ezanın türkçe okunması gündeme geldiğinde önce durup düşünmek gerekiyor acaba arapça olmasının altında bir anlam yatıyor mu diye. öncelikle ezan namaz çağrısıdır fakat aynı zamanda namazla birlikte bütün müslümanların ortak dilidir. ezan herhangi bir arapça metin gibi okunmaz. onu daha güzel yapan belirli bir üslubu ve okunuşu vardır. bu durumda ezanın arapça okunmasını manalı kılan bütün bu noktaları hiçe sayıp sadece 'türk' müslümanlara hitab eden türkçe ezan okunması, ezanın evrenselliğini yitirmesine ön ayak olmaktır bir zamanlar ezan türkçe okunmuştur.laik olmaktan bahsedilirken bu bayrağı taşıyan insanların biz laikiz, cumhuriyetçiyiz ezan türkçe okunsun demeleri ,insanların dinlerinin sembolü olan bir şeye siyaseti sokup hatta dilini değiştirerek müdahalede bulunmaları laikliğin din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılması olan kısa tanımı ile ne kadar bağtaştığı düşünülünce
(bkz: yahudiler ayinlerinde tevrattan ibranice kısımlar okumasınlar türkçeye çevirelim)
not:bu zihniyet zamanında camiye org getirmenin çağdaş olacağı düşüncesini dile getirmiş hatta bunu teklif etmiş
allah en büyüktür. (tanrı uludur dememız nekdar uygun dusunmek lazım hem de andımızda ulu atatürk derken?) Türkçe Çeviri
Allah en büyüktür
Allah'tan başka ilah olmadığına şahitlik ederim
Muhammed'in Allah'ın elçisi olduğuna şahitlik ederim
Haydi namaza
Haydi kurtuluşa
Namaz uykudan hayırlıdır*
Allah en büyüktür
Allah'tan başka ilah yoktur
Türkçe Ezan
Tanrı uludur
Şüphesiz bilirim bildiririm Tanrıdan başka yoktur tapacak
Şüphesiz bilirim bildiririm Tanrının elçisidir Muhammed
Haydi namaza
Haydi kurtuluşa
Namaz uykudan hayırlıdır*
Tanrı uludur
Tanrıdan başka yoktur tapacak
sımdı dıyceksınız akp ben hıc bı partıyı tutmuyorum ve akpcıde degılım akp yaptıgı teksey dını kullanmak dını kullanarak secımde ıktıdar olma derdınde kısacası ınsanları dın uzerınden kandırıyor
rabia ben şu yorumunu gerçekten anlayamadım konu akp nin tekrar iktidara gelmesi ya da ne kadar seveni olup olmaması mı yoksa tek parti dönemi sorunları mı?
konuyu okudum senin yorumunu okudum ne kadar garip olduğunu düşündüm.
seni az-çok tanıyan biri olarak bu siyasi bi yorumdan öte benim babam senin babanı döver atışması gibi geldi,şaşırdım.
aynen dedigin gibi yorum yaptim kadesa
sebebide AKPciler hala nasil Tayyibi tutar gibi yorumlar okudum, bu zihniyetler vsler gibi yorumlarda
CHPyi yada MHPyi sevenlere katilmasam bile saygi duymaliyim cünkü o onlarin görüsü
AKPcilerede saygi duyulmayinca bazen insan hircinlasabiliyor
kimse kimsenin düsüncesini degisteremezki hele bu saatten sonra kac yasina gelmis insalariz
boşver canım...eğer hükümet aleyhine ise konuyla hiç alakası olmayan bi sürü ima,laf sokma hatta hakaret özenle beğenilir,ama sen lehte bişimi dedin,ne kadanda şaşırtıcı ne alakası var konuyla şimdi olur
Hayali salci baciya, vatan haini istifli hocaya, tek parti donemin zulumleri diye ,nerde kimin yaptigi belli olmayan,carta curta toplanip aglasirizama is geziye geldimi
bugün gencecik insanlar "terorist, marjinal" damgası yiyor ve öldürülüşleri alkışla karşılanıyorsa (benim kahraman polisim deniyorsa) dünün, kışkırtıcı yobaz ve mollalarının asılması nasıl maduriyet olur...nedir fark, mollaları daha değerli kılan nedir???birisi bana farkı anlatsın lütfen...
