Taciz ve Arkadaşımın Tepkisi ya da Tepkisizliği

Yazılanlara anlam veremedim ben tacize uğrasam ve arkadaşım takmasa bende ne oluyor derim kk şaşırt bi kerede be
Ben yorum yazdıktan sonra geriye dönüp yorumları okudum, ve şaşırdım açıkçası😏 “arkadaşına neden söyledin”den , “arkadaşın sana dönmek zorunda mı kardişiiim”e kadar yol olmuş yorumlar...

Banlanmak engellenmek umrumda degil. Sizler mahremiyet nedir bilmezsiniz. Ozel nedir bilmezsiniz. Yakin arkadasa can feda. Bu zamana kadar anneme anlatmadigim ozelimi yakin arkadasima anlattigim oldu. Pek yaki bulmadim arkadasini engellemis falan o yuzden yakin olmadigin insanlara mahremiyetini hayatini anlatma diyorum. Anlayan nerde??? Diger konu defalarca vurgadim konu tacizden gitmiyor. Iş eş aile her ne konu olur olsun yakin olmayan kimseye anlatma diye tavsiye veriyorumki siz buna karsi cikiyorsunuz. Evet saygini bozdun. hiyar kari lafindaki hiyari salata yap da ye. Tacize hak kazandiran, kadini suçlu eden biri olarak cikardiniz ya beni millet olarak vallah helal olsun. Siz hakkinizi yalnis yerde ariyorsunuz ey cahil insan sürüsü. Arkadas yakin olsa anlat yakin bulamdigin birine tacize ugradim, regl oldum, tuvalette kaka yapdim demenin nesi normal? Evet hicbiri utanilacak seyler degil. Ama herseyin yeri var. Ne bu yeri ne kendi yerinizi bu hayatta bilmiycek insanlarsiniz. Cunki siz hakkinizi kendinizin ozelini mahremiyetini size yardimi dokunmayan insanalara anlatmakda goruyorsunuz. Bu ulkede bunlar yasaniyorsa sizin gibi kafa yerine saksi tasiyan insanlar yuzundendir. Hakkinizi , zor durumlarda ne yapmaniz gerektigini, kime ne vr ne zaman anlatmak gerektigini bildiyiniz zaman kurtulucaksiniz. Ama bu kafayla malesef daha cok gorursunuz. Taciz eden insani polis yakalasa, otobusde tacize ugrayan şahis tarafindan rezil edilirse daha çabuk vazgecer ve ulke daha çabuk aydinliga cikar. Siz benim ne demek istedigimi anlamadiniz anlamiyorsunuz anlamiycaksiniz. Anlamaniz da imkansiz. Bu kafayla. Hadi banla cok umrumdu sizin gibi saygisiz insanlarla konusmak

Diyorlar ki bak tane tane anlatıyorumi, taciz özel hayat değildir diyor kadınlar. Sevgilime oral yaptım demekle tacize uğradım aynı şey değil diyorlar. Eşime kırbaçla muamele yaptım ile, bakkal mahmutun tacizine uğradım cümleleri arasında 9 fark var diyorlar. Taciz diyorlar, özel hayat değildir. Demişler ama özel hayat deyip duruyorsunuz hala.

Ben mesela otobüste uğradığım tacizi herhangi birine rahatlıkla anlatabilirim çünkü bu benim özelim falan değil. Ama gidip de "huriye teyze geçen kocamın beline kuvvet tam iki saat..." demem. Çünkü bu benim özelim. Ama huriye teyze otobüsteki sapıktan haberdar olabilir. Çünkü otobüsteki sapıklar benim hayatıma dahil değil. Kocam, sevgilim, nişanlım, anam babam değil. Sadece bir sapık.

Son düzenleme:
Ben yorum yazdıktan sonra geriye dönüp yorumları okudum, ve şaşırdım açıkçası😏 “arkadaşına neden söyledin”den , “arkadaşın sana dönmek zorunda mı kardişiiim”e kadar yol olmuş yorumlar...
Bende yarısını okuyup öyle yazdım ama şaşırdım yani w.app da grup arkadaşlarıma yazar yazmaz tepki alırım normalide budur ciddiye almayana da arkadaş gözüyle bakmam yaşanılan şey basit birsey değil ortaokula giderken yaşamıştım çok kötü bir olay o zamanlar küçüktüm tabi tepki veremedim

Geçmiş olsun InsaAllah bir daha başiniza bu tür olaylar gelmez. Ama şayet gelirse bunu kimseye soylemeyin. Neden tacize ugradiginizi insanlara soyluyorsunuz? O da bir başkasina soyler bu kadar mi çok guveniyorsunuz ona? Taciz sirasinda o adamjn agzinin payini verseydin daha iyi olurdu belki de verdin. Asla susma taciz sirasinda. Ama kimseye de anlatma.
Susma ama anlatma erorr eroorr

