• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Sustuğum için kendime çok kızıyorum =(

inşallah bende annem gibi yetiştireceğim derken bence kayınvaliden ister istemez
alınmış.kişi bildirmen uygun olmamış.ben sizin verdiğiniz eğitimi beğenmiyorum gibi olmuş.kayınvalidenizde
buna karşılık biraz ağır konuşmuş.İnşallah çocuk doğduktan sonra beklentiler konusunda anlaşabilirsiniz

Arkadasim ben de avrupa da yasiyorum ama sen sanki kusursuz terbiye almissin gibi anlatmissin kendini... Okurken ne düsündügümü bilmek istersen eger kendini biraz övüp esinin ailesini kücümsemissin gibi geldi... Burada yetisen cocuklari-gencleri cok iyi biliyorum özellikle 20 yaslarina gelene kadar huysuz, şımarik, aşiri bir özgüvenle yetisiyorlar kendinden baskasina saygi duymuyorlar, hep ben en iyiyim, hep ben hakliyim tarzinda daha 9 yasina gelince aileyi kabul etmiyorlar resmen.. (Hepsi ayni demiyorum, geneli böyle) Belki suan siz farkli olabilirsiniz tamam kayin valideniz de büyük terbiyesizlik yapmis ama eminim ben gidip sizin söylediginiz gibi birsey söylesem benim kayin validem de ayni tepkiyi verir.. Mesafeyi koruyacaksiniz simdiden yapabiliyorsaniz cok fazla gidip gelmeyip arayi acin

bende konu sahibinin türkiyeyi kötüleme amaçlı bişey yazdığını düşünmüyorum sonucunda bu hanım alman değil türk anne babanın bi evladı sadece orda yaşadığı için oranın veya kendi çevresinin eğitim tarzından bahsetmiş ve şuan türkiyedeki çevresinden bahsetmiş genel olarak türkleri kattığını ifade etmemiş zaten ..

tamda kendimi anlatmak istediğim gibi anlamıssın canım.. teşekkürler =)

Arkadaşlar merhaba, günlerdir bunu düşünüyorum ve düşündükçe kendi kendime çok sinirleniyorum. Geçenlerde kayınvaldeme yemeğe gittik.. ve orda bir anda çocuk eğitim konusu açıldı. aynı zamanda görümcem ve onun Küçük kızı da ordalar. Bu arada bende 22 Haftalık hamileyim.. Ben yurtdışında büyüdüğüm için baya bir disiplinle ve kurralarla büyüdüm. Kural dediğimde mesela annemin ve babamın istemediği şeyi yaptığım zaman bağırmak veya vurmak yerine cezalandırılıyordum, mesela en sevdiğim oyuncak 1 hafta oynamamak için ceza veriliyordu. Ve bu şekılde bende yanlış birşey yaptığımı o 1 hafta süreç içinde anliyordum. Yanlış anlaşılmasın lütfen yanı kendi etrafımdaki insanlardan bahsediyorum şuan kv veya görümcem gibi çocuklara vurmayı veya bağırmayı hiç desteklemediğim bir durum. Ayrıca ben hiç annemle babamın yatak odalarına girip 8-9 yaşında ortalarında yattığımı bilmem. Çok küçük yaşımda kendi odama alıştırmıştır annem. Burdakı çoğu Çocuklarda bunu malesef göremiyorum. Sürekli bir şımarıklık ve en kötüsü büyüklerine karşı saygısızlık.. Neyse konuyu daha fazla uzatmak istemiyorum. Hamileliğimi zor geçirdiğim için işi 3cü ayımda bırakmak zorunda kaldım, ve sonradan evde Yabancı dil dersi vermeye başladım. O gün yemekte ben bebeğim olunca inşallah annem gibi yapaçağım disiplinli ve en önemlisi saygılı yetiştirip öyle büyütmek istiyorum diye bir laf söyledim. Ve kayınvaldemde öyle bir kahkaha geldıkı anlatamam, ev çınladı diyebilirim o derece.. bir anda beynimden vurulmuşa döndüm. Orda bana Şöyle bir laf etti; ANNEN ÖYLE YAPMIŞ TA SEN SANKİ ADAM OLMUSSUN.. Şooook Oldumm arkadaşlar.. Ben tr de iki senedir yaşıyorum ve buraya geldiğim gibi Mağaza müdürü olarak çalışmaya başladım. Yurtdışın da sagolsun ailem tüm destekleriye eğıtımımı tamamlamama yardımcı oldular..
Şuan bile aklıma geldikçe sinirden ölcem nasıl susabildim orda nasil birşey diyemedim diye.. Oğlunu kötülemek istemiyorum yanı eşimi ama zannedersem gerçekten çok doluyum, sanki oğlunu o adam edebilmişş yanii kocam sonuçta ama üniversteyi babasının torpılıyle bitirmiş.. bu yaşına kadar hiç çalışmamış hep evde annesi gel oğlum git kuzum al para oğlum diye büyütmüş.. şimdi çok şükür eşim çalışıyor ama oda benim sayemde sürekli onla konuşarak bak hayata böyle şöyle yapamamız gerekiyor diyerek.. ama malesef kayınvalidemin böyle dengesiz konuşmaları yüzünden az çok eşimlede aram bozuluyor . =( hamilelikten dolayıda olabilir belki ama gerçekten o attığı kahkahyı bir duysaydinizz yaa... Ben şimdiden çok tedirginim arkadaşlar.. kv ve görümcem bebeğımı eğıtırken karışırlar diye çok düşünceliyim.. Benimde allah izin verirse minik bir prensesim olaçak büyük konuşup mağna bulmak istemiyorum ama görümcemin kızı gibi olmasına izin verememm.. öyle şımarık saygısız anlatılmaz bırşey.. eşime yani dayısına durup durup vuruyor git pislik manyak salak, sürekli böyle kelimeler kızın ağzında..

