Tip-1 Diyabetli Annenin Hamilelik Diyeti Maceralarına Hoşgeldiniz :)

Morusevenanne

Geçici Olarak Hesap Pasiftir !
tek ayak cezası
Kayıtlı Üye
21 Mayıs 2015
837
1.052
7 yıldır tip-1 diyabetim.. Bilmeyenler için söyleyeyim, tip-1 çocuk/genç yaşta oluşur ve insüline bağımlıdır.
Tip2'ye nazaran daha meşakketli ve zordur. Tip2'ler ilaç ile kontrol altına alınırken bizler insüline bağımlı yaşarız, sosyal hayatımız zaten tepe taklaktır. Basit gelebilir ama, şuursuzca ve hunharca düşünmeksizin pasta nasıl yeniyordu ben bilmiyorum artık. unuttum. Dıştan görüldüğünde yemeyver deniyor ama, çok zor bişey. Eşim halley yerken ben hüngür hüngür ağladığımı bilirim :)

Evlendikten sonra bebek düşündüm hemen, etraftan tepki alacağımı bildiğim halde. Gerçi 1 ay sonra 1 yılımız bitecek.. Millet de diyecek evliliğini doya doya yaşamadan ne bebeği?.. Yaşım olmuş 26. İşim gücüm evim barkım yerine oturmuş. bekleyip neyi beklicem. Zaten diyabetliyim, vücudum sağlık açısından daha fazla deforme olmadan bebeğimi doğurmak istedim. Yani inşallah nasip olur sağlıkla doğum yapmak.
5 gün önce öğrendim hamile olduğumu kendi hesaplarıma göre 5+3'üm şuan. KK(da 6. hafta diyor onu çözemedim :)
doktorum bugün keseyi gördü, minicik bir karanlık boşluk :) 3 gün sonra tekrar gel, kaç haftalık ve kalbi ne zaman atar konuşalım dedi.

Gelelim diyetime.. Bu arada uzun uzadıya aktarım yapmak istediğim için gayet uzun bir yazı olacak, ilgisini çekmeyenler için sıkıcı olabilü :) diyabetli annelerin dikkatle okuyacağınada kesinlikle eminim :)
Tabiiki hemen endokrin doktorum diyetisyene gönderdi. gerekli tetkik ve tahlillerim yapıldı, diyetisyenlede görüştüm. Daha önceki diyet listemden çok da farklı değil. ufak tefek farklılıklarım var. Böyle bir konu açtım çünkü tip1 diyabet ya da tip2 diyabet veyahutta gebeliğe bağlı diyabet yaşayan arkadaşlarıma fikir olsun diye. Ben çok aradım taradım araştırdım diyabette hamilelik süreçlerini. heleki tip1 diyabetli annelerin daha meşakketli bir süreci olduğu için, ilgisini çeken olur olmaz bilemiyorum ama, bu konu altında paylaşabildiğim kadar yaşadıklarımı, fikirlerimi, tecrübelerimi paylaşmak istedim.

Bebeğimi sağlıkla karnımda taşıyacağım bu süreçte inanılmaz azim ve istikrara ihtiyacım var. Daha önce sadece 3 ay istikrarlı diyetime sadık kalmıştım. Ama artık bir mucizeye sahibim ve onun için kek çikolata pastalardan vazgeçip diyete uymak zorundayım! bilenler bilir tokluk şekeri 2. saat olarak baz alınır. ama gebelikte ilk 1.saat mühimdir. ve şu 5 günlük süreçte gördüm ki 1.saatte küt diye aniden yükseliyor. ilk 1. saatim yüksek 2.saat gayet normal 110'larda. şuan elimden geldiğince ilk 1.saat için uğraşıyorum.
Endokrin doktorum beni hamileliğe hazırlamıştı 3 ay öncesinden. Hab1c 6.5'e gelmişti diyetle. insülinlerim bebeğe dost insülin seçildi :) Gündüz Novorapid gece ise Humilin. şuan gece ve gündüz hep 4 üniteyapıyordum ama artırmam gerektiğini anladım ilk 1.saatim 232 bile çıktığı oldu. bundan sonra gündüzleri 5 ünite gece ise 6 yapmayı planlıyorum.

Gün içinde 3 ana öğün 3 ara öğünüm var. Bugün akşam yemeğine kadar olan kısmı çalışıyor olmama rağmen üstesinden gelip hallettim Zor olmasına zor, çok sabıra ihtiyacım var.

