Ben bir müvekkilimin bana söylediğini söylemiştim. Onun gelen kadın da sadece evi süpürüp toz alıp gidiyormuş zaten anlattığına göre. Dediğiniz gibi nitelikli temizlik çok daha fazla ücret alıyordur. Almanya'daki temizlik saat ücreti bir öğretmenin okuldaki ders ücreti ile aynı hatta belki daha fazladır ama ben hiçbir Alman' ın temizlikçi nasıl benden fazla alır diye temizlikçi aşağladığını sanmıyorum. Bizim milletimize özgü bu okumuş ama cehaleti gitmemiş toplumlara özgü. Almanlarda mesela bir öğretmenin düzenli temizlikçi de aldığını sanmıyorum. Bizim millet eşine yaptırması gereken ama yaptıramadığı ev işlerini temizlikçiye yaptırmak zorunda kalmasından ötürü kocasına yapamadığı efeliğin acısını temizlikçiden çıkarma derdinde ama kadınlarda emeklerinin karşılığını almak istediğinde sömürücü oluyor. Medeni bütün memleketlerde maaşlar eğer ticaret ya da özel sektörde ücretini kendinin belirlediğin bir durum yoksa ortalamadır aralarında uçurım yoktur. Temizlikçi de en üst kademeli kamu çalışanıda ev geçindirmek zorunda çünkü. Ancak bizim memlekette kim hangi meslek grubunda ise o çook maaş alsın, geri kalanı sürünsün modunda. Konu sahibi hanımda geçen sene aldığı maaşın iki katını alıyor, üstelik devlet memura o zammı ekonomiye göre alt sınırdan verdiği için bütün öğretmenler maaş zammı talep ederken, temizlilçi onun aldığı zammı ondan talep edince vay efendim nasıl istermiş. Vasıfsızmış şöyleymiş böyleymiş. Mesleğe saygıyı maaşa endeksleyenler var ya. Bu memlekette bundan 30 40 yıl önce kamu işçileri vardı, bunlar memura yakın hatta usta ise daha fazla maaş alır ev geçindiriyor çocuk okutabilirlerdi. Ancak dediğim dönemde o adamlar bir öğretmen, doktor hakim gördü mü üstünü düzeltir ceketi varsa ilikler, şapkasını çıkarır öyle selam verirdi. Eğimli olmak öyle saygı görürdü. Maaş ile saygının zerre alakası yok yani. Herkes insanca yaşayabileceği bir maaşı hak eder. Sen doktora 200.000TL de maaş versen de eğer toplumda bilinç yoksa o dayağı yer. Kimse doktor iki yüz bin maaş alıyormuş demez. Ancak doktora bu parayı verdiğin yerde işçiyede en azından insanca bir parayı vermen lazım. Eğitim insanın kalibresi varsa vizyonunu geliştirilir, iş bulmasını kolaylaştırır, bir meslek edindirir o kadar. Aynı ücreti ya da bir tık üstünü mavi yakanın 8 saatte fabrika dumanın altında bedenen yoruladak ya da tanımadığın evlerde konu sahibinin talep ettiği gibi başkasının tuvaletini banyosunun pisliğini temizlemek yerine temiz ortamda, temiz kıyafetle, daha az bedenen yoruladak, kısa sürede almanı sağlar. Bizim memleket gibi okumakla medeni olamaış toplumlarda ise okumuş adam okumayan adama yaşam hakkını, emeği ile insanca kazanma hakkını çok görür, okumamış desen okumuşların bu üst tavrı yüzünden onları düşman görür. Ülke olarak böyle saçma sapan bir haldeyiz. Belki de yüzüncü kez yszıyorum gene yazacağım. Medeni toplumlarda böyledir. Bir doktor eğer nitelikli bir uzman hekim değilse bir uzun yol tır şöförü ile aynı maaşı kazanır ya da bir tesisatçı işini iyi yapıyorsa bir mühendis ile aynı parayı alır, eve gelen bir temizlilçinin aylığı eğer tam gün çalışıyorsa bir öğretmen kadar hatta daha fazladır. Ancak bu ülkelerde hiç kimse saygıyı maaşa indirgemediği için bunu dert etmez. Çünkü bilir herkes insanca yaşamayı hak eder, her mesleğim kendine göre zorluğu ve çilesi farklıdır. İnsan küçümsemek bizim gibi Ortadoğu toplumlarına özgü. Öğretmenlerin mesleği eğer işini hakkı ile yapıyor ise sorımluluğu ağır ancak çalışma saatleri diğer memurlara ve işçilere göre daha hafiftir. Avrupa'da Amerika da kolay kolay hiçbir öğretmende düzenli temizlikçi çağracak kadar maddi olarak kazanmaz. Zira oralarda da ev hizmetleri pahalıdır. Ancak oralarda hiçbir öpretmen vay efendim cahile bak ben koskoca üniversite okudum. Elin okumamışın maaşı nasıl benle aynı miktara gelir, üç kuruşa benim evimi temizlemek zorunda diye hayıflanmaz. Zira bir başkasının pisliğini temizlemek zorunda kalmanınn kolay ve basit bir iş olmadığını, her işin kendi zorluğu olduğunu anlayabilecek kadar eğitimini sindirmiş olurlar.