• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Stresten kahroluyorum

Merhabalar,
Bebeğim 57 günlük. 38+1’de doğdu, sezaryen. Normalden 13 gün erken oluyor. Kilosu az doğdu 2870 gramdı. Çok hızlı toparladı şu an normalden de fazla kiloda. Boyu da uzadı.

Ama yanılmıyorsam sadece 1 kere bana gülümsedi. O da muhtemelen denk geldi. Sosyal gülümseme hala yok. Gözleriyle eşyaları bazen takip ediyor bazen etmiyor. Başının dönük olduğu yönün tersinde çıngırakla ses yaptığımda dönüp bakmıyor. Eskiden emerken uyuyakalmak üzere iken bilinçsiz gülümserdi. Artık o da yok denecek kadar az.

Manyaklık olarak nitelendiriyor herkes ama bilinçli anne olmak, erken teşhis için en önemlisi değil mi? Otizm ile ilgili bir şeyler mi yapmalıyım, hangi alandan doktora götürmeliyim bilmiyorum. Kendimi çok kötü hissediyorum, bir şeyler yapmam lazım ama yapmıyorum gibi geliyor. Sürekli ağlıyorum, bebeğimle ilgilenirken bile gözyaşı döküyorum. Çok kötü durumdayım ne olur bir şeyler söyleyin.

@Kazen mümkün olur mu en azından anneler kulübündeki üyelere bildirim gitmesi. Kurdeşen dökeceğim, her bir sözcüğe ihtiyacım var.

Henüz çok erken benim bebekler ilk 3 ay reflekslerle yaşarlar bilinçli hareket etmezler daha çooook küçük kendinizi üzmeyin bende geçti bu yollardan kıızm emerken bana hiç bakmazdı hatta ilk 3 ay yüzümüze hiç bakmadı sadece yatarken bakıyordu otizm mi diye çok yıprattım kendimi şimdi 1 yaşına girecek üzüldüğüm günlerime acıyorum bebekte hissediyor bunu sakin olmaya gününüzü güzel geçirmeye çalışın bu günleri çok arayacaksınız
Henüz çok erken saydığım şeyleri yapması için . Ağlayarak kendine eziyet etme gözlemle ama abartmadan ve bebişinin her anının tadını çıkar👍

Henüz çok erken benim bebekler ilk 3 ay reflekslerle yaşarlar bilinçli hareket etmezler daha çooook küçük kendinizi üzmeyin bende geçti bu yollardan kıızm emerken bana hiç bakmazdı hatta ilk 3 ay yüzümüze hiç bakmadı sadece yatarken bakıyordu otizm mi diye çok yıprattım kendimi şimdi 1 yaşına girecek üzüldüğüm günlerime acıyorum bebekte hissediyor bunu sakin olmaya gününüzü güzel geçirmeye çalışın bu günleri çok arayacaksınız
Önceki yorumu yanlışlıkla sizi alıntılayıp yapmışım. 😊

Ruh hastalığı boyutundaki endişem doktora giderken de oluyor merak etmeyin, bebeğimi hırpalatmam o yüzden:KK43: bir doktoru 40 kere araştırıp öyle götürüyorum, sonra da onun söylediklerini başka doktorunki ile kıyaslıyorum falan. Hamileyken rahatsızlanınca acile gitmezdim acil doktoru kendi alanına göre hareket eder önceliği kadın doğum olmaz diye, kadın doğum doktorum telefondayken görüşürdüm diğer alan doktorlarıyla 😅
Çocukta değil sorun sizde yanlış anlamayın ama bu kadarı endişe evham değil obsesif gibisiniz. Bebege de stresiniz geçer zaten daha dünyada oldugunun bişe farkında değil daha 50 günlük annesinin karnında sanıyor kendini ne bekliyorsunuz ki. O bahsedilen gülmeler de bilinçli bir gülme değil ki olsa bile her bebeğin gelişimi farklıdır

Konuma destek verenleri azarlamak yerine söyleyebilir misiniz otizmle ilgili kan tahlilleri diyen yakınınız hangi tahlilleri önerdi, otizmle ilişkisi nedir bunların, lütfen bilgiyi detaylandırın
Otizm ile ilgili kan tahlilleri demiyoruz. Normal izlenip değerlendirilmeli dedik. Kadın ben manyak mıyım diyorlar demiş manyak olmadığını söyledik. Yani nasıl okunup anlaşılıyor.