Sabah Kahvaltısı saat 7'de;
  • 2 ince dilim tam buğday unu ekmek,
  • 2 kibrit kutusu :) peynir
  • 5 adet zeytin veya 2 adet ceviz içi
  • Şekersiz çay
  • Yağsız salatalık domates..
  • Gün aşırı yumurta.
    Yumurta yediğim günlerde de peynir 1 dilim azaltılacak.
_________________________________________________________________

10:00'da Ara Öğün;
  • 1 porsiyon (yani adet) meyve. Kabuklu ise kabuğu soyulmadan. Meyve yiyemiyorum ben işyerinde nedense ve bunun yerine 1 avuç dolusu leblebi yanında ayran önerdiler. Veya Yarım paket etiform bisküvi yanında ayran.
_________________________________________________________________

Öğle yemeği saat 12:30-13:00; öğlen et yersem, akşamda et yenilmeyecek!
  • 5 yemek kaşığı sebze yemeği veya 2 parça peynir veya 120 gr yani 4 porsiyon et
  • 1 su bardağı yoğurt veya ayran
  • 2 ince dilim tam buğday unu ekmek
  • yağsız salata, yeşillik vs.
_________________________________________________________________

16:00'da Ara Öğün;
  • 1 porsiyon (yani adet) meyve. Kabuklu ise kabuğu soyulmadan. Meyve yiyemiyorum ben işyerinde nedense ve bunun yerine 1 avuç dolusu leblebi yanında ayran önerdiler. Veya Yarım paket etiform bisküvi yanında ayran.
___________________________________________________________________

Akşam Yemeği 19:30; öğlen et yediysem, akşam da yenilmeyecek! öğlen et yenildiyse akşam sebze yenilecek. aynı gün ikisi bir yok yani.
  • 120 gr yani 4 porsiyon et veya 5 yemek kaşığı sebze yemeği veya 1 parça peynir
  • 1 su bardağı yoğurt veya ayran
  • 1 ince dilim tam buğday unu ekmek
  • Yağsız salata, yeşillik vs.
____________________________________________________________________

Gece 21:30-22:00;
  • 1 porsiyon meyve (evde olduğum için meyvemi yiyorum artık geceleri)
  • 1 su bardağı şekersiz tam yağlı süt
______________________________________________________________________


Listem bundan ibaret. Tabi değişimler yapıyorum. Et yerine tüketilebilecek değişimli yiyecekleri seçiyorum bazen. kaşar peyniri yumurta lor ya da çökelek falan et yerine geçiyor ama tercihimi kurubaklagillerden yana kullanıyorum. mercimek nohut fasulye gibi. ve kurubaklagil yersem o gün ekmeği çok az yiyorum. İlla sebze yazıyor onu yemeliyim demiyorum ve sebze yerine peynir önerdikleri için peynir tüketiyorum. meyve yerine geçen kuru meyve yedim bugün. 4 adet kuru kayısı 1 porsiyon meyve ediyor ve ben 2 kayısı 2 siyah üzüm yedim :) Öğlen tavuk, 2 parça peynir yoğurt ekmek yedim mesela. :) çok çekici değil evet ama yapcak bişi yok yediğim içtiğimi yazınca sanki karıştı gibi oldu yaa..

Sorusu olanlara yardımcı olabilirim, kontorllere gittiğimde sizin merak ettiğiniz bir soruyu ben doktoruma sorabilirim, takıldığınız yiyecekleri paylaşın beraber istişare edelim diyabetli anneler :)

bende her ne yediysem elimden geldiğince buraya aktaracağım.
 
Son düzenleme:
Kuzum Allah yardımcın olur inşallah
Kalbim seninle
Inşallah her şey gönlünce olur

Beni yanlış anlama
Diyabet hastasına neden ekmekli, meyveli , yağsız ve bol öğünlü bir diyet yazar doktor anlamış değilim

Yağlar insülini salgılatmayan tek gıda grubu
Protein az da olsa salgılatıyor
Ekmek meyve zaten şeker ...