Arkadaşlar biraz uzun oldu ama neolur bana bir akil verin ne yapmayalıyım..? kendimi nasıl sakınlestirebılırım..? bundan sonrası iicin ne yapmalıyımmm ? =(( Şimdiden yardımlarınız ıcın teşekkür ederim.. =(

canım arkadaşım bir kahkahada atıp senden daha iyi yetiştirdiği belli diyemedin mi öyle lafa böyle cevap vereceksin çocuğunu yetiştirirken kurallarını güzel bir şekilde koyarsın canım kayınvaliden karıştığında da lütfen müdahale etmeyin onun annesi benim onu yetiştirmek benim görevim yarın öbür gün nasıl yetiştirmiler terbiyesiz desinler istemiorum siz torunuzu sevin gerisini ben hallederim demen yeterli.

görümceye gelince de enerjini kendi çocuğun için harcalmasın ben kızımla ilgilenirim imajını uyandır.

eğer tavrını belli edip sınırlarını koymazsan canım zamanla uzaktan olayları izlersin dış kapının dış mandalı muamalesi yaparlar aile apartmanında gelin olan annemin yaşadıklarından yola çıkarak yazıorum :(

malesef yakın oturuyoruz.. görümcem her hafta sonu bizde kaliyor.. =( birşey diyemiyorumda ama o kiz beni maf ediyor okuldan cıkıp cuma cumartesi pazar.. =( sinirlerim yerle bir oluyor o 3gün içinde.. =( yani bilmiyorum kendimden pay biciyorum ben yapamam ya... nekadar akraba veya yakın olsada her hafta sonu müsaitmısınız veya gelelim diye sormadan gidemem birinin evine.. bide üstüne üstelik bazen bize birakıp gidiyor kizi eve gitmem lazim diyor gece kiz bizde kaliyor.. hata bikeresinde istanbula gitcem arkadasimin yanina diye gitti kiz yine bizde kaldi.. bu arada eniştem eşi yanii. astsubay doğuda görevde burda değıl.. delircem yakında dıye korkuyorum.. =(

canım sende haftasonları plan yap geldiğindede kusura bakma de ve çık evden bu ne be ev ev değil panayır

ne yani almanyada yetiştirilmiyorsa çocuklar terbiyesiz disiplinsiz mi oluyor?

eşinizin ailesi öyle çıkmışsa bunu herkese mal edemezsiniz.

ayrıca almancı çocuklarının terbiyesini de görgüsünü de gayet iyi biliyorum tuhaf..
Konu sayibi kadar sende haklisin:)
diplinli ve kurallarla yetiştirdikleri dogru, ama bunu Türkiye'deki yeni nesilerdede cok fark ettim.
bence anne ve babanın karekterine bağlı yetiştirilme tarzı.

avrupada'da nasıl yetiştireceklerini bilmeyen cok aile var, ayrıca dahada saygisiz ola bilirlerde.

Ben Viyana`dayim. Konu sahibi yanlis anlama sonucta burda büyümedigim icin bilemeyebilirim, 2 senedir burada yasiyorum. Ben de tam tersine Türk cocuklarinin egitimsizliginden ve terbiyesizliginden utanir haldeyim. Metroda Türkce küfür eden varsa, dön bak 10 yaslarinda cocuk. Ya da mesela markette falan ben hic buralilarin cocuklarinin ses yaptigini, huysuzluk ettigini görmedim, ama Beraaattttt diye ortaligi cinlatan bir kadin vardi ki gecen markette sormayin. Gel buraya gel Beraaattt diye diye bir bagiriyor marketin öbür ucundan, Berat`i da görseniz. Laf dinlemez. Daha önce de birkac kere olmustu bu durum.

