Anne sütü sağma nasıl yapılır?
Anne sütü sağmadan önce ellerinizi düzgün bir şekilde yıkamanız ve göğsünüzü bir gazlı bezle temizlemeniz gerekir. Ayrıca eczanelerde satılan bu kullanım için önceden hazırlanmış temizlik ürünleri de kullanabilirsiniz.
Anne Sütü Sağma ve Saklama Nasıl Olur?
- Anne sütü sağma nasıl yapılır?
- Anne sütü saklama kuralları
- Anne sütü buzdolabında nasıl saklanır?
- Anne sütü dondurucuda nasıl saklanır?
- Saklanan anne sütü neden ekşi kokar?
Anne sütü sağma ve saklama konusunu daha çok yeni anne olanlar merak ediyor. Göğüs pompasıyla sütünüzü sağmak emzirmeyi uzatmaya yardımcı olabilir. Bu nedenle birçok durumda pompayla anne sütü almak çok yararlıdır.
Emziren bir anne iseniz, bebeğinizi doğru beslemek için anne sütü sağmanın nasıl olduğunu, anne sütü saklama koşullarını öğrenmek istiyor ve anne süt sağma makinesi nasıl kullanacağınızı bilmek isteyebilirsiniz.
Her şeyden önce, anne süt sağma makinesi anne göğsünden basit ve ağrısız bir şekilde süt çektiğini unutmamalısınız. Bu yüzden anne sütü sağmak için göğüs pompası kullanırken endişelenmemelisiniz.
Anne sütü sağma nasıl yapılır?
Anne sütünü doğru sağabilmek için pompalama sırasında şunları dikkate almalısınız:
Anne sütü sağmadan önce ellerinizi düzgün bir şekilde yıkamanız ve göğsünüzü bir gazlı bezle temizlemeniz gerekir. Ayrıca eczanelerde satılan bu kullanım için önceden hazırlanmış temizlik ürünleri de kullanabilirsiniz.
Anne sütü sağmak için temizlik sonrası göğsünüzü saç kurutma makinesiyle veya çok yumuşak ve temiz bir havluyla hafifçe bastırarak kurutmanız gerekir.
Anne sütü sağma için kullanılan göğüs pompası, şişe ve süt saklama kapları daha önce yıkanmış ve sterilize edilmiş olmalıdır.
Anne sütü saklama kuralları
Anne sütü nasıl sağılır
Sağılan anne sütü bir sonraki emzirme için kullanılacaksa veya 24 saat içinde kullanılacaksa, cam şişeye doldurun ve buzdolabında saklayın. Göğüs pompası kabı bir şişeyse, süt kabını değiştirmek gerekli değildir. Çocuk aç olduğunda, şişe buzdolabından çıkarılır ve bir şişe ısıtıcısı ile ısıtılır.
Hem soğutma hem dondurma işlemi için uygun kaplar seçin. Sütü kaba koyarken sıvı ile kapak arasında yaklaşık 2 cm boşluk bırakın. Anne sütünü sağma tarihini içeren etiketler koymayı unutmayın. Bu şekilde hangi sütün en uzun süre saklandığını bilebilirsiniz.
Anne sütünü daha uzun süre saklamak istiyorsanız, dondurucuda en az üç ay saklanabilir. Bu durumda, süt sıkıca kapatılmış sterilize torbalarda saklanır ve sağılma tarihini kaydetmek için bir yapıştırıcı etiket yerleştirilmelidir.
Anne sütü buzdolabında nasıl saklanır?
Anne sütü bebeğiniz için mamadan daha iyidir. Ancak taze sağılmış anne sütü buzdolabında donmuştan daha iyidir.
Anne sütü, sıcaklığın -20 derecenin altında olması koşuluyla altı aya kadar saklanabilir. Kullanmak istediğinizde, sütü dondurucudan çıkarmanız, oda sıcaklığında birkaç saat bekletmeniz ve daha sonra çocuğa vermeden önce ısıtılması gereken şişeye geçirmeniz gerekir.
Sağılan anne sütünün buzdolabında nasıl güvenli bir şekilde saklanacağına ilişkin şu yönergeleri izleyin:
- Anne sütünü sağdıktan sonra mümkün olduğunca çabuk soğutun.
- Anne sütünü temiz anne sütü şişelerinde veya BPA içermeyen malzemelerden yapılmış saklama torbalarında saklayın.
- Soğutulmuş süte vücut sıcaklığındaki sütü eklemeyin. Eklemek istediğiniz süt buzdolabında önceden soğutulmuş olduğu sürece, aynı soğutulmuş kaba küçük miktarlarda süt eklenebilir.
- Anne sütünü buzdolabının en soğuk kısmında saklayın. Sıcaklığın daha az sabit olduğu buzdolabı kapısına yakın yere koymayın.
Anne sütü dondurucuda nasıl saklanır?
anne sütü saklama suresi
Anne sütünün nasıl güvenli bir şekilde dondurulacağını okuyun:
- Anne sütünü sağma işleminden sonra mümkün olduğunca çabuk dondurun.
- Dondurulmuş süte vücut sıcaklığında süt eklemeyin. Dondurulmuş anne sütüne, eklemek istediğiniz süt buzdolabında önceden soğutulduğu sürece sağılmış süt ekleyebilirsiniz.
- Minimum atıkla daha kolay buz çözme için sütünüzü küçük porsiyonlarda (60 ml’den az) tutun.
- Anne sütü saklama kaplarınızın dondurucuya yerleştirilip yerleştirilmediğini kontrol edin. Bazı ürünler (cam kavanozlar gibi) çok düşük sıcaklıklarda kırılabilir. Anne sütü saklama torbaları , dondurucuda güvenli, kullanıma hazır ve etiketlenmesi kolay oldukları için dondurulmuş anne sütünü saklamak için idealdir.
- Dondurma sırasında anne sütü genişleyeceğinden, şişeleri veya torbaları kapasitelerinin 3/4’ünden fazla doldurmayın.
- Dondurulmuş anne sütünü, sıcaklığın daha sabit olduğu dondurucunun arkasında saklayın.
Saklanan anne sütü neden ekşi kokar?
Soğutulmuş veya çözülmüş anne sütünün bazen ekşimsi koktuğunu fark edebilirsiniz. Bunun nedeni, lipaz adı verilen bir enzimin yağları parçalaması ve zararlı bakterilerin büyümesini önlemeye yardımcı olan bir süreç olan yağ asitlerini serbest bırakmasıdır.
Bazı anneler, saklanan anne sütlerinin sabun veya ekşi bir kokusu olduğunu bildirmektedir. Ancak, güvenli depolama ile ilgili tüm yönergeleri izlediyseniz, sorunsuz bir şekilde kullanabilirsiniz .
Umarım size anne sütü sağma ve saklama koşulları ile saklanan bu sütleri kullanma konusunda yardımcı olmuşuzdur. Unutmayın, bebek için çok değerli olan anne sütünü israf etmekten kaçının. Eğer fazla anne sütünüz varsa, anne sütü bağışı yapabilir ve sütü olmayan annelerin bebeklerinin anne sütü almalarını sağlayabilirsiniz. Hem de bu sayede, bebeğinizin bir veya daha çok süt kardeşi olur.
- Anne Sütü Bağışı Nasıl Yapılır?
- Anne Sütünü Artırmak için Bitkisel Çözüm
- Doğumdan Sonra Kilo Verme Nasıl Olur?
- Bebeklerde Sarılık Neden Olur? Nasıl Geçer?
- Erkek Bebek Doğum Sancısı Nasıl Olur?