Ben diyabet değilim diyabet olmamak için kilo almamak için ekmek grubu ve meyveden yanı şekerden uzak duruyorum

Ne bileyim canım benim inşallah beni yanlış anlamazsın
Kalbim seninle Allah yardımcın olur inşallah
Sevgiler
 

Çok teşekkür ederim içten yorumun için :) meyveden gelecek vitamine şu dönemde hem benim hem bebeğin ihtiyacı var çünkü. öğünlerim fazla, ve son aylarıma doğru daha da artacağını söylediler. tam araöğün saatimde inanılmaz acıkıyorum biliyo musun :) ara öğünümü bi yiyorum ohhhh ana öğüne kadar idare ediyor bana. yağ tüketimi hakkım aşırı değil. yemeklerde çok az kullanmalıyım, salatalardada çok çok az. Yağ şekeri yükseltiyor zira. en azından benimkini :)
Ekmek ve meyveden gelen karbonhidrat ve şekeri insülin ile dengeliyoruz. onlara ihtiyacı var vücudumun.
 
Listemi güncelledim arkadaşlar. artık hem sebze hem et yok öğünlerimde. ikisinden birini tercih etmek zorundayım. Ayrıca öğlen et yediysek akşamda et yenilmeyecek! öğlen et yediysem, akşam sebze yiyeceğim.

Ve gerçekten bebek resmen sömürüyor insülinü ya :) normalde benim dozlarım düşüktü, 5 yapsam ölürüm derdim. 5 ünite yetmedi ve bugün dozlarım değişti..

Diyabetli olduğum için çok sık kontrolüm var. öğreneli 8 gün oldu ve 4 defa kadın doğum 3 defa endokrin kontrol etti.
Önümüzdeki hafta içi 3 gün endokrin kontrolüm, 1 kez de kadın doğumda var.
Yani demem o ki, normal bireylerden daha riskli gebelikler yaşıyoruz ve ciddi anlamda sıkı takip gerekiyor. Bu listenin 1 lokma daha dışına çıkmadım, çıkmayacağımda. herşey sağlıklı bir can dünyaya getirmek için. hepsine değeceğine inanıyorum.

Bugünlük aktaracaklarım bu kadar.
 
:) Tek Tek noktasından virgülüne kadar okudum ki zaten okuyacağımızı da tahmin etmişsin :) Evet gerçten bizim için hamilelik zor bir dönem... Rabbim kısmet ederse inşAllah bende senin kadar dikkatli olurum heralde az çok konuştuk biliyorsun :) Tek problemim Ben et yiyemiyorum o konuyu ne yapıcam çok merak ediyorum belki bebek yedirir ne dersin :)
Ayrıca şimdiden böyle bi diyet listesine uymaya başlarsam çok iyi olacak gibi görünüyo hbA1c yi düşürmek açısından
 
ben hep derdim ya ben nasıl düzenli beslenir dikkatli olurum.iradeli olurum diye düşünür dururdum. ama oluyomuş. bebek sana o iradeyi veriyormuş :)
eti hiç dert etme, et yerine geçen besinler var. şuan aklıma gelenler kurubaklagiller, yumurta ve kaşar peyniri. elbet arada bir kırmızıı ete ihtiyacı vardır bebişin, ondan gelen gıdaya elbet ihtiyacı olacaktır ama idareten yerine geçen besinler var tatlım. benim önceki listem hemen hemen bunla aynıydı.
tek fark ekmek dilimlerim 1 dilim, yemeklerimde hem sebze hem et aynı öğündeydi.
Şimdi sadece et yiyorsam akşama sebze, sebze yiyorsam akşama et yemek zorundayım. iki çeşit yanyana değil artık.
 
çok üzgünüm 2 gündür. İnsülin dozlarımda değişiklik yapılıyor ve 2.saat tokluğum 48-60 civarı oluyor. önüne geçemedim bunun. şekerim düştüğünde malum bölgeme resmen bıçak saplanıyo gibi oluyo ve midem bulanıyo. 1 ünite kendiliğimden azaltmıştım halbuki insülinü sabah. 7 idi ama 6 yapmıştım.
1. saat 103 2.saat 69.. dün daha fenaydı 48 ile. Bu düşüşler bebeği nasıl etkiliyor acaba
 
vücut adapte olmaya çalışıyordur belki ondandır bu düşüşler çıkışlar Rabbim yardımcın olsun yatış verip düzene soksalar keşke
 
Rapor aldım pazartesi gününe kadar. Bu aşamada dinlenirim insülinleri düZene sokarım diye. İnşallah herşey güzel olur
 
Bu durumlarda çalışmak çok sıkıntı gerçekten çıkma ihtimalin varsa keşke çıksan hem senin için hem bebek için çok iyi olur en azından kontrollerine aksatmadan yaptırırsın kimseden laf duycam korkusu da olmaz ben çok tedirgin oluyorum iş yerinden bişi dicekler diye iğne bile yazdırmaya gidecekken söylemeye çekiniyorum
 