"Kimin başına gelmiyor ki, bu ülkede yaşayıp tacize uğramayan mı var" diyen insanları şaşkınlıkla okudum. Evet tacize uğramayan insan pek yok ama normalleştirmeye çalışmak, "önemsemem" gibi yorumlar da bana insanların rahatlıkla taciz edebileceğinin sebebini göstermiş oldu. Zaten şikayet edince gereken desteği göremiyor kadınlar bir de arkadaşından destek istiyor diye azarlanıyor şaka herhalde😂

Burdaki okudugum yorumlar ve arkadasiniz malesef cok korkunç insanlar baslari kumun icinde beni taciz etmeyen sapık bin yasasin kafasinda ama bu dunyada tacize ugramamis kadin yok o kimseye soyleme nolcak ayol destek olmadiysa yazanlari kendileriyle basbasa birakiyor ve sana destek oluyorum Allah o serefsizin belasini versin bende tacize ugramistim 14 yasinda falandim ehliyeti alana kadar otobuste hep o an gelirdi gerilirdim simdi mecbur kalmadikca toplu tasima kullanmiyorum

Burdaki okudugum yorumlar ve arkadasiniz malesef cok korkunç insanlar baslari kumun icinde beni taciz etmeyen sapık bin yasasin kafasinda ama bu dunyada tacize ugramamis kadin yok o kimseye soyleme nolcak ayol destek olmadiysa yazanlari kendileriyle basbasa birakiyor ve sana destek oluyorum Allah o serefsizin belasini versin bende tacize ugramistim 14 yasinda falandim ehliyeti alana kadar otobuste hep o an gelirdi gerilirdim simdi mecbur kalmadikca toplu tasima kullanmiyorum
Erkekler bu zihniyetler yüzünden her istediklerini yapabileceklerini zannediyor, resmen alan açıyorlar. Cool olucam derken saçmalamak😂

Bu yorumu yapmana bile gerek yoktu kadinsin üstelik biz bile bize destek olamiyorsak yazik cok yazik sende ugradin tacize gözle sözle belki elle herkadin lanet olsunki bu assalanmaya maruz kaldik belki cocukken belki genc kizken belki de yasliyken normallestirmemeli ve tepkimizi gostermeliyiz ve destek olmaliyiz benden sonra tufan zihniyetiyle nereye kadar

"Kimin başına gelmiyor ki, bu ülkede yaşayıp tacize uğramayan mı var" diyen insanları şaşkınlıkla okudum. Evet tacize uğramayan insan pek yok ama normalleştirmeye çalışmak, "önemsemem" gibi yorumlar da bana insanların rahatlıkla taciz edebileceğinin sebebini göstermiş oldu. Zaten şikayet edince gereken desteği göremiyor kadınlar bir de arkadaşından destek istiyor diye azarlanıyor şaka herhalde😂

Amacım da taciz dertleşmesi yapmak değildi. O an elim, ayağım titriyordu. Benimle karakola eşlik edebilir mi diye sormak için aramıştım.
Kaldı ki dertleşmek için de arayabilirim. Kimisi boyle şeyleri anlattıkça içini döker.

Bir insanın akşamdan neredeyse öğlene kadar müsait olamaması gibi bir ihtimal de yok. Arkadaşım Apple'ın CEOsu falan da değil.

Amacım da taciz dertleşmesi yapmak değildi. O an elim, ayağım titriyordu. Benimle karakola eşlik edebilir mi diye sormak için aramıştım.
Kaldı ki dertleşmek için de arayabilirim. Kimisi boyle şeyleri anlattıkça içini döker.

Bir insanın akşamdan neredeyse öğlene kadar müsait olamaması gibi bir ihtimal de yok. Arkadaşım Apple'ın CEOsu falan da değil.
Insanlar sandigimiz kadar mesgul olmazlar sadece öncelikleri vardir ama boyle bir durumda üstelik yakin arkadastan boyle bir tepkisizlik hic normal degil ben olsam aynisini yapardim kirilirdim ve sessizce hayatimdan cikartirdim

kusura bakmayın da böylesi tatsız ve insanın psikolojisini ciddi derecede sarsan bir durum yaşanmışsa ve en yakın arkadaşım dediğiniz kişi müsait değilim diye sizi başından atıp saatlerce günlerce dönüş yapmıyorsa o arkadaş belki sosyal medya değil ama hayattan engellenmeyi de sonuna kadar hak eder. yaşanılan travmaya bir de hayal kırıklığı eklenmiş resmen. dertleşmek istemişsiniz, teselli beklemişsiniz. çok normal insanın doğasında var bu. yetkili merciler dışında en yakın arkadaşımızla paylaşmayacağız da kiminle paylaşacağız, sevgili hemcinsim, çok geçmiş olsun.

