Şu An İnanın Öleceğimi Bilsem Böylesine Çökmezdim

dikkat eksikligi ciddi olan cocuklar okulda dislaniyor, mesela herkes odev yapiyor, ama cocuk arakdaslari ile konusmak istiyor, bir sure sonra arkadaslari cocuga cevap vermemeye dislamaya basliyor.
 
Bu kadar göçecek ne var anlamadım valla çocuk düz yaramaz işte. Her çocuk uslu uslu oturmuyor ki bazı bebeler de böyle. Ne yapsın 10saat kıçüstü oturup tatlı tatlı boyama mı yapsın, çocuk bu tabi ki kudurmak isteyecek
 
İlaç kullanma diyenler sadece duyduklarıyla yorum yapıyor. Ben lise düzeyinde dehbli ya da dürtüsel cocuklarin neler yaptığını anlatsam ağzınız açık kalır.
Küçükken basit yaramazlık olarak gördüğünüz davranışlar lisede alkol,madde kullanımı,kavga gibi çok ciddi yerlere gidebiliyor. Çocuk şubeden cocugunuzu toplamak zorunda kalırsaniz gec kalmislik hissi sizi mahveder
Dehb ya da durtusellik çocuğun beyindeki kontrol mekanizmasiyla alakali.
Psikiyatrlar diyor ki ilaç kullanmamak bir tercih lakin bu çocuk 15 yaşında araba kaçırıp kendisine ve bir başkasına zarar verebilir o zaman bu sorumluluğu kim alacak ?
Psikiyatristler doktor yani önce bunun farkında olmak lazım,bu insanlar yıllarca eğitim alıyor,bile isteye bir çocuğa zarar vereceklerini düşünmek akıl tutulmasıdır.
Risperdal normalde bipolar ve şizofreni için kullanılıyor evet ama dehb ve dürtüsellik için de kullanılıyor,bağımlılık bulgusu yok,yan etkileri ise elbette kişiye göre değişir.
Sadece ilaç yeterli gelir sanmak da yersiz çünkü oyun terapisi ile desteklenmeyen bir tedavi havada kalır,çocukların doğru davranışı eşzamanlı öğrenmesi de gerek.
Davranış bozukluğu yaşayan çocuk dışlanır, ötelenir,etiketlenir,mimlenir ve bu durum onun ruhunu geri donulmeyecek şekilde yaralar. Bu nedenle konu sahibesi içinizin rahat etmesi için bir psikiyatr ile daha görüşün ve ilaç derse kullanın. Değişimi göreceksiniz ve hem sizin hayatınız hem de çocuğunuzun psikolojisi düzene girecek.
 
Ben en son gelişim uzmanıyla devam ettim çocuklarıma ve hep bir sorun ararken kendisi bana ‘ her şeyin çok normal olduğunu’ anlattı.
Ben kendi içimde dışarıdaki çocuklarla kıyaslama yaparak ya da sağdan soldan destek mi alsanız fikirleriyle, bu durumları çözemeyecektim çünkü.
Sizler hem nörolojik hem fiziksel ve birçok etmenle incelediğiniz için durumu, şuan hala bir sorun olduğunu düşünsem çocuk psikologundan önce gelişim uzmanı fikri almak, sizlerin yönergeleriyle devam etmek isterim

Bu konuda da mesleki olarak görüşünüzü belirttiğiniz için çok memnun oldum çünkü çok fazla hem psikologlardan hem de pdr den dövüş sporlarıyla alakalı yönergeler duyuyoruz günümüzde, içimde minicik de olsa ‘acaba hata mı ediyorum’ duygusu vardı, hepsi geçti.
Kıymetli fikirleriniz için sağolun
 
Bizim milletin bir kismi diplomasiz doktor. Kahvaltıda bir butun ekmek bitirir, sigara icer, balik sevmez yemez kendi zararli aliskanliklarina bakmaz ama doktorun verdigi ilaca "zararli, kullanma" der. Cocuk ilac almayip, baskalarinin cocuklarina saldirip, zarar verse daha mi iyi olur konu sahibi? Komsumun oglunu sinif arkadasi bogmaya kalkmis. Benzer bir durumda vicdan azabi cekmeyecek misiniz? Zararli diye ilac vermediginiz cocugunuz baskalarinin egitim hakkina mi girsin? Bence baska bir doktorla daha görüşün. Belki ilac disinda alternatif bir terapi yontemi vardir. Arkadadlar cesitli hobilerden bahsetmis bunlari araştırın derim
 
O boğmaların, yaralayıcı alet kullanmalarının sebeplerini çok iyi biliyorum da neyse, konu değişmesin.
Onları çok uysal, kendi halinde, hiçbir tanısı ve hastalığı olmayan çocuklar da yapıyor.
Teknoloji çağı çok büyük tehlikelerle ve bilinçsiz ebeveynlerle dolu!
 