Dolayisiyla bence de yasanilan yerden ziyade aile faktörünün büyük önemi var.

Konunuza gelince, sizin öyle söylemeniz belli ki kaynanayi birazcik sinirlendirmis. Lafinin ölcüsünü bilememis o da. Yalniz esiniz bu durumu biliyor mu? Bildigi halde umarim sessiz kalmiyordur. Ben olsam ne yapardim bilmiyorum, kavga ederdim büyük ithimalle ama siz hamilesiniz de bosverin takmamaya calisin. Tek yapmaniz gereken mesafe koymak. Esinizle tartisacaksaniz da tartisin. Size öyle demeye hakki yok. Anlamazsa da esiniz tamam ben mesafemi koyacagim deyin. Görüsme sürenizi kisaltin. Ilerde sorun yaratir bu kaynana belli. Siz anne öyle yapma dersiniz ben kac cocuk dogurdum sana mi soracagim der vs. O yüzden simdiden dislerinizi alttan alttan gösterin cok iyi davranmaya da gelmiyor. Siz de saka yollu laflari batirin arada bir :)

türkiye de çocuklar kötü yetiştiriliyor,yurtdışın da çok düzgün yetiştiriliyor kısmına kesinlikle katılmıyorum belki de ben yanlış anladım fakat bu tamamen aile yapısıyla ilgili.çoğu zaman aynı anne babanın yetiştirdiği iki çocukta birbirinden çok farklı oluyorlar,tabi bunda dış faktörlerin etkisi büyük.ama bir çocuğu fazla şımartmanın doğru olduğunu savunmuyorum ama çocuk sonuçta ben hiç ceza almadan,bütün isteklerim yerine getirilerek büyüdüm ama hiç bilmem bir oyuncak için ağladığımı neyin ne zaman olması gerekiyorsa oldu çok şükür ki hayatımda.ilkokula başlayana kadar salak manyak ne demek bilmiyordum etraftaki çocuklardan duymuştum bunları.benim çocukluğumda tv kanalları bu kadar fazla değildi ama ailem sağ olsun ki ne izlemem gerektiğinin çok küçük yaşlarda da bilincindeydim,tv izlemek için hiç ağlamadım ama benimde çocuğum olsa bir çok yayını izlettirmem.belli bir yaşa geldikten sonra da örnek vermek gerekirse mesela siyasi görüş olarakta ailemin benimsediği görüşü değil bütün seçenekler önüme serildi,araştırdım öğrendim kendi inanmam gerekeni buldum.ben hiç bir zaman mızmız ağlayan istediklerini yaptıran bi çocuk olmadım ki aşırı şekilde kıymetli ve el bebek gül bebek büyütüldüm ama bu tamamen ailenin çocuğa öğrettiği terbiyeyle ilgili.çocuk çok küçük yaşlarda saygının ne demek olduğunu öğrendiğinde hayatı bu şekilde devam ediyor.ben demiyorum ki kayınvalideniz yanlış,evet benim aile yapıma göre farklı ama o onun doğruları,inş allah kızınızı kucağanıza almayı ve onu istediğiniz doğrultularda büyütmeyi nasip eder.benimde ailemin akrabaları en başlarda müdahale etmeye kalkmasına rağmen annem tavrını koymuş ve evladını istediği gibi büyütmüş,umarım allah bunu da her birimize nasip eder.çalışma konusuna gelince iyi bir üniversitede iyi bir eğitim aldıktan sonra çalışmayı pek düşünmedim şartları oldukça ağır olan bir işte 1yıl kadar çalıştım tamamen kendi isteğim doğrultusunda ve tamamen kendi isteğimle bıraktım.mühendislik fakültesi mezunuyum ve ben sadece işten korkmadığımı kanıtlamak adına çalıştım,maddi olarak çok şükür ki çalışmadan da hayatımı devam ettirebiliyorum ve eşiniz de belki maddi imkanları olduğundan çalışmayı tercih etmemiştir,çalışmaktan korkmak yorulmak gibi değerlendirmeyin isterseniz,tabi ki siz daha iyi bilirsiniz de kendi adıma yine söylemem gerekirse daha normal şartlarda bir iş karşıma çıkarsa çalışırım ama bir bayan olarak sosyal ve ekonomik olarak çalışmasamda üzülüp vahlanacak değilim benimde ailem elime al kızım para diye sürekli para veriyorlar,ama ben sadece çalışmıyor denmesin diye kendimi kanıtlamak istedim yoksa sevmediğim bir işte ömür geçirmek istemedim.umarım çocuğunuzu sağlıkla büyükmek nasip olur sizede herbirimizede.ve kayınvalidenize o gece vermediğiniz cevap bir nevi sizin terbiyenizi belli ediyor,bence hiç üzülmeyin çünkü belli bir yaşa gelmiş kendi doğrularıyla çocuklarını büyütmüş torununu büyüten bir kadına siz nekadar doğrularınızı anlatırsanız okadar yıpranırsınız,kendi eğitim anlayşınıza müdahale ettirmessiniz tabi yine de terbiye sınırlarında çünkü siz kv'nize cevap verdikçe kendiniz yorup üzüceksiniz.ilerdede durumu eşinize aksettirir eğitiminize karışmaması gerektiğini annesine farkettirmeden uygun bir dille iletir.

