Tek blast embriyosu PGT ye gidip sağlıklı dönen var mı?

Cok gecmis olsun. Kolay degil zaten tup bebek tedavisinde bile surekli igne-surekli ultrasonografi bikiyor insan. Kurtaj olmak cok cok zor olsa gerek.

Acikcasi ben yasimdan dolayi tercih ediyorum ngs testini. 38 yas ustune yapin dedikleri icin , ki gordum ilk ve ikinci denememde AA kalite gelenlerin kaotik anoploid cikti. Ben de isterim surekli hastanelerde surunmeyeyim, surekli igne-opu vs telefon gelecek stresi yasamayayim da biran evvel koysunlar cikan embriyolari ama kurtajla da zaman kaybim olacak. Bu yasta iyice stres nedeni.

Embriyolardan trofektodermden biyopsi aliniyor,bebegin gelisecegi kismin kesilmesi soz konusu degil. Iyi bir lab ve iyi bir embriyolog eli de zarar vermiyor. Acikcasi tavsiyesi tuhaf geldi. Bilimselliginin kanitlanmamasi konusu da soru isareti. Bir suru calisma var istatistiki veri sunan. Nasil bilimsel degil anlayamadim. Reglime az kaldi, hocaya gittigimde bu konuyu konusurum, bilgileri de burdan paylasirim.

Yurek dolusu sevgiler
 
Canım inşallah tüm bu süreç çok olumlu geçer, yeni sağlıklı embriyoların olur.Valla ben Ocak gibi olur derse doktorlar başlamayı düşünüyorum.
 
Cok tesekkur ederim Guzel dileklerin icin su an ne hissedecegimi hic bilmiyorum ki ama toparlanmam gerek hepinizin destegi o kadar kiymetli ki artik kendim neler yapabilirim Ona odaklanmam lazim ne yiyelim ne icelim napalim nasil spor yapalim hangi vitamini kullanalim ne yapayim boyle bisey geldi basima ya pes edip birakcam ya da elimden geldigi surece deneyecegim baska bir cozumu yok ki
 
Aynen öyle her şeyin sorumluluğu bize kalsın modunda işler. Açıkçası o bir embriyo ya sağlıklıysa diye bu sağlıksız sürece evet demeyeceğimden eminim. % ? Mesela diyorum istatistiksel bi cevap da alamıyorum. % 1? % 5? %0.02? %25? Bi rakam verseler biz de o riski alamayız desek mesela Ağrı kesici alabiliyorum canım. İçtim biraz kesti en azından.
 
Çok çok teşekkğr ederim
 

Harikasınız! Resmen kompakt bilgi olmuş
Ben de Omega3+Coenzim Q10e bayılıyorum. Üzerimde bi etkisini farketmedim ama araştırdıklarımdan dolayı sürekli içiyorum. Hatta Coenzim Q10 100lük her yerde onu 2şer adet içiyordum, demek ki doğru yapıyormuşum :)
 


