- 19 Ağustos 2021
- 1.865
- 2.400
-
- Konu Sahibi Lady Starlight
- #361
Cok gecmis olsun. Kolay degil zaten tup bebek tedavisinde bile surekli igne-surekli ultrasonografi bikiyor insan. Kurtaj olmak cok cok zor olsa gerek.Gelelim doktorumun bugünkü genetikli embriyo yorumuna: yapılabilir elbette ama tavsiye etmiyorum dedi. Sağlıklı embriyoların da elenebildiği ve sonucun % 100 sağlıklı ve tutunan embriyo olmadığını, tutunacak embriyoya verilen zararın da düşünülmesi gerektiğini söyledi. Mozaikli gelirse ne karar vereceğiz mesela dedi. Hala a lamadığım şu cümleyi kuruyor “10 tane embriyon oluşsa 3-4 tane gönderelim derim. Ama 3-4 gibi az embriyo 5. güne gidiyorsa o zaman o embriyoların her birisi çok kıymetli bana göre. Ben olsam zarar vermeye korkarım bilimselliği net şekilde kanıtlanamayan bir genetik test için” diyor. Beynim yandı.
Canım inşallah tüm bu süreç çok olumlu geçer, yeni sağlıklı embriyoların olur.Valla ben Ocak gibi olur derse doktorlar başlamayı düşünüyorum.Evet aynen, guzelce dinlenip onumuzdeki maclara bakacagiz. Yilmak yok. Lutfen iyi dinlen, guzel beslen. Bu ay icin estrodial haplara yarin baslatiyor hoca. Yarindan itibaren gunde iki tane max 6 gun alabilecegim haplari (kanama baslarsa hemen kesmem lazimmis) Sonra baslayacagiz. Acikcasi bu seferkinde genetikten olumlu gelen olmazsa tekrar edecegim. Transfer icinse (diyelimki geldi genetikten 1 tane daha pozitif), Aralik ayinda HSG cektirmem lazim, sonra 1 ay kadar toparlanmam. Subat-Mart ancak olur. Dedigim gibi iyi haber gelirse.
Sagolsun hoca cesaretlendirdi de.
Sen ne zaman baslayacaksin?
Sevgiler
Canım inşallah sağlıkla devam ederlerBitanem bir tane devam ediyordu, bir tane de akşama doğru toparlamış, toplam iki tanesi dün devam ediyordu , Cumaya kadar bakmayacağız dediler. Cuma günü bakılacak, teste gidebilecek olan kaldıysa Ngs ye gidecek. Bugün ve yarın haber yok yani.
Cok tesekkur ederim Guzel dileklerin icin su an ne hissedecegimi hic bilmiyorum ki ama toparlanmam gerek hepinizin destegi o kadar kiymetliSana da çok geçmiş olsun, hiç böyle olacağını düşünmemiştim gerçekten garip diyeceğim ama be yazık ki bazı aylar hiç yumurta da olmuyor dolayısıyla embriyo da. Ama bi şey söyleyim çok gençsin çok avantajlı durumdasın nolursa olsun, bu sefer olmaz ama diğerinde harika olur. Üzül ama hiç ümitsiz olma, çünkü senin bebişin olacak, demişti dersin
Aynen öyle her şeyin sorumluluğu bize kalsın modunda işler. Açıkçası o bir embriyo ya sağlıklıysa diye bu sağlıksız sürece evet demeyeceğimden eminim. % ? Mesela diyorum istatistiksel bi cevap da alamıyorum. % 1? % 5? %0.02? %25? Bi rakam verseler biz de o riski alamayız desek meselaİşin sadece duygusal boyutu var diyorlar ve genetik test yaptırıp onun çok küçük de olsa risklerini almaktansa katlan diyorlar bu duygusal boyuta. Çoğu doktor da bu görüşte, bilimsel olarak eve canlı bebek götürme oranını artırmıyor deyip önermiyorlar. Zaten biz de biliyoruz ngs tedavi yöntemi değil, kürtajdan kaçınıyoruz. Ama işte ngs’den olumlu gelen embriyolar gitmese de tutacaktı ama ngs’ye gönderdiğin için risk var o risk ve sorumluluk sende diyorlar. Kürtajın acısı da bizde, her şey bizde özetle
Sağ ol bize de bilgi verdiğin için, ağrı kesici alabiliyor musun, inşallah yarın tüm ağrıların geçmiş olur
Çok çok teşekkğr ederimCok gecmis olsun. Kolay degil zaten tup bebek tedavisinde bile surekli igne-surekli ultrasonografi bikiyor insan. Kurtaj olmak cok cok zor olsa gerek.
