Bebek Beslenmesi, Ek Besin Önerileri, Mamalar, Anne Sütü, 3 yaştan büyük çocukların çok yeme ya da yememe, obezlik, iştahsızlık, okulda beslenme, beslenirken dikkat edilecek konuların yani her türlü yeme problemlerinin paylaşıldığı alan.
"Anne ile yeni doğan bebeği arasındaki en güçlü bağlar emzirme ile kurulur. Emzirmenin anne sağlığına, anne sütü almanın da bebek sağlığına olan yararları tartışmasızdır. Son dönemlerde üretilen mamalar anne sütüne yakın besleyici özelliklere sahip olsa da emzireme özellikle doğum sonrası ilk 6 ayda önemlidir. Bu eylem ideal şartlarda uygulandığında gebelikten korunma konusunda da oldukça etkili bir doğum kontrol yöntemidir.
Sütün gebelikten koruduğu halk arasında yaygı bir inanış olmakla birlikte daha önce de söz ettiğimiz gibi belirli kritlerler karşılanmadığı sürece bu koruyuculuk çok alt sevyiyelere inmekte ve maalesef kadın yeniden gebe kalabilmektedir. Sonuçta emziren ve gebe olan bir kadın bu kez her iki bebeği ile ilgiliendişeler duymaya başlar
Emzirirken gebe kalmak sanıldığı kadar nadir görülen bir durum değildir. Bu gebeliklerin çok önemli bir kısmı plansız gebelikler olduğundan genelde sonlandırılmaktadır. Annelerin bu yeni gebeliği sonlandırmak istemelerinin altında yatan ana sebep ise çok küçük ve kendilerinin bakımına muhtaç olan ve emzirmeyi istedikleri bir bebeklerinin olmasıdır.
Halk arasında yaygın olan ve bazı hekimlerce de desteklenen görüş emziren bir kadın gebe kaldığında emzirmeye devam ettiğinde bunun düşük ya da erken doğuma neden olabileceği, hatta anne karnında gelişmekte olan bebeğin gelişiminin olumsuz etkilenebileceği, sütün kalitesinin bozulması nedeni ile emen bebeğin de beslenmesinin yetersiz olacağı bu nedenle emzirmeye son verilemesi gerektiğiydi.
Oysa son zamanlarda yapılan araştırmalar bu inanışın doğru olmadığını göstermektedir. Memeyi sütten dışarı atan hormon olan oksitosin aynı zamanda rahim kasılmalarını sağlayan hormondur. Ancak emzirmenin rahimde hafif kasılmaya neden olmak dışında düşüğü ya da erken doğumu tetiklediğine dair herhangi bir bilimsel veri mevcut değildir.
Gebelik sırasında emzirmenin anne karnındaki bebeğin gelişimini olumsuz etkileyeceği hatta zehirleyeceği yönünde bir inanış olmakla birlikte bu tamamen bir şehir efsanesidir ve gerçekle hiçbir ilişkisi yoktur. Sütün kalitesinde ve bağışıklık sistemini etkileyen içeriğinde bir miktar azalma saptanmış olsa da bu azalma emen bebeğin gereksinimlerini karşılamak için oldukça yeterli bulunmaktadır.
Gebelik sırasında emzirmenin en önemli olumsuzluğu anneye getireceği ek yorgunluk ve halsizliktir. Annenin çok daha fazla dinlenmeye ihtiyacı vardır. Bununla birlikte hem kendi, hem emzirdiği bebek hem de karnında gelişimine devam eden bebeğin beslenme gereksinimlerini karşılamak durumundadır. Bu nedenle beslenmesine çok dikkat etmeli tercihan bir beslenme uzmanının kontrolü altında gebeliğine devam etmelidir. Günlük kalori gereksinimlerinin altına düşmemeli, öte yandan kontrolsüz bir şekilde de kilo almamaya özen göstermelidir.
Gebeliğin ikinci üçaylık dönemine girildiğinde süt miktarında azalma olması normaldir. Böyle bir durumda eğer ilk bebek hala daha ek gıdalara geçmemiş ise süt yetersiz geleceğinden bebeğin beslenmesinin bir çocuk hastalıkları uzmanı tarafından değerlendirilmesi ve ek gıdalara başlaması uygun olacaktır.
Bugün için kabul edilen genel bilimsel görüş, düşük tehdidi, erken doğum riski , plasenta previa gibi ek bir risk faktörü bulunmaması ve anne adayının emzirmeyi sürdürmeyi istemesi durumunda, uygun beslenmenin sağlanması koşulu ile emzirmeye gebeliğin sonuna kadar izin verilebileceği şeklindedir. Doğum sonrasında her iki bebek de emzirilmeye devam edilebilir. Farklı yaşlardaki iki bebeğin emzirilmesi işlemine Tandem Nursing adı verilmektedir ve bunun beslenme gereksinimindeki artış dışında hiçbir sakınca yoktur."
konuyu açalı biraz olmuş fakat yeni görüyorum açıkcası konuyu neden açtığınızı merak ettim siz demi aynı durumla karşılaştınız:)ben ilk bebeğim 3 aylıkken hamile kaldım ve ikinci bebeğime hamileleliğimi öğrendiğim de 4 aylıktı iki defa test yaptırdım çıkmamıştı en son ultrasonda gördük ve ilk bebeğim 6 ay sadece anne sütü aldı ve gebeliğim boyunca emdi doğum yaptıktan sonra 4 gün emzirmedim sarı sütü yeni doğan bebeğimin emmesi için sonra yine devam etti 18 aylıktı kızımı sütten kestiğim de oda geceleri emmek için hiç uyumuyordu o yüzden yoksa sütüm yetiyordu yeterli su içiyordum ve yeterli besleniyordum ayrıca vitamin takviyesi alıyordum zaten emdikçe çocuklar geliyordu süt.bana kadın doğum doktorum emzirebilirsin bi sakıncası yok dedi tek sakıncası aldığının besinlerin 3 e bölünüyor olması dedi seninde yazdığın gibi ne sana yeter ne karnındakine nede sütüne dedi sık sık ye bol su iç süt iç dedi emzir dedi hiç bir kasılmam sancım olmadı ayrıca ikinci bebeğim çok sağlıklı doğdu
Merhaba azrafak..
Evet bende emzirme dönemimde hamile kaldım.Hemde 40 ım çıkar çıkmaz.. Senin hikayen benimkine acayip benziyor.Bende test yaptığım halde çıkmadı testte..Bilmeden zaten 5 ay emzirmiştim oğlumu..21 haftalıkken,ben hamileyim karnımda bi bebik var diye gittim doktora:)
Hamileliğimin son ayına geldim artık.Bende emzirmeye devam ediyorum,sütümde yeterse doğumdan sonra iki evladımı da emzirme niyetindeyim inşallah
Gittiğim hiç bir doktor bana destek olmadı..Sen şanslıymışsın..
Kendim araştırdım tandem nursing grubuna üye ooldum kafamda sorulara bir bir cevap buldumm.Şu an içim rahat çok şükür..
Aile hekimiyle görüştüm geçen ay bi o ilgilendi,takip edicem hepinizi ama emzirebilirsin gayet tabi dedi..
Karnımdaki bebekte oğlumda bende sağlıklıyız çok şükür..İlk öğrendiğimde kan değerlerim düşük çıkmıştı 9.3 vitamin demir hapı takviyesi ve ekstra beslenmeyle şu an 11.3 e çıktı demir oranım..Rabbim yardımcımız olsun,oluyorda zaten..
Peki nasıldı ilk günler emzirme durumlarını soruyorum?
Tuhaf bi sevinç var içimde Allahım bana güç verirde iki bebeğimi de emzirirsem çok mutlu olucam
benim bebeğim şuan 4.5 aylık ve ben tekrar gebeyim 6haftalık.bugün öğrendim ve şoklardayım ne yapacağımı bilmiyorum bebeğimi emzirmeye devam edeceğim.ancak doktorum emzirmeyi kesmemi söyledi.kesmeyeceğim çünkü o daha çok küçük.ne yapmalıyım bilmiyorum :-(((((((((((
merhaba.şuan aynı durumdayım.8aylık kızım var ve 6haftalık hamileyim.negüzel şeyler yazmışsınız.moral verdiniz banada.
çok teşekkürler.emzirmeye devam edicem.
evet düzzgün beslenmek gerekiyor.hep açım nedense:)
Selamlar.. Dün kızkardeşim geldi oturuyorduk. 15 aylık oğlumu emzirirken göbeğimin yanında tekmelemeler.. kızkardeşim de gördü. Şoktayım. Halbuki test de yaptım kaç kere. Artık yarın ultrasonlu muayene olacağım inşaallah. bakalım ne olacak? Gebeysem de 4 aylık olmuştur. Artık isim düşünürüz. Tandem nursing düşünüyorum altından kalkabilirim umarım
Merhaba. 22 haftalık hamileyim ve 14 aylık bebeğim var .emzirmeye devam ediyorum ama tam bir işkenceye dönmüş durumda. Meme ucu hassasiyeti yaşıyorum ve emzirmekten nefret eder duruma geldim . Kıyamıyorum da bırakmak için. Ne yapacağımı şaşırdım