- 28 Ağustos 2020
- 8.250
- 36.064
-
- Konu Sahibi Delirtiyor
- #101
Bunu da deneyeyim, teşekkür ederim.yok öyle çok ağlatma
ben şu şekil yapıyordum beyaz gürültü+gözüne mendil sallıyordum sonra yavaşça gürültüyü kısıp mendili gözünden alma şeklinde... beyaz gürültü sevmiyor demişsiniz ama hepsini birlikte deneyince belki o şekilde uyur
Evet artık abd ve avrupa da bu yöntemlerden uzaklaşmaya başlamış çok tepki görüyor. Güvenli bağlanmaya odaklandı şimdi herkes.yaaa hiç zerre güvenmiyorum
uyku eğitimi diye ağlatıp ağlatıp durdular çocukları, şimdi özellikle amerika kaynakları sakın ağlatmayın diyor.
Hadi ağlatmak zaten her yiğidin harcı değil de, bu hani düşünme duvarları, düşünme bölgeleri, yok halısı da meğer çocukları kötü etkiliyormuş geçen yine "yabancı" araştırmacılar demiş.
Bu "yabancı"lar değil miydi bize bunları empoze etmeye çalışan, köylü hatice nine ne bilsin düşünme halısını.
hiç güvenmiyorum o kaynaklara artık, özellikle geçen gün takip ettiğim bir akademisyenin düşünme bölgelerinin zararlarını anlattığı yazısından sonra...
Siz uyku eğitimi verdiniz mi? Şu an nasıl uyuyor? Sallamayı bırakabildiniz mi?İkisini de denedim ben hiçbir farklılık göremedim. Bu söylediğinizi de ilk kez duyuyorum, öyle bir gözlemde bulunamadım ondan bilmiyorum sanırım
Bakın anne bebek iliskisi beslenmeden daha önemli.Valla uzmanlar 0-4 yaş arası çocukların 14 saat uyuması gerektiğini en geç 9da uyumuş olması gerektiğini söylüyorlar sağlıklı büyümeleri için :) Bu öğrenilmiş çaresizlik terimini de iyi ki öğrendik halkca hep buna atıyoruz konuyu. Bunu zaten her türlü öğreniyor bebekler ağlayınca anneler kucağına aldığı için.
Valla çocuk büyütürken en çok yorulan anneler Türk anneleri böyle düşünceler yüzünden. İngilterede örneğin bakıcı olayı yok bakan kayınvalide annede yok gayet normal büyütüyor anneler çocuklarını. E yani yetiştirilen çocuklar da ortada bi yerde hata yapıyoruz demek ki.
Tmm siz kırılgan olmayanı siparis verirsiniz bizimkiler öyleHanımefendi size işe giderken görünmeden kaçın falan mı dedim ben. Evet gidilmemeli doğru. Siz çocuğa uyku eğitimi verirken yanındayken ağladı diye çocuk sizden nefret falan etmez yani. İstedikleri olmadığında ağlıyor çocuklar bunu öğrendikleri için e o zaman ağlatmsmak için her dediklerini yapacak mısınız? Bu kadar kırılgan bi psikolojileri yok çocukların. Ben size odalara kapatın bırakın uyusun kendi kendine demiyorum. Ama kucakta sakladığınız çocuk hiç ağlamadan da mucize eseri yatağına yatıp uyumaz. Siz bilirsiniz ayrıca geceleri uyuyamayan ben değilim. Umarım en kısa sürede çözersiniz sorunlarınızı, iyi günler.
Ağlama kısmı şöyle, uyku eğitimlerinde bebek beşiğine yatırılır ve odadan çıkılır. Ne kadar ağlarsa ağlasın kucağa alınmaz. Bir süre sonra bebek annesinden umudu keser ve ağlamayı bırakır. Bunu artık hiçbir gelişim psikoloğu önermiyor. Güvenli bağlanmayı olumsuz etkilediğini söylüyorlar. Uyku eğitimlerinin hiç birinin bebeğe zarar vermeden başarılı olacağını düşünmüyorlar. Şu anda ağlıyor evet ama kucağımda ağlıyor bu zararsızmış psikologlara göre. Kastettiğim buydu.
Ayakta sallamayı ben değil kızım istemiyor. O şekilde uyumuyor. Ben ne kolda ne ayakta sallayarak uyutmak istemiyorum aslında ama şu an başka şekilde de uyutamıyorum maalesef. Hamak, beşik bilimum sallanan ne varsa başta uyurken bu ay itibariyle uyumuyor. Kola fena alıştı sanırım.
İnşallah çabuk geçer, teşekkür ederim.