Konuma destek verenleri azarlamak yerine söyleyebilir misiniz otizmle ilgili kan tahlilleri diyen yakınınız hangi tahlilleri önerdi, otizmle ilişkisi nedir bunların, lütfen bilgiyi detaylandırın
Ayrıca insaniyet namına bir cevap yazdık buraya. Bana sataşana cevabını verdim kimseyi azarladığımız yok herkes üslubuna dikkat etsin.

Manyaklik demeyelim ama fazla paranoya yapıyorsunuz gibi geliyor3. Bu dönemde çocuklarda nesne takibi ses takibi olmaması normal. Hele ki bilinçli gülme söz konusu bile değil. İçiniz rahat edecekse genetik laboratuvarları var oralar test yapıyor. Bence atlatamayacaksaniz götürüp yaptırın ama otizm adına bir şey çıkacağını sanmıyorum. Farzedin ki çocuğunuz otizm ne yapmanız gerekiyor; çocuğunuzla sohbet etmelisiniz, ona kitaplar okuyun , içinde bulunduğu aya uygun görselleri gösterip bağlantı kurmasını sağlayın.siz göz teması kurun , ses uyaranlarina ve duyusal uyaranlara maruz bırakın. Asla ama asla ekran maruziyeti olmasın. Yani tüm diğer annelerin yapması gereken şeyleri yapmalısınız. Bu kadar evhamlı olmayın, bu zamanlar geçecek evham sizin annelikten lezzet almanızı engeller. Sağlıkla büyüsün meleginiz
Bu dönemde mümkün değilse neden gelişim basamaklarında 7-8 hafta yazıyor gülme için :( çok kafama takıyorum. Tecrübeli annelere güveniyorum bu konu sayesinde içim rahatladı ama bu durum içimi kemiriyor, neden böyle yazılıyor… neden 7-10 hafta yazmamışlar ki :(

İçim biraz rahatlar diye düşündüm öyle de oldu, bekliyorum 15 gün daha
Hala gün sayıyorsunuz gerçekten kendinizi yipratiyorsunuz bakın kaç tane anne yazdı bizde geçtik yaşadık yapmayın yazık günah o psikolojiyle masal diyorsunuz ama gerçek cidden gecicek

Merhaba, siteye yeni üye oldum. 5,5 senedir anneyim 🫶 ve diyebilirim ki bu evhamlar zamanla bitip gitmiyor ancak şekil değiştiriyor🌸 o sebepten bir şekilde aklı selim olmayı çocuklar annelere öğretiyor. En erken 5-6 aylıkken çok çok dikkatli olmak şartıyla belirti verebilir. Şuan bebeğiniz çok küçük Allah bağışlasın 🫶 ayrıca takip eden doktorları çok fazla yenidoğan gördüklerinden zaten bir anormallik sezerlerse size önden bir bilgilendirme geçiyorlar. Ben kızımı 6. Ay kontrolünde tiz ve parlak ışıklara aşırı hassas diye aşırı reaktif bi çocuk otizm belirtisi taşıyor dedim diye eşime dönüp lütfen az kitap okusun dedi. 😂 kısacası gönlünüzü ferah tutun lütfen, şuan vermediğini düşündüğünüz her tepki normal. Daha sizi bile kucak mesafesinde görebiliyor 👶 sevgiler 🌸