cumhurıyet zamanında oldurulenler yobaz lar cahıller gerı kafalılar vs sızlerın tabırıylehak ettıler pekı suan aynı seyler yasansa ysandı bıkac gencımızde olduruldu ama suankı ıktıdarda dıncı dıyebılınıyor bence sadece dını kullanıyor herneyse dıyelımkı cok dıncı ıste karsı gelenlerı asıyo kesıyo eylem yapanları olduruyo gezıdekı herkezı olduruyo ne dusunurdunuz kendı dogruları ıcın ınsanları katledıyo ozgurluk ısteyenlerı veya boyle dusunenlerı olduruyo kurallarını zorla halka herkeze dayatıyo ınanmayanları katledıyo derdınız emınımkı ve eskıden yapılanda aynı boyle bıseydı sızler kabul etmeye bılırsınız eskıler hak ettı dıyebılırsınız ama ben suan oldurulen gencler ıcın uzuluyorum herkez ozgur olmalı ınancıyla yasamıyla kendı dogrularıyla sızler nasıl boyyle dusunuyorsanız emın olunkı su an bı cok ınsanda oldurulen gencler ıcın aynı sızın eskıden oldurulen ıcın dusunduklerınızı dusunuyor yazıkkı kımsye ozgurluk yok herkes kendını haklı sanıyor kendı dogrularını dayatıyor
weiss bir kere sizden Atatürkün yaptığı iyi şeyleri duymak isterdim. ama ütopya değilmi.Tüm insanlar icin herseyi düsünüp en dogrusunu bulup, herkesin buna inanmasi gerektigini vurgulayanlar eksik olmasin :)
Onlar olmasa biz nasil ögrenirdik gerceekleri! acaba:)
Isteyen istedigine inanir elbet ama gercek tarih tektir! ve tartisma götürmez.
Bugün bile ikna odalari ve basörtülülere yapilanlar ortada, üstelik bugün dünya bile daha demokratik, Türkiye ise Cumhuriyetin ilk kuruldugu yillardaki Türkiye degil.
Ama insanlar hala baskalarinin dinine, inancina müdahale etme hadsizligini gösterebiliyor.
Allah a sükür aklimiz basimizda, arastiran, sorusturan ve ezbere! konusmayan insanim/insaniz.
Lozan da " cumhuriyeti kabul edin" diye el acilan ülkeler, kabul etme karsiliginda bircok sey istedi, bulari " lozan" ismiyle actigim baslikta uzun uzun yazdim burada tekrar yazmayacagim!
Lozanda, kurtulus zamaninda Türkiye ye ihanet eden rum, ermeni ve yahudilerin hayatini kurtarmak icin " savas suclularinin affi" sarti konuldu.
Eee müslümanlar savas kazanmasina ragmen arkalarinda bati ülkeleri olmadigi icin onlarin korunmasini gözetecek kimse yoktu:)
Lozan sonrasi, konulan sart geregi, savas suclulari affedildi.
Atif hoca savas sucu islemis olsa bile ( öyle bir suc islediginin kesin delili yok) lozan sonrasi affedilmisti.
Ilk yargilandigi istiklal mahkemesinde bu nedenle ceza almadi cünkü ceza verilecek bir durum yoktu!
Fakat sonra, " cellat ali" ismiylede anilan Ankara istiklal mahkemesi hakimine havale edildi.
Eee Cellat Ali nin elinden kurtulan yoktu, adini hakediyordu adam.
Bu Cellat Ali, Atif hocayi " sahitlerin sonra dinlenmesi" diyerek idam etti.
Hakime bak sen, önce adami asiyor, sonra sahidini dinliyor:))) Ne adalet ama.
Tek partili dönemde de büyük bir "dinin yokedilmesi" cabasi verilmistir.
Bugün elinizin altinda ki internetle bile ahira cevrilen camilerin tek tek isimlerine ulasabilirsiniz, öyle büyük cabaya gerek yok yani.
Ayrica "gezi de gezi" diye söylenmekte sanirim bu zihniyete göre acindirmanin dik alasi oluyor.
Zira sadece eylem yapmak istiyenler cok cok azinliktaydi, geri kalanlar, kamu malina zarar veren, ülkede kaos olusturmak isteyen, vatandasin huzurunu kaciran insanlardi orada olanlar:))))
Bugün bu insanlari hakli cikarmak isteyenlerin, ikna odalarini bile görmezden gelmeleri ne kadar büyük bir komedi:)
Ayrica yapilan haksizliklari ve yanlisliklari her ddile getirisimizde " Atatürk le urasmayin" diye savunmaya kalkmaktan artik vazgecin.
Zira yapilan yanlisliklari dile getirmek kadar dogan birsey yoktur, bunlarii dile getirmekte " Atatürk e düsmanlik" degildir.
Atatürk zamaninda yasayan her yönetici, her görevli kanatsiz melek degildi! Hicbir dönemdede tüm yönetim kanatsiz melek degildir, herzaman cürükler vardir!
Atatürk ün hatasini görürsem onuda elestiririm, kimsedende korkam cekinmem.
Ama en ufak elestirileri bile hemen Atatürk e baglayip hakli göstermeye calismaniz SIKTI artik!
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?