Yani verilen her öneriyi en uçtan algılamak gibi bi durum var sanırım. Bu işin ortası da mümkün:) Ayrıca türkiyedede anne çocuk bağı güvenme bağlanma diye diye bağımlı çocuklar yetişiyor maalesef ki. Siz öylesiniz demiyorum sizinki öyle de demiyorum. Ama çocukların anne babayı parmağında oynattığı bi annelik babalık da doğru sistem değil. Yine de herkesin kendi seçimi tabi :)Bakın anne bebek iliskisi beslenmeden daha önemli.
Ögrenilmis caresizlik diyin,onu begenmediyseniz yalnız bırakılma diyin,adının önemi yok.
Burda önemli olan bebek anneye ihtiyacı oldugunda yardım alamaması.
Fil deneyini okumussunuzdur,bebek filleri baglıyorlar kacmasın diye,fil büyüdükce gücleniyor ipi koparıyor ama kacmıyor.
Düsünbiliyor musunuz bu bir insan da nelere yok acar?
Eksik,yetersiz hisseder,biseyler icin savasmaz,nasılsa basarmayacagım der.
Annelerimiz bizi bi sekilde büyütmüs neden aynı yöntemle büyütelim ki cocuklarımızı?Yıl olmus 2021.
İngiltere dediğiniz yerde 0 aylık kresler var.
0 aydan itibaren cocuklar gidebiliyor krese,ve cok kardes yapıyorlar.
Benim cocuk yetistirme tarzım dogurayım büyür değil o yüzden İngiltere bi kıstas değil benim icin.
Herkesin kendi tercihi tabiki.
Öyle yetiştirildikleri için çocuklar öyle doğmadı yani :) İyi günler.Tmm siz kırılgan olmayanı siparis verirsiniz bizimkiler öyle
İyi günler.
Siz uyku eğitimi verdiniz mi? Şu an nasıl uyuyor? Sallamayı bırakabildiniz mi?
Teşekkür ederim, inşallah.Oo benim kızım beş yaşına girdi bile. Altıncı aydan sonra Hogg yöntemiyle uyuttum bir profesyonele danıştık önce sonra en iyisinin bizim için bu olacağına karar verdik ama şunu da eklemem lazım uyku konusunda çok sorunlu bir çocuk değildi yani sizinkiyle kıyas yapamam. Ne zaman anneanneye babaanneye bıraksam yöntem falan hak getire ayakta sallıyorlardı tabi orası ayrı. Nasıl büyüyorlar anlamıyorsunuz bile gerçekten, sağlıkla büyütün bebeğinizi inşallah
Yaa işte bu lazım bana. Ben o sevip okşayarak yöntemleri de araştırdım ama benim kıza asla olmaz gibi geliyor.Oy o 4. ay neydi öylee.. Gerçi 8. ay daha kötüydü :))
Benim kızım yenidoğan döneminde bile neredeyse hiç uyumadı. Abartmıyorum gündüz max 1 saat uyurdu o da 15 dk şeklinde.
Uykusunu alamadığı için çok ağlaktı.
4.5 aylıkken uyku eğitimi verdim. Ağlatmayan yöntemle, sevip okşayarak.
Şimdi 10.5 aylık. yatağına yatırıyorum max 5 dakika içinde döne döne uyuyor. Ve en önemlisi artık mutlu bir beybi kendisi :)
Evet atak döneminde şu an. Ama öncesinde de çok kolay uyuyan bir bebek olmadı hiç.Atak haftasında olabilir mi?
Bir araştırın isterseniz.
22 aylık bir oğlum var ve 1 yaşına kadar uyku düzeni sağlayamadım ben ne yazık ki..
Gece uykularını biraz düzenleyebildik ama gündüz uykısu hiç yoktu ama çok şükür 1 yaşından sonra o da düzene girdi.
Yine de şuan özellikle geceleri çok sağlıklı değil uykuları ama idare ediyoruz bizde.
Yalan söyleyemem kolay olmadı. Ama zaten içinde bulunduğum durum daha zordu.Yaa işte bu lazım bana. Ben o sevip okşayarak yöntemleri de araştırdım ama benim kıza asla olmaz gibi geliyor.çok zorlandınız mı? Direndi mi çok?