Benim çıkma lüksüm yok malesef. Anca istifa ederim. Onuda yapmak malesef istemiyorum. Memurum çünkü. Bide hastaneye hergün gitsem bile kimsenin karışmaya hakkı yok. Haberveriyorum gitmem lazım diye. Anlayışla yaklaşmak zorundalar :) ilerleyen günler nolacak yinede çok meraklı bi o kadar da endişeliyim.
 
aaa doğru unutmuşum bak memurluk o yönden çok iyi :) kimse karışamıyor ama ücretli ve ücretsiz izin hakkında vardır değil mi en azından doğuma kadar rapor kullanırsın ara ara :)
 
Mrb cnm bende tip 2 diyabetli yim nasıl gidiyor hamilelik ben şu an 26 haftalıgım bir kaç gündür sekerimi dengede tutamıyorum iştahım çok açık sabah açlıklarım 100 ün altına düşmüyor insülin levemir kullanıyorum sabah 6 akşam 19 öğlenleri 80 lerde çıkıyor akşamları 90 larda tokluklarım da bu aralar sınırda çıkıyo psikolojim bozuldu şu ana kadar bebekte Bi sorun görünmedi inşallah sağlıklıdır bebişim senin bebiş nasıl sağlıklıdır inşallah sen benden daha öndesin ne gibi sorunlarla karşılaştın anlatırmısın
 
Son üç ay kala benim şekerler tepe taklak gitti valla. Hastaneye yatırdılar düZene soktular biraz. Bende en başından beri kusma var. Hiç eksilmedi ve azalmadı. Çeşitli zorluklar hep çıktı hamileliğimde. Bebek için çok endişe ediyorum ama doğduğunu görmekten başka yapabileceğim biley yok. Yani karnımda sürekli hareket halinde ama bi sıkıntısı olup olmadığını bilemeyiz ki. Bu her hamile için geçerli. Ultrason dediğin şey gösteriyor sana bebişi. Amma velakin varsa bi anormalliği görünmüyorki. Hareket ediyo mu. Ediyor. Boyu ne kilosu ne. Suyun neymiş rahim uzunluğun neymiş deniyo bitiyo. Doğduktan sonrası Allaha emanet artık. Korkularım ve endişelerim çok fazla. Bastırmaya çalışıyorum.
Kendim şekerimden ötürü kendime deva olamadım, kalkıpda öneri verilebilcek bi durum yok malesef.
Son üç ay kala sık ölçüm yapar oldum. Fazla sık hemde. Düşürmemeye çalış şekerini. 70'in altına düşmesin. 80-90 gördüğümde hep meyve yiyorum. Aşırı enerjini alıyor son zamanlarda bebek. Ben 2-3 meyve birden yer oldum ona rağmen düşüşe geçiyor. Sürekli her saat bişey atıyorum ağzıma.
Meyve suyu içerdim hep düştüğünde şekerim. Artık öyle bir tiksindim ki ondan. Meyveli süt içiyorum ve torku'nun meyveli sütlerini önerebilirim. Diğerleri çok katkı maddeli. Hiçde istenilen değerlerde kalmıyor o şeker. Ortadan çatlasanda bazen o kendi bildiğini okuyor ysri geliyor 200leri görüyorsun. Yeri geliyor 30 da görüyorsun. Ben en fazla 298 en düşük 34 şekeri gördüm bu süreçte. Allaha emanet bebeklerimiz. Başka diyecek bişey bulamıyorum.
 
Merhaba bende yeni diyabetle tanıstım ve 1 bucuk yıllık evliyim 1 bucuk ay oldu diyabetle tanısalı çocuk istiyorum fakat hba1c değerim 11 en az üc ay yasak dediler ve de korkuyorum sıkıntılı bi süreç oluyormuş... Sizin duan durumunuz ne acaba bide 37.hafta da sezeryanla alıyorlarmıs normal doğum olmuyor mu seker hastası olunca brni bilgilendirir misiniz
 
