Tek parti döneminin zulmü, mağarada gün yüzüne çıktı!

Haberin aslı var ya da yok bilemiyorum.Fakat şu türkçe ezan konusunu zamanında yaşayanlardan duyduğum gibi tv.de prof.ların konuştuğu bir programdada anlatılmıştı.

Ezanın türkçeleştirilmesine karşyım.
Ezan türkçe okundu da camilerde izdiham mı yaşandı ?
Namaz kılmayan müslüman mı kalmış?
YOK!
Kuran türkçeden okundu da namaz kılmayı farz bilip kıldılar mı yok ...
Amaç dini yok etmek halen devam.
Atatürke laf söylemem onun yeri ayrı iyi bir komutan .
Ama bu söylentileri bende duydum yaşayıp bizzatihi anlatanlardan ama kim yaptı kimin üzerine ihale kaldı onu bilen bilir.:44:

halk zaten okuduğunu anlayabilior anlata biliyordu garip olan şu kiibadet dilini hem öğrenip hem anlayıp hem anlatan bi toplumu bi gecede toptan cahil ilan eylediler... arşivleride trenlele yurt dışına atık diye gönderdiler yaktılar yıktılar vsvs ... şimdide geriye kalanları bilmem ne müzayedesinden blmem kaç dolara satın alınıyorlar.....

yedi kıta dergisini tavsiye ederim tarihe ilgisi olanlara... isteyen tüm arşivinede sahip olabilr fiyatıda makul sitesine girip inceleyebilirsnz

hmmm türkçe ezan,kuranın yasaklanması,yakılması falan tamamen halkın dinini anlayarak öğrenmesi içinmiş meğer

ne kadarda kötü niyetliyiz yahu

Kuranın yasaklanması, yakılması v.b gibi zımbırtılar inönü zamanında gerçekleşmiştir. Atatürk dönemine olan bu düşmanlığı bırakalım artık.

Ezanın Türkçe okunması tartışmaları da meşrutiyet zamanına dayanır.

Ne sakıncası var ezanın Türkçe okunmasının ayrıca? Bu uygulamayı dine düşmanlık olarak nitelendirenlerin, başka bir sıkıntısı var derim.

Atatürk dönemiyle, inkılaplarla alakalı yapılan bu karalamalardan sıkıldım.

Son düzenleyen: Moderatör:
Osmanlı,arap alfabesini kullanıyordu ama dili arapça değildi.Yani Kuran'ı orjinal dilinde okuyabiliyordu ama ne kadarını anlıyordu orası şüpheli.Ayrıca herkes okuma yazma biliyor muydu sanki?Elbette hayır,okur yazar oranı da çok düşüktü.Yani insanlar Kuran'ı okuyabilenler nasıl yorumlarsa onlardan öyle öğreniyordu.

Son düzenleme:

Sence osmanlıda kullanılan alfabenin kuran alfabesi olmadığını kaç kişi biliyordur?
Sence osmanlı alfabesinin Türk alfabesine tamamen ters bir alfabe olduğunu kaç kişi biliyordur roz?

Acaba harf devriminden önce okuma oranı %11 iken, bugün %90 olmasını neye bağlıyoruz?

Osmanlı dilindeki yetersizlikleri ve buna istinaden harf inkılabının ilk temellerinin tanzimat döneminde atıldığını biliyormuyuz acep?

Harf inkılabından sonra, milleti köklerine yabancılaştırmak istemeyen Atatürk, kurduğu türkoloji ve tarih derslerinde "osmanlıca" yı zorunlu ders yapmıştır..Bundan kaçımızın haberi var?

Varsa yoksa, "astılar, kestiler, milleti cahil bıraktılar" diye yazıp çiziyoruz.

Cidden gına geldi artık Atatürk dönemi ve devrimlerle uğraşılmasından.

mağdur edebiyatı forever, hayal gücü geniş, olmayan şeylerin öcünü alsınlar ya da millete öyleymiş gibi göstersinler, bi taraftan da gelsin paralar, gelsin kadrolaşma, gelsin gemicikler....

ama bizim millet bunu hak ediyor, her millet hak ettiği şekilde yönetilir çünkü

Yani öyle bir anlatılıyor ki sanki harf devriminden önce bütün millet alim ulemaydı da alfabe değişince okuma yazmayı unuttular.Halbuki harf devrimi okumayı daha kolay hale getirdi.
Yahu adam millet dinini anlayarak öğrensin diye Elmalılı Hamdi Yazır'a Kuran tefsiri hazırlatmış daha ne yapsın.

Son düzenleme:
İslamiyet yorum dini değildir.

Görüşler,ilkeler,düşünceler tartışılabilir.

Ama din kuralları tartışılmazdır. Bence,sence,bizce kavramları yoktur.

Ne sakıncası var Türkçe okunmasının denmiş . Ben de soruyorum o zaman ne faydası olacak Arapça okunmayınca ?

Eleştirilecek şey var,eleştirilmeyecek şey var.

Ne zararı var diye diye bu hale geldi zaten bu millet.:13:

Kuranı arapça okumak dini bir vecibe değildir. Kuran her dile müsade eder. Bir tek arapça okununca mı faydası oluyor kuranın?
O halde arap olmayan müslümanlar faydasını hiç göremiyor desene..

Son düzenleyen: Moderatör:
bize ninelerimiz dedelerimiz hiç böyle şeyler söylemedi...mi ?