Herkesin telefonu 7/24 elinde.

Benzer cümleleri yorumumda ben de kullandım ve ekledim "normalleştirmeye çalışmıyorum" diye ama o kısım atlanmışsa demek.

Kimse normalleştirmeye çalışmıyor bence. Sadece söylenen şu, ne yapılabilir? On tane kadın bir mumun etrafında toplanıp ağlayarak "çükü kopsun inşallah" diye ağıt mı yaksın mesela? Elimize pankart alıp kahrolsun tacizci pipililer diye bağırıp yürüyelim mi? Taciz eden sarı tshirtlü biriyse şehirdeki tüm sarılıları dövelim mi? Ne yapalım ya da arkadaşı ne yapsın?

Yapılacak olan belli tepki vermek, ses çıkarmak, karakola şikayet etmek.

Evet ben duygusal desteğe falan ihtiyaç duymuyorum, arkadaşımın bu durumda bana yapacağı hiçbir şey yok sihirli değneği yoksa. Anlatır mıyım? Konusu açılırsa belki. Muhtemelen ağzını burnunu eline vermişimdir sapığın, anlatsam ne olacak? Ya da en fazla şoka girmiş bir şey yapamamışımdır gider şikayet ederim otobüs kamerasından bulunur zaten. Arkadaş ne yapsın şu durumda?

Geçen ay bir arkadaşımın 98 yaşında dedesi öldü. Maşallah güzel yaşamış. Ben 98 yıl yaşasam öpüp başıma koyarım. Başın sağolsun dedik geçtik. Küstü yeterince destek olmadık diye. Morga gidip yıkasa mıydım mesela ne yapsaydım?

Böyle düşünen kadınlar Tacizi normal gören, kadını aşağılayan kadınlar değil. Bilakis biz ses çıkarıyoruz, biz hakkımızı arıyoruz. Bilakis biz sırf kadın olduğumuz için zayıf ilgiye muhtaç, korunmaya muhtaç, tıpkı bir erkeğin tacize uğradığında "beni teselli edin ühü ühü" diye tüm arkadaşlarına koşmaması gibi, kendi kendimize sorunu çözebilecek güçteyiz diyoruz. Bir erkek kadar güçlüyüz diyoruz. Biz kadını yüceltiyoruz sandığınızın aksine.

Diyorlar ki bak tane tane anlatıyorumi, taciz özel hayat değildir diyor kadınlar. Sevgilime oral yaptım demekle tacize uğradım aynı şey değil diyorlar. Eşime kırbaçla muamele yaptım ile, bakkal mahmutun tacizine uğradım cümleleri arasında 9 fark var diyorlar. Taciz diyorlar, özel hayat değildir. Demişler ama özel hayat deyip duruyorsunuz hala.

Ben mesela otobüste uğradığım tacizi herhangi birine rahatlıkla anlatabilirim çünkü bu benim özelim falan değil. Ama gidip de "huriye teyze geçen kocamın beline kuvvet tam iki saat..." demem. Çünkü bu benim özelim. Ama huriye teyze otobüsteki sapıktan haberdar olabilir. Çünkü otobüsteki sapıklar benim hayatıma dahil değil. Kocam, sevgilim, nişanlım, anam babam değil. Sadece bir sapık.

Ben bunu pek böyle görmüyorum İdrak ya; "Özel ama ne kadar ve kime/kimlere özel" olarak görüyorum.
Şimdi burada herkes kendi arkadaşlık tecrübesinden bir şeyler söylüyor, eğer bizlerin de bir miktar ne dediğini anlayarak yazma gayetinde olsaydı o kişi kendisine bunu düşündürten arkadaş ortamını da açardı.

Bazı kişiler var, bir yere kadar arkadaş olduğunu zannettiğin; anlattığında bunu kullanıyorlar ve hatta alay malzemesi haline getirebiliyorlar. Muhtemelen "Kimseye asla anlatmayın! Bu sizin özeliniz kimseye koz vermeyin! Kendiniz baş edersiniz! Bağırırsınız, polise gidersiniz" vb. Ama bunu öyle yanlış yerlerden anlatmaya çalıştı ki, burada batışını gördük.

Benim için de böyle tecrübeler var, bu yüzden "Özel" kısmını vurguladım. Herkese anlatmam (Sıradan tüm arkadaşlarına anlatmış olarak yorumladım ilk okuduğumda konuyu), zor bir konu ise (Travmatikse) benim için arayacağım kişi bellidir, alacağım tepki bellidir, o an dönemiyorsa onun da muhtemelen başında bir iş vardır.
Bir başka arkadaşla ülkenin halini tartışmaya örnek diye konuşurum, öbür arkadaşla ya böyle bi olay geldi başıma şurada ya diye konuşurum, ama gidip de bazı haftalar kedi beslemeye çıktığımız arkadaşlarıma anlatmam gerek yok, ya da ne bileyim işte anlatacağımdan çok anlatmayacağım çok arkadaşım vardır.