Abartmiyor musunuz olayi biraz? Basliga bakin

Cocuk bu kadar siddeti neden gosteriyor hic dusundunuz mu? Her hareketli cocuk hiperaktif degildir ayrica, sizinki siddet egilimli. Bu kadar uzulup aglayacaginiza bir cozum bulun, kimsenin cocugu sizin cocugunuz yuzunden aci cekmek ya da aglamak zorunda degil.
 
Baska bircok sebebi olabilir. Siddetle buyumustur, siddet icerikli seyler izliyordur bilemiyorum. Dediginiz gibi uysal cocuklarda yapiyor olabilir. Ama konu sahibinin cocugu maalesef mimlenmis. Yaralamis, ittirmis, bir kereye mahsus bir olay degil. belki su an müdahale edilmezse ilerleyen donemlerde ozellikle duyguların yoğun olarak uclarda yasandigi ergenlikte daha baska bir boyut alabilir. Ben devlet lisesinde okudum, millet birbirini jiletliyordu, cok cok kotu seyler gordum, intihar sonucunda vefat eden arkadaslarim oldu. Daha vahsi seylerde gordum. Bu yuzden bu konularda fazlasiyla evhamliyim. Cocukta anormal bir davranis varsa kimsenin canı daha fazla yanmadan bir sekilde müdahale edilmesi lazım.
 
Konu sahibinin söylediği bir şiddet ya da sıkıntılı bir davranış yok en azından tanı yok.
Anlatmadığı şeyler olabilir, bu konuda hemfikiriz lakin konuda paylaştığı şeylerle hiçbir çocuk ne mimlenir ne de tedavi alır.
İttirme, çekiştirme, bağırma, savunma vb davranışlar belirli yaşa kadar ki beyinsel gelişimiyle alakalı dikkat çekecek mevzular değildir.
2 yaşında bir çocuğun döverim demesi ayrı, 6 yaşın ayrı, 11 yaşın ayrı.

Hırçınlığın birçok sebebi var söylediğiniz gibi, bunlardan biri de mizaç.
Atlanılan nokta bu.
Ve ayrıca şiddet içerikli video oyunları, oyuncaklar, görüntüler özellikle erkek çocuklarının ellerinde geziyor, sizde olmasa bile diğer bir çocuk parkta bahçede anlatıyor gösteriyor.
Yani bu bireysellikten öte toplumsal bir sorun, erkek çocuk ebeveynlerinin aşırı aşırı dikkat etmesi gereken hususların hepsinin atlandığı bir dönemdeyiz en başta eril dille yetiştirme.

Diyeceğim o ki, her çocuk tanılı hasta ya da mülayim farketmeksizin çok iyi gözlem altında tutularak değerlendirilmeli.
Ummadık taş, baş yarabilir, konuşmaktan çekinen bir çocuğun video oyununda gördüğünü deneyimlemek istemesine kadar uzanıyor.
 
Rica ederım hangi şehırdesınız hangı meslektaşıma gıttınız bılmıyorum ama meslaktaşımın sıze olan destegının olumlu sonuclanmasından gurur duydum böylesi duyarlı bir anneye minicik bir faydam olduysa da ne mutlu bana sevgıyle kalınız miniklerinizle nice keyıflı anılarınızın tadını çıkarın
 
Hiperaktivitede ciddi uyku bozukluklari ve dikkat bozukluklari olur var mi böyle bir durum belki sadece mizacı ya da yetiştiriliş şekli yuzunden böyle davraniyordur
 
Dürtüsel bozuklukta zarar verme de oluyor ama ( çimdikleme, vurma vs) uzmanların bize söylediğine göre söylüyorum tabii bunu.
 