Benim de bebeğim şu an yaklaşık 11 aylık ve aynı yollardan geçtim diyebilirim. 3,5 aylık olana kadar kucakta sallayarak ya da gaz çıkartma pozisyonunda uyuttum -uyuttuk-. Sonra aşırı ağırlaşınca bizde sırt bel kalmayınca pes ettim direnmekten vazgeçtim ve memede uyutmaya başladım. Annem de arabasında evin içinde sallayarak uyutuyordu. 11 aylık olucak ve ben hala memede uyutuyorum. Yanına uzanıyorum ve çoğunlukla o uyurken ben de uyuyorum yorgunluktan. Annem de uyutması gerekirse ayakta sallayarak uyutabiliyor ama benim ayağımda asla yatmak istemiyor. Bir yorumunuzda 1 saat tutup uyutuyorum demişsinizya.Günde kaç kez ve toplamda kaç saat gündüz uykusu uyuyor? Çünkü bu ayda günde en fazla 3-4 gündüz uykusu 4-4,5 saat uyuması yeterli toplamda. Acaba fazla geliyor olabilir mi uykular? Bir de bir rutin mutlaka oluşturun. Yani şöyle uyuma saatleri sabit olsun gündüz de. her gün mutlaka aynı saatlerde uyusun en fazla 15 er dakika sapma olsun. Mesela ben hatırlıyorum o aylarda ve 7. ayına kadar benim bebeğim sabah 7,30- 8 de uyanırdı, 10 da,14 de 18 de uyurdu ve toplamda maksimum 3 saat uyurdu gündüzleri. Akşam uykusuna da 21 de yatardı. 7. ayı bittikten sonra da sabah kalkma ve gece yatma saatleri aynı, sadece öğlen 12:30 da ve akşam üstü 16,30 da uyuyor. Yine toplam 2-3 saat arası toplam.1 saat sonra başlıyorum. Evet uykusuzluğu arttıkça huysuzlaşıyor. Ama uyumuyor ne yapayım ki deniyorum uğraşıyorum direniyorhadi biraz daha dur o zaman diyorum çünkü yoruluyorum 30-40 dk uğraştıktan sonra. Biraz daha kalıyor dediğin gibi iyice zorlaşıyor bu sefer de. Eninde sonunda uyutuyorum ama perişan oluyoruz ikimiz de.
ya lütfen o tutmayan bebeklerin tuttuğu emziği bana yazar mısınız. Evde 1500 tane emzik var 11 aylık oldu halen tutturamıyorum. Beni emzik niyetine kullanıyorŞimdi anlatıyorum ;
Öncelikle bebeğiniz tokAlışkanlık edindiği için uyku döngülerinde sürekli kalkıyorlar .
Bebekler 4. Aydan sonra daha düzenli uyku alışkanlıkları geliştiriyorlar.
Bebekler belli uyku döngülerinde sahiptir .Uyutuyorsunuz yirmi dk sonra uyanıyor en fazla yarım saat neden uyanıyor biliyor musunuz?
Çünkü bebeğiniz destekli bir şekilde anne kucağı ,emmek , sallanmak,bir şekilde bu desteklerden birini alıp uyuduğu için derin uykuya geçme döngüsünde (derin uykuya geçme döngüsü bebeğiniz uyuduktan 20 dk veyahut 30 dk sonra gelen döngüdur)uyanır ve uyutuldugu halı arıyor .
Örn;
Bebeğinizi kucağınizda uyuttunuz uyuduğunu farkettiniz onu yatağına yatirdiniz bebeğinizin uyumadan önce nasıl uyku daldiginin fotoğrafını beyni çekti anne kucağında uykuya daldım . Sonra 30 dk derin uykuya geçme döngüsünde hafif kipirdandi uyandı bir de baktı ki anne kucağında değil bessiginde yatıyor bebek o zaman diyor ki hayır ben geri bu şekilde uykuya dalamam beni annemin kucağına alması lazım burası neresi burda ne yapmam gerek bilmiyorum diyor ve pat ağlıyor .(malesef)
Fakat bebeğimize kendi kendine uyumasını ogretebilirsek derin uykuya geçiş döngüsünde uyanıp burası güvenli ben bu şekilde uykuya daldım evet uykumda devam edebilirim diyip kendi kendini uyutacaktir .
Tecrübeli bir anne değilim bu bilgileri int. Tracy hogg bebek bakimina mucivezi çözümler kitabından ve birçok diğer kaynaktan edindim .
Benim de bebgim 4 aylık başta emzik tutmadı 2 bucuk ay boyunca internetten araştırıp emzik tutmayan bebeklerin tutacağı emzikler varmış onlardan sipariş ettim umudum yoktu fakat tuttu çok şaşırdım tabiki bazı bebekler ne yapsanız da tutmaz .
Bebeğim iki ay boyunca emerek uyudu şuan geceleri de emerek uyuyo fakat gece uykusuna geçişte ve gündüz uykularinda ayağımda sallıyorum uygun koşulu buluşa yatim saat sonra uyandığında uzun uykuya geçiyor bulmazsa geçmiyor .
Siz e tracy hogg un bir kaç sayfasını atmami ister misiniz?
Ben de uyku eğitimi verecegim ama korkuyorum çünkü ağlayacak .
