merhaba kızlar,
Annem tiroid ameliyatı oldu ikinci defa. Yarın 1 hafta olacak. Konuyu anlamanız için detaylı anlatayım.
Bu ikinci ameliyatımız . ilk ameliyatımız 5 yıl önce oldu. İlk hastalığı annemin yutkunma güçlüğüyle fark etmiştik. Nodül büyüktü ve alınması gerekiyordu . Biyopsi yapıldı 2 defa ve hepsinde şüpheli çıktı sonuç. Alınması zaten kesindi fakat hepsinin alınıp alınmayacağına biyopsi sonucuna göre karar verilecekti ve maalesef o da net bir sonuç vermedi.
Annemin ameliyatını yapacak olan Genel Cerrahi doktor ( kendisine daha önce de annem ameliyat olmuştu . Bildiğimiz , güvendiğimiz bir doktor ) ''Tiroidlerin hepsini almamızı gerektiren bir durum yok , biyopsi kötü ya da iyi bir sonuç vermedi. Kesin kötü çıkmayan biyopsi sonuçlarına göre tiroidi komple almayı ben tavsiye etmiyorum . Tiroid vücudun sigortası , daha çok gençsin hayatının sonuna kadar neden ilaç kullanasın ''demiş. ( annem o dönem 43 yaşındaydı. )
Bizde çok bilgimiz yok. Doktora da güveniyoruz . Tamam dedik yarısını alalım .
Annem ameliyat oldu çıktı . Patolojiden sonuç '' hücre kanserli'' .. Annem artık bir tiroid kanseri hastasıydı. Tabi moral bozukluğu, hayal kırıklığı peşinden geldi. Temiz olduğuna doktorumuz çok inandırmıştı bizi.
bu 5 yıl içinde annem hep düzenli kontrollerine gitti ve o günden beri sürekli ilaç kullanıyor . ( yani doktor ilaç kullanmasın diye almamıştı ama maalesef fazlasını içiyor hale geldi. )
En son geçen sene tekrar nodül oluştuğu söylendi. Tekrar biyopsi vs. Yine sonuçlar hep şüpheliydi. İlaç tedavisiyle baskılanmaya çalışıldı . Mallesef yüzsek doz ilaca rağmen nodül büyümeye devam etti.
Kararsız kalındı ikinci ameliyat için çünkü şuan nodül alınmayacak kadar küçüktü ama Endokrin doktorumuz ; '' ilk nodül temiz çıkmadığı için seni riske atamayız'' dedi ve geçtiğimiz hafta Çarşamba günü annem ikinci ameliyatını oldu. Tiroid bezleri komple alındı.
Doktor ''Ameliyatın başarılı geçtiğini fakat nodülün çok yapışık yapılı olduğunu, ikinci ameliyat olduğu için hücrelerin çok sert olduğunu ve zor çalıştıklarını ''söyledi. Zaten ilk ameliyata göre farklı olduğu belliydi. Daha ağrılı uyandı annem , sesi de kısık gibiydi. En büyük risk ses zaten. Direkt anneme bana ses vermesini söyledim ameliyat sonrası, konuştu benimle sesi var gibiydi. Hatta içimden oh be sesi yerinde dedim.
Sonra kısıklık açılır diye düşündük ama açılmadı. Grip olduğumuzda sesimiz nasıl son dereceye kadar kısılıyorsa öyle
.. Dün doktora göründük . Ameliyat sırasında ses tellerindeki siniri gördüklerini ve kesinlikle sinire dokunmadığını söyledi. Dokunsak zaten hastayı bilgilendiriyoruz. Ayrıca anneniz ameliyat sonrası anesteziden uyanırken sesi vardı , ödemden olmuştur dedi.
Bu ameliyatı geçiren var mı çevrenizde ? Sizce sesi zamanla açılır mı ?
Bir şeyler duymaya ihtiyacım var