Acikcasi ben yasimdan dolayi tercih ediyorum ngs testini. 38 yas ustune yapin dedikleri icin , ki gordum ilk ve ikinci denememde AA kalite gelenlerin kaotik anoploid cikti. Ben de isterim surekli hastanelerde surunmeyeyim, surekli igne-opu vs telefon gelecek stresi yasamayayim da biran evvel koysunlar cikan embriyolari ama kurtajla da zaman kaybim olacak. Bu yasta iyice stres nedeni.
Embriyolardan trofektodermden biyopsi aliniyor,bebegin gelisecegi kismin kesilmesi soz konusu degil. Iyi bir lab ve iyi bir embriyolog eli de zarar vermiyor. Acikcasi tavsiyesi tuhaf geldi. Bilimselliginin kanitlanmamasi konusu da soru isareti. Bir suru calisma var istatistiki veri sunan. Nasil bilimsel degil anlayamadim. Reglime az kaldi, hocaya gittigimde bu konuyu konusurum, bilgileri de burdan paylasirim.
Yurek dolusu sevgiler
Ah canim benim. Esine cok selamlarimi ilet. Strese girme, hemen aksiyon aliyoruz, bak bu konu basligi icinde cok kisiyiz el ele vererek cozeriz. Bu is icin 2-3 ay kendini besiye cekmen lazim.
Senile inanilmaz cok benziyoruz bu arada:
1. Tiroid Meselesi: Benimkini tesaduf tespit ettiler. 3.5 civarindaydi. 4'e kadar normal deniyor ancak kadin fertilitesi icin 2.5 uzeri dogurganliga engel-hamile kalirsanda cocugun zeka gelisimi icin tehlikeli. 2.5 altina cekilmeli. Ben 1 senedir gunluk 25 mg euthyrox hap aliyorum. 2.05'e indi degerim. Hem hipotiroidi hem Hashimoto hastaligi (bir tur tiroid hastaligi) var mi diye bakiyorlar. Ben sana Ankara'da fertiliteden anlayan ic hastaliklari uzmani - endokrinoloji uzmani var mi sorduracagim. Mutlaka olctur ve 2.5 altina cekmeye calis. Hashimoto bulurlarsa hemen tedavi baslarlar o zaman cat diye kendin hamile kalirsin. Tiroidi duzeltilen cogu kadin kendisi hamile kaliyor.
2. Bende de Colyak hastaligi yok ama yuksek intolerans var. Bu da sinsi bir enflemasyon yapiyor ve dogurganliga cok ket vuruyor. Suan yasin kucuk daha az hissediyorsun, ben 33 yasima geldigimde kivranarak agri cekmeye basladim. Glutensiz yada az glutenli beslenme cok zor degil. Kendim evde yaparim diyorsan, cok guzel bir kanal var '' Zehranin Glutensiz mutfagi'' evinde tulumba tatlisi bile yaparsin :)) Gluteni cok azalttigimda regl agrilarim sifirlandi. Gluten kesmez isen, embriyo tutturdugunda bile tutunamama riski var canim.