Öyle bir demişsin ki annem gibi yetiştireceğim diye kadın gayet haklı tepkisinde.

Cnm hamileyken ruhsal durumun çok önemli,bebişin için kafana takma.oda karnında etkileniyor unutma.gelişimi içinde pedagog Adem Güneşi takip etmeni tavsiye ediyorum.kitapları var ve burç fm de programı var.1 buçuk yaşında kızım var,çok faydasını gördümve çevremdeki herkese tavsiye ediyorum.

Ben konuyu başka bir yönden ele almak istedim.Hani demişsiniz ya bir hata yapsam bebeğimle bir hafta oynamama cezası verirlerdi.Bunu doğru olaraka görüyorsunuz belki ancak okul öncesi öğrt. olarak şunu söyleyebilirim ki sizin anne ve babanızda uyguladığı cezalar çok ağırmış.Hiç bir çocuğa 1 hafta ceza verilmez verilmesi de doğru değildir.Bu tepki neredeyse dayakla aynıdır.Kaldı ki ceza çocuk yetiştirmede doğru bir yöntem değildir.Bunu artık günümüzde bütün eğitimciler ve pskologlar kabul eder.Hatta avrupada ki çoğu pskologun kuramında bile vardır.Çocuklara çeşitli sorumluluklar vererek yada yönlendirmeler yaparak ancak eğitebiliriz.Sizin ailenizin katı disiplin yaklaşımı sizde de belki pasifliğe neden olmuş.Kayınvaldenize bu tepkisinin nedenini bile soramadığınıza göre sizde de çocuklukdan kalma iç disiplin sorunları olabilir.

Cnm hamileyken ruhsal durumun çok önemli,bebişin için kafana takma.oda karnında etkileniyor unutma.gelişimi içinde pedagog Adem Güneşi takip etmeni tavsiye ediyorum.kitapları var ve burç fm de programı var.1 buçuk yaşında kızım var,çok faydasını gördümve çevremdeki herkese tavsiye ediyorum.

Teşekkürler canım mutlaka takip edeceğim :-)

Ben konuyu başka bir yönden ele almak istedim.Hani demişsiniz ya bir hata yapsam bebeğimle bir hafta oynamama cezası verirlerdi.Bunu doğru olaraka görüyorsunuz belki ancak okul öncesi öğrt. olarak şunu söyleyebilirim ki sizin anne ve babanızda uyguladığı cezalar çok ağırmış.Hiç bir çocuğa 1 hafta ceza verilmez verilmesi de doğru değildir.Bu tepki neredeyse dayakla aynıdır.Kaldı ki ceza çocuk yetiştirmede doğru bir yöntem değildir.Bunu artık günümüzde bütün eğitimciler ve pskologlar kabul eder.Hatta avrupada ki çoğu pskologun kuramında bile vardır.Çocuklara çeşitli sorumluluklar vererek yada yönlendirmeler yaparak ancak eğitebiliriz.Sizin ailenizin katı disiplin yaklaşımı sizde de belki pasifliğe neden olmuş.Kayınvaldenize bu tepkisinin nedenini bile soramadığınıza göre sizde de çocuklukdan kalma iç disiplin sorunları olabilir.

Düşüncelerinize sonuz saygı duyuyorum, fakat kendimi tamamen yanlış ıfade ettiğimi düşünüyorum. Ailemin beni katı bır disipliniyle yetistirdiğine katılmıyorum. Sonuçta onlar bunu yaptıkları zaman Ben yaptığım hatayı anlayıp birdaha tekrarlamiyordum. Şöyle düşünün mesela Ben düştüğüm zaman onların beni kaldırmamasını ve kendim kalkmasını örenmem gibi, bence bunun katı olmakla hiç bir ilgisi Yok. Yinede yorumlariniz için teşekkürler..:-)

Diğer konu hakkında şöyle birşey söylemek istiyorum, kendimi aslında çok güzel ifade eden, yeri geldiği zaman biriyle oturup birşey hakkında tartışıp anlaşmayı Iyi beceren bir karaktere sahibim. Ama karşımdaki insan kavgacı bir kişilikse galiba susmayı tercih ediyorum, çünkü biliyorum ki Bu insanla Ben oturup düşüncelerimi paylaşıp TARTISIP anlasamam.

