Tek parti döneminin zulmü, mağarada gün yüzüne çıktı!

efsaaaa

Yeni Üye
Kayıtlı Üye
19 Temmuz 2010
650
45
0
İstanbul
[video=youtube;oal3fouJuWs]http://www.youtube.com/watch?v=oal3fouJuWs[/video]

Tek parti döneminin zulmü, mağarada gün yüzüne çıktı

Tek partili dönemde, Türkiye'de Kur'an'ın öğrenilmesi ve okunmasının yasaklanması ile ilgili belgeler Diyarbakır'ın Silvan ilçesine bağlı Badıka bölgesinde bir kez daha somut olarak gün yüzüne çıktı.

Tek partili dönemde, Türkiye'de Kur'an'ın öğrenilmesi ve okunması 24 yıl boyunca yasaklandı. Mevlit ve Arapça ezan okuyanlar, hapse gönderildi. 1936 yılında çıkartılan bir kanunla yüzlerce cami satıldı, binlerce medrese kapatıldı.

Elifba'ya suç unsuru muamelesi yapıldı. Dine ait her şeyin yasaklandığı bu dönem 1950 yılında Demokrat Parti'nin iktidara gelmesine kadar devam etti. Bütün ülkenin adeta açık bir cezaevine dönüştürülmesine şahit olanlar, yaşadıklarını birçok kez anlattı. Bu zulüm, Diyarbakır'ın Silvan ilçesine bağlı Badıka bölgesinde bir kez daha somut olarak gün yüzüne çıktı. Dağda hayvanlarını otlatan çobanlar, bir mağaranın içine gömülmüş onlarca Kur'an-ı Kerim, Elifba ve mevlit buldu. Köylülerin, evlerindeki Arapça yazılı her şeyi torbalara doldurarak dağdaki mağaraya sakladığı anlaşıldı.

Silvan'a 25 kilometre mesafedeki dik kayalıkların bulunduğu dağlık alanındaki mağaraya saklanan dini kitaplar, bölgede çobanlık yapan vatandaşlar tarafından fark edildi. Mağaraya, yarım saat dağlık ve çalılık alanda yürüdükten sonra dik bir kayanın altından sürünerek girilebiliyor. Kur'an, elifba, mevlit ve ilmihal gibi onlarca Arapça kitap, duvarların arasına bırakılmış. Büyük kısmı çürüyen kitapları bulan çobanlar, eserleri poşetlere koyup kayaların üstüne çıkarmış. Mağaranın iç bölgede bulunan ve dış etkenlerden korunan bazı kitapların iç sayfaları ise hala sağlam. Mağarada Kur'an'ın yanı sıra Mela Huseynê Batê'nin Kürtçe mevlidi, Şafii İlmihali ve elifbalar bulunuyor.

kaynak : Tek parti döneminin zulmü, mağarada çıktı - GÜNCEL Haberleri

Tabi tabi onun icin tek partili donemde meclis dualarla acildi dimi
Bu arada tek partili donemi biz geceli cok oldu 2014 giricez
Daha tehlikeli donemlerin icindeyiz sozum ona ileri demokrasi ve cok partili donem sayesinde

Tabi tabi onun icin tek partili donemde meclis dualarla acildi dimi
Bu arada tek partili donemi biz geceli cok oldu 2014 giricez
Daha tehlikeli donemlerin icindeyiz sozum ona ileri demokrasi ve cok partili donem sayesinde

Meclisin açıldığı tarih 1920. Yani daha Cumhuriyet ilan edilmemiş, Halifelik makamı hali hazırda duruyor. Arkadaşın haberde bahsettiği belgelerin o mağaraya saklandığı iddia edilen tarih ise 1936 lar ile başlıyor. arada baya fark var

Alla Alla, nenelerimiz dedelerimiz neden bunlarda bahsetmediler hiç acaba, üstelik namazında niyazında insanlar olmalarına ragmen, belki tek partili dönem, telekinezi yöntemiyle hafızalarını silinmiştir

Alla Alla, nenelerimiz dedelerimiz neden bunlarda bahsetmediler hiç acaba, üstelik namazında niyazında insanlar olmalarına ragmen, belki tek partili dönem, telekinezi yöntemiyle hafızalarını silinmiştir
Chess ciğim nenelerinin ebelerinin dualarını dinledinmi hiç, hep yarım yamalaktır namaz duası dışında da bilmezler zaten.n edenide hep kulaktan dolma öğrenmeleridir.