3. Vitamin listesi olarak hic birakmadan bir prenatal vitamin al. Ben Regenesis Max aliyorum. Icinde Omega da var. Fiyati da uygun. Yumurtalarina antioksidan ve antiaging (genclestirme ) Melatonine, gece yatarken uykudan yarim saat once. Yumurtalarina guc ve enerji vermesi icin CoenzimQ10 yuksek doz. Turkiyede cok olmuyor bu dozlar, ben Amerika'dan getirttim. Ozelden yazacagim sana Melatonine ve 2 aylik Coenzim yuksek doz adresine gonderirim hemen.
Bir de D vitaminine bakacaktir endokrinoloji uzmani. Onu da 50 uzerine cekmen cok iyi gelir yumurtaliklarina.
Bak ekte fareler uzerine yapilan bir deneyin fotosunu atiyorum. Coenzim kullanimi ile ilgili. 1. si genc fare yumurtaligi, ortadaki yasli fare yumurtaligi, 3. su ise Coenzim kullanan yasli fare yumurtaligi. Neredeyse genc fareninki gibi guclenmis halde.
Kocaman Sevgiler
Kızlar selam, kürtaj sonrası ancak kendime gelebildim. Biraz uzun olabilir ama size tam anlatayım dedim.
Ben kariyerdi, kendi başıma evlat edinirim düşüncesiydi derken aşkı çok geç buldum ve 36 yaşında evlendim. İkimiz de çocuk seviyoruz, deneyelim dedik. Hatta evlenmeden 6 ay önce hamilelikte sorun falan yaratmasın diye 8 senedir takipte olan ve büyüme eğilimi gösteren miyomumu da kapalı ameliyatla aldırdım. Bu ameliyatta açık olan 2 tüpümden birinin tıkandığı çıktı ortaya.
6 ay kendimiz denedik güya. Bunun bi kısmında eşim göreve gitti geldi vs. Yani aslında 6 ayın her ayını net değerlendirdik diyemem. Nasıl olsa istiyoruz dedik ve doktorumuz bizi tek tüple normal hamile kalmak uzun sürer diye tüp bebeğe gönderdi.
2020’de yumurta toplandı. 3 tanesi 5. güne gitti. Embriyologlara ve doktoruma göre çoook kalitelilerdi. (Aa, ab, bb) Doktorun opu sonrası kullan diye verdiği yasmin adlı ilaç yan etki yarattı ve ben 6 ay kardiyolojide ritim bozukluğu tedavisi gördüm. Üstüne de pandemi kapanmalar, eşim görevi nedeniyle 1 sene karantinada kaldı vs.
Eşimin dönüşü pek de belirsiz olunca daha fazla bekleyemedik. Transfer kararı aldık. 2020 eylülde 5aa transfer edildi. 11. gün 47 ydi sonucum. Kimyasaldı dış gebelikti derken ben dahil kimsenin inanmadığı miniğim kalp atışına kadar gitti. 8. Haftada kalbi durdu.O gün kendi kadın doğumcum tüp bebek doktorumun onayıyla kürtaja aldı. Uyandığımda bebek alınamamıştı. “Doğum kanalını kapatan bir şey var, vakumun girişine izin vermedi” dedi. Evde 48 saat süren korkunç bir deneyimle ilaç kullanarak kendim düşürdüm. 8 haftalık Bebeğimi de görmek iyice tuz biber ekti ilk deneyimime. Kadın doğumcumun beceriksiz olduğuna karar verdim hızlıca. 8 hafta önce transfer olduğumda hiç bir şey yoktu ne de olsa.