Kaynanan senin lafina bozulmus, onlarin cocuk yetistiremedigini ima ettigin icin, onun icin sana laf sokmus. Birdahakine susma, örnegin "Cok sükür adamda oldum, saygilida yetistirildim annecigim" diyebilirsin. Anlar o onu.

Türkiyedeki cocuklar hakkinda ayni senin gibi düsünüyorum, tabii sadece kendi akrabalarimi/cevremi biliyorum, insani cileden cikartabiliyorlar, ama bu sadece senin benim gibi yurtdisinda yetismis olanlari rahatsiz ediyor. Benim birebir gördüklerim ve inanamadigim olaylar:

-Örnegin anne babasi ögretmen, ama ogullarina küfürlü konusmayi ögretiyorlar, hatta aileleri seviniyor "Bak bak serefsiz dedi, amcaya gerizekali de oglum" vs gibi laflar ögretiliyor.

-Cocuk cok saygili yetistiriliyor, ama 8 yasindaki kiz kendi basina corba icemiyor, daha iki gün önce gördüm, annesi yediriyor resmen, yuh artik dedim. 3-4 yasindaki cocuk bile döke sacada olsa bir catal tutmasini, bir kasik tutmasini bilmesi gerekiyor, ama benim akrabalarimdaki kadinlar aman yere dökülecek, aman üstü batacak diye cocuga hala kendileri yemek yediriyor. Birde deli oluyorlar, cocuk yemek yemiyor diye, ellerine ne geliyorsa cocugun agzina tikmaya calisiyorlar.

-Birbucuk-iki yasindaki cocuk bile "Baby TV" izliyor tüm gün, gayet normal buluyor aileler bunu, almanyada böyle bir kanalin varligindan bile kimsenin haberi yok.

-Misafirlikte cocuklar evin altini üstüne getiriyorlar, hickimsenin gIkI cikmiyor, aman ailesi yanlis anlamasin, milletle kötü olmayim diye.

-Asiri derecede seker, cikolata, tatli, cola ve cips tüketiyorlar, neyi seviyorlarsa artik.

-Sokakta, alisveriste vs bagiriyorlar, yerde yuvarlaniyorlar resmen istedikleri olmayinca, aglamalari sussun diyede hemen istedikleri yapiliyor.

Almanyada cocuk yetistirmesini bilmeyen cogunluk genelde yine yabancilar oluyor. Almanlarin genelde bir cocugu oluyor zaten, onuda cok iyi yetistiriyorlar. Istisnalerde kaideyi bozmaz. Kendim sahit oldugum konular:

-Ailesi cok zengin olmasina ragmen, ailesinin benzin istasyonunun icinde calisan 12 yasinda bir alman kiz. Pazar sabahlari 5-13 saat arasi cocuk orda diger bir büyük calisanla ekmek koyuyor firina, saatlik ücretide diger calisanlar gibi 7 Euro. Eger calismassa, ailesi ona harclik vermiyor. Paranin degerini anlamasi icin babasi orda calistiriyor kizini. Birde gecenlerde kolunu yakmis ekmekleri koyarken, valla benim bile icim acidi, ama yinede o sekilde calisiyordu, bizim türk ailelerde kim yapar bunu?

- Annesi 9 yasindaki ogluna yarim saat televizyon bakmasina izin veriyor, cizgi filim oynuyor, kadin "saat 3´de kapatacaksin ve derslerini yapmaya basliyacaksin" diyor, cocuk cizgi filimi bitmemesine ragmen (!) birdaha kimse birsey söylemedigi halde kapatiyor ve masasina geciyor.

- Alisverisde bir türk aile cocuklariyla ve bir alman aile cocuklariyla. Türk ailedekiler "Anne bunuda alalim noooooooooooluuuur, baba bunuda istiyorum" diye her istediklerini aldiriyorlar, alinmassa aglamaya hazirlar, ama alman cocuk "Anne cips´de alalim" deyince, kadin aynen bu tepkiyi veriyor "Olur oglum, nasil istersen, ama ozaman cikolatini geri koymamiz lazim, iki sey fazla, sadece bir tane aburcubur biliyorsun" Ve cocuk kendiliginden ve surat asmadan "Ozaman cips kalsin" diye geri koyuyor.