Geçmişler olsun çok, kendi yaşadıklarımı gördüm resmen.
Ben de geç evlendim, ondan öncesinde çok bir planım yoktu açıkcası ve kendime dikkat ettiğim de söylenemezdi. Ancak, evlendikten sonra hamile kalıp kalp atışlarını duymaya başlayınca vücutta da hormonlar salgılanıyor ve inanılmaz bağlanıyorsun. Sonuçlar hüsran, boşluk, beceriksizlik, kendini suçlama, endişe.. Benim de eşim seninki gibi söyledi hep bana.
Bir de benim birşeyi bilmem lazım. Yani "Neden" sorusunun cevabı olması lazım. Çok yanış birşey bu ama yapım bu. O nedenle çok araştırdım, çok sordum ama neden sorusuna yaştan başka cevap bulamadım :) Ailemde çok doktor var. Ayrı şehirlerde, hepsine raporlarımı yolladım, kadın doğumcu arkadaşlarından cevaplar aldım. Türkiye'nin farklı şehirlerinden konsültasyonlar aldım yani :) Ben hamile kalabildiğim için genel kanı, tekrar normal denenmesiydi.
Çünkü daha önce de söylemiştim, doktorlar için düşük olayı bizim anladığımızdan farklı. Yani zaten doğana kadar hep risk var, zaten 3 aya kadar falan da pek bi bebek sayılmıyor. Her gün bu olayla karşılaşıldığı için de kanıksanmış olay. Kötü insanlar demiyorum, dediğim gibi yakın ailem aşırı iyi insanlardır ama bu olay böyle. Sana bırakıyorlar.
Hamile kal, vücütta değişiklik olsun, kalbini duy sonra kaybet, sonra kürtaj sonra hormon devinimleri yaşa ağla zırla, ama yeniden dene.
Deneyebilirsin ama senin kararın. Söylenen bu :)
PGT için de senin doktorun söylediği kadar net bir olumsuz cevap duymadım ama hiç. Deneysel bir yöntem değil. Kanıtlanmış bir yöntem, özellikle kalıtsal rahatsızlık yaşayanlarda bu yöntem hayat kurtarıcı. Belirli bir bölgeye bakıp sağlıklı embriyo seçiliyor. Bu tabi zorunlu bi yöntem kalıtsal rahatsızlık varsa. Nispeten yeni bi yöntem olduğu için bizim gibi bu tarz bi zorunluluk yoksa -bizim gibi- düşüklerle boğuşmuş insanlarda başka bir alternatif varsa PGT seçimini bence hafifi abartı veya - doktorların kendi fikirlerine göre- hafifi şımarıkça bulabiliyorlar :)
Risk var mı, Elbette var! Çok çok iyi ellerin, daha önce bu işi sürekli yapmış ellerin yapması gereken bi durum. Ama embriyoya iyi yapılırsa zarar vermesi gibi bi durum yok çünkü plesanta kısmından alınıyor biyopsi yani bebeğin olduğu kısımdan değil. Zank diye embriyodan alınırsa zaten o embriyonun da yaşama imkanı yok.
Diğer risk de mozaik olabilme ihtimali, yani alınan bölüme göre hücreler sağlıklı ise değil, değil ise sağlıklı gibi gözükebiliyor.
Bu iki riskin ilki olursa o embriyo yerleşmiyor. İkinci riskte de zaten sağlıklı gözüken ama aslında sağlıksız olan yerleşirse düşüyor. Ama direk düşük engellenmiş oluyor. Ben farklı ülkelerden de baktım araştırmalara, genel olarak başarı sağlıklı bulma ve yerleşme 70% (ancak ilk denemede değil), sağlıklı bulunan embriyonun başarılı devam etmesi de 95% .
Bu esnada risklere hormon alımı, paraların fır fır saçılımı, beklemek, sabır, eşle hırlaşma..vb diğer etkenleri de ekleyebiliriz. Ancak hiçbiri haftalarca hamileyim diye gezip sonra hüsrana uğramaktan büyük gelmiyor bana. Yani bu benim için böyle.. Ben alıcam riskleri, belki olur belki olmaz ama keşke deneseydim dememek adına alıcam.
Canım benim gerçekten de yazdıklarını okurken benim de canım acıdı. Hepimiz için bu böyle sanırım. Yapabilirsen tek ricam düşüncelerden biraz uzaklaşman. Planını yap, sağlığına bak ama şu anda o mu bu mu diye daha çok yorma kendini, nefes al.. Eminim yani aylarca düşünmemek imkansız ama en azından bir kaç hafta bi izin ver kendine. Vücut da ağlıyor yani ben hissediyordum, hormonlar sapıttığı için onu da dinlendirmek lazım. Yürü, yürü ben yürüdüm hem aşırı kilo almıştım, çok veremedim de yürürken beyne oksijen de çok mu gidiyor nedir uyuşuyordu :)
Öpüyorum herkesi, hepimize cümleten sabırlar
 
Bitanem çok teşekkürler verdiğin bilgiler için. Hatta bir cümleni yanlış anlamadıysam hepimize ümit olabilecek bir cümle bu: "genel olarak başarı sağlıklı bulma ve yerleşme 70%" (ancak ilk denemede değil), sağlıklı bulunan embriyonun başarılı devam etmesi de 95% ." demişsin.
Yani denemeye devam edersek sağlıklıyı bulma ihtimalimiz mi 70% canım? Sağlıklıyı bulursak da başarılı devam etme olasılığı mı 95%?
O zaman denemeye devam etmek lazım, yüzdeler oldukça yüksek.
 
Ben enerji seviyesinde bir hayli hissediyorum. Desteklere en faydasiz gozuyle bakan hocalar bile COQ10 ve Omega icin pozitif konusuyor.
Bu sabah da Dr Victory'nin bir soru cevap videosunda duydum - youtube son videosu- endometriosis olan hastalara da C vitamini-E vitamini ve CoQ10 veriliyormus tedavi sureclerinde. Eger gizli-sinsi endometriosisimiz varsa da bir yandan ise yarar :)
 
Canım çok teşekkür ederim verdiğin her bilgi ve tavsiye için Daha dün kürtaj oldum ve çok haklısın, biraz kendime zaman vermem lazım. Ben vücuduna çok iyi bakan, sağlığına çok dikkat eden biriyim. 19 senedir vejetaryen, 3 senedir veganım. 9 senedir düzenli spor yapıyorum. Yaşdığım bölge sağolsun nisan-ekim arası Düzenli yüzüyorum. Köpeğimiz var, onunla yürüyoruz. Evden çalışıyorum ama günlük ortalama adımım 8000-10000 arası değişiyor. Dün dinlenmek için otelde kalmaya devam ettik. Ama bugün dönüyoruz artık. Evimi özledim. Kedilerimi, köpeğimi çok özledim (sadece 2 gündür ayrıyız evet ) Günlük hayatımı özledim. Önümüzdeki hafta yavaş tempolu spora dönebileceğimi söyledi dün doktorum. Biraz kendime dönüp, bu konuyu biraz unutayım diyeceğim ama ilk adetle birlikte bir histereskopim var. Neyse o da bir şekilde geçecek artık.
 
