Renksiz organik bir kristal olan salisilik asit organik sentez ve fonksiyonlarda bitki hormonu olarak çalışır ve daha çok aspirinin etken maddesi olarak bilinir, aspirinin etken maddesine kimyasal olarak benzemekle beraber, idantik değildir. Bu ad Latince Salix (Söğüt ağacı) denen bir ağaçtan kaynak almaktadır ve bu ağacın kabuğundan elde edilir.
Tıbbi ve Kozmetik Kullanımı
2- hidroksibenzoik asit olarak da bilinen salisilik asit birkaç beta hidroksi asitten biridir ve akne (sivilce), psoriasis (sedef), nasır, keratosis pilaris ve siğil gibi bir çok hastalığın tedavisinde kullanılır. Sivilceleri derideki ölü hücrelerin kolayca atılımını sağlayarak ve deri gözeneklerinin tıkanmasını engelleyerek tedavi eder. Deri hücrelerindeki bu etkisi yüzünden salisilik asit bir çok kepek şampuanında tedavi edici olarak bulunur. özellikle cilt tipi IV, V, VI olan esmer kişilerde salisilik asit saf olarak kullanılırsa cilt renginde koyulaşmaya neden olabilir. özellikle de güneş koruyucu kullanılmadığında bu durum daha sıktır.
Salisilik asit siğil ve nasırları tedavi etmek için kullanılan kremlerde de bulunur.
Salisilat ların özellikle ateş düşürücü özellikleri antik çağlardan beri bilinmektedir. Söğüt ağacı kabuğundan elde edilen salisilik asidin adı Salix’ten köken almaktadır.
Salisilik asitli pamuklar kimyasal olarak deriyi soymak için kullanılır.
ALINTIDIR