- Alman ailenin 4 yasindaki oglu otelde insanlari rahatsiz ediyor, yaramazlik yapiyor millet yemek yerken. Babasi kalkip oglunu hicbirsey söylemeden kucagina aliyor ve kisa bir süre sonra tekrar geliyorlar. Türk olsaydi orda cocuga bagirip cagirip daha cok rahatsizlik verirdi muhtemelen, ama adam cocukla odalarina gitmis ve orda "Ya seni burda yanliz birakacagim ve yemek yemeye gidecegim, yada sen akilli olacaksin ve yemegini bizle yiyeceksin" demis. Cocuk surat falan asmis, adam düsünmen icin 5 dakika bekleyecegim demis, sonra cocuk anlamis gidecegini ve dönmüsler. Hayran kalmistim.

Ama bos bosuna almanlar en disziplinli insanlar sayilmiyorlar iste, adamlarin randevusu olunca on dakika erken geliyorlar, bizim türkler 15 dakika gec kalinca gec kalmisliktan saymiyorlar bile. Kültür meselesi belkide.

Sen türkiyede yetismis bir gelin olsaydin, kaynanangilin düsünceleri sanada cok normal gelirdi, ama böyle olmuyor iste. Ben kuzenlerime herzaman diyorum: Kendi kültürünüzden birisiyle evlenin. Türklen degil. Sizin gibi yurtdisinda yetismis bir türklen. Gercekten fark ediyor cünki. Kim ne derse desin, insan yasadigin yerin, seneler boyunca okullarina gittigi ülkenin hicbirseyinimi almaz? Mutlaka oluyor.

Son düzenleme:
Kaynanan senin lafina bozulmus, onlarin cocuk yetistiremedigini ima ettigin icin, onun icin sana laf sokmus. Birdahakine susma, örnegin "Cok sükür adamda oldum, saygilida yetistirildim annecigim" diyebilirsin. Anlar o onu.

Türkiyedeki cocuklar hakkinda ayni senin gibi düsünüyorum, tabii sadece kendi akrabalarimi/cevremi biliyorum, insani cileden cikartabiliyorlar, ama bu sadece senin benim gibi yurtdisinda yetismis olanlari rahatsiz ediyor. Benim birebir gördüklerim ve inanamadigim olaylar:

-Örnegin anne babasi ögretmen, ama ogullarina küfürlü konusmayi ögretiyorlar, hatta aileleri seviniyor "Bak bak serefsiz dedi, amcaya gerizekali de oglum" vs gibi laflar ögretiliyor.

-Cocuk cok saygili yetistiriliyor, ama 8 yasindaki kiz kendi basina corba icemiyor, daha iki gün önce gördüm, annesi yediriyor resmen, yuh artik dedim. 3-4 yasindaki cocuk bile döke sacada olsa bir catal tutmasini, bir kasik tutmasini bilmesi gerekiyor, ama benim akrabalarimdaki kadinlar aman yere dökülecek, aman üstü batacak diye cocuga hala kendileri yemek yediriyor. Birde deli oluyorlar, cocuk yemek yemiyor diye, ellerine ne geliyorsa cocugun agzina tikmaya calisiyorlar.

-Birbucuk-iki yasindaki cocuk bile "Baby TV" izliyor tüm gün, gayet normal buluyor aileler bunu, almanyada böyle bir kanalin varligindan bile kimsenin haberi yok.

-Misafirlikte cocuklar evin altini üstüne getiriyorlar, hickimsenin gIkI cikmiyor, aman ailesi yanlis anlamasin, milletle kötü olmayim diye.

-Asiri derecede seker, cikolata, tatli, cola ve cips tüketiyorlar, neyi seviyorlarsa artik.

-Sokakta, alisveriste vs bagiriyorlar, yerde yuvarlaniyorlar resmen istedikleri olmayinca, aglamalari sussun diyede hemen istedikleri yapiliyor.

Almanyada cocuk yetistirmesini bilmeyen cogunluk genelde yine yabancilar oluyor. Almanlarin genelde bir cocugu oluyor zaten, onuda cok iyi yetistiriyorlar. Istisnalerde kaideyi bozmaz. Kendim sahit oldugum konular:

-Ailesi cok zengin olmasina ragmen, ailesinin benzin istasyonunun icinde calisan 12 yasinda bir alman kiz. Pazar sabahlari 5-13 saat arasi cocuk orda diger bir büyük calisanla ekmek koyuyor firina, saatlik ücretide diger calisanlar gibi 7 Euro. Eger calismassa, ailesi ona harclik vermiyor. Paranin degerini anlamasi icin babasi orda calistiriyor kizini. Birde gecenlerde kolunu yakmis ekmekleri koyarken, valla benim bile icim acidi, ama yinede o sekilde calisiyordu, bizim türk ailelerde kim yapar bunu?

- Annesi 9 yasindaki ogluna yarim saat televizyon bakmasina izin veriyor, cizgi filim oynuyor, kadin "saat 3´de kapatacaksin ve derslerini yapmaya basliyacaksin" diyor, cocuk cizgi filimi bitmemesine ragmen (!) birdaha kimse birsey söylemedigi halde kapatiyor ve masasina geciyor.