Son donemde bu konu hakkinda surekli arastirma yapmaya basladim, belki sizlere de bir faydasi olur. Infertiliteye neden olan yas harici bir sorunu olmayan, PGT-A / NGS istatistiklerini iceren calismalari ozellikle inceliyorum. Asagida kaynagini paylastigim bir calismada belirtilen istatistiklere gore 28 yasindaki bir kadinin her uc embriyosundan biri euploid yani saglikli. Yas ilerledikce sirasi ile 35, 37, 39, 41, 43, ve 45 yaslarinda bu oran 4, 5, 6, 9, 16 ve 29'da bire dusuyor. Ornegin ben 3 opu sonrasi 9 blastocyst embriyodan maalesef ki euploid sonuc alamadim. 41 yasindayim ve bu durumu cevresel faktor kategorisine giren uzun yillar sigara icmeme bagliyorum. Dolayisi ile konu yas olsa da isin icerisinde genetik ve cevresel faktorler de var elbette.

Euploid embriyoyu bulduktan sonra tutunma konusuna gelince istatistiksel olarak % 40 - 50 seviyesinde diyebiliriz. (Bazi kaynaklar % 60 da diyebiliyor.) Yani yirmili yaslarinin sonlarindaki bir kadina cok yakin. Yine baska bir calismada okudugum kadari ile uc euploid embriyo %95 oraninda canli dogum basarisi demek. Yani ilk ikisinin tutmadigi varsayimi ve ucuncunun tuttugu olasiligi uzerine degerlendirmisler.

Asagida arastirmalarin linklerini paylasiyorum belki okumak istersiniz.

Kaynak Linkler:
1- Estimation of age-dependent decrease in blastocyst euploidy by next generation sequencing: development of a novel prediction model - PubMed
2- Women with Three Normal Embryos Have 95% Chance of Pregnancy, RMA Research Shows
 
Az önce doktorum aradı embriyologların söylediğine göre yumurtalarımın dış zarı zona dedikleri kısım çok ince ve hassasmış bundan dolayı ya embriyo döllenmiyor ya da yapısal sorunlar oluşuyor olabilir miş
 
Bitanem çok teşekkürler, bu araştırmada beşinci güne giden embriyolardaki oran mı bu oranlar yoksa döllenen embriyolardaki oran mı? Eğer beşinci güne gidenlerde oranlar bu kadar düşükse vay halimize
 
Bitanem çok teşekkürler, bu araştırmada beşinci güne giden embriyolardaki oran mı bu oranlar yoksa döllenen embriyolardaki oran mı? Eğer beşinci güne gidenlerde oranlar bu kadar düşükse vay halimize

Infertilite o kadar çok farklı sebeple oluyor ki bu rakamların bizlerin de ayrı ayrı durumlarına göre örnek teşkil etmesi zor. Bence doktorlar da bu sebeple net birşey demiyor. Araştırmalar şu sebeple düşük yaşayanlarda bu oranda, diğerinde şöyle öbüründe böyle diye pek de ayrıntılı değil.
Ben çok severim mesela yüzdesel konuşmayı, matematiğe ilime bilime göre varsayım yapmayı da bu konuda yapmıcam bu şekilde karar aldım. Farklı farklı çünkü konuşulanlar da. Neticede bilimsel bir yöntem mi, evet. Başarılı olduğu vakalar oranları iyi mi, evet. O nedenle sağlık ve maddiyat el verdikçe denicem diye karar aldım.
Bilimden ve Allahtan ümit kesilmez :)
 
En azından arafta kalınmamış oldu, sebebi belli olmuş. Belirsizlikten kurtuldun bu çok güzel birşey. Şimdi araştırmaları bu durum nasıl çözülüre göre yapılır. Belki de sana özel yumurta seçimlerinin olduğu ya da geliştirmenin mümkün olduğu yöntemler vardır. Beraberce dökeriz kaynaklardan okuruz yarı doktor olduk artık okuya okuya, full time'a geçiş yaparız :)))
 
Çok sağolun doktora ben de sordum elinden geleni yaptın zaten bir doktor olarak bunu söylemek istemiyorum ama gerisini Allah bilir dedi yani yapacak bişey yokmuş gibi konuştu tam da yeni toparlanıyordum şimdi elim kolum kalkmıyor ne yapacağım
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…