Kesinlikle katılıyorum. Çocuk davranışları yüzünden dışlandığı zaman, dürtülerine engel olamayıp zararlı davranışlar sergilediği zaman bu çocuk daha çok üzülecek yalnız kalacak hırçınlaşacak. Annede çocukta yıpranacak. Dehb çocuk dediğin hareketli olurdan çok daha başka bir durum. Birebir biliyorum geçtik o yollardan,o dönem psikiyatrist ve ilaç tedavisi olmasaydı şimdi çocuğum çok farklı bir yerde olurdu. Banada çok laf söylendi ilaç yüzünden, hepsine tıkadım kulağımı. Çocuğum bir gün gelip iyi ki kimseyi dinlemedin anne artık arkadaşlarımla iyi anlaşıyorum beni seviyorlar sen harika bir annesin dedi dünyaları verdi. Her gün nasıl çaresiz hissedip ağladığımı ben bilirim. İlaç kullanma diyenlere o yüzden diyorum ki "yaşadınız mı"???
Kısa bir dönem kullandı benimki, doktorumuz bize zamanla düzelen ilaca gerek kalmayanlar var dedi şükürde öyle oldu. Ha ilaca devam etmek gerekse ederdim çocuğumun uyumlu mutlu olması elalemin lafından çok daha önemli benim için.
 
Dürtüsel bozuklukta zarar verme de oluyor ama ( çimdikleme, vurma vs) uzmanların bize söylediğine göre söylüyorum tabii bunu.
yok ben dürtüsel bozukluktan bahsetmiyorum. DEHB dediğimiz dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğundan bahsediyorum. bende de dehb var,kardeşimde de,hatta babamda da varmış :) tüm bunlara ve derslerde öğrendiklerimizden yola çıkarak böyle söylüyorum ben de :)
 
Dehb dikkat eksikliği hiperaktivite ve dürtüsellik değil mi ? Yani bize söyleyen hocalar ve o dönem okuduklarıma göre söyledim :) Farklı mı değerlendiriliyor acaba
 
Dehb dikkat eksikliği hiperaktivite ve dürtüsellik değil mi ? Yani bize söyleyen hocalar ve o dönem okuduklarıma göre söyledim :) Farklı mı değerlendiriliyor acaba
bildiğim kadarıyla dehb'nin semptomları arasında dürtüsellik de var,yani o kıpır kıpır hissetme, hareket etme isteği durumuna engel olunamıyor,ama karşısındaki kişiye zarar verme şeklinde bir dürtüsellik olduğunu hatırlamıyorum. ama yanılıyor da olabilirim, zira psikiyatrist değilim :) ancak derslerden hatırladığım ve kendim ve ailemden de gördüğüm kadarıyla pek öyle bir durum yoktu :)
 
Tabii ki daha iyi bilirsin bizim gittiğimiz doçent ve diğer doktorlar öyle söylemişti. Öyle uç zarar vermeler değil ama dürtüsellik kaynaklı vurma,istediği şey olsun diye tutturma kendine o an engel olamama çok geniş bir perspektiften anlatmışlardı o dönem. Üstünden zaman geçti tabii bizimde.
 
Yok estağfurullah, elbette hocalarımız daha iyi bilir. Benim de öğrendiğim iyi oldu. Demek ki kişiden kişiye semptom spektrumu da değişiyor. Teşekkür ediyorum
 
Hep böyle diyorlar , bu bana umut veriyor ama bu tür yaramazliklari arkadaşlarını da uzaklaştırıyor ondan ve ben buna çok üzülüyorum
Doç Dr mfk erkek çocuklar için eğlenceli bir video hazırlamış :))
Benim halamın oğlu o kadar hareketliydi ki böyle masaların üzerinde takla atardı vitrinlere çıkardı. Çok defa biyerlerini yaralamıştır yani. Şimdi okudu askerliğini yaptı zıpkın gibi delikanlı ':))
 
doğru dediniz, dehb nin alt kırılmları var, dikkat eksikliği hiperaktivite ve dürtüsellik, moxo testi hangisi bariz belirgin gösteriyor bazı çocukta hiperaktivite bariz oluyor ama dikkat eksikliği olmuyor, bazısında dürtüsellik ön planda oluyor, bizde de 3'ü de top seviyede....
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…