- Alisverisde bir türk aile cocuklariyla ve bir alman aile cocuklariyla. Türk ailedekiler "Anne bunuda alalim noooooooooooluuuur, baba bunuda istiyorum" diye her istediklerini aldiriyorlar, alinmassa aglamaya hazirlar, ama alman cocuk "Anne cips´de alalim" deyince, kadin aynen bu tepkiyi veriyor "Olur oglum, nasil istersen, ama ozaman cikolatini geri koymamiz lazim, iki sey fazla, sadece bir tane aburcubur biliyorsun" Ve cocuk kendiliginden ve surat asmadan "Ozaman cips kalsin" diye geri koyuyor.

- Alman ailenin 4 yasindaki oglu otelde insanlari rahatsiz ediyor, yaramazlik yapiyor millet yemek yerken. Babasi kalkip oglunu hicbirsey söylemeden kucagina aliyor ve kisa bir süre sonra tekrar geliyorlar. Türk olsaydi orda cocuga bagirip cagirip daha cok rahatsizlik verirdi muhtemelen, ama adam cocukla odalarina gitmis ve orda "Ya seni burda yanliz birakacagim ve yemek yemeye gidecegim, yada sen akilli olacaksin ve yemegini bizle yiyeceksin" demis. Cocuk surat falan asmis, adam düsünmen icin 5 dakika bekleyecegim demis, sonra cocuk anlamis gidecegini ve dönmüsler. Hayran kalmistim.

Ama bos bosuna almanlar en disziplinli insanlar sayilmiyorlar iste, adamlarin randevusu olunca on dakika erken geliyorlar, bizim türkler 15 dakika gec kalinca gec kalmisliktan saymiyorlar bile. Kültür meselesi belkide. Yy

Sen türkiyede yetismis bir gelin olsaydin, kaynanangilinyaptığın düsünceleri sanada cok normal gelirdi, ama böyle olmuyor iste. Ben kuzenlerime herzaman diyorum: Kendi kültürünüzden birisiyle evlenin. Türklen degil. Sizin gibi yurtdisinda yetismis bir türklen. Gercekten fark ediyor cünki. Kim ne derse desin, insan yasadigin yerin, seneler boyunca okullarina gittigi ülkenin hicbirseyinimi almaz? Mutlaka oluyor.

Yaptığın yorum için çok teşekkür ediyorum canım. Kayinvaldem konusunda artık Bende saygı çerçevesinde söylemek istediklerimi soylicem, yoksa her seferinde böyle sinir olup oturmak zorundayım. Bunu istemiyorum.

ayrıca yaptığın örnekler çok doğru tekrar başkalarını katmadan Bende etrafımda kendi çevremde senin yazdıklarının benzerlerine malesef şahit oluyorum. Umarım böyle olmasını çocuğumu eğiterek engellerim. Allah yardımcımız olsun. Tekrar çok teşekkürler.

Düşüncelerinize sonuz saygı duyuyorum, fakat kendimi tamamen yanlış ıfade ettiğimi düşünüyorum. Ailemin beni katı bır disipliniyle yetistirdiğine katılmıyorum. Sonuçta onlar bunu yaptıkları zaman Ben yaptığım hatayı anlayıp birdaha tekrarlamiyordum. Şöyle düşünün mesela Ben düştüğüm zaman onların beni kaldırmamasını ve kendim kalkmasını örenmem gibi, bence bunun katı olmakla hiç bir ilgisi Yok. Yinede yorumlariniz için teşekkürler..:-)

Diğer konu hakkında şöyle birşey söylemek istiyorum, kendimi aslında çok güzel ifade eden, yeri geldiği zaman biriyle oturup birşey hakkında tartışıp anlaşmayı Iyi beceren bir karaktere sahibim. Ama karşımdaki insan kavgacı bir kişilikse galiba susmayı tercih ediyorum, çünkü biliyorum ki Bu insanla Ben oturup düşüncelerimi paylaşıp TARTISIP anlasamam.

