Spor ve Sağlık İçin Motivasyon Taktikleri

23 hafta
163 gün

1 Haziran hedefimiz yaklaşıyor. Şimdiye dek motivasyonların nasıl işe yaradığını merak ediyorum, sonuçlarınızı ve ilerlemenizi muhakkak paylaşın lütfen.

Günün Motivasyonu:

* Spor yaparken ilerleme dönemi gibi duraklama dönemine de gireriz. Yataktan çıkmak istememek, spor yapmaktan kaçmak, üşenmek gibi durumlar beynimizin bizi kandırmaya çalışmasıdır.

Bu tür dönemlerde derhal oturduğunuz yerden kalkın ve büyük bir bardak su için, mesela hemen şimdi!

* Alışverişe çıkmadan önce yiyeceğiniz 1 elma ve içeceğiniz bir bardak yeşil çay; alışveriş esnasında meyve sebze gibi daha sağlıklı şeyleri almanızı sağlıyor. Ayrıca tok bir karınla alışverişe çıktığınızda daha az abur cubur alıyorsunuz.

* Evde oturuyor olsanız bile kendinize ve vücudunuza saygı duymalı, kendinizle barışık olmalısınız. Spor yapamayacak kadar kendinizi kötü hissediyorsanız hemen duş alın, size yakışan kıyafetler giyip dışarı çıkın ve temiz havayı içinize çekin.

* Her yemekten sonra kesinlikle dişlerinizi fırçalayın. Bu yemeğin bittiğini size hatırlatacak ve üzerine abur cubur yemenizi engelleyecek en önemli şeylerdendir.

* Bazen susadığımız için yiyeceklere yöneliriz. Eğer açlık hissediyorsanız hemen su için ve hala canınız bir şey istiyor mu, düşünün. Susadığınızda başka bir içecekle susuzluğunuzu gidermeye çalışmayın. Gazlı içecekler içeriğinde şeker olduğu için karnınızı daha çabuk acıktıracak.

* Tıbbi olarak bir sakınca yoksa düzenli olarak yürüyün. Yürümek en iyi yardımcı egzersizdir.

* Zaman zaman kendinize güzel şeyler satın alın. Kendinizi ödüllendirerek motive edin.

* Fit olduğunuzda neler yapmak istediğinizi listeleyin ve bunları teker teker deneyin. Bedeninize şu anda küçük gelen ama içine girmek istediğiniz bir beden küçük kıyafeti satın alın mesela.

* Düzenininizi asla bozmayın. Tatiller, gelen misafirler, iş değişiklikleri, yolculuk ya da hormonal değişiklikler en önemli tuzaklardır. Bunlar sizi amacınızdan uzaklaştırmamalı. Aksine amacınıza uygun olarak kullanmayı öğrenmelisiniz.

* Spor yapmayı kaçırdığınız günü telafi etmenin 3 yolu var. 1- Sonraki gün, dün yapmanız gereken sporu sabah yapmak ve o gün yapmanız gereken sporu da akşam yapmak, 2- O günü dinlenme günü kabul edip dinlenme gününüz geldiğinde kaçırdığınız günün sporunu yapmak, 3- Telafi etmeden, spor programınıza kaldığınız yerden devam etmek.

* Her gün tartılmayın. Önemli olan kilo kaybetmek değil, kilonun nereden gittiğidir. Amacınız daha fazla “yağ” kaybetmek olmalıdır; kas ya da sadece su değil. Vücudunuzdaki kasların ve yağların yoğunluğunun ve de özgül ağırlıklarının farklı olduğunu hatırlayın. İşte bu yüzden (özellikle de kısa vadede) tartı çoğu zaman doğru söylemez, sizi yanıltabilir. Bu sebeple, başlamadan önce 1. gün fotoğrafınızı çekmenizi ve ölçü birimi olarak “tartıdaki rakama değil”, fotoğrafları, aynaları ve de kıyafetlerinizi dikkate almalısınız.

* Plank hareketini mutlaka yapın. Plank duruş pozisyonunuzu düzeltir, üst vücudu kuvvetlendirir, denge ve dayanıklılığınızı arttırır ve belki de ilginizi en fazla çekecek konu… sizi dümdüz ve sıkı bir karna kavuşturur!

* PALEO DİYETİ yani TAŞ DEVRİ DİYETİ yapın. Eğer Paleo Diyeti’ni tek cümle ile özetlemek gerekirse; mümkün olduğunca Taş Devri’ndeki insanın beslendiğine yakın şekilde beslenmektir. Paketlenmiş hazır gıdalardan uzak durarak, rafine şekeri elimine ederek ve besinleri topraktan/doğadan çıktığı hallerine en yakın olarak tüketerek… Paleo’da beyaz ekmek, şeker, GDO’lar, tuz, süt ürünleri… yasak; kırmızı-beyaz et, balık, meyve-sebze, yumurta, sağlıklı yağlar (zeytin, keten tohumu gibi)… serbest.

* NEFES ÇOK ÖNEMLİ! Egzersiz esnasında mutlaka nefes alıp vermenize odaklanın, doğru nefes almak kan dolaşımını arttırır ve oksijen yağ yakımında aktif rol oynar. Ayrıca spor yapmadan önce odanızı havalandırın, nefes sorununuz varsa burun bantlarından kullanın.

* Dinlenin! Kaslar dinlendiğinde gelişir. Üstelik dinlenmek sakatlıkları önler. Üst üste spor yapmak yerine arada dinlenme günleri bırakırsanız çok daha kesin sonuçlar alacaksınız.