Burada da beklenen ve istenen arkadaşlığı görememe kısmı var.
Ve bazı arkadaşlarımın da değişik huyları var, misal sen travma farkı olarak yazmışsın, bizde de ilgi manyağı bir arkadaş var (Taciz kısmı elbette hafife almıyorum altını çizeyim), biri laf atmış, tamam atmış, ama yedi düvele duyurmuş... Şimdi ben o arkadaşın acil durumunu nasıl anlayayım, beni yakın arkadaş olarak görüyorsa?

Misal.
Bu konuda bu kadar ayrı görüşlerin (Ve bazen hatalı ifadelerin) olmasının sebebi, arkadaşlık ilişkilerimizin farklılığından ki gayet normal.
Konu sahibi kim, arkadaşlıklarında nasıl biri?
Yakın arkadaşlık anlayışı nedir?
Olay onun için ne kadar travmatik? (Kötü ve kimsenin başına gelmesini istemediğimiz bir olay elbette)
Ve yakın arkadaş, bu kadar sene arkadaş olarak kalmayı başardığı arkadaş, niye müsait değilim çekip dönmüş?
Aynı samimiyette mi görmüyor?
Arkadaşına değer mi vermiyor?
Bla bla bla...

Çok soru var, ondan bunlar hep. :)

Benzer cümleleri yorumumda ben de kullandım ve ekledim "normalleştirmeye çalışmıyorum" diye ama o kısım atlanmışsa demek.

Kimse normalleştirmeye çalışmıyor bence. Sadece söylenen şu, ne yapılabilir? On tane kadın bir mumun etrafında toplanıp ağlayarak "çükü kopsun inşallah" diye ağıt mı yaksın mesela? Elimize pankart alıp kahrolsun tacizci pipililer diye bağırıp yürüyelim mi? Taciz eden sarı tshirtlü biriyse şehirdeki tüm sarılıları dövelim mi? Ne yapalım ya da arkadaşı ne yapsın?

Evet ben duygusal desteğe falan ihtiyaç duymuyorum, arkadaşımın bu durumda bana yapacağı hiçbir şey yok sihirli değneği yoksa. Anlatır mıyım? Konusu açılırsa belki. Muhtemelen ağzını burnunu eline vermişimdir sapığın, anlatsam ne olacak? Ya da en fazla şoka girmiş bir şey yapamamışımdır gider şikayet ederim otobüs kamerasından bulunur zaten. Arkadaş ne yapsın şu durumda?

Geçen ay bir arkadaşımın 98 yaşında dedesi öldü. Maşallah güzel yaşamış. Ben 98 yıl yaşasam öpüp başıma koyarım. Başın sağolsun dedik geçtik. Küstü yeterince destek olmadık diye. Morga gidip yıkasa mıydım mesela ne yapsaydım?

Böyle düşünen kadınlar Tacizi normal gören, kadını aşağılayan kadınlar değil. Bilakis biz ses çıkarıyoruz, biz hakkımızı arıyoruz. Bilakis biz sırf kadın olduğumuz için zayıf ilgiye muhtaç, korunmaya muhtaç, tıpkı bir erkeğin tacize uğradığında "beni teselli edin ühü ühü" diye tüm arkadaşlarına koşmaması gibi, kendi kendimize sorunu çözebilecek güçteyiz diyoruz. Bir erkek kadar güçlüyüz diyoruz. Biz kadını yüceltiyoruz sandığınızın aksine.
Niye şimdi bana güçsüz kadın etiketi yapiştiriyorsunuz?

Evet, olay sonrası elim, ayağım titredi. Kendimi iyi hissetmedim. Benimle karakola eşlik etmesi için bir insan istedim yanımda.
Bu beni güçsüz kadın değil, insan yapar.

Allah belasını versin deyip kendi taciz hikayenizi anlatmanız destek olmak mı?

Sizi anlıyorum ama herkesin olaylara verdiği tepkiler farklıdır. O anda tepki bile veremeyebilir, bu ulkede tecavuze ugrayip yillar sonra sikayetci olan insanlar var, onlara da tepki veriyolar "neden sustun" diye. Insan psikolojisi sizin anlayamadiginiz turde karisiktir. Belki destek goremedi, dislandi, korktu, tehtit edildi. Konu sahibinin o anki ihtiyaci destek gormekti, goremedi. Belki de destek gorseydi gidip sikayetci olabilirdi. Siz sikayet edilince hersey hallolur saniyorsunuz, oyle olmuyor. Devlet kadinlardan yana degil suclulardan yana. Sosyal medyadan tepki gorunce olaylar ciddilesiyor, cezalar veriliyor. Hukuksal acidan hicbirimizin guvenligi yok.

X