ha bu arada ufak bi araştırmayla şunu gördüm, zaten tüm yabancı öğrenciler türkiyede sınavsız girebiliyormuş üniversitelere. sadece suriyeliler diye yazılması hoş değil, bende sazanladım hemen.
Daha önceleri enazından bir sınavla alınıyordu yabancı öğrenciler.Son 2-3 yıldır sadece lise diplomalarını getirip kayıt yaptırıyorlar.Üstelik hepside tıp-mühendislik istiyor.Belirli düzeyde Türkçe bilmeleri bile gerekmiyor,üniversiteler kayıt yaptıran öğrenciler için birde Türkçe dersi kursu açıyor.Bende ekleme yapayım..Bu avantaja 5-6 sene gibi bir zamanda sahip olmadılar..En azından Avrupa da yaşayanlar...Kuzenim bundan yıllar önce Ankara da hukuk okumak isteğini ailesine söylediğinde, ailesi Ankara da tanıdık olmadığı için İstanbul da okumasını söyleyince inat edip vazgeçmişti kendisi..Şimdi otuzbeş yaşlarında..Varın siz hesap edin ne zamandan beri bu avantaja sahipler...
tabiki normal değil. burda kimse normal olduğunu savunmuyor. ben bilmiyordum mesela diğer yabancı öğrencilerin üniye rahat girdiklerini. bi arkadaş yazınca bakayım dedim öyleymiş detayını bilmiyorum yine. suriyeli, avrupalı falan farketmez, bu memlekin çocuğunun hakkı yeniyormu? yeniyor? ozaman saçmalığın daniskası bu.Daha önceleri enazından bir sınavla alınıyordu yabancı öğrenciler.Son 2-3 yıldır sadece lise diplomalarını getirip kayıt yaptırıyorlar.Üstelik hepside tıp-mühendislik istiyor.Belirli düzeyde Türkçe bilmeleri bile gerekmiyor,üniversiteler kayıt yaptıran öğrenciler için birde Türkçe dersi kursu açıyor.
Benim bulunduğum şehrin üniversitesine eskiden yılda en fazla 10-20 öğrenci alınırken,Suriyelilerden sonra sadece ek kontenjanla (bakın asıl alım sayısını söylemiyorum bile,başvurular bittikten sonra açılan kontenjan bu) 200 tane Suriyeli alındı.Ve hepsi mühendislikler ve Tıp fakültesine yerleşti.
Bahsettiğim üniversitenin tıp fakültesine bir Türk olarak girmek isterseniz 2.000.000 kişi içinde ilk 12 bin içinde olmak zorundasınız.
Neden bu kadar çok kontenjan bizim çocuklarımızdan kısılıpta Suriyelilere veriliyor ,bu normal midir?
ha bu arada ufak bi araştırmayla şunu gördüm, zaten tüm yabancı öğrenciler türkiyede sınavsız girebiliyormuş üniversitelere. sadece suriyeliler diye yazılması hoş değil, bende sazanladım hemen.
Arkadaslar bilen biri beni aydinlatsinben baska bir ulkeye okumaya gitsem kendi ulkelerinin giris sinavina tabi tutuluyor muyum?.En ufak bir fikrim yok.
Daha önceleri enazından bir sınavla alınıyordu yabancı öğrenciler.Son 2-3 yıldır sadece lise diplomalarını getirip kayıt yaptırıyorlar.Üstelik hepside tıp-mühendislik istiyor.Belirli düzeyde Türkçe bilmeleri bile gerekmiyor,üniversiteler kayıt yaptıran öğrenciler için birde Türkçe dersi kursu açıyor.
Benim bulunduğum şehrin üniversitesine eskiden yılda en fazla 10-20 öğrenci alınırken,Suriyelilerden sonra sadece ek kontenjanla (bakın asıl alım sayısını söylemiyorum bile,başvurular bittikten sonra açılan kontenjan bu) 200 tane Suriyeli alındı.Ve hepsi mühendislikler ve Tıp fakültesine yerleşti.
Bahsettiğim üniversitenin tıp fakültesine bir Türk olarak girmek isterseniz 2.000.000 kişi içinde ilk 12 bin içinde olmak zorundasınız.
