
şekilde gergin olmamalıdır. Orada bir çukur oluşana kadar çenenizi hafifçe yukarı kaldırın.
b) Katlanmış battaniye veya battaniyelerin üzerine başınız yere, omuzlarınız tam olarak battaniyelerin
sınırına gelecek şekilde sırt üstü yatın. Şimdi bazılarınız Nukalis Bağ’ın sanki ufak bir çukur
veya girinti gibi içerde olduğunu hissedecektir. Eğer yardımcınız hala bu bağı hissediyorsa
kesinlikle battaniyelerin yüksekliğini arttırmalısınız.
Omuz duruşu nasıl yapılır? a) Katlanmış battaniyeler matınız genişliğinde (60cm) ve en az 50cm uzunluğunda olmalıdır.
Burada kollarınızın ve dirseklerinizin sizi rahatça destekleyebilmeleri için yeterli ve doğru
düzenlenmiş bir alana sahip olabilmesi çok önemlidir. Eğer kollarınızı dirseklerin hemen
yukarısından bir kemerle bağlarsanız ( kemer sadece omuz genişliğinde olmalıdır.
Asla daha sıkı değil!) dirsekleriniz yanlara açılmayacaktır.
b) Bacaklarınızı başınızın üzerinden yere veya bir sandalye üzerine getirin ve
Saban Duruşu’na gelin(Halasana). Omuzlarınıza yerleşmenize yardım etmesi için
avuçlarınızı yukarı çevirin. Ensenizde gerginlik hissediyorsanız duruştan çıkın
ve kendinizi yeniden düzenleyerek baştan başlayın.
c) Ellerinizi mümkün olduğunca aşağıya kürek kemiklerinizin üzerine yerleştirin.
d) Şimdi bacaklarınızı yükseltin ve omuz duruşuna girin.
Üs bacaklarınızı birbirine doğru çevirin ve kuyruk sokumunu içeriye pubise doğru itin.
Tüm yüz kaslarını ve boğazınızı yumuşatın. Ensenizde hiçbir gerginlik olmamalı.
Eğer gerginlik hissederseniz bir yada birkaç battaniye daha kullanarak
yüksekliği arttırmalı ve enseyi rahatlatmalısız.
e) Omuz duruşundan çıkmak için Halasana’ ya geri dönün,
kemeri çıkartın ve dikkatle yere yuvarlanın.
Ve dinlenmeyi unutmayın.