Kaynanan senin lafina bozulmus, onlarin cocuk yetistiremedigini ima ettigin icin, onun icin sana laf sokmus. Birdahakine susma, örnegin "Cok sükür adamda oldum, saygilida yetistirildim annecigim" diyebilirsin. Anlar o onu.
Türkiyedeki cocuklar hakkinda ayni senin gibi düsünüyorum, tabii sadece kendi akrabalarimi/cevremi biliyorum, insani cileden cikartabiliyorlar, ama bu sadece senin benim gibi yurtdisinda yetismis olanlari rahatsiz ediyor. Benim birebir gördüklerim ve inanamadigim olaylar:
-Örnegin anne babasi ögretmen, ama ogullarina küfürlü konusmayi ögretiyorlar, hatta aileleri seviniyor "Bak bak serefsiz dedi, amcaya gerizekali de oglum" vs gibi laflar ögretiliyor.
-Cocuk cok saygili yetistiriliyor, ama 8 yasindaki kiz kendi basina corba icemiyor, daha iki gün önce gördüm, annesi yediriyor resmen, yuh artik dedim. 3-4 yasindaki cocuk bile döke sacada olsa bir catal tutmasini, bir kasik tutmasini bilmesi gerekiyor, ama benim akrabalarimdaki kadinlar aman yere dökülecek, aman üstü batacak diye cocuga hala kendileri yemek yediriyor. Birde deli oluyorlar, cocuk yemek yemiyor diye, ellerine ne geliyorsa cocugun agzina tikmaya calisiyorlar.
-Birbucuk-iki yasindaki cocuk bile "Baby TV" izliyor tüm gün, gayet normal buluyor aileler bunu, almanyada böyle bir kanalin varligindan bile kimsenin haberi yok.
-Misafirlikte cocuklar evin altini üstüne getiriyorlar, hickimsenin gIkI cikmiyor, aman ailesi yanlis anlamasin, milletle kötü olmayim diye.
-Asiri derecede seker, cikolata, tatli, cola ve cips tüketiyorlar, neyi seviyorlarsa artik.
-Sokakta, alisveriste vs bagiriyorlar, yerde yuvarlaniyorlar resmen istedikleri olmayinca, aglamalari sussun diyede hemen istedikleri yapiliyor.
Almanyada cocuk yetistirmesini bilmeyen cogunluk genelde yine yabancilar oluyor. Almanlarin genelde bir cocugu oluyor zaten, onuda cok iyi yetistiriyorlar. Istisnalerde kaideyi bozmaz. Kendim sahit oldugum konular:
-Ailesi cok zengin olmasina ragmen, ailesinin benzin istasyonunun icinde calisan 12 yasinda bir alman kiz. Pazar sabahlari 5-13 saat arasi cocuk orda diger bir büyük calisanla ekmek koyuyor firina, saatlik ücretide diger calisanlar gibi 7 Euro. Eger calismassa, ailesi ona harclik vermiyor. Paranin degerini anlamasi icin babasi orda calistiriyor kizini. Birde gecenlerde kolunu yakmis ekmekleri koyarken, valla benim bile icim acidi, ama yinede o sekilde calisiyordu, bizim türk ailelerde kim yapar bunu?
- Annesi 9 yasindaki ogluna yarim saat televizyon bakmasina izin veriyor, cizgi filim oynuyor, kadin "saat 3´de kapatacaksin ve derslerini yapmaya basliyacaksin" diyor, cocuk cizgi filimi bitmemesine ragmen (!) birdaha kimse birsey söylemedigi halde kapatiyor ve masasina geciyor.
- Alisverisde bir türk aile cocuklariyla ve bir alman aile cocuklariyla. Türk ailedekiler "Anne bunuda alalim noooooooooooluuuur, baba bunuda istiyorum" diye her istediklerini aldiriyorlar, alinmassa aglamaya hazirlar, ama alman cocuk "Anne cips´de alalim" deyince, kadin aynen bu tepkiyi veriyor "Olur oglum, nasil istersen, ama ozaman cikolatini geri koymamiz lazim, iki sey fazla, sadece bir tane aburcubur biliyorsun" Ve cocuk kendiliginden ve surat asmadan "Ozaman cips kalsin" diye geri koyuyor.
- Alman ailenin 4 yasindaki oglu otelde insanlari rahatsiz ediyor, yaramazlik yapiyor millet yemek yerken. Babasi kalkip oglunu hicbirsey söylemeden kucagina aliyor ve kisa bir süre sonra tekrar geliyorlar. Türk olsaydi orda cocuga bagirip cagirip daha cok rahatsizlik verirdi muhtemelen, ama adam cocukla odalarina gitmis ve orda "Ya seni burda yanliz birakacagim ve yemek yemeye gidecegim, yada sen akilli olacaksin ve yemegini bizle yiyeceksin" demis. Cocuk surat falan asmis, adam düsünmen icin 5 dakika bekleyecegim demis, sonra cocuk anlamis gidecegini ve dönmüsler. Hayran kalmistim.
Ama bos bosuna almanlar en disziplinli insanlar sayilmiyorlar iste, adamlarin randevusu olunca on dakika erken geliyorlar, bizim türkler 15 dakika gec kalinca gec kalmisliktan saymiyorlar bile. Kültür meselesi belkide. Yy
Sen türkiyede yetismis bir gelin olsaydin, kaynanangilinyaptığın düsünceleri sanada cok normal gelirdi, ama böyle olmuyor iste. Ben kuzenlerime herzaman diyorum: Kendi kültürünüzden birisiyle evlenin. Türklen degil. Sizin gibi yurtdisinda yetismis bir türklen. Gercekten fark ediyor cünki. Kim ne derse desin, insan yasadigin yerin, seneler boyunca okullarina gittigi ülkenin hicbirseyinimi almaz? Mutlaka oluyor.