- 2 Nisan 2013
- 3.612
- 2.072
- 448
- 37
ezanın türkçe okunması gündeme geldiğinde önce durup düşünmek gerekiyor acaba arapça olmasının altında bir anlam yatıyor mu diye. öncelikle ezan namaz çağrısıdır fakat aynı zamanda namazla birlikte bütün müslümanların ortak dilidir. ezan herhangi bir arapça metin gibi okunmaz. onu daha güzel yapan belirli bir üslubu ve okunuşu vardır. bu durumda ezanın arapça okunmasını manalı kılan bütün bu noktaları hiçe sayıp sadece 'türk' müslümanlara hitab eden türkçe ezan okunması, ezanın evrenselliğini yitirmesine ön ayak olmaktır bir zamanlar ezan türkçe okunmuştur.laik olmaktan bahsedilirken bu bayrağı taşıyan insanların biz laikiz, cumhuriyetçiyiz ezan türkçe okunsun demeleri ,insanların dinlerinin sembolü olan bir şeye siyaseti sokup hatta dilini değiştirerek müdahalede bulunmaları laikliğin din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılması olan kısa tanımı ile ne kadar bağtaştığı düşünülünce
(bkz: yahudiler ayinlerinde tevrattan ibranice kısımlar okumasınlar türkçeye çevirelim)
not:bu zihniyet zamanında camiye org getirmenin çağdaş olacağı düşüncesini dile getirmiş hatta bunu teklif etmiş
allah en büyüktür. (tanrı uludur dememız nekdar uygun dusunmek lazım hem de andımızda ulu atatürk derken?) Türkçe Çeviri
Allah en büyüktür
Allah'tan başka ilah olmadığına şahitlik ederim
Muhammed'in Allah'ın elçisi olduğuna şahitlik ederim
Haydi namaza
Haydi kurtuluşa
Namaz uykudan hayırlıdır*
Allah en büyüktür
Allah'tan başka ilah yoktur
Türkçe Ezan
Tanrı uludur
Şüphesiz bilirim bildiririm Tanrıdan başka yoktur tapacak
Şüphesiz bilirim bildiririm Tanrının elçisidir Muhammed
Haydi namaza
Haydi kurtuluşa
Tanrı uludur
Tanrıdan başka yoktur tapacak
sımdı dıyceksınız akp ben hıc bı partıyı tutmuyorum ve akpcıde degılım akp yaptıgı teksey dını kullanmak dını kullanarak secımde ıktıdar olma derdınde kısacası ınsanları dın uzerınden kandırıyor
(bkz: yahudiler ayinlerinde tevrattan ibranice kısımlar okumasınlar türkçeye çevirelim)
not:bu zihniyet zamanında camiye org getirmenin çağdaş olacağı düşüncesini dile getirmiş hatta bunu teklif etmiş
allah en büyüktür. (tanrı uludur dememız nekdar uygun dusunmek lazım hem de andımızda ulu atatürk derken?) Türkçe Çeviri
Allah en büyüktür
Allah'tan başka ilah olmadığına şahitlik ederim
Muhammed'in Allah'ın elçisi olduğuna şahitlik ederim
Haydi namaza
Haydi kurtuluşa
Allah en büyüktür
Allah'tan başka ilah yoktur
Türkçe Ezan
Tanrı uludur
Şüphesiz bilirim bildiririm Tanrıdan başka yoktur tapacak
Şüphesiz bilirim bildiririm Tanrının elçisidir Muhammed
Haydi namaza
Haydi kurtuluşa
Tanrı uludur
Tanrıdan başka yoktur tapacak
sımdı dıyceksınız akp ben hıc bı partıyı tutmuyorum ve akpcıde degılım akp yaptıgı teksey dını kullanmak dını kullanarak secımde ıktıdar olma derdınde kısacası ınsanları dın uzerınden kandırıyor