- 6 Ocak 2013
- 906
- 578
- 358
Osmanlı,arap alfabesini kullanıyordu ama dili arapça değildi.Yani Kuran'ı orjinal dilinde okuyabiliyordu ama ne kadarını anlıyordu orası şüpheli.Ayrıca herkes okuma yazma biliyor muydu sanki?Elbette hayır,okur yazar oranı da çok düşüktü.Yani insanlar Kuran'ı okuyabilenler nasıl yorumlarsa onlardan öyle öğreniyordu.
Yani öyle bir anlatılıyor ki sanki harf devriminden önce bütün millet alim ulemaydı da alfabe değişince okuma yazmayı unuttular.Halbuki harf devrimi okumayı daha kolay hale getirdi.Sence osmanlıda kullanılan alfabenin kuran alfabesi olmadığını kaç kişi biliyordur?
Sence osmanlı alfabesinin Türk alfabesine tamamen ters bir alfabe olduğunu kaç kişi biliyordur roz?
Acaba harf devriminden önce okuma oranı %11 iken, bugün %90 olmasını neye bağlıyoruz?
Osmanlı dilindeki yetersizlikleri ve buna istinaden harf inkılabının ilk temellerinin tanzimat döneminde atıldığını biliyormuyuz acep?
Harf inkılabından sonra, milleti köklerine yabancılaştırmak istemeyen Atatürk, kurduğu türkoloji ve tarih derslerinde "osmanlıca" yı zorunlu ders yapmıştır..Bundan kaçımızın haberi var?
Varsa yoksa, "astılar, kestiler, milleti cahil bıraktılar" diye yazıp çiziyoruz.
Cidden gına geldi artık Atatürk dönemi ve devrimlerle uğraşılmasından.
evet öğrenmiştim ama şapka takmadı diye insanları astıklarını
ezanı arapça okudu diye insanları hapsettiklerini
elifbaların toplanıp imha edildiğini yazmıyor okul kitapları.
okul kitaplarında sadece öğrenmemizi istedileri şeyler yazar.
burada vurgulamak istediğim olayları canlı yaşayanlardan dinlememdi sizde çok ilginçsiniz
kuranda ilk ayet "oku" idi değil mi? çok zaman içimden geçirmişimdir keşke "anlayarak oku" olsaydı, o zaman belki bu arapça sevdamız daha makul bir boyutta olurdu. türkçe ezan, türkçe kuran okunması size abes geliyor. çünkü size arapçasının okunmasındaki sevaptan bahsedilmiş hep. okuduğun şeyi anlamadıktan sonra neyin sevabını alacaksın? bu hangi dinde yazıyor?
yapılan uygulama halkın dinini öğrenmesi içindi, ama hoşaf hikayesine dönüyor bu noktada, kusura kalmayın.
bize ninelerimiz dedelerimiz hiç böyle şeyler söylemedi...mi ?
çok saçma tamamen hayal ürünü masaldan ibaret...mi ?
yapıldı ama tamamen dinin anlayarak öğrenilmesi içindi... mi ?
yapıldı ama inönü döneminde yapıldı... mı ?
yorumlar beğenilmeden önce bide mutabık olunsa gam yemeyeceğim
evet milletimiz hakettiği gibi yönetiliyor,ve her türlü debelenmeye karşıda hakettiği gibi yönetilmeye devam edecek
Aynen katılıyorum düşüncelerinize.
Arapçayı kutsallaştırdık ya daha ne diyim,hayır neyine özendiniz anlamadım,medeniyet mi gördünüz,ilimmi irfan mı?Ezan arapça okunuyor ne anlıyorsunuz,sadece kulağımı tırmalayan bir ses..yolda yürürken üzerinde arapça yazan bir kağıdı öptükten sonra alnına koyup yerden kaldıran bi milleti ne yapsak aydınlatamayız..bu yüzyılda hala bu zihniyet varsa aydınlanmaz zaten..
Bir yerde kuran dinletisi yapılıyormuş,adamın biride ağlayıp duruyormuş dinlerken.Hoca dayanamamış kesmiş okumayı:
"yahu niye ağlıyorsun" diye sormuş,adam da "çok duygulandım" demiş.
müezzin"ben burada kadınların muayyen günlerinden bahsediyorum,neyine duygulandın"demiş
mağdur edebiyatı forever, hayal gücü geniş, olmayan şeylerin öcünü alsınlar ya da millete öyleymiş gibi göstersinler, bi taraftan da gelsin paralar, gelsin kadrolaşma, gelsin gemicikler....
ama bizim millet bunu hak ediyor, her millet hak ettiği şekilde yönetilir çünkü
AKP yine tek basina iktidar olucak önüne kimse gecemeyek
seven taraf cogunluktasusuyor seven taraf cünkü secimde kendilerini gösterecekler konusarak degil
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?