* Kısa bir süreliğine de olsa, bir “Beslenme Günlüğü” tutun. Bu Beslenme Günlüğü’ne, içtiğiniz su hariç (hatta o bile olabilir), bir gün içerisinde boğazınızdan geçen her bir şeyi not alırsınız. Bu şekilde varsa hatalarınızı görmek ve düzeltmek çok daha kolay olacaktır. Parmağınıza bulaşan pasta kremasını yalamak, tabağın dibinde kalan tatlıyı sıyırmak gibi "masum" kaçamakları bile not edin!

* Programa başlangıç ya da bitiriş tarihinizi, daha kolay hatırlayacağınız özel bir gün seçerek, takviminizde koca bir kalem ile işaretlemeniz, ne zaman başladığınızı ya da ne zaman bitireceğinizi sizin için daha görsel bir hale getirecektir. Mesela bugün başlarsanız, 55 gün sonraki sevgililer gününe daha ince girebilirsiniz. 55 gün = neredeyse 2 aylık bir süreç! 55 günde neler olur neler.

* Metro çıkışlarında yürüyen merdivenlere değil de, "yürümeyen" merdivenlerden tırmanın. Alışveriş merkezlerinde gezmek istediğiniz mağazaya girmeden önce tüm katı bir kez gezip ondan sonra istediğiniz mağazaya girin. Eve çıkarken asansörü değil, merdivenleri kullanın. Yokuşta eviniz varsa otobüsle yokuşun üstünde inip aşağıya inmektense, yokuşun aşağısında inip yukarıya tırmanın. Bir durak önce inip eve / okula / işyerinize yürüyün. Arkadaşlarınızla koşu iddiasına girip belli bir yere kadar yarışın. Sporu hayatınıza dahil edin.

* Hastalandığımda spor yapmalı mıyım? Burada yapabileceğiniz pratik bir test, problemin boynun yukarısında mı yoksa aşağısında mı olduğuna bakmaktır. Eğer boynun yukarısındaysa (nezle, soğuk algınlığı veya boğazda hafif acıma vs.) orta şiddette sportif aktiviteler yapılabilir. Eğer problem boynun aşağısındaysa (göğüste tıkanıklık, derin öksürük, mide bozukluğu, ateş vs.) dinlenmek daha iyi bir fikir olacaktır.

* Regl günlerinde spor yapmalı mıyım? Ağrılı geçen günlerde dinlenmenizi öneririm ama ağrının olmadığı günlerde yapmanız şiddetle tavsiye edilir. Çünkü regl olduğunuz günler hormonlar coştuğu için vücut daha hızlı kalori yakar.

* Motivasyonu arttıran şeylerden biri, partner bulmaktır. Bir yakınınız, dostunuz, sevgiliniz vs ile spora başlayın ve birbirinizi kışkırtın.

* Sporu yapmayı istemiyorsanız, kesinlikle önerdiğim tek işe yarar taktik, programı başlatmanızdır. Bırakın video oynasın arka planda. Ekranda spora başlayanları izledikçe, dayanamayıp spor yapacaksınız.

* Bazen sinsi şeytan sizi dürter ve o günkü egzersizinizi yaptırmamaya çalışır. Ve masumca(!) atlanılan 1 gün 2’ye, 2 gün 4’e çıkabilir ve bir bakmışsınız ki programınız gitmiş! Böyle zamanlar için motivasyon günlüğü tutun. Spor yaptıktan hemen sonra duygularınızı deftere yazın. Ve spor yapmadığınız günlerde hissettiğiniz duygularla karşılaştırın. Spor yaptığınız günlerde güçlü, enerjik, mutlu ve sağlıklı hissederken; yapmadığınız günlerde miskin, pişman ve kötü hissedeceksiniz. Sırf o kötü duyguları hissetmemek için bile spor yapmaya değer.

* Her işyerinde bazı “sansarlar” sabahları adeta yoklama alır sırayla. Poğaça ya da karışık tost isteyen var mı diye? Siz, o kadar çok hayır deyin ki onlara, bir daha size sormasınlar bile, “o sağlıklı beslenir” desinler imrenerek (ya da kıskanarak). Ya da size patates kızartması ya da cips uzatanlara, çikolata yer misin diyenlere hayır demek elinizde. Burada saymakla bitmez, çevreniz her zaman bu “akıl çeliciler” ile dolu olacak. Önemli olan gerektiğinde onlara hayır diyebilmek. Nihayet yaz geldiğinde ince kıyafetlere geçtiğimizde, yıl boyunca abur cuburları götürenler göbeklerini nasıl saklayacaklarını bilemezken; siz daracık kıyafetlerinizle salınıyor olacaksınız.

* Piyasada marketlerde satılan tüm hazır meyve sularını unutun! İçeriği temiz doğal sıkma meyve sularını tercih edin. Ama en iyisi, meyveleri yemektir. Meyve suyu, meyvelerin en faydalı yerlerinden olan posasından yoksun oldukları ve farkına varmadan çok fazla şeker içerebilecekleri için meyveyi yemek kadar iyi değildir. Kimse bir oturuşta 8 portakal yemez ama suyunu sıkıp tüm şekerini tüketebilir, o açıdan meyve suyu mu, meyve mi diye ikilemde kalırsanız yemeyi seçin.
 
Günün Motivasyonu:

O sağlıksız vücudun içinde hapsolmuş zayıf, fit bir kız var.
Haydi onu oradan çıkar.

Bu yaz bu vücutla salınman mümkün, buna kavuşmana engel olma.

Tek engel sensin: ya kendin için bunu başaracaksın, ya da pişman olacaksın.

Ne yaparsan kendin için yapacaksın. Bunu sen başaracaksın, büyülü değnekle gerçekