Taciz ve Arkadaşımın Tepkisi ya da Tepkisizliği

Yargılamıyorum, sorguluyorum.
Sorgumu da kendi bildiğim arkadaşlık-dostluk kavramları üzerinden yapıyorum.
Sorgularken de anlatıyorsunuz bakın, ayrıntıları alıyorum.

Totalde siz ne umdunuz, arkadaşlığınız bu umduğunuzu karşılayabilecek türden bir arkadaşlık mıydı, siz mi öyle gördünüz vs. Beklediğiniz o anki ilgiyi alacağınız başka adreslere yöneleceğinizi bilir mi bu arkadaşınız" vs.
Çok yönlü düşünün ve arkadaşlık ilişkinizi tanıyın diye yol açmaya çalışıyoruz sert de gelebilir bu yaptığımız. Dışarıdan bir gözüz nihayetinde, siz de buna baş vurduysanız sorgu/eleştiriye açık olun.

Tamam ne diyelim. Hepimiz bir kadın tacize uğrayınca çok mutlu oluyoruz, oh olsun diyoruz, beter ol diyoruz. Tacize tepki gösteren tek kadın sizsiniz bu diyarlarda.

Evet gerçekten müsait olmayabilir ama gerçekten çok samimi arkadaş olsaydınız muhakkak dönerdi. Bide öncedende varmış zaten içinize sinmeyen hareketleri iyi yapmışsınız o zaman. Geçmiş olsun bu arada üzüldüm.

oncelıkle gecmıs olsun

size musaıt degılım demıs
ısı geregı musaıt olmaması mumkun degıl dıyorsunuz da o an ne durumda olup olmadıgını sızın bılmenız mumkun degıl
daha once de boyle seylerı oldu dıyorsunuz e oyleyse bu kadar tepkı vermenız ılgınc hep sıze karsı tavrı buymus nıye beklentıye gırdınız

neyse o anlık sinirinizi arkadasınızdan cıkarmıssınız sadece olan bu . bırının arkadaslıgına samımıyetıne ınancınız yoksa devam etmeyın kendınıze yapabılecegınız en buyuk ıyılık budur madem samımı gormuyorsun ne beklıyorsun dıye sorar ınsan cunku

Merhaba.

Çok geçmiş olsun öncelikle, umarım psikolojinizi en kısa zamanda toparlayabilirsiniz.
Arkadaşınızın bencilliklerini daha önce gördüyseniz, ondan hâlâ destek beklemenizin bir mantığı yoktu. "Müsait değilim" nedir ya? Önemsediğim biri gelecek, meşgul olduğum vakit bana tacize uğradığını söyleyecek. İki seçeneğim olur bu durumda. Birincisi, o mesajı/aramayı o an cevaplayamazsam aynı gün müsait olduğum zaman ona mutlaka ulaşırım. İkincisi, telefon kullanabiliyorsam "yaşadığım duruma çok üzüldüm, bilmem kaç saat sonra işim biter, seni o zaman arayayım detaylı konuşalım" derim. Yaparım yani. O kişiyi hayatınızdan çıkarmakla iyi yapmışsınız. Dünyanın sonu değil, daha nice insanlar çıkacak karşınıza. Ama size tavsiyem, insanlardan yana beklentilerinizi düşürmenizden yanadır. Bir diğer tavsiyem ise, o anda sesinizi çıkarın, toplu taşımanın plakasını alın ve şikayetçi olun. Gerçi tacizcileri serbest bırakan bir adalet sisteme neyi ispatlayacaksınız? Bir umut işte.

Buradaki "müsait değildi dönemedi, ne var bunda, dikkat çekmeye çalışıyorsunuz, neden herkese bunu anlatıyorsunuz" yorumlarına gelince: Siz kötü bir olay yaşadığınızda direkt içinizde mi tutuyorsunuz arkadaşlar? Burada gırla boşanma konusu açılıyor, o konu sahiplerinin amacı da mı dikkat çekmek? Kaldı ki "taciz" denen ve insan psikolojisinin içine eden bir durumdan bahsediyoruz. Tabii ki de güvendiği birileriyle bunu paylaşacak. Paylaşamazsa bu travmayı atlatamaz. Ayrıca bana direkt "müsait değilim" yazan ve müsait olabileceği zamanı söylemeyen birine "bu dünyada sadece senin günün 12 saatten oluşuyor, unutmuşum" der, yoluma bakarım.

Niye anlatmıyoruz kimseye? Bizi mi suçlarlar tacize uğradık diye? Ayıp mı tacize uğramak?
Yazimdan bunu mu anladiniz? Suç bizim mi dedim? Herkes de o dakika aklina gelen yorum yuzunden basmiş beğenmedim butonuna. Anlatmakla size yardimlari oluyor mu? O adama cezalari peki? Peki bu durumun arkadaşlar arasinda dolaşmasi hoş mu? O ahlaksizin cevabini verin dedim her halde. Susma dedim. Eğer senin ayibinsa hiç konuşma derdim ama insanlar neyi nerede anlatmasini bilmeli. Gitsin polise anlatsin. Annesine babasina anlatsin. Belki o adami bulup agzinin payini verirler. Ama arkadasa ben tacize ugradim mesaji yazmakdansa guçlu kadin olup olayin peşini birakmamak. O adamin cezasini almasini sağlamak gerek.

Hem olayın peşini bırakmayıp hem arkadaşlarla paylaşma seçeneği neden yok?

arkadaşlarına anlatmak yerine olay çıkarmalıydın susmamalıydın. ben burada tek bencil seni görüyorum.

Arkadaşınız empati kuramamış ve muhtemelen ona önemsiz gelmiştir. Defalarca tolere ettiğinizi yazmışsınız Bencil de demişsiniz zaten. Öyle bir kişiden ilgi beklemek de ne bileyim?

Vambir kan emici grub, vahşet team.

Ben çok bencil insanlarla çok yakın arkadaşlık kuramam. Uzun yıllar sürdüremem de ilişkiyi.

11 yıllık arkadaşım canımdır.
Böyle özel durumlarda ona ayıracak bir kaç dakikayı mutlaka 24 saat içinde yaratırım.
Yemeğe, wcye, yüksek ihtimal sevgilisine ayırdığı zaman gibi bir şey bu zaman atla deve değil.
Ha o da sıkıntı icindeyse zaten gelsin bana ağlaşsin birlikte ağlayalım isterim..

Böyle bir şey yaşasam çok kırıldım konuşması yapardım. Ama engellemezdim.
Verdiğim değer ciddi anlamda düşer bundan sonrasında ona bunu hissettirirdim.

Basınıza gelen bu çirkin olay için çok üzgünüm..
Geçmiş olsun ve çabucak geçsin ınsallah..

Arkadaşlarının tamamına da bildirebilirdi konu sahibi. Ben olsam gazeteye bile ilan verirdim.

"Arkadaşlar arasında dolaşması hoş mu?" derken ne demek istediğinizi gerçekten anlamadım. Neden arkadaşları arasında dolaşmamalı tacize uğradığı??

arkadaşlarına anlatmak yerine olay çıkarmalıydın susmamalıydın. ben burada tek bencil seni görüyorum.
Siz benim hangi durumda olduğumu biliyor muydunuz? Ya da konumda olay çıkartmadım mi demişim?

Evet kendimi taciz ettirip sonra bundan hayıflanıyorum. Ne büyük bencillik dimi?

Hem olayın peşini bırakmayıp hem arkadaşlarla paylaşma seçeneği neden yok?
Niye takildiniz bu kadar? Ben de bir kere tacize uğradim. Sozlu taciz. Yanaşmaya çalisiyordu spor çantami giydirdim kafasina. Bu olayi babama anlattim. O da polise. Durakdaki goruntulerle zaten o mahellenin adami oldugu anlasildi bilmiyorum kaç hafta ceza aldi. Bu kadar. Tamam cumle aleme soyleyin. Ister bu konu olsun, ister her hangi başka konu çok guvenmediyiniz birine anlatmayin. Taciz olsun ya olmasin. Ya da anlatin. Bana ne. Arkadasi mesajina cevap bile vermemis demek ki sirri paylasilacak biri değil. Neyse lutfen kendi dusunce sinirlarinizdan çikin ve insanlarin ne demek istediyini daha grniş çapda düşünun

Siz benim hangi durumda olduğumu biliyor muydunuz? Ya da konumda olay çıkartmadım mi demişim?

Evet kendimi taciz ettirip sonra bundan hayıflanıyorum. Ne büyük bencillik dimi?
taciz olmanızdan bencillik kastetmiyorum haklı çıkmak pahasına yazdığımı istediğiniz gibi algılamayın. arkadaşınızdan beklentiniz üzerine bencilliğinizi kastediyorum.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…