• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

tecrübeli anneler bebeğini sadece anne sütüyle besleyenler nezaman ek gıdaya geçmeli

merhaba bavse...

bana sağlık ocağından verilern kağıdı yazıyorum sana...

-Ek gıdalara başlama zamanı 4. aydan önce olmamamlı ancak ek gıdaya geçiş zor olacağından 6. aydan sonraya bırakılmamalıdır.

- Ek gıdalarla birlikte anne sütü veya biberon mamasına devam edilmelidir. Anne sütü alıyorsa 2 yaşına kadar devam edilmelidir.

- 12. ayına kadar bebeğin yiyeceğine tuz veya şeker katılmamalıdır.

- Bebeğe en az 1 yaşına kadar inek sütü verilmemelidir.

- Alerjik etkisi olabileceği için 1 yaşından önce bal verilmemeli.

- Yumurtanın beyazı 1 yaşından önce verilmemeli. Sarısı 1/8 başlayarak yavaş yavaş arttırılmalıdır.

- Çayın besleyici değeri yoktur. Aksine demir emiimini bozup kansızlık yaptığı için 1 yaşından önce verilmemelidir.

- Mineral ve Vitamince fakir fakat Nikotin yönünden zengin olan patlıcan 1 yaş sonrası verilmelidir.

- Lahana, pırasa, soğan, sarımsak bebeklerde gaz yapabileceği için 9. aydan sonra verilmesi uygun olur.

- Ispanak, Şalgam, Pancar, Havuç gibi nitrat içeren sebzeler taze olarak verilmelidir.

- Elma, Şeftali, Armut, Mandalina, Muz, Portakal bebeklere evde suyu sıkılarak taze olarak verilebilir.

Aylara göre bebek beslenmesi:

- 0-4 ay:
Anne sütü

- 4-6 ay:
sabah: anne sütü
Öğle: Sebze çorbası veya meyve püresi ( çorbasına bir miktar kıyma konulabilir)
Akşam: Anne sütü + Muhallebi

- 7-8 ay:
Kahvaltı (akşamdan suda bekletilip tuzu alınmış) peynir, yumurta sarısı meyve püresi, pekmez
Ara öğün: Meyve püresi
Öğle: Sebze püresi, Dolma içi, Çorba
İkindi: yoğurt
Akşam: Sebze çorbası makarna pilav yada dolma içi verilebilir.
Gece: Anne sütü

- 9-12 ay:
Sabah: kahvaltı ( 1 kibrit kutusu) Peynir, yumurta sarısı, gün aşırı 1 tatlı kaşığı pekmez
1 çay kaşığı tereyağı veya 1 tatlı kaşığı zeytin yağı
Öğle: Kıymalı sebze püresi, dolma içi, balık yada tavuk, patates püresi. 3-4 Yemek kaşığı pilav yada makarna verilebilir. 1 Çay bardağı yoğurt veya taze meyve suyu verilebilir.
Akşam Muhallebi + anne Sütü.

- 1 yaş +
Bebek artık aileyle birlikte sofraya oturup pişirilen yemeklerden yiyebilir

umarım yardımcı olabilmişimdir.
eğer istersen bebekler için tarifler de var onları da yazabilirim

canım bırakcaksa bırakıyo zaten, ben şanssız bi anneyim o yönden, benim sütüm dolup dolup taşıyodu, donduruculara stokladığım sütün hesabı yoktu, ama reddetti işte, biberon vermediğim halde reddetti, tadınımı beğenmedi dedim sağıp verdim o şekilde alıyodu, memeyi istemedi, emme güdüsü çok fazla değil zaten, emzik de pek kullanmıyoruz, sadece uykuya dalarken alıyo sora ağzından atıyo, tabiki biberonun konforunu görünce memeyi reddedebilir ama benimkisi biberonun konforunu bile bilmiyodu, öyleyken bıraktı, dönem dönem çocuklarda memeyi reddetme eğilimi olabiliyomuş , zorladığın kadar zorlayacaksın, ben sonuna kadar mücadele ettim ama olmadı işte, gece yarıları kaç kere kalkıp uykusunda kandırıp vereyim dedim ama uykusunda bile almadı, ek gıdalara başlayınca da memeyi bırakma tehlikesiyle karşı karşıya kalacaksın evet, ama kaşığı da reddedebiliyolar, ya bu biraz bebeğinle alakalı bir durum, ek gıdaya başladığında baktın ki bebeğin memeden sğoumaya başlıyo bi süre ek gıdayı azaltıp sadece memeye dönebilirsin, o geçici dönemi atlatınca da yeniden ek gıdalara başlayabilirsin, ki şu anda ek gıdaya başlasan bile sadece tadımlık verceksin, birkaç kaşık meyve suyu mesela, öğün olarak vermiceksin, ben artık öğün olarak veriyorum, ama dediğim gibi bu bebeğnile alakalı, eğer bebeğin almayacaksa zaten almıo, bi tarafını yırtsan yine almıyo, inşallah bebeğin memeyi reddetmez de gnlünce emzirebilirsin, şu anda ek gıda olayını gözünde büyütme, eğer günde 1 dfa kaka yapıyosa, aylık kilo alımı da standartların içindeyse bebeğin doyuyodur, zaten dediğim gibi istesende istemesende ek gıdaya eninde sonunda başlıcaksın ve o zaman çok zorlanacaksın, verdiğin şeyi yemek istemicek, kaşığı reddetcek, hatta meme kolayına gelecek, kaşığa alıştırana kadar zorlanma ihtimalin çok yüksek, ben çok zorlandım mesela, çocuk kaşığı görünce deliriyodu, şu anların tadını çıkart, en kolay emzirme dönemi, ek gıdaymış mamaymış filan düüşnme bunları, nasıl olsa geççeksin acelesi yok şu aşamada, ama tabki önce doktorunun ne söylediği önemli

çok teşekkür ederimvereliniortak.tecrübe bilgiden daha önemli benim için alkisalkisalkisseni çok iyi anlıyorum:ecrin_bebek: inşallah bebeğin iştahlı bir bebek olur:Saruboceq: biz elimizden geleni yapalımda artık gerisi bebeklerimize bağlı herşey onların sağlığı için.

Son düzenleme:
merhaba bavse...

bana sağlık ocağından verilern kağıdı yazıyorum sana...

-Ek gıdalara başlama zamanı 4. aydan önce olmamamlı ancak ek gıdaya geçiş zor olacağından 6. aydan sonraya bırakılmamalıdır.

- Ek gıdalarla birlikte anne sütü veya biberon mamasına devam edilmelidir. Anne sütü alıyorsa 2 yaşına kadar devam edilmelidir.

- 12. ayına kadar bebeğin yiyeceğine tuz veya şeker katılmamalıdır.

- Bebeğe en az 1 yaşına kadar inek sütü verilmemelidir.

- Alerjik etkisi olabileceği için 1 yaşından önce bal verilmemeli.

- Yumurtanın beyazı 1 yaşından önce verilmemeli. Sarısı 1/8 başlayarak yavaş yavaş arttırılmalıdır.

- Çayın besleyici değeri yoktur. Aksine demir emiimini bozup kansızlık yaptığı için 1 yaşından önce verilmemelidir.

- Mineral ve Vitamince fakir fakat Nikotin yönünden zengin olan patlıcan 1 yaş sonrası verilmelidir.

- Lahana, pırasa, soğan, sarımsak bebeklerde gaz yapabileceği için 9. aydan sonra verilmesi uygun olur.

- Ispanak, Şalgam, Pancar, Havuç gibi nitrat içeren sebzeler taze olarak verilmelidir.

- Elma, Şeftali, Armut, Mandalina, Muz, Portakal bebeklere evde suyu sıkılarak taze olarak verilebilir.

Aylara göre bebek beslenmesi:

- 0-4 ay:
Anne sütü

- 4-6 ay:
sabah: anne sütü
Öğle: Sebze çorbası veya meyve püresi ( çorbasına bir miktar kıyma konulabilir)
Akşam: Anne sütü + Muhallebi

- 7-8 ay:
Kahvaltı (akşamdan suda bekletilip tuzu alınmış) peynir, yumurta sarısı meyve püresi, pekmez
Öğle: Sebze püresi, Dolma içi, Çorba
İkindi: yoğurt
Akşam: Sebze çorbası makarna pilav yada dolma içi verilebilir.
Gece: Anne sütü

- 9-12 ay:
Sabah: kahvaltı ( 1 kibrit kutusu) Peynir, yumurta sarısı, gün aşırı 1 tatlı kaşığı pekmez
1 çay kaşığı tereyağı veya 1 tatlı kaşığı zeytin yağı
Öğle: Kıymalı sebze püresi, dolma içi, balık yada tavuk, patates püresi. 3-4 Yemek kaşığı pilav yada makarna verilebilir. 1 Çay bardağı yoğurt veya taze meyve suyu verilebilir.
Akşam Muhallebi + anne Sütü.

- 1 yaş +
Bebek artık aileyle birlikte sofraya oturup pişirilen yemeklerden yiyebilir

umarım yardımcı olabilmişimdir.
eğer istersen bebekler için tarifler de var onları da yazabilirim

bunlar çok güzel bilgiler paylaştığın için teşekkür ederim.vereliniortak

benim kızm 5 aylık şu an 4 aysonunda kilo alımı yavaşladığı için 5 ayında dr tavsiyesiyle ek gıdaya başladık ve ve her hafta tartık ek gıdaya başlayınca kzım kilo alımı hızlandı bütün doktorların görüşü kilo almı normalse 6 aya kadar anne sütü 6 ayda ek gıda olarak bence mantıklı bi görüş bu arada kzıızm emzirmeyi reddetmedi ek gıdaya geçince hala saatlerce ağzıda tutuyo süt olsa doyacak ama süt yok birde biberon kesinlikle kulanmadı almıyor ağzzınna

benim kızm 5 aylık şu an 4 aysonunda kilo alımı yavaşladığı için 5 ayında dr tavsiyesiyle ek gıdaya başladık ve ve her hafta tartık ek gıdaya başlayınca kzım kilo alımı hızlandı bütün doktorların görüşü kilo almı normalse 6 aya kadar anne sütü 6 ayda ek gıda olarak bence mantıklı bi görüş bu arada kzıızm emzirmeyi reddetmedi ek gıdaya geçince hala saatlerce ağzıda tutuyo süt olsa doyacak ama süt yok birde biberon kesinlikle kulanmadı almıyor ağzzınna

maşallah bebeğine inşallah sütünüzde artar.:emir_bebek::ecrin_bebek:

tecrübeli anneler bebeğini sadece anne sütüyle besleyenler nezaman ek gıdaya geçmeli
iki hafta sonra bebeğim dört aylık olacak sadece anne sütüyle besleniyo kilo alımıda azaldı bu aralar zor emiyo geçicimi bilmiyorum.bu durumda dört aylık olduğunda ek gıdaya geçerse emmeyi bırakırmı yada altı aylık olduğunda ek gıdaya alışması geçmi olur?

canım 4.ayını bitirip 5emi girecek 3ü bitirip 4emi girecek.kaşıkla beslersen seni bırakmaz.suyunuda mutlaka biberonla verki emzirmeyi bıraktığında çocuk biberona yabancı olmasın hem seni bırakırkende biberon kolaylık sağlar. çocuğun 5 yaşına kadar bol bol süt içer, bardak çocukları sütten soğutuyo.geleyim esas soruna eğer 4.ayını doldurduysa kendin yoğurt mayala 1 çaykaşığından başla yavaş yavaş çoğalt,yoğurt ,sulandırılıp seyreltilmis sütle yapılmış muhallebi (kabızlığı önlemesi için içine zeytinyağı damlatabilirsin çok katı olmıycak)gece yatmadan önce yedirirsen tok tutar.meyve püreleri,tavuk ezmeleri kısaca kuru fasulye patlıcan vb.. hariç herşeyden tatdırabilirsin hiç birşey olmaz.ben 2 çocuğumuda 40 çıktıktan sonra her sofraya yanımıza alırdım.reçel,pekmez domatez suyu salata yalatırdım herşeyden sürerdim ağızlarına ilerde yemek seçmesinler diye.sanada kolaylık olur sütünün dolmasına vakit kalır.ama sakın emzirmeyi bırakmaya enaz 1 yaşını doldurana kadar emzir canım bünyeleri çok kuvvetli oluyor.

benim dr um 6 aydan sonra gecmemei söyledi bebegim su an 11 aylık ve biz bir aydır ek gıdaya basladık herseyden yiyor pekte sorunolmadı..10 ay sadece anne sütü aldı:nazar:

canım 4.ayını bitirip 5emi girecek 3ü bitirip 4emi girecek.kaşıkla beslersen seni bırakmaz.suyunuda mutlaka biberonla verki emzirmeyi bıraktığında çocuk biberona yabancı olmasın hem seni bırakırkende biberon kolaylık sağlar. çocuğun 5 yaşına kadar bol bol süt içer, bardak çocukları sütten soğutuyo.geleyim esas soruna eğer 4.ayını doldurduysa kendin yoğurt mayala 1 çaykaşığından başla yavaş yavaş çoğalt,yoğurt ,sulandırılıp seyreltilmis sütle yapılmış muhallebi (kabızlığı önlemesi için içine zeytinyağı damlatabilirsin çok katı olmıycak)gece yatmadan önce yedirirsen tok tutar.meyve püreleri,tavuk ezmeleri kısaca kuru fasulye patlıcan vb.. hariç herşeyden tatdırabilirsin hiç birşey olmaz.ben 2 çocuğumuda 40 çıktıktan sonra her sofraya yanımıza alırdım.reçel,pekmez domatez suyu salata yalatırdım herşeyden sürerdim ağızlarına ilerde yemek seçmesinler diye.sanada kolaylık olur sütünün dolmasına vakit kalır.ama sakın emzirmeyi bırakmaya enaz 1 yaşını doldurana kadar emzir canım bünyeleri çok kuvvetli oluyor.

önerin için sağol,4 ayını bitirip 5e girincemi başlıyım ek gıdaya şu an dört aylık oldukta.biberona için söylediğinide deniyecem opuyorumnanaktan

önerin için sağol,4 ayını bitirip 5e girincemi başlıyım ek gıdaya şu an dört aylık oldukta.biberona için söylediğinide deniyecem opuyorumnanaktan

daha küçükmüş bebeklerin sindirim sistemi geç gelişiyo hiç birşey olmaz ama gaz yapabilir çocuğu sıkıntıya sokabilir eğer şimdi sütüm az diyorsan,sulandırılmış sütle sıvı muhallebi(içine zeytin yağı damlat kabız yapabilir)yedirebilirsin.azar azar kendi yediklerinden tatdırabilirsin gaz yapacak şeyler ve kuru yemiş hariç.ayına uygun olan kaşık mamaları verebilirsin,hemen hızlı girme çok yedirmeye, 5.ayını doldurup 6nın içinde olmasını bekle,kaşık sayısını çoğaltmak için.bide biberonla mama verme seni bırakır sadece suyunu ver.biberona geçtiğindede günde 10 kere süt içirme iştahını kapatır,asla yemek yemez.sabah öğle akşam aralarda aynı bizim gibi yemek yedir gece yatarken içmeye alıştır sütünü, gelişir boyu atar.böylece ne biberon tiryakisi olur nede sadece sütle beslenir .gündüz yemeğini yesin gece sütünü içsin.sıkıntın olursa profilime yazabilirsin,sorabilirsin çekinme canım kolay gelsin.opuyorumnanaktancanım yazmayı unutmuşum 4 aylık bebeğe sakın inek sütü verme ,ben anne sütünü ne zaman bıraktırmayı düşüyorsan demek istedim.ben 1,5 yaşında bıraktırdım onuda hatırlatayım.bu aydaki bebeklere inek sütü kansızlık yapar ve alerji yapabilir bağırsak hastalığı yapabilir.muhallebiyi dahi sütü suyla inceltip öyle yap.

Son düzenleyen: Moderatör:
selamlar
benim kızım 4 aylık ben aptamil mama veriyrum günde iki kere. öğlen ve gece uyurken veriyorum. şimdilik gelişimi çok iyi. sütümde oldukça fazla. hem beni emiyor hem de gzüel güzel mamasını içiyor. ben herkese tavsiye ederim. dışarıya falan çıktığınızda bebeğinizi heryerde emziremessiniz aç kalmasını da istemessiniz o yüzden mama ciddi kurtarıcı oluyor.

daha küçükmüş bebeklerin sindirim sistemi geç gelişiyo hiç birşey olmaz ama gaz yapabilir çocuğu sıkıntıya sokabilir eğer şimdi sütüm az diyorsan,sulandırılmış sütle sıvı muhallebi(içine zeytin yağı damlat kabız yapabilir)yedirebilirsin.azar azar kendi yediklerinden tatdırabilirsin gaz yapacak şeyler ve kuru yemiş hariç.ayına uygun olan kaşık mamaları verebilirsin,hemen hızlı girme çok yedirmeye, 5.ayını doldurup 6nın içinde olmasını bekle,kaşık sayısını çoğaltmak için.bide biberonla mama verme seni bırakır sadece suyunu ver.biberona geçtiğindede günde 10 kere süt içirme iştahını kapatır,asla yemek yemez.sabah öğle akşam aralarda aynı bizim gibi yemek yedir gece yatarken içmeye alıştır sütünü, gelişir boyu atar.böylece ne biberon tiryakisi olur nede sadece sütle beslenir .gündüz yemeğini yesin gece sütünü içsin.sıkıntın olursa profilime yazabilirsin,sorabilirsin çekinme canım kolay gelsin.opuyorumnanaktancanım yazmayı unutmuşum 4 aylık bebeğe sakın inek sütü verme ,ben anne sütünü ne zaman bıraktırmayı düşüyorsan demek istedim.ben 1,5 yaşında bıraktırdım onuda hatırlatayım.bu aydaki bebeklere inek sütü kansızlık yapar ve alerji yapabilir bağırsak hastalığı yapabilir.muhallebiyi dahi sütü suyla inceltip öyle yap.

canım fikirlerine saygı duyuyorum yanlız söylemeden geçemiycem, 1 yaşından önce inek sütü verilmemesini tavsiye edior drlar, içeriğindeki bazı maddeler yüzünden kansızlığa neden oluyo, tabi eskiden annelerimiz mecburiyetten verirlermiş, sonuçta öldürmüyor, hasta da etmiyor ama sütten ziyade mama verilmesi traftarıyım ben, mama zaten sütten yapılıyor, sütün içeriğindeki bazı maddeler çıkartılıyo bazıları ekleniyo, yani işleniyo ve bebeğe uygun hale getiriliyo, bir de bu pişirme muhallebilerden ziyade hazır muhallebiler var ve tadları çok hoş, benim bebeğim muhallebiden pek hazzetmediği için vermiyorum ama kullandığım zamanlarda da hazır muhallebilerden kullanmıştım, hatta ek gıdalara alıştırmak için uğraşırken milupanın hazır çorbalarından aldım, onu kullandım, kavanoz mamalarından aldım kullandım, şu an kendim yapıyorum, bebeğim alıştı çünkü, ama ilk etapta onlardan kullanmak daha sağlıklı geliyo bana, bir de pirinç ununun besleyici değeri düşükmüş, onu kullanmaktansa hazır muhallebi kullanmak daha mantıklı geliyo bana, içinde devam sütü var çünkü, umarım yanlış anlaşılmam, sadece fikrimi belirttim, öptüm canım, güle güle büyüt bebişini

bavse yine karışmış gibi olcam ama bu ek gıda olayında çok acele etme, daha önce dedimya eninde sonunda geççeksiniz, şu an en kolay döneminizdesiniz, ilk başlarda kaşığa alıştırmak amaçlı birkaç kaşık meyve suyu verebilirsin, çilek alerjik olduğu için tavsiye edilmiyo, şu aşamada mevsimlik meyvelerden hafif olanları tercih edebilirsin, benim bebeğim kış bebeği olduğu için elma armut havuçla başladık, ama yaz meyvelerinden hangisi hafiftir bilmiyorum, pek öyle dikkat etmiyorum artık, ama kanımca karpuz hafif olabilir, karpuzun suyundan birkaç kaşık verebilirsin, zaten arkadaşın da dediği gibi şu aşamada senin amacın bebeği doyurmak değil ek gıdayla tanıştırmak, 6 aya kadar tam anlamıyla ek gıdaya geçmiceksiniz zaten, geçtiğiniz zaman da sabahtan bulamaç kahvaltı, ara öğn olarak yoğurt yada meyve püresi,(ben sabahtan yoğurt öğle sonu meyve püresi veriyorum) öğlen çorbanın içine bebe ekmeği ufalayarak (kabak+patates+havuç püresi, tarhana çorbası, yoğurt çorbası vs) akşama da ister sütünle ister mamayla gece tahılarını karıştırıp verebilirsin, bi süre snra bebeğinin geceleri kesintisiz uyumayı öğrenmesi gerekiyor çünkü, gece tahıllarını verdiğinde daha uzun süre tok kalacak, ayrıca sadece tattırmak amaçlı yediğiniz şeylerden verebilirsin ama asla doyumluk olmasın, 1 yaşına kadar beslenmesi ona özel olmalı bence, yiyeceklerinin içinde tuz ve salça olmamalı, tuz zaten böbreklerine yük olacak boşu boşuna, ama tuzsuz kabul etmiyosa mecbur kalırsan da çok az tuz ekleyebilirsin, bütün çorbalarına et yada tavuk koyuyorum ben, ya bu işler çok karışık canım ya, sen bence en güzeli doktoruna sor danış, o ne zaman başla derse o zaman başla, keşke şu anda sadece emziriyo olsaydım çok rahat oluyodu o zamanlarda, şimdi mahfediyo beni :roflol:

bavse yine karışmış gibi olcam ama bu ek gıda olayında çok acele etme, daha önce dedimya eninde sonunda geççeksiniz, şu an en kolay döneminizdesiniz, ilk başlarda kaşığa alıştırmak amaçlı birkaç kaşık meyve suyu verebilirsin, çilek alerjik olduğu için tavsiye edilmiyo, şu aşamada mevsimlik meyvelerden hafif olanları tercih edebilirsin, benim bebeğim kış bebeği olduğu için elma armut havuçla başladık, ama yaz meyvelerinden hangisi hafiftir bilmiyorum, pek öyle dikkat etmiyorum artık, ama kanımca karpuz hafif olabilir, karpuzun suyundan birkaç kaşık verebilirsin, zaten arkadaşın da dediği gibi şu aşamada senin amacın bebeği doyurmak değil ek gıdayla tanıştırmak, 6 aya kadar tam anlamıyla ek gıdaya geçmiceksiniz zaten, geçtiğiniz zaman da sabahtan bulamaç kahvaltı, ara öğn olarak yoğurt yada meyve püresi,(ben sabahtan yoğurt öğle sonu meyve püresi veriyorum) öğlen çorbanın içine bebe ekmeği ufalayarak (kabak+patates+havuç püresi, tarhana çorbası, yoğurt çorbası vs) akşama da ister sütünle ister mamayla gece tahılarını karıştırıp verebilirsin, bi süre snra bebeğinin geceleri kesintisiz uyumayı öğrenmesi gerekiyor çünkü, gece tahıllarını verdiğinde daha uzun süre tok kalacak, ayrıca sadece tattırmak amaçlı yediğiniz şeylerden verebilirsin ama asla doyumluk olmasın, 1 yaşına kadar beslenmesi ona özel olmalı bence, yiyeceklerinin içinde tuz ve salça olmamalı, tuz zaten böbreklerine yük olacak boşu boşuna, ama tuzsuz kabul etmiyosa mecbur kalırsan da çok az tuz ekleyebilirsin, bütün çorbalarına et yada tavuk koyuyorum ben, ya bu işler çok karışık canım ya, sen bence en güzeli doktoruna sor danış, o ne zaman başla derse o zaman başla, keşke şu anda sadece emziriyo olsaydım çok rahat oluyodu o zamanlarda, şimdi mahfediyo beni :roflol:

önerilerin için sağovereliniortakl, bende şimdi başlamıyacam doktorumuz eğer başla derse diye bir fikir sahibi olmuş oluruz nerden başlıyacaz nasıl başlıyacaz diye bir şaşkınlık yaşamamış oluruz diye bu başlığı açtım sizlerin tecrübeleri çok önemli bu noktada opuyorumnanaktanpek çok şey yazdıklarınız sayesinde kafamda netleşti.

ek gıdayı vereceğimizde aç karnınamı verecez sonrada emzirecekmiyiz yoksa emzirdikten sonramı ek gıda verez verecez?

Back