İçim biraz rahatlar diye düşündüm öyle de oldu, bekliyorum 15 gün daha
15 gün sonra gülmezse ne olacak? Bu birinci sorum
İkinci sorum ise: şimdi şöyle bir dur ve düşün, şuan dikkatini veremediğin ilgini çekmeyen yada yapmayı istemediğin yada yapma kabiliyetine henüz sahip olamadığın birşey için sürekli seni dürtüklese biri mesela eşin, hadi şunu yap hadi şunu yapmalısın hadi hadi herkes yaptı sende bir anormallik mi var da yapamıyorsun diye boğsa, 24 saat aklında hep bu olsa ve sen bunu hissetsen, hatta psikolojik başkısı yetmezmiş gibi bir de ona buna sorup dursa acaba benim karım yetersiz mi yada anormal mi bunu beceremiyor dese yüzüne her baktığında ağlasa kendini nasıl hissedersin? Bu baskı gördüğün şeyi yapmak içinden gelirmi? Hadi diyelim yapasın var elin ayağına dolaşmaz mı? Kendini yetersiz ve suçlu hissetmez misin? Mutsuz ve huzursuz olmaz mısın? Bu huzursuzluk-baskı tüm hayatını uykunu iştahını neşeni mahvetmez mi?

15gün sonra bebeğin gülerse mutlu olabilecek misin? Zafer kazandım diğer bebeklere yetişti mi diyeceksin? Bebeğim otizimli değilmiş mi diyeceksin?
Peki sonraki hedefin ne? Bebek güldükten sonra ne için onu zorlamayı planlıyorsun?
İkinci hedefini de “sana ve çevrendeki bebeklere göre” daha geç gerçekleştirirse ne yapacaksın?

Merhabalar,
Bebeğim 57 günlük. 38+1’de doğdu, sezaryen. Normalden 13 gün erken oluyor. Kilosu az doğdu 2870 gramdı. Çok hızlı toparladı şu an normalden de fazla kiloda. Boyu da uzadı.

Ama yanılmıyorsam sadece 1 kere bana gülümsedi. O da muhtemelen denk geldi. Sosyal gülümseme hala yok. Gözleriyle eşyaları bazen takip ediyor bazen etmiyor. Başının dönük olduğu yönün tersinde çıngırakla ses yaptığımda dönüp bakmıyor. Eskiden emerken uyuyakalmak üzere iken bilinçsiz gülümserdi. Artık o da yok denecek kadar az.

Manyaklık olarak nitelendiriyor herkes ama bilinçli anne olmak, erken teşhis için en önemlisi değil mi? Otizm ile ilgili bir şeyler mi yapmalıyım, hangi alandan doktora götürmeliyim bilmiyorum. Kendimi çok kötü hissediyorum, bir şeyler yapmam lazım ama yapmıyorum gibi geliyor. Sürekli ağlıyorum, bebeğimle ilgilenirken bile gözyaşı döküyorum. Çok kötü durumdayım ne olur bir şeyler söyleyin.

@Kazen mümkün olur mu en azından anneler kulübündeki üyelere bildirim gitmesi. Kurdeşen dökeceğim, her bir sözcüğe ihtiyacım var.
Bebeğinizle tam anlamıyla mimik iletişimi 9 aylıkken başlıyor. Bunda bile 1-2 ay sapma yaşanabilir. Aşırı evham yapmışsınız ve biraz gereksiz olmuş. Bu yüzden stresli oluyorsunuz ve doğal olarak bebeğinize yansıyor. Bence bu minik zamanların keyfini çıkarın. Eminim ki bebeğiniz oldukça sağlıklıdır. 😊

Bu dönemde mümkün değilse neden gelişim basamaklarında 7-8 hafta yazıyor gülme için :KK43: çok kafama takıyorum. Tecrübeli annelere güveniyorum bu konu sayesinde içim rahatladı ama bu durum içimi kemiriyor, neden böyle yazılıyor… neden 7-10 hafta yazmamışlar ki :KK43:
Lütfen bebiş gülünce beni etiketler misin?
Tamam bol bol konuş yüzüne bakarak 15 gün bekle lütfen