çok saçma tamamen hayal ürünü masaldan ibaret...mi ?

yapıldı ama tamamen dinin anlayarak öğrenilmesi içindi... mi ?

yapıldı ama inönü döneminde yapıldı... mı ?

yorumlar beğenilmeden önce bide mutabık olunsa gam yemeyeceğim

evet milletimiz hakettiği gibi yönetiliyor,ve her türlü debelenmeye karşıda hakettiği gibi yönetilmeye devam edecek

Ya Allah aşkına bu masalları size nerede öğretiyorlar diyeceğim de ben yerini biliyorum aslında

Arkadaşım akıl var mantık var şimdi bi düşünelim ; 1935 nüfus sayımında 16 milyon kişi nüfusumuz.

O zamanlar kırsal yaşam yaygındı en kötü 10 milyon kişi kırsal alanda yaşıyordu.

Şimdi bile köyde ninelerimiz eşarp takıyor, amcalar kafalarına kep geçiriyorlar.

O zamanlar da böyle olduğunu düşünsek 10 milyondan fazla kişiyi öldürdüler de 6 milyon size göre dinsiz! mi kaldı acaba.

Ayrıca okul kitaplarında yazanlar yalansa Osmanlı tarihi de mi yalan yoksa ona laf yok mu.

Bu ülkede kilise çanı değil de ezan sesini duyuyorsanız bunu da aşağıladığınız, nefesini dahi eleştirdiğiniz insanlara borçlusunuz.

Onlar da sizin gibi aman o şucu bu bucu deseydi bu ülke kurtarılamazdı.

Ayrıca senin idam edildi dediğin kişiler ne için idam edildi hiç araştırdın mı tarafsız yerlerden yoksa sohbetlerde konuşulanları mı anlatıyorsun.

Daha çok şey yazarım da sinirlerimi bozamayacağım gerçekten.

Hadi erkekleri anlıyorum şeriat onlara yarıyor tam serbesti veriyor da.

Bize şu an sokağa çıkma , çalışma hatta en basiti düşünme özgürlüğünü veren insanları nasıl karalıyorsunuz anlamıyorum.

Atatürk keşke gerçekten diktatör olsaydı ve sizin iddia ettiğiniz gibi kendisine karşı düşünen herkesi öldürseydi de şu an biz rahat yaşasaydık diyorum bazen..

yalnızca şapka takmadı diye asılan insan var mıdar bilemem, hiçbirisinin bir yakınıyla konuşmadım görmedim duymadım ama benim bildiğim asılanlar çok da masum değillerdi...

insanların içine fitne fücur sokan, kışkırtan, ayrıştıran bir vatan haini (Şeyh Sait) bugün kahraman ve madur ilan edilmeye kalkışılırken bu düşüncelere pek şaşmamalı aslında...

gerekli miydi?? o yıllarda devletin kurulan cumhuriyetin bekaası için gerekliydi o şekilde düşünüldü yapıldı bunu bugün tartışmak çok anlamsız...bugün nasıl ki devletin bekaası için vacip görülen evlat, kardeş katlini haşa konuşmuyorsak bunu da konuşamayız...

ve çarşaf, fesin yasaklanmasını garipsemeyi hala ilginç buluyorum, çarşaf ve fes dinin neresindedir merak ediyorum ???

ve son olarak İslamiyet adı altında arap kültürünün dayatılmasından nefret ediyorum...

Aynen katılıyorum düşüncelerinize.

Arapçayı kutsallaştırdık ya daha ne diyim,hayır neyine özendiniz anlamadım,medeniyet mi gördünüz,ilimmi irfan mı?Ezan arapça okunuyor ne anlıyorsunuz,sadece kulağımı tırmalayan bir ses..yolda yürürken üzerinde arapça yazan bir kağıdı öptükten sonra alnına koyup yerden kaldıran bi milleti ne yapsak aydınlatamayız..bu yüzyılda hala bu zihniyet varsa aydınlanmaz zaten..

Bir yerde kuran dinletisi yapılıyormuş,adamın biride ağlayıp duruyormuş dinlerken.Hoca dayanamamış kesmiş okumayı:
"yahu niye ağlıyorsun" diye sormuş,adam da "çok duygulandım" demiş.

müezzin"ben burada kadınların muayyen günlerinden bahsediyorum,neyine duygulandın"demiş

Bence yapılanlar ortada üç maymunu oynamaya gerek yok , zira kendi kendine fetva vermeyede hiç gerek yok.

önce bu cehaletten, dogmalardan, her duyduğuna inanma alışkanlığından kurtarmalı, kurtulmalı...

cumhuriyet döneminde insanlara başkalarına kul olmaktan kurtulup kendi düşündüğüne inanma şansı verilmiş ama ...........

bugün MHP ve CHP'nin yani iki muhalefet partisinin verdiği hiçbir soru önergesi kanun teklifi vs mecliste görüşülmüyosa meclise dahi gelemiyosa yaşadığımız da tek partili dönemdir, andımızın kaldırılması TC'nin kaldırılması,Türk ibaresinin anayasadan çıkarılmaya çalışılması...bunlar da bana zulümdür yoksa ben Yaradana her şekilde duamı da ederim ibadetimi de yerine getiririm

AKP yine tek basina iktidar olucak önüne kimse gecemeyek

seven taraf cogunlukta susuyor seven taraf cünkü secimde kendilerini gösterecekler konusarak degil

rabia ben şu yorumunu gerçekten anlayamadım konu akp nin tekrar iktidara gelmesi ya da ne kadar seveni olup olmaması mı yoksa tek parti dönemi sorunları mı?

konuyu okudum senin yorumunu okudum ne kadar garip olduğunu düşündüm.

seni az-çok tanıyan biri olarak bu siyasi bi yorumdan öte benim babam senin babanı döver atışması gibi geldi,şaşırdım.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…