Hep aynı örnek veriliyorda bu da ne kadar doğru tartışılır.Her çocuğun karakteri aynı değildir.Gerek kalıtsal gerekde çevresinden etkileşimle karekteri şekillenir.Ya yere düşen çocuğun yardım anlamında size gerçekten ihtiyacı varsa.Bu sefer siz arkanızı döndüğünüzde yada onu görmezden geldiğiniz de size karşı güveni de sarsılabilir. İlerki yaşlarda aranızda büyük uçurumlar bile olabilir. Almanyadan bu örneği verirken başka hangi örneklere dikkat ediyoruz ki? Hep aynı örnek.Onlar bu işi tüm hayatlarına yansıtıyorlar siz yapabilecekmisiniz? Çocuk çok küçük yaşda da olsa anne çalışıyor ve çocuklara ya bakıcılar bakıyor yada kreşler.Bakıcıların da eğitimli olma şartı var tabi.Yada anne bakacaksa eğitim alma şartı sunuluyor.Almanlar genelde çalıştığı için çocuklara bakıcılar ve kreşler bakıyor.Siz bu imkanları sağlayabilecekmisiniz? Çocukların daha çok küçük yaşlarda kendi kendilerini ve çevrelerini tanıyıp gelişimlerini tam anlamıyla tamamlamaları için değişik ortamlar ve materyaller sağlayabilecekmisiniz? En basitinden bir tatil zamanı çocuğunuzu tarihi yada kültürel gezilere götürüp buradaki olayları anlatabileecekmisiniz? Bir çocuğun ağzına elbette küfür yakışmaz.Ahlaksız ve kötü sözler onlarda ileriye dönük kötü sonuçlar doğurur ancak sosyal ortamla sürekli etkileşim halinde olan bir çocuğun hiç bir ortamda bu tür sözcükleri duymayacağının garantisini verebilirmisiniz? Önemli olan bir bilmiyor olmak değil ortamda onu kullanmamakdır.Hiç bir anne yada baba elbette çocuğun küfür etmesini istemez ancak her çocuğun da yapısı farklıdır.Nasıl yaklaşacağını bilmezsen değişik şekilde sorunla karşılarşırsın. Kimi çocuk da ceza pekiştireç iken kimisin de geçici sönmeye neden olur.Kimi çocuk ise doğuştan getirdiği özelliklerinden ötürü bu tür şeylerle ilgilenmez.Her çocuğu aynı görmek ve aynı kalıp ceza-ödül yöntemini tatbik etmek başlı başına büyük bir hatadır.

Üni.de de eğitim üzerine aldığımız bilgiler ve yaptığımız araştırmalar sonucu şunu söyleyebilirim. Bizim eğitim modelimiz Almanyadan örnek alınmıştır özellikle ilk basamak (ilköğretim) ancak zaman zaman bizlerde aksilik olabildiği gibi onlarda da yanlışlar ve aksilikler yaşanmış ve yaşanıyordurda. Hiç bir ülkenin eğitim sistemi dört dörtlük değildir.Ancak en son alınan elbise serbestliği kararında bile yurt dışından özellikle değişik Avrupa ülkelerinden eğitimcilerle görüştüğümüzde serbest kıyafetin çok büyük sorun olduğunu sırf bu yüzden okullarda çocukların eğitimi ikinci plana attıkları,işin derslere geç kalmalara kadar yansıdığını ve onlarında bizdeki forma sistemini beğendiklerini öğrendik. Bütün bunlar sadece bir pastanın çok küçük dilimi.Daha detaylı birşeyler öğrenmek istiyorsanız size Anne-Çocuk Eğitim seminerleri yada Anne-Baba okullarını takip etmenizi öneririm.Son olarak da kusursuz anne yada baba yoktur.Kusurlu sevgi ve ilgi vardır sözüyle kelimelerime son veririr size kolay gelsin dileklerimi iletirim.

kaynanan terbiyesizlik etmiş boşver kafana takıp moralini bozma orda cevap versen belki de seni anlamayacaktı zaten anlasa böyle bir söz söylemezdi
çocuğunu yetiştirme tarzınada kimseyi karıştırma gerekirse kaynanan ile az görüş kibarca uyar ama kendi kurallarınla büyüt:31:

Her insanın karşısınıdaki kişiyle ilgili düşüncesi vardır iyi yada kötü.Haklı yada haksız ama bu tavrı çok yanlış.Kocanızın tutumu ne oldu?Kimse kusursuz değildir ama adam olmamış kelimesi kendi adamlığını göstermiş...

kv nizin söylediği şey çok çok ayıp.hadi siz tepki veremediniz eşinizde mi bişey demedi.şaşırdım doğrusu.bence bu lafın altında kalmayın.bu kadar pasif görmesinler sizi.mutlaka yakın zamanda konuyu açıp cevabını verin.

ayrıca sürekli almanlar süper türkler kötü çocuk yetiştiriyor muhabbetiniz çok abartılı.sizin çevrenizdeki insanlar bu şekilde olabilir.ama türkiyede 75milyon insan yaşıyor.genellleme yapmanız çok yanlış.katılmıyorum.çünkü benim etrafımda ne siiznki kadar abartılı kuralcı ne de eşinizin ailesi gibi şımarık tarzda çocuk yetiştirenler var.herşey dozunda...

Back