Son düzenleme:
bende inanmak istememiştim ama dedeme sordum.dedem 96 yaşında.gençken fes takardık
sonra yasaklandı şapka kanunu çıktı.karşı gelenleri astıklarını duyduk ama bizim köyde olmadı dedi.
birde camilerde türkçe ezan okutulmaya başlandıtan sonra, camii başlarına adam dikmişler.
arapça okuyanları hapse atmışlar.ananemde 78 yaşında
o da çarşafı yasakladıklarını söyledi.

Son düzenleme:
bugünü eleştirmek geçmişte yapılanları eleştirmeye mani değil...yazıkki neler çekmiş eskiler,bugünle kıyaslanamaz bile...onların yaşadıkları dünde kaldı diye hiç olmamış sayamayız.dünümüzü unutursak,yarınımız eksik kalır...

İnanmak istenmese de bunlar gerçek. Siz inanmıyorsunuz diye de bu gerçekler değişmez. Biz dedelerimizden de dinledik zaten bunları.

Vay arkadaş, ne tek partili dönemmiş
Düşmedi pelesenk edilen ağızlardan.

Kurtuluş savaşından galibiyetle ayrılan Mustafa Kemal ve silah arkadaşları, isteselerdi bu ülkeye her türlü düzeni getirirlerdi, bunun bilincindeyiz değil mi? Hani isteseydi dini tümden yok ederdi, her alanda tek otorite olurdu, kimse de gıkını çıkaramazdı.

Ben bu memlekette tek partili 3 dönem hatırlıyorum.
İnönü, menderes dönemleri ve bulunduğumuz dönem..

İnönü halka, değerlere, inançlara ve kendi gibi düşünmeyenlere darbeler indirdi, halk ta onu indirdi..
Menderes rejime, ekonomiye ve eğitime ağır darbeler vurdu, maalesef ki darbeyle de durduruldu.

Şimdikini yine halkın durduracağını ümit ediyoruz lakin ümit etmekle kalıyoruz.

Son düzenleyen: Moderatör:
O kadar komik ki bu tartisma. Sanki birilerinin dedeleri neneleri vardi da digerlerinin yoktu. Sanki bizim Atatürk zamanini gören, yasayan, bilen nene ve dedelerimiz hic olmadi. Atatürk`le tanisan nene, dede, akrabalarimiz olmadi...Üstelik benim babaannem asiri dindar bir kadindi. Ben daha 5 yasindayken Elif be te se..yi bilirdim. Ki hala kendisinden kalan bir Kuranim da var. Onlarin Atatürk hakkinda anlattiklarini duyabilseydiniz keske.

Ne yapalim, bir gurup nene ve dedeyi alip birbirine mi kirdiralim?

Hey yarabbim ya...

Atatürk dönemindeki mollalarin cabalarindan bir tanesi olmasin bu? :)

Video da ayri bir garip, ne oldugu belirsiz bir adam, kameralar esliginde bir magaraya dini kitaplarin saklandigini gösteriyor. Hangi yila ait oldugu öyle cabuk mu bulunuyor? Bilimsel arastirmalari nerede? Üstelik onlari oraya kimin koydugu, ne icin koydugu da bilinmez.

Dayanaklari olmayan seylere ne cabuk inaniyoruz biz ya, cobanlar arkeolog mu oldu?

AKP yine tek basina iktidar olucak önüne kimse gecemeyek

seven taraf cogunlukta susuyor seven taraf cünkü secimde kendilerini gösterecekler konusarak degil

Aman konusmasinlar da zaten.. Mikrofonu uzatinca ne diyorlar? Hulooooggg! Oburune uzatiyor: "Erdogan'in ... unun kiliyim!" diye bagiriyor.. Daha neler duyacagiz bakalim..