37.haftaya girmek üzereyim ben. Normal doğumu hedefliyoruz nerdeyse bi 25 gün kaldı doğuma. Aksilik çıkmadığı müddet normal olcak. Ama şu gerçekki nereye gitsen sezaryan diyorlar. Ben özelde başlamıştım 23. Haftaya kadar hep orda ilerliyoduk. Ama aksilikler ve özel hastanenin yetersizliklerinden dolayı beni ünv. hastanesine sevk ettiler. Yaşadığınız yerde araştırma hastanesi varsa gitmenizi öneririm. Vücut ve bebek elverdiği müddetce hem kendiniz hemde doktorunuz normali savunmalı.
Ayrıca sakın ama sakın o 11 değerle bebek düşünme. Basite alınır bi durum değil bu diyabet ve diyabetli hamile olmak.
Ben bebek düşündüğümde değerimi düşürmek için diyet uyguladım. Zorlu bi diyet süreci olmuştu çok bocaladım ve zor gelmişti. Hele bi amaç için uğraşıyo olunca daha ağır geldi psikolojik olarak. Ama o değer kendiliğinden düşmez. Yani yardıma ihtiyacınız var. Size verilen diyet listesine uymak zorundasın. Vermedilerse doktorundan bi diyetisyen yardımı almak istediğini söyle bir liste versinler sana.
Malesef o 3 zeytin 1 kibrit kutusu peynirli listelere uyacaksın :) uyarsan şekerinin çok düZenli gittiğini göreceksindir. O değer 6'ya geldiğinde bize anca öyle müsade etti doktorlarımız. Ki en az 5-6 olmak zorunda. Bazı doktorlar 6'yı bile yüksek buluyor. 6.2 ile ben hamileliğe başladık. Şuan 5.7 değerimiz.
Henüz diyabetiniz çok yeni. Değerinizde yüksek. Sizin diyabete alışma süreciniz birde bebek için uğraşmanız zorlu olacaktır. Önce kendiniz için diyabetinizi düzene sokun derim. Sonra bebek için.
Değilse psikolojiniz çok zorlanır. nacizane fikrim bu yani.
 
Ha bi de eğer siz ben mükemmel bir diyabetli olabilirim, asla dikkatsizlik yapmam, ölçümlerimi diyetimi asla aksatmam, en ufak bi ihmal yapmam diyorsanız hamile kaldığınızda bebeği güzel bir ortam bekliyor diyebilirim.

Ben mükemmel olamadım, olmak için uğraşırken zaten bebek her geçen gün diyabeti etkiledi. Yani ilk 3 ay ve son 3 ayım başı bozuk bir şekerle gitti. Diyete uyuyorum, herşeyi yapıyorum ama şeker kötü! Bu bebekten kaynaklı idi. O gelişip büyüdükce vücut ve diyabet başıboş hareket ediyor.
Kusursuz olsanda aksiliklerin olacak yani. Ben çok iyi diyabetli olamadım. İstenilen değerlerde olmadı herzaman ölçümlerim. Bebeğe noldu, nolur, nolacak hiç bilmiyorum. Allaha emanet demekten başka çarem yok. Herkes diyabetim hamileyim deyince acıyor ve "e bebek iyi mi sağlıklı mı" diyor. Bundan fazla sinir bozucu bişey yok. Teknoloji ilerledi ama içerdeki bebeğime bağlanıp soramıyorum iyi misin sendede şeker çıkacak mı doğunca nolacaksın? Diye soramıyorum :) iyidir inşallah bebek deyip geçiyorum.
 


Öncelikle çok teşekkür ederim beni bilgilendirdiğiniz için diyet listesi verildi ama her diyabetliye verilen diyet listelerinden suan balayı dönemindeyim insülin vurmadan yediklerime dikkat ediyorum ya da fazla kacırdıysam evde kendimi hareket ettirecek işler yapıyorum sahilde yürüyüse baslayacağı inşaallah bide spor salonuna yazılmak istiyorum bu değeri düşürmek için ama bunlarla da düser mi bilmiyorum tabi seker komasına girdim öyle ögrendim dahiliyede yattım bi hafta henüz endokrin doktoru arastırıyorun devlette iyi bi doktora baslamak istiyorum bütün tahliller vs inşaallah bulurum... Rabbim yardımcınız olsun inşallah sağlıklı bi bebek ve iyi giden normal bi doğumun olur...
 
Mrb cnm ne durumdasın doğum yaptınmı haberlerini bekliyoruz bu arada ben hba1c 7.6 ile hamile kaldım bu zamana kadar bi şey var demedi doktor ama ne olacağını bilemeyiz doğum yaparsan veya yaptıysan lütfen haberdar et
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…