Şöyle bir yöntem aşamalı sallamayi bırakma diye yavaş yavaş örneğin 5 sn sallayıp beş sn duracam ve bunu gün gün arttiracagim başarılı olacağına inanıyorum . 30 unda doktorumla görüşüp başlayacağız özelden konuşabiliriz eğer arzu eder iseniz
Şöyle bizim de sabah uyanma saati 6-6.30 arası genelde. Akşam da 9-9.30 gibi uyuyordu. Bazen aşırı direniyor 10da 11 uyursa sabah 7.30-8e kadar uyuyabiliyor. 1 saat uyanık kaldıktan sonra uykusu gelmeye başlıyor zaten mızırdanıyor. Toplamda 4 uyku uyuyor ama saatleri değişiyor işte. Çünkü bazen yarım saatte bazen 1 saatte dalıyor. Uyku süresi de değişiyor. Kesintisiz 3 saat uyuduğu da oluyor 15dk uyuyup kalktığı da. Gündüz uykularının hiç düzeni yok. Gece emmeye kalkıyor sadece, gözü kapalı emip geri yatıyor.Benim de bebeğim şu an yaklaşık 11 aylık ve aynı yollardan geçtim diyebilirim. 3,5 aylık olana kadar kucakta sallayarak ya da gaz çıkartma pozisyonunda uyuttum -uyuttuk-. Sonra aşırı ağırlaşınca bizde sırt bel kalmayınca pes ettim direnmekten vazgeçtim ve memede uyutmaya başladım. Annem de arabasında evin içinde sallayarak uyutuyordu. 11 aylık olucak ve ben hala memede uyutuyorum. Yanına uzanıyorum ve çoğunlukla o uyurken ben de uyuyorum yorgunluktan. Annem de uyutması gerekirse ayakta sallayarak uyutabiliyor ama benim ayağımda asla yatmak istemiyor. Bir yorumunuzda 1 saat tutup uyutuyorum demişsinizya.Günde kaç kez ve toplamda kaç saat gündüz uykusu uyuyor? Çünkü bu ayda günde en fazla 3-4 gündüz uykusu 4-4,5 saat uyuması yeterli toplamda. Acaba fazla geliyor olabilir mi uykular? Bir de bir rutin mutlaka oluşturun. Yani şöyle uyuma saatleri sabit olsun gündüz de. her gün mutlaka aynı saatlerde uyusun en fazla 15 er dakika sapma olsun. Mesela ben hatırlıyorum o aylarda ve 7. ayına kadar benim bebeğim sabah 7,30- 8 de uyanırdı, 10 da,14 de 18 de uyurdu ve toplamda maksimum 3 saat uyurdu gündüzleri. Akşam uykusuna da 21 de yatardı. 7. ayı bittikten sonra da sabah kalkma ve gece yatma saatleri aynı, sadece öğlen 12:30 da ve akşam üstü 16,30 da uyuyor. Yine toplam 2-3 saat arası toplam.
Anladım açıkçası o aylarda bizim de uykuya dalma sürelerimiz tıpkı sizinki gibiydi. Ama size önerim onu bir şekilde saat belirleyin ve o saatlere göre yatırın. Eğer kısa uyursa tekrar uyutun. eğer uykusu 1,5 saati geçerse bir şekilde uyandırmaya çalışın 3 saati tek seferde uyursa bi daha uyuması imkansız gibi bişey çünkü. Yani çok zor oluyor o saatlere bebeği alıştırmak kolay olmuyor ama en azından saatleri sabitleyince bebek o saatte uyuması gerektiğini biliyor ve belli bir süre sonra direnmeyi bırakıyor. Kucakta uyuma konusunda ise tek diyeceğim kelin ilacı olsa başına sürerdiŞöyle bizim de sabah uyanma saati 6-6.30 arası genelde. Akşam da 9-9.30 gibi uyuyordu. Bazen aşırı direniyor 10da 11 uyursa sabah 7.30-8e kadar uyuyabiliyor. 1 saat uyanık kaldıktan sonra uykusu gelmeye başlıyor zaten mızırdanıyor. Toplamda 4 uyku uyuyor ama saatleri değişiyor işte. Çünkü bazen yarım saatte bazen 1 saatte dalıyor. Uyku süresi de değişiyor. Kesintisiz 3 saat uyuduğu da oluyor 15dk uyuyup kalktığı da. Gündüz uykularının hiç düzeni yok. Gece emmeye kalkıyor sadece, gözü kapalı emip geri yatıyor.
Uzman yardımıyla mı yaptınız yoksa kendiniz mi uyguladınız? Ben de becerebilir miyim acabaYalan söyleyemem kolay olmadı. Ama zaten içinde bulunduğum durum daha zordu.
Bir de en çok işe başladığımda annem nasıl uyutur diye düşünüyordum.
Bir cesaret giriştim. 3 hafta kadar sürdü alışma süreci. Sonra hop güzelleşti her şey.
Her ortamda uyuyabilme konforu çok güzel. Ve gerçekten uykusunu almış bebeyle almamış arasında çok fark var. Yemek yemesi, öğrenmesi, oyun oynamassı her şeyini çok etkiliyor.