İlk transferin deneyimi eşimi de beni de uzak olmamız nedeniyle 2 kat yıpratınca onun dönüşünü bekledik. Geçen ay önce hsg çektik ve her 2 tüpün de açık olduğunu gördük. Şok! Hiç bir pürüz yoktu. Tüp bebek doktorum, bir önceki kürtaj denemesinde zorlama olduğuna ve yıpranma oluştuğuna karar verdi girişte. Ama sorun yoktu. 7 ekimde 5ab yi denedik. İlk testi 559 çıktı. Yine klasik çok güzel 2 haftaya gel vs. Ve ultrasonda bomboş bir kese. 1 hafta daha bekledik. Bugün kürtaj kararı. Kürtaja girdik. Çıktıktan sonra tüp bebek doktorum “20 senelik kariyerimin en zor kürtajlarındandı. Doğum kanalında bir oluşum var. Vakumla alamadık,histereskopi ile girdik mecburen. Transferde nasıl girdik ben anlayamadım” dedi.Ee zavallı kadın doğumcumu da boşa suçladık o zaman?
Antibiyotikler,ilaçlar… Önümüzdeki ay adet sonrası yeniden rahim filmi ve sonrasında histereskopi ile o yapının ne olduğuna bakmak istiyor.
Bitmedi yanieşim şimdiden “ben seni böyle görmek istemiyorum, sağlığından oluyorsun. son histereskopiyi olalım ve bırakalım gitsin.çocuk peşinde koşarken seni kaybetmekten korkuyorum, bütün neşen sönüyor” demeye başladı. Bir tarafım gerçekten bırak gitsin, biraz üzülürsün ama atlatırsın diyor. Bilemedim.
Gelelim doktorumun bugünkü genetikli embriyo yorumuna: yapılabilir elbette ama tavsiye etmiyorum dedi. Sağlıklı embriyoların da elenebildiği ve sonucun % 100 sağlıklı ve tutunan embriyo olmadığını, tutunacak embriyoya verilen zararın da düşünülmesi gerektiğini söyledi. Mozaikli gelirse ne karar vereceğiz mesela dedi. Hala a lamadığım şu cümleyi kuruyor “10 tane embriyon oluşsa 3-4 tane gönderelim derim. Ama 3-4 gibi az embriyo 5. güne gidiyorsa o zaman o embriyoların her birisi çok kıymetli bana göre. Ben olsam zarar vermeye korkarım bilimselliği net şekilde kanıtlanamayan bir genetik test için” diyor. Beynim yandı.
Bitanem çok teşekkürler verdiğin bilgiler için. Hatta bir cümleni yanlış anlamadıysam hepimize ümit olabilecek bir cümle bu: "genel olarak başarı sağlıklı bulma ve yerleşme 70%" (ancak ilk denemede değil), sağlıklı bulunan embriyonun başarılı devam etmesi de 95% ." demişsin.Geçmişler olsun çok, kendi yaşadıklarımı gördüm resmen.
Ben de geç evlendim, ondan öncesinde çok bir planım yoktu açıkcası ve kendime dikkat ettiğim de söylenemezdi. Ancak, evlendikten sonra hamile kalıp kalp atışlarını duymaya başlayınca vücutta da hormonlar salgılanıyor ve inanılmaz bağlanıyorsun. Sonuçlar hüsran, boşluk, beceriksizlik, kendini suçlama, endişe.. Benim de eşim seninki gibi söyledi hep bana.
Bir de benim birşeyi bilmem lazım. Yani "Neden" sorusunun cevabı olması lazım. Çok yanış birşey bu ama yapım bu. O nedenle çok araştırdım, çok sordum ama neden sorusuna yaştan başka cevap bulamadım :) Ailemde çok doktor var. Ayrı şehirlerde, hepsine raporlarımı yolladım, kadın doğumcu arkadaşlarından cevaplar aldım. Türkiye'nin farklı şehirlerinden konsültasyonlar aldım yani :) Ben hamile kalabildiğim için genel kanı, tekrar normal denenmesiydi.
Çünkü daha önce de söylemiştim, doktorlar için düşük olayı bizim anladığımızdan farklı. Yani zaten doğana kadar hep risk var, zaten 3 aya kadar falan da pek bi bebek sayılmıyor. Her gün bu olayla karşılaşıldığı için de kanıksanmış olay. Kötü insanlar demiyorum, dediğim gibi yakın ailem aşırı iyi insanlardır ama bu olay böyle. Sana bırakıyorlar.