Neden bu kadar çok kontenjan bizim çocuklarımızdan kısılıpta Suriyelilere veriliyor ,bu normal midir?
Ya ben hep fakirini gordum.Her butceden insani var ama hic kendinizi onlarin yerine koydunuz mu.?
Kendi ulkende savas cikmis baska ulkeye siginmissin.Mali destegin var sa iyisin yine paranla biyere kadar kalkinirsin.Ama yoksan sefalet.Benim bulundugim yerde kar varken terlikle geziyorlar.SEFALET DIZ BOYUU TURK SURIYELI VEYA BASKA MILLET ALLAH KIMSEYE MUHTAC ETMESIN
Daha önceleri enazından bir sınavla alınıyordu yabancı öğrenciler.Son 2-3 yıldır sadece lise diplomalarını getirip kayıt yaptırıyorlar.Üstelik hepside tıp-mühendislik istiyor.Belirli düzeyde Türkçe bilmeleri bile gerekmiyor,üniversiteler kayıt yaptıran öğrenciler için birde Türkçe dersi kursu açıyor.
Nedeni anlattığım gibi.Avrupadan veya başka ülkelerden bizim üniversitelerimise okumaya gelen çok fazla değil,zaten öncedende kontenjan çok azdı.1000 kişi kabul ediliyorsa bir üniversiteye yabancı,bunun 900 tanesi Suriyeli olduğu için ,onlar rektörlüğe başvurduğunda sırf onlar için 200 kişilik daha kontenjan açıldığı için Suriyelilerden bahsedilmiş olabilir mi?Tabi ki de normal değil..Lakin haberin içeriğinde sadece Suriyeliler var..Avrupa insanı da aynı haklara sahipken neden sadece Suriyeliler ele alınmış?Bu bir ırkı hedef göstermektir..Haksızlığa karşı gelmek değil..
Bu sene yeğenim üniversite sınavına girdi..Fen Lisesi öğrencisi olmasına rağmen neredeyse barajı geçemiyordu..Sınavda kötüleştiği için yarım bırakmak zorunda kaldı...Hedefi Tıp FakültesiyDİ diyorum çünkü 280 puan aldığı için işi zorlaştı...Artık hayırlısı
Irkçılık yapmayın diyecekler ne zaman gelecek diye bekliyordum bende.
Haahhh buna irkcilik diyoruz istetürkiyeyi kendileri gibi kirlettiler..pis dilenciler..bu güzelim ülkeye bunlar yakışıyor mu acaba..def eden çıkmıyor bir türlü..hepsinden nefret ediyorum..
dedim bakIrkçılık yapmayın diyecekler ne zaman gelecek diye bekliyordum bende.
Haahhh buna irkcilik diyoruz iste
eğer bu ırkçılıksa evet..siz her iki adımda aile boyu..pislik ayaklarında çorap dahi olmayan..bebekleriyle dilenlenlere nefret ediyorsam varsın ırkçılık olsun..eğer insan gibi yaşayıp ..dilenmeyip..onlara her şeyde öncelik verilmiyorsa..kime ne derim..türkiyede türk vatandaşı sağlık sigortası olmadan muayne edilmiyor ondan sonrada bir sürü sağlık sigorta borcu çıkartıp..çalışmayan insanlarımıza ödetiyorlar..bu mu ırkçılık?..bu pasaklılar her şeyleri bedava..
Avrupa'dan gelenler de sınavla geliyor benim bildiğim ama kendi ülkelerindeki üniversite sınavına girip geliyorlar sanırım.Benim üniversiteye girdiğim senelerde yabancı öğrenci sınavı vardı,başka ülkelerin vatandaşları ÖSS'ye değil o sınava giriyordu.Bir de Avrupa'dan gelenler iki katı harç ödüyor,burs murs işlemiyor onlara,şu an TC vatandaşlarına harç kalkmış olmasına rağmen onlar hala ödüyor hele yaz okuluna filan kalırlarsa daha da katlanıyor ödeyecekleri para.Yani üniversiteye parasal olarak katkıları oluyor.Suriyeliler'den para alınacağını hiç zannetmem,üstüne burs bile verirler hatta