15 gün sonra gülmezse ne olacak? Bu birinci sorum
İkinci sorum ise: şimdi şöyle bir dur ve düşün, şuan dikkatini veremediğin ilgini çekmeyen yada yapmayı istemediğin yada yapma kabiliyetine henüz sahip olamadığın birşey için sürekli seni dürtüklese biri mesela eşin, hadi şunu yap hadi şunu yapmalısın hadi hadi herkes yaptı sende bir anormallik mi var da yapamıyorsun diye boğsa, 24 saat aklında hep bu olsa ve sen bunu hissetsen, hatta psikolojik başkısı yetmezmiş gibi bir de ona buna sorup dursa acaba benim karım yetersiz mi yada anormal mi bunu beceremiyor dese yüzüne her baktığında ağlasa kendini nasıl hissedersin? Bu baskı gördüğün şeyi yapmak içinden gelirmi? Hadi diyelim yapasın var elin ayağına dolaşmaz mı? Kendini yetersiz ve suçlu hissetmez misin? Mutsuz ve huzursuz olmaz mısın? Bu huzursuzluk-baskı tüm hayatını uykunu iştahını neşeni mahvetmez mi?

15gün sonra bebeğin gülerse mutlu olabilecek misin? Zafer kazandım diğer bebeklere yetişti mi diyeceksin? Bebeğim otizimli değilmiş mi diyeceksin?
Peki sonraki hedefin ne? Bebek güldükten sonra ne için onu zorlamayı planlıyorsun?
İkinci hedefini de “sana ve çevrendeki bebeklere göre” daha geç gerçekleştirirse ne yapacaksın?
Altıma imzamı atarım. Ben büyük oğlum 13 aylıktı, anne çocuk oyun grubuna götürüyordum. Burdan tanıştığım bir arkadaşla, birgün beni aradı ağlıyor çok kötü bişey oldu, ben eşiyle alakalı birşey herhalde diye içimden geçirirken Ali otizmli dedi. Nerden çıktı filan diyorum ama nasil ağlıyor senin çocuğun konuşuyor, bilmem kac kelime diyebiliyor ali konuşmuyor, etrafında dönüyor vs bs diyor, diyorum ya ben çocuğu gördüm çocuk bakıyor , iletişim sağlıyor orda etkinlikleri yapiyor vs ay yok inandiramadim üstüne kendi çocuğumda biseyler aradim. Sürekli arıyordu anlatıyordu otizimden vs bende bir süre SONRA bu konuyu konuşmak istemediğimi söyledim uzaklaştık.
Bu bitmez bu şüpheler bitmez kiyasa başlarsa cok kötü olur

Altıma imzamı atarım. Ben büyük oğlum 13 aylıktı, anne çocuk oyun grubuna götürüyordum. Burdan tanıştığım bir arkadaşla, birgün beni aradı ağlıyor çok kötü bişey oldu, ben eşiyle alakalı birşey herhalde diye içimden geçirirken Ali otizmli dedi. Nerden çıktı filan diyorum ama nasil ağlıyor senin çocuğun konuşuyor, bilmem kac kelime diyebiliyor ali konuşmuyor, etrafında dönüyor vs bs diyor, diyorum ya ben çocuğu gördüm çocuk bakıyor , iletişim sağlıyor orda etkinlikleri yapiyor vs ay yok inandiramadim üstüne kendi çocuğumda biseyler aradim. Sürekli arıyordu anlatıyordu otizimden vs bende bir süre SONRA bu konuyu konuşmak istemediğimi söyledim uzaklaştık.
Bu bitmez bu şüpheler bitmez kiyasa başlarsa cok kötü olur
Bebekler-çocuklar için tek ihtimal otizim gibi davranıyor günümüz anneleri, ben hiç anlayamıyorum bunu. Otizim için bir sebep var mı yok olabilir mi ihtimal dahilinde hepsi bu. Çocuk zatürre de olabilir, kalbi de hastalanabilir, konuşamayadabilir, şizofren de olabilir…….milyon tane hastalık var anomali var, neden otizim e bu takıntı?
Hangimiz dönen cisimlere ilgiyle bakmadık? Topaç oynardık ya. Hangimiz yanıp sönen parlak ışıklardan rahatsız olmadık? Hangimiz oyuncaklarımızı simetrik dizip oyun kurmadık? Hangimiz kendi etrafımızda dönmedik?
Bu kadar sık boğaza baskıya iyi dayanıyor bu çocuklar valla.
Çevremdeki herkes çok titiz bir anne olduğumu söyler, herkes bu kadar dikkatli olma der ama bana bile bu kadarı fazla. Neden sürekli olumsuzu yakıştırıyorlar sübyanlara ya. Tamam temkinli olalım bilinçli olalım hiçbir belirtiyi hafife almayalım ama bu bu demek değil.konu sahibimiz için demiyorum günümüz anneleri için diyorum bir bellemişler otizim de otizim yaw sorunlu sensin çocuk değil git kendin tedavi ol da çocuk da bir nefes alsın

