O değil de keşke tek derdimiz yönetim şeklimiz olsaydı. Başımızda bir dünya dert varken şu mesele lüks kaçıyor valla.E aynen, o %99 çok üstünkörü bir rakam.
İşte ben de buna şaşırıyorum. Ortalık yangın yeri. Zannımca tek eksiğimiz şeriattı.O değil de keşke tek derdimiz yönetim şeklimiz olsaydı. Başımızda bir dünya dert varken şu mesele lüks kaçıyor valla.
Sanki şeriat gelse akan kan duracak, tüm sorunlar bitecek, şu konuda bu kafaya sahip birisi var şaşırıyorum yani. Kaosun tam ortasındayız, şimdi bir de yönetim şekli değişelim tam olsun. İyice karışsın ortalık.
Valla ben ülkemin üstünden dumanlar tüterken gökyüzüne doğru bakıp harkıracağım günlerin gelmesini kati suretle istemiyorum. Hayal bile edemiyorum.
Boşuna kafa karıştırıyorlar. İşte bak duyanlar hemen başladı gelsin de gelsin diye.İşte ben de buna şaşırıyorum. Ortalık yangın yeri. Zannımca tek eksiğimiz şeriattı.
Ben bu tür isteklerin daima meclis altında tartışılması gerektiğini düşünürüm çünkü aksi halde marjinalleşir. Ama cidden yani oluru var mı, hele de şu anda.
Hele de kendi tabanında bile bu görüş ağırlıkta değilse.
Cidden başka derdimiz gücümüz yokmuş gibi böyle şeyleri tartışmak bile lüks.
Ki ben cidden tabanlarından da ciddi bir destek olduğunu sanmıyorum. Bir şeriat nedir desen "insanın kendine yakışanı giymesidir" klasmanından cevap verecek olan twitter, facebook ergenleri, bir de hakikaten şeriatın Allah düzeni olduğuna inanan, gerçekten şeriat isteyen insanlar ki benim ciddiye aldıklarım bu ikinci grup, onların da oranı bence AKP seçmeni içinde çok minimal.Boşuna kafa karıştırıyorlar. İşte bak duyanlar hemen başladı gelsin de gelsin diye.
Ya benim bildiğim önce bir araştırılır, raporlanır, ülke uygun altyapıya sahip mi nedir ne değildir bir güzel çıkarılır. Sonra öneri olarak sunulur, artısıyla eksisiyle halka söylenir. Ama hiçbir hazırlık yokken, beş çayı muhabbeti gibi koyverildi al işte.
Ve bazı kesim şu an elindeki imtiyazlarından vazgeçmek zorunda olduğunun farkında bile değil.Ki ben cidden tabanlarından da ciddi bir destek olduğunu sanmıyorum. Bir şeriat nedir desen "insanın kendine yakışanı giymesidir" klasmanından cevap verecek olan twitter, facebook ergenleri, bir de hakikaten şeriatın Allah düzeni olduğuna inanan, gerçekten şeriat isteyen insanlar ki benim ciddiye aldıklarım bu ikinci grup, onların da oranı bence AKP seçmeni içinde çok minimal.
Ama işte sorun şu ki o kesim Şeriat geldiğinde bütün bunların olmayacağını en azından Suudi Arabistandaki gibi olmayacağını düşünüyor. Bu uygulamaların saptırılmış yasalar olduğu fikrindeler onlar.Ve bazı kesim şu an elindeki imtiyazlarından vazgeçmek zorunda olduğunun farkında bile değil.
Tek başına otobüse binemeyecek, o müthiş avmlerde volta atamayacak, kendisi veya kızı okula gidemeyecek belki.
Bu seriat yonetimini savunanlarin hepsinin dilinde ayni kelam: "uygulayabilen yok, o yuzden Islam ulkeleri boyle".. Peki neden acaba? Hic dusundunuz mu? Bir kanun kitabi ile bir Kurani yan yana koyun, inandiginiz en sahih hadis kitabini da ekleyin, Kuranin tumu kanun olsa dahi herseyi karsilamada yetersiz kalir, ki, Kuran bir kanun kitabi da degildir. Tarih kitabi desem, diger peygamberlerin hayatlarindan ve baslarina gelen olaylardan daha cok bahsettigi icin belki daha yerinde bile olur. Sonuc olarak Kuran bir inanci anlatan, neden inanilmasi gerektigini anlatan bir kitaptir. Bir toplumun butun davalarina, acmazlarina care olabilecek kadar kanuni kaynaktan yoksundur. Neden boyle diyorum? Oyle olmasa idi seriat ile yonetilen ulkelerde kanunlar din adamlarinin verdigi fetvalar ile yurutulmezdi. Arabistanda kadinlarin muz almasi yasaklanmazdi. araba kullanmasi yasaklanmazdi. Tecavuze ugrayan kadin idam edilmezdi. Her seriatla yonetilen ulkenin kanunlari birebir esit olurdu. Hepsi seriat kanunlarini uygular, ama hepsinde seriat farklidir, din adaminin yorumuna gore degisir, sekillenir, Kitaba gore degil, kitapta her seye bir yasa yok cunki. Diyelim ki kizin tecavuze ugradi. Kuranda buna nasil bir ceza verilecegini acikca bildiren bir kanun var mi? Yok.. Acar incelersin sureleri, bir din adami kirbac sonucunu cikartir, digeri hadim, digeri tazminat, oburu kadini da oldurtur, recm eder, yaktirir, herkes kafasina gore birsey der. Aslinda Kuranda tecavuzun lafi bile gecmez, fetvalar ile kanun icat edilir, kiminin hosuna gider, kiminin gitmez, seriati dogru uygulamiyorlar deyip cikarlar isin icinden..
Buraya seriat geldiginde farkli hic birsey olmayacak. Bastaki dinci ne buyurursa o olacak. Sizler de "burada da seriat duzgun uygulanamadi" diye hayiflanip duracaksiniz.
Kadin insan midir? Suudi Arabistan gundemi bunu tartisiyor bugun, biz ise adamlara plaket veriyoruz. Negzel sey su Seriatla yonetilmek.. Penceresiz evlere kapatilmak, erkek sinekten bile kacmak, araba bile kullanamamak, hiyar bile alamamak, daha da otesi, Biz insan miyiz hanimlar?
Düpedüz öyle, hatta daha da ilerisi olabilir, eğer gelirse bence.Ama işte sorun şu ki o kesim Şeriat geldiğinde bütün bunların olmayacağını en azından Suudi Arabistandaki gibi olmayacağını düşünüyor. Bu uygulamaların saptırılmış yasalar olduğu fikrindeler onlar.
Bence çok ütopik bir düşünce.
Hakaret olarak algılamadım. Yoksa "sağol" demezdim.
Senin inanacına göre, iyi bir dilekte bulunduğunuda biliyorum.
Bahsettiğin yazıyıda mutlaka okuyacağım.
Mevlana uçan dostlarını pek sevmesemde, böyle yazıları okumak hoşuam gidiyor.
İnsanlar Ateist'liğin bir tür liseli isyanı olduğunu sanıyor fakat öyle kolay ulaşılan bir yol değil.
Türlü dikenli yollardan geçmek, gece gündüz aklına getirdikçe ateşler içinde yanacağını hayal etmek... Sonra tüm bunlardan kurtulmak için çabalamak. Pek bir zor.
Zaten uygulamada pek çok sorun çıkaracak ve ülkeyi kan gölüne çevirmesi muhtemel olan bir yönetim değişikliğinden bahsediyoruz.Düpedüz öyle, hatta daha da ilerisi olabilir, eğer gelirse bence.
Umarak bir işe başlanmaz bence, önce emin olmak gerekir.
Stephen Hawkingİsim olarak hatırlamıyorum ama abd de sanırım çok ünlü bir ateist, Allahın varlığını reddediyordum derken, artık bu alemi yaratan bir Allah olduğunu kabul ediyorum demişti
Biri teist değilse direkt ateist zannediyorlar.Stephen Hawking
Aslında kelime "Allah" değil, yaratıcı ve burada Teistlerin anladığı anlamda din ve peygamber gönderen bir Allah'tan değil, deist ve agnostiklerin kabul edebileceği anlamda bir yaratıcıdan bahseder.
Deizim'in ve Agnostizim'in Ateizim'den ayrıldığı noktayı bilmek lazım, bu farkı anlamak için.
İlk iki inançsızlık sistemi Yaratıcı fikrini reddetmez (ama tek tanrılı dinleri reddeder, bu iki grubun var olabileceğini/olduğunu söylediği yaratıcı teistlerin Allah'ı ya da Tanrısı değil, örneğin 23. yy'daki bir bilim adamının deneyi isek/o bilim adamının simülasyonunda isek bizlerin Tanrısı o bilim adamıdır, gibi, biliyorum Teizim açısından fazla şirk koşan bir ifade ama en yakın bu şekilde anlatabilirim.) Ateizm ise tümden Yaratıcı fikrini reddeder. Allah, Tanrı, Kutsal Ruh, Zeus, Odin.... Hiçbiri yoktur, bu inançsızlık sistemine göre
Deizim, Tanrı vardır ancak din göndermemiştir der, kabaca
Agnostizim ise Tanrı'nın varlığı ya da yokluğu elimizdeki mevcut bilgilerle kanıtlanamaz der.
Hawking, Ateizm'den Deizm'e doğru yönelme içinde sadece. Çünkü cümlesi "Evrenin oluşumu bilimin gerçekliğine dayanır. ama bu hiçbir şekilde, bilim kurallarını koyan ve onları da yaratan bir tanrı olmadığı anlamına gelmez ..." şeklinde idi. Bu da en fazla Deizm olabilir zaten. Ama bu kesinlikle Teist bir cümle değil.
Bir agnostik dese ki "Yaratıcının varlığı da yokluğu da sahip olduğumuz kaynaklarla bilim ile kanıtlanamaz."
Bu cümle Teist bir cümle mi? Değil.
Teist insan Tanrı'nın olmadığı anlamına gelmez, demez, Tanrı/Allah vardır" der.
Evet.Biri teist değilse direkt ateist zannediyorlar.
Oysaki sadece deizmin bile kaç türü var. Kimisi Tanrı'yla iletişimini kesmez, dua eder, ibadet konusunda bilgim yok zaten nette de bulamadım. Kimisi Tanrı'yı kabul eder, ancak yaratmış ve bırakmıştır gözüyle bakar dua, ibadet işleriyle ilgilenmez. Bir keresinde bir dini ritüeli gerçekleştiren bir deist tanımıştım. Sordum yani dini reddediyorsun niye böyle? Yaratıcıya seslenirken amin demişim ne farkeder ki, benim öyle tabularım yok demişti. Tanrı'ya bakış açısı çeşitlidir yani. Bazısı sevgi dolu bir Tanrı figürü çizer, bazısı da daha uzak, direkt olarak insanlığa etkisi olmayan bir Tanrı.
Benim şimdiye kadar tanıştığım kişilerden, okuduğum birtakım dökümanlardan öğrendiklerim bunlar. Yanlışım varsa birisi düzeltsin.
Evet wicca da tanımıştım, çok ilginçti cidden. Ramazanda oruç da tutuyordu bazen, bazen meditasyon tarzı şeyler yapıyordu, dolunayı bekleyip ritüeller de yapıyordu. Çok yönlüydü.Evet.
Örneğin Wicca'lık diye bir din var. Biz Cadı diye çeviriyoruz ama bize masallarda anlatılan Cadılar değil. Bir çeşit pagan bunlar. Eski hikayelerdeki şifacı kadın/erkekler olarak düşünebiliriz.
Genellikle kadınlardır, en azından kadınlar daha üst statüdedir. Dinin varlığı Hristiyanlık öncesine kadar gider. Hristiyanlığın pek çok dini ayini, tarihi Paganlıktan alınmadır.
Kabaca Kadının yaratıcı gücünün tanrısallık taşıdığını söylerler. Doğan Ana ifadesi de Paganistik bir ifadedir.
Günümüzde kendisini Deist olarak tanımlayan ve Pagan ayinlerine devam edenler olduğu gibi Wiccalar ya da Nütüristler (sanırım doğru yazdım) yani Doğacılar (biz de Doğa Tapıcı olarak çevrilir ama bence doğru bir çeviri değil, çünkü Doğa'ya tapmazlar, Doğanın yaratıcı gücüne saygı duyarlar, ikisi farklı şeyler) da var.
Yani Teizm açısından bakıldığında Tanrı Tanımazlık pek çok fraksiyona sahip.
Dallı budaklı bir konu.
İbadet eden Deistler...
Kimine göre kafası karışık Müslümanlar, bana göre ise söz konusu inanç olduğunda insanlar istedikleri şekilde inanmakta ya da inanmamakta serbest olmalı.
Eğer o deist ibadet ederek daha mutlu oluyorsa, kendisi bilir. Ama kendi kişisel fikrim, inanmamak zor bir şey, zorlu bir süreç ve onlar sürecin henüz başındalar. Bir kısmı ilerler, bir kısmı geri döner, bir kısmı da olduğu yerde mutludur.
Mar, şimdi ben mesela Allah'ı kendime manevi bi güç olarak görüyorum, dua mı teşekkürü mü sık sık iletirim kendisine.Ama geri kalan hiç bir şeye inanmıyorum...Ben şimdi deist mi yok sa kafası karışmış biri mi oluyorum?Fikrini istiyorum?Evet.
Örneğin Wicca'lık diye bir din var. Biz Cadı diye çeviriyoruz ama bize masallarda anlatılan Cadılar değil. Bir çeşit pagan bunlar. Eski hikayelerdeki şifacı kadın/erkekler olarak düşünebiliriz.
Genellikle kadınlardır, en azından kadınlar daha üst statüdedir. Dinin varlığı Hristiyanlık öncesine kadar gider. Hristiyanlığın pek çok dini ayini, tarihi Paganlıktan alınmadır.
Kabaca Kadının yaratıcı gücünün tanrısallık taşıdığını söylerler. Doğan Ana ifadesi de Paganistik bir ifadedir.
Günümüzde kendisini Deist olarak tanımlayan ve Pagan ayinlerine devam edenler olduğu gibi Wiccalar ya da Nütüristler (sanırım doğru yazdım) yani Doğacılar (biz de Doğa Tapıcı olarak çevrilir ama bence doğru bir çeviri değil, çünkü Doğa'ya tapmazlar, Doğanın yaratıcı gücüne saygı duyarlar, ikisi farklı şeyler) da var.
Yani Teizm açısından bakıldığında Tanrı Tanımazlık pek çok fraksiyona sahip.
Dallı budaklı bir konu.
İbadet eden Deistler...
Kimine göre kafası karışık Müslümanlar, bana göre ise söz konusu inanç olduğunda insanlar istedikleri şekilde inanmakta ya da inanmamakta serbest olmalı.
Eğer o deist ibadet ederek daha mutlu oluyorsa, kendisi bilir. Ama kendi kişisel fikrim, inanmamak zor bir şey, zorlu bir süreç ve onlar sürecin henüz başındalar. Bir kısmı ilerler, bir kısmı geri döner, bir kısmı da olduğu yerde mutludur.
Ben bile yazdım bu topikte, normalde girmiyoruz yasak ama haberin içeriği bu yöndeydi.Mar, şimdi ben mesela Allah'ı kendime manevi bi güç olarak görüyorum, dua mı teşekkürü mü sık sık iletirim kendisine.Ama geri kalan hiç bir şeye inanmıyorum...Ben şimdi deist mi yok sa kafası karışmış biri mi oluyorum?Fikrini istiyorum?
(yasak mıydı bu konular?)
Bana göre kendini nasıl tanımlamak istiyorsan öyle bir insansın. Kavramların bence hiç önemi yok. İnançsızlık sistemlerini alıp sanki tek bir doğru varmış gibi "buysa budur yoksa yanlıştasın" demek inanmamanın mantığına aykırı bence.Mar, şimdi ben mesela Allah'ı kendime manevi bi güç olarak görüyorum, dua mı teşekkürü mü sık sık iletirim kendisine.Ama geri kalan hiç bir şeye inanmıyorum...Ben şimdi deist mi yok sa kafası karışmış biri mi oluyorum?Fikrini istiyorum?
(yasak mıydı bu konular?)
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?