Hamile kal, vücütta değişiklik olsun, kalbini duy sonra kaybet, sonra kürtaj sonra hormon devinimleri yaşa ağla zırla, ama yeniden dene.
Deneyebilirsin ama senin kararın. Söylenen bu :)
PGT için de senin doktorun söylediği kadar net bir olumsuz cevap duymadım ama hiç. Deneysel bir yöntem değil. Kanıtlanmış bir yöntem, özellikle kalıtsal rahatsızlık yaşayanlarda bu yöntem hayat kurtarıcı. Belirli bir bölgeye bakıp sağlıklı embriyo seçiliyor. Bu tabi zorunlu bi yöntem kalıtsal rahatsızlık varsa. Nispeten yeni bi yöntem olduğu için bizim gibi bu tarz bi zorunluluk yoksa -bizim gibi- düşüklerle boğuşmuş insanlarda başka bir alternatif varsa PGT seçimini bence hafifi abartı veya - doktorların kendi fikirlerine göre- hafifi şımarıkça bulabiliyorlar :)
Risk var mı, Elbette var! Çok çok iyi ellerin, daha önce bu işi sürekli yapmış ellerin yapması gereken bi durum. Ama embriyoya iyi yapılırsa zarar vermesi gibi bi durum yok çünkü plesanta kısmından alınıyor biyopsi yani bebeğin olduğu kısımdan değil. Zank diye embriyodan alınırsa zaten o embriyonun da yaşama imkanı yok.
Diğer risk de mozaik olabilme ihtimali, yani alınan bölüme göre hücreler sağlıklı ise değil, değil ise sağlıklı gibi gözükebiliyor.
Bu iki riskin ilki olursa o embriyo yerleşmiyor. İkinci riskte de zaten sağlıklı gözüken ama aslında sağlıksız olan yerleşirse düşüyor. Ama direk düşük engellenmiş oluyor. Ben farklı ülkelerden de baktım araştırmalara, genel olarak başarı sağlıklı bulma ve yerleşme 70% (ancak ilk denemede değil), sağlıklı bulunan embriyonun başarılı devam etmesi de 95% .
Bu esnada risklere hormon alımı, paraların fır fır saçılımı, beklemek, sabır, eşle hırlaşma..vb diğer etkenleri de ekleyebiliriz. Ancak hiçbiri haftalarca hamileyim diye gezip sonra hüsrana uğramaktan büyük gelmiyor bana. Yani bu benim için böyle.. Ben alıcam riskleri, belki olur belki olmaz ama keşke deneseydim dememek adına alıcam.
Canım benim gerçekten de yazdıklarını okurken benim de canım acıdı. Hepimiz için bu böyle sanırım. Yapabilirsen tek ricam düşüncelerden biraz uzaklaşman. Planını yap, sağlığına bak ama şu anda o mu bu mu diye daha çok yorma kendini, nefes al.. Eminim yani aylarca düşünmemek imkansız ama en azından bir kaç hafta bi izin ver kendine. Vücut da ağlıyor yani ben hissediyordum, hormonlar sapıttığı için onu da dinlendirmek lazım. Yürü, yürü ben yürüdüm hem aşırı kilo almıştım, çok veremedim de yürürken beyne oksijen de çok mu gidiyor nedir uyuşuyordu :)
Öpüyorum herkesi, hepimize cümleten sabırlar
Ben enerji seviyesinde bir hayli hissediyorum. Desteklere en faydasiz gozuyle bakan hocalar bile COQ10 ve Omega icin pozitif konusuyor.Harikasınız! Resmen kompakt bilgi olmuş
Ben de Omega3+Coenzim Q10e bayılıyorum. Üzerimde bi etkisini farketmedim ama araştırdıklarımdan dolayı sürekli içiyorum. Hatta Coenzim Q10 100lük her yerde onu 2şer adet içiyordum, demek ki doğru yapıyormuşum :)
Canım çok teşekkür ederim verdiğin her bilgi ve tavsiye içinGeçmişler olsun çok, kendi yaşadıklarımı gördüm resmen.