Bebekler-çocuklar için tek ihtimal otizim gibi davranıyor günümüz anneleri, ben hiç anlayamıyorum bunu. Otizim için bir sebep var mı yok olabilir mi ihtimal dahilinde hepsi bu. Çocuk zatürre de olabilir, kalbi de hastalanabilir, konuşamayadabilir, şizofren de olabilir…….milyon tane hastalık var anomali var, neden otizim e bu takıntı?
Hangimiz dönen cisimlere ilgiyle bakmadık? Topaç oynardık ya. Hangimiz yanıp sönen parlak ışıklardan rahatsız olmadık? Hangimiz oyuncaklarımızı simetrik dizip oyun kurmadık? Hangimiz kendi etrafımızda dönmedik?
Bu kadar sık boğaza baskıya iyi dayanıyor bu çocuklar valla.
Çevremdeki herkes çok titiz bir anne olduğumu söyler, herkes bu kadar dikkatli olma der ama bana bile bu kadarı fazla. Neden sürekli olumsuzu yakıştırıyorlar sübyanlara ya. Tamam temkinli olalım bilinçli olalım hiçbir belirtiyi hafife almayalım ama bu bu demek değil.konu sahibimiz için demiyorum günümüz anneleri için diyorum bir bellemişler otizim de otizim yaw sorunlu sensin çocuk değil git kendin tedavi ol da çocuk da bir nefes alsın
Özellikle otizm takıntısının nedeni çok abla, tedavisi yok ama erken eğitime başlayınca çocuğun hayatını minimum etkiliyor. Erken teşhisle tedavi olan çocuklarda neredeyse hayatında olumsuz etki olmuyor gibi bir şey. Bu kritik duruma rağmen tanısı çok çok zor konuyor. Böyle olunca da “öyle bişey varsa aman kaçırmayayım erkenden eğitim alabilsin” diye dokuz doğuruyor insan.. ama dediklerinizi mantıklı buluyorum bu yüzden çocuğuma baskı yapmayacağım. İnşallah güzel haberlerle döneceğim buraya da, baskısız şekilde..

Özellikle otizm takıntısının nedeni çok abla, tedavisi yok ama erken eğitime başlayınca çocuğun hayatını minimum etkiliyor. Erken teşhisle tedavi olan çocuklarda neredeyse hayatında olumsuz etki olmuyor gibi bir şey. Bu kritik duruma rağmen tanısı çok çok zor konuyor. Böyle olunca da “öyle bişey varsa aman kaçırmayayım erkenden eğitim alabilsin” diye dokuz doğuruyor insan.. ama dediklerinizi mantıklı buluyorum bu yüzden çocuğuma baskı yapmayacağım. İnşallah güzel haberlerle döneceğim buraya da, baskısız şekilde..
Canımın içi erken tanı gripte bile çok önemli
Demek istediğim şey ömrü boyunca çocuğu etkileyebilecek milyon tane hastalık varken neden illa otizim seçiliyor evham yapmak için ben bunu anlamıyorum
Bak bende anneyim benim de gözümün nuru bir evladım var, hiç gamsız birşey olmazcı bir anne değilim ama ben çocuğumda otizim den şüphelenmedim, ya öyleyse diye göz yaşı dökmedim, neden? Hafife aldığım için mi? Evladım kıymetsiz olduğu için mi?
Mesela neden çocuğum ya şizofren olursa diye kafana takmıyorsun da otizimli midir diye takıyorsun?
Yapman gereken bebeğini “normal” bir bebek olarak büyütmek. Bir sorunu varsa zaten gözüne baktığında anlayacaksın vakti gelince. Ama şimdi değil. Sen hiç gülen iki aylık bebek gördün mü?
Canın çok elma istiyor, ağaçta elma var ama ham olmamış tatlanmamış, sırf sen hemen yemek istiyorsun diye vaktinden önce olgunlaşır mı? Sen vakti gelince ya kurtlanırsa diye endişe ettiğin için vaktinden önce tatlanır mı? Olgunlaştığında kurtlanacak bir elmaya kurtlanmaması için göz yaşı döksen bir işe yarar mı? Senin elman evladın, sabret, negatif enerji yükleme ve vaktini bekle. Önce sen olgunlaş sonra evladın…..
Profesyonel bir destek almayı düşünmez misin?

Merhabalar,

Öncelikle merhaba, bir psikolog olarak özellikle de otizmli çocuklarla çalışan bir psikolog olarak size cevap yazmak istedim. Öncelikle bebeğinizin sağlığını düşünmeniz, olabilecek problemlere en erken şekilde müdahale etme istediğinizi kimse yadsıyamaz bu konuda anneliğinize söz söylemek de kimseye düşmez içiniz rahat olsun. 3 aylık bebeğinizin tepkilerini değerlendirmeye başlamanız da güzel ama sadece gülümsemiyor diye teşhis konulamaz. Erken doğması da otizmde herhangi bir öncelik teşkil etmez o konuda aklınızda kurmanıza gerek yok. Sizin şu anda yapabileceğiniz en önemli şey bebeğinize olabildiğince sakin yaklaşarak ona bol bol uyaran vermek. Uyarandan kasıt sesli oyuncaklarla dikkatini çekmeye çalışmak, ona seslenmek şarkılar tekerlemeler söylemek vb. Diyebiliriz. Ama bu demek değildir ki her oyuna her sese gülerek tepki vermek zorunda. Özellikle yüzüstü yatırarak başını kaldırıp sese tepki verip vermediğine bakabilirsiniz. 6 ay sonrasında gelişim değerlendirmesi yapılması açısından bir psikoloğa götürmenizi tavsiye edebilirim ama o zamana kadar sürekli endişeyle yaklaşmanız çocuğunuzu strese sokabilir. Gönlünüzü ferah tutun. Yapabileceğiniz en güzel anneliği evladınızla günlerinizin tadını çıkararak yapmaya çalışın❤️

Louder bunların hepsi lohusa kafası, biz sana ne yazsakta bunu düşünmeye devam ediceksin. Duygularının ve dusuncelerinin sıradanlaşması için bir kaç aya ihtiyacın var, sonra herşey iyilik güzellik🤍 bende ilk ay bebegim dogru duzgun gozlerini acamazken zeka kartlari gosterip kartlari takip ediyormu etmiyormu gozlemliyordum😀 simdi dusunuyorum neler yapmisim ama ozaman dusundugumde cok hakli sebeplerim vardi , bosa yormusum yipratmisim kendimi🌼 hormonlarin normale dondugunde daha saglikli olucak hersey endiselnme 🧡

Merhabalar,

Merhaba benim de üç aylık oğlum var ben de zaman zaman otizm e takıyorum. Çevremde o kadar çok duyuyorum ki en ufak şeyden korkmaya başladım sanırım.
YouTube da Osman gonlüal diye bir çocuk doktoru var. İlk iki ay hafta hafta, sonrasında ay ay bebek gelişimini anlatıyor ve hangi durumlarda doktora gitmek gerektiğini söylüyor. Onu dinlemeni tavsiye ederim.

Back