Secimlere gelince.. Diktatorler ulkelerin basina secimlerle gelirler, ancak secimle gideni daha dunya gormedi. Korkarim bu da onlardan biri olacak... Temennimiz bu degil tabii, insallah demokrasimiz yeniden eski gucune kavusur. Yasama, yargi ve ordu tekrar bir elde toplanmaktan kurtulup eskisi gibi ayri gucler olarak Cumhuriyetin kendilerine bahsettigi bagimsizliklarina ve birbirlerinin emniyet sibobu olma ozelliklerine kavusurlar. Bu sekilde emniyet sibopsuz giden ulke idaresi birilerinin elinde patlamaya mahkum. Insallah tepede filler tepisirken asagida cimenler ezilmez... Halkimiz da en az zaiyatla bu kokusmus duzenden temizlenir.

ilginç, cidden ...

siz ilkokulda tarih okumadınız mı yada sosyal bilimler...orada kıyafet devrimi ile fes ve çarşafın yasaklandığı, kaldırıldığı öğretilir zaten ... bunu dede ve ninelerinden öğrenip de şaşırmanız çok ilginç gerçekten...

ninemle dedem, fes ya da çarşaf giymedikleri için bilemicem

şimdilerde hortlayan bir takım insanlar o zaman çok daha ağır bir şekilde vardılar, ve o zamanda ağır vatan hainiydiler

o vatan hainlerinin torunları şimdilerde iş başında

araştırma sorgulama yok, vizyon, görüş açısı yok, kopyala yapıştır, kopyala yapıştır ne nesil ama

Çok saçma geldi bazıları bir devri kötülemek için ne yapacağını şaşırdı gerçekten.

Ben de elime alıp mikrofonu evin karşısındaki dağı gösterip " Burada Kur-an yaktılar " desem ona da inanacaksınız yani.

Sorgulama yok, deney yok.

Aklınız fikriniz duygu sömürüleriyle bugün yapılanları haklı göstermek..

Benim dedem cumhuriyetle yaşıt,babaannem de ondan birkaç yaş küçük.İkisi de 5 vakit namazında insanlar,onlar niye bize böyle olaylardan hiç bahsetmedi acaba?

bugün "öğrenci evimi polis bastı" diye çığırsam kaç kişi araştırıp soruşturup öyle yorum yapacak acaba merak ediyorum yada ne bileyim "ilkokuldaki kızımın başını zorla kapatmaya kalktılar" desem...veyahut "kreşteki oğlumun beynini yıkıyorlar" diye veryansın etsem...kaç kişi doğruluğundan şüphe eder....yok yok aslında merak etmiyorum,zira yorumları daha haberi yazmadan tahmin edebildiğime göre,insanlardaki derin düşünce yapısı,bakış açılarındaki çeşitlilik hangi noktada siz tahmin edin

siyaset topiğine eklenen haberlerin,köşe yazılarının tümü kopyala yapıştır değilmidir zaten ? çoğu geniiiiş vizyonlu yorumlarla dolu olan hani birileri kendi düşünce ve deneyimlerini,örneklendirmelerini,araştırmalarını,objektif ve yalın bir şekilde paylaşıyorda benmi kaçırıyorum :44:

ee okullardaki tarih derslerinde görmedinizmi zaten bu yasakları,sizin dedenin nineniz niye anlatmadı sahi :26:

çobanlar arkeologmu oldu orasını bilmem ama buradaki herkes bilirkişi olmuş vesselam...

evet öğrenmiştim ama şapka takmadı diye insanları astıklarını
ezanı arapça okudu diye insanları hapsettiklerini
elifbaların toplanıp imha edildiğini yazmıyor okul kitapları.
okul kitaplarında sadece öğrenmemizi istedileri şeyler yazar.
burada vurgulamak istediğim olayları canlı yaşayanlardan dinlememdi sizde çok ilginçsiniz

kuranda ilk ayet "oku" idi değil mi? çok zaman içimden geçirmişimdir keşke "anlayarak oku" olsaydı, o zaman belki bu arapça sevdamız daha makul bir boyutta olurdu. türkçe ezan, türkçe kuran okunması size abes geliyor. çünkü size arapçasının okunmasındaki sevaptan bahsedilmiş hep. okuduğun şeyi anlamadıktan sonra neyin sevabını alacaksın? bu hangi dinde yazıyor?
yapılan uygulama halkın dinini öğrenmesi içindi, ama hoşaf hikayesine dönüyor bu noktada, kusura kalmayın.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…