Ben de geç evlendim, ondan öncesinde çok bir planım yoktu açıkcası ve kendime dikkat ettiğim de söylenemezdi. Ancak, evlendikten sonra hamile kalıp kalp atışlarını duymaya başlayınca vücutta da hormonlar salgılanıyor ve inanılmaz bağlanıyorsun. Sonuçlar hüsran, boşluk, beceriksizlik, kendini suçlama, endişe.. Benim de eşim seninki gibi söyledi hep bana.
Bir de benim birşeyi bilmem lazım. Yani "Neden" sorusunun cevabı olması lazım. Çok yanış birşey bu ama yapım bu. O nedenle çok araştırdım, çok sordum ama neden sorusuna yaştan başka cevap bulamadım :) Ailemde çok doktor var. Ayrı şehirlerde, hepsine raporlarımı yolladım, kadın doğumcu arkadaşlarından cevaplar aldım. Türkiye'nin farklı şehirlerinden konsültasyonlar aldım yani :) Ben hamile kalabildiğim için genel kanı, tekrar normal denenmesiydi.
Çünkü daha önce de söylemiştim, doktorlar için düşük olayı bizim anladığımızdan farklı. Yani zaten doğana kadar hep risk var, zaten 3 aya kadar falan da pek bi bebek sayılmıyor. Her gün bu olayla karşılaşıldığı için de kanıksanmış olay. Kötü insanlar demiyorum, dediğim gibi yakın ailem aşırı iyi insanlardır ama bu olay böyle. Sana bırakıyorlar.
Hamile kal, vücütta değişiklik olsun, kalbini duy sonra kaybet, sonra kürtaj sonra hormon devinimleri yaşa ağla zırla, ama yeniden dene.
Deneyebilirsin ama senin kararın. Söylenen bu :)
PGT için de senin doktorun söylediği kadar net bir olumsuz cevap duymadım ama hiç. Deneysel bir yöntem değil. Kanıtlanmış bir yöntem, özellikle kalıtsal rahatsızlık yaşayanlarda bu yöntem hayat kurtarıcı. Belirli bir bölgeye bakıp sağlıklı embriyo seçiliyor. Bu tabi zorunlu bi yöntem kalıtsal rahatsızlık varsa. Nispeten yeni bi yöntem olduğu için bizim gibi bu tarz bi zorunluluk yoksa -bizim gibi- düşüklerle boğuşmuş insanlarda başka bir alternatif varsa PGT seçimini bence hafifi abartı veya - doktorların kendi fikirlerine göre- hafifi şımarıkça bulabiliyorlar :)
Risk var mı, Elbette var! Çok çok iyi ellerin, daha önce bu işi sürekli yapmış ellerin yapması gereken bi durum. Ama embriyoya iyi yapılırsa zarar vermesi gibi bi durum yok çünkü plesanta kısmından alınıyor biyopsi yani bebeğin olduğu kısımdan değil. Zank diye embriyodan alınırsa zaten o embriyonun da yaşama imkanı yok.
Diğer risk de mozaik olabilme ihtimali, yani alınan bölüme göre hücreler sağlıklı ise değil, değil ise sağlıklı gibi gözükebiliyor.
Bu iki riskin ilki olursa o embriyo yerleşmiyor. İkinci riskte de zaten sağlıklı gözüken ama aslında sağlıksız olan yerleşirse düşüyor. Ama direk düşük engellenmiş oluyor. Ben farklı ülkelerden de baktım araştırmalara, genel olarak başarı sağlıklı bulma ve yerleşme 70% (ancak ilk denemede değil), sağlıklı bulunan embriyonun başarılı devam etmesi de 95% .
Bu esnada risklere hormon alımı, paraların fır fır saçılımı, beklemek, sabır, eşle hırlaşma..vb diğer etkenleri de ekleyebiliriz. Ancak hiçbiri haftalarca hamileyim diye gezip sonra hüsrana uğramaktan büyük gelmiyor bana. Yani bu benim için böyle.. Ben alıcam riskleri, belki olur belki olmaz ama keşke deneseydim dememek adına alıcam.
Canım benim gerçekten de yazdıklarını okurken benim de canım acıdı. Hepimiz için bu böyle sanırım. Yapabilirsen tek ricam düşüncelerden biraz uzaklaşman. Planını yap, sağlığına bak ama şu anda o mu bu mu diye daha çok yorma kendini, nefes al.. Eminim yani aylarca düşünmemek imkansız ama en azından bir kaç hafta bi izin ver kendine. Vücut da ağlıyor yani ben hissediyordum, hormonlar sapıttığı için onu da dinlendirmek lazım. Yürü, yürü ben yürüdüm hem aşırı kilo almıştım, çok veremedim de yürürken beyne oksijen de çok mu gidiyor nedir uyuşuyordu :)
Öpüyorum herkesi, hepimize cümleten sabırlar
Son donemde bu konu hakkinda surekli arastirma yapmaya basladim, belki sizlere de bir faydasi olur. Infertiliteye neden olan yas harici bir sorunu olmayan, PGT-A / NGS istatistiklerini iceren calismalari ozellikle inceliyorum. Asagida kaynagini paylastigim bir calismada belirtilen istatistiklere gore 28 yasindaki bir kadinin her uc embriyosundan biri euploid yani saglikli. Yas ilerledikce sirasi ile 35, 37, 39, 41, 43, ve 45 yaslarinda bu oran 4, 5, 6, 9, 16 ve 29'da bire dusuyor. Ornegin ben 3 opu sonrasi 9 blastocyst embriyodan maalesef ki euploid sonuc alamadim. 41 yasindayim ve bu durumu cevresel faktor kategorisine giren uzun yillar sigara icmeme bagliyorum. Dolayisi ile konu yas olsa da isin icerisinde genetik ve cevresel faktorler de var elbette.Bitanem çok teşekkürler verdiğin bilgiler için. Hatta bir cümleni yanlış anlamadıysam hepimize ümit olabilecek bir cümle bu: "genel olarak başarı sağlıklı bulma ve yerleşme 70%" (ancak ilk denemede değil), sağlıklı bulunan embriyonun başarılı devam etmesi de 95% ." demişsin.
Yani denemeye devam edersek sağlıklıyı bulma ihtimalimiz mi 70% canım? Sağlıklıyı bulursak da başarılı devam etme olasılığı mı 95%?
O zaman denemeye devam etmek lazım, yüzdeler oldukça yüksek.
Bitanem çok teşekkürler, bu araştırmada beşinci güne giden embriyolardaki oran mı bu oranlar yoksa döllenen embriyolardaki oran mı? Eğer beşinci güne gidenlerde oranlar bu kadar düşükse vay halimizeSon donemde bu konu hakkinda surekli arastirma yapmaya basladim, belki sizlere de bir faydasi olur. Infertiliteye neden olan yas harici bir sorunu olmayan, PGT-A / NGS istatistiklerini iceren calismalari ozellikle inceliyorum. Asagida kaynagini paylastigim bir calismada belirtilen istatistiklere gore 28 yasindaki bir kadinin her uc embriyosundan biri euploid yani saglikli. Yas ilerledikce sirasi ile 35, 37, 39, 41, 43, ve 45 yaslarinda bu oran 4, 5, 6, 9, 16 ve 29'da bire dusuyor. Ornegin ben 3 opu sonrasi 9 blastocyst embriyodan maalesef ki euploid sonuc alamadim. 41 yasindayim ve bu durumu cevresel faktor kategorisine giren uzun yillar sigara icmeme bagliyorum. Dolayisi ile konu yas olsa da isin icerisinde genetik ve cevresel faktorler de var elbette.
Euploid embriyoyu bulduktan sonra tutunma konusuna gelince istatistiksel olarak % 40 - 50 seviyesinde diyebiliriz. (Bazi kaynaklar % 60 da diyebiliyor.) Yani yirmili yaslarinin sonlarindaki bir kadina cok yakin. Yine baska bir calismada okudugum kadari ile uc euploid embriyo %95 oraninda canli dogum basarisi demek. Yani ilk ikisinin tutmadigi varsayimi ve ucuncunun tuttugu olasiligi uzerine degerlendirmisler.
Asagida arastirmalarin linklerini paylasiyorum belki okumak istersiniz.
Kaynak Linkler:
1- Estimation of age-dependent decrease in blastocyst euploidy by next generation sequencing: development of a novel prediction model - PubMed
2- Women with Three Normal Embryos Have 95% Chance of Pregnancy, RMA Research Shows
En azından sorun bulunmuş oldu canım, peki çözüm neymiş birşey dedi mi doktorun?Az önce doktorum aradı embriyologların söylediğine göre yumurtalarımın dış zarı zona dedikleri kısım çok ince ve hassasmış bundan dolayı ya embriyo döllenmiyor ya da yapısal sorunlar oluşuyor olabilir miş
Bi çözümü yokmuş bilinen yumurta kalitesi işte kimi doktorlar vitaminlerin beslenmenin yaşam tarzının etkisi yok diyor kimileri var diyor beynim yandı benim deEn azından sorun bulunmuş oldu canım, peki çözüm neymiş birşey dedi mi doktorun?
Bitanem çok teşekkürler, bu araştırmada beşinci güne giden embriyolardaki oran mı bu oranlar yoksa döllenen embriyolardaki oran mı? Eğer beşinci güne gidenlerde oranlar bu kadar düşükse vay halimize
Bitanem çok teşekkürler verdiğin bilgiler için. Hatta bir cümleni yanlış anlamadıysam hepimize ümit olabilecek bir cümle bu: "genel olarak başarı sağlıklı bulma ve yerleşme 70%" (ancak ilk denemede değil), sağlıklı bulunan embriyonun başarılı devam etmesi de 95% ." demişsin.
Yani denemeye devam edersek sağlıklıyı bulma ihtimalimiz mi 70% canım? Sağlıklıyı bulursak da başarılı devam etme olasılığı mı 95%?
O zaman denemeye devam etmek lazım, yüzdeler oldukça yüksek.
En azından arafta kalınmamış oldu, sebebi belli olmuş. Belirsizlikten kurtuldun bu çok güzel birşey. Şimdi araştırmaları bu durum nasıl çözülüre göre yapılır. Belki de sana özel yumurta seçimlerinin olduğu ya da geliştirmenin mümkün olduğu yöntemler vardır. Beraberce dökeriz kaynaklardan okuruz yarı doktor olduk artık okuya okuya, full time'a geçiş yaparız :)))Az önce doktorum aradı embriyologların söylediğine göre yumurtalarımın dış zarı zona dedikleri kısım çok ince ve hassasmış bundan dolayı ya embriyo döllenmiyor ya da yapısal sorunlar oluşuyor olabilir miş
Çok sağolunEn azından arafta kalınmamış oldu, sebebi belli olmuş. Belirsizlikten kurtuldun bu çok güzel birşey. Şimdi araştırmaları bu durum nasıl çözülüre göre yapılır. Belki de sana özel yumurta seçimlerinin olduğu ya da geliştirmenin mümkün olduğu yöntemler vardır. Beraberce dökeriz kaynaklardan okuruz yarı doktor olduk artık okuya okuya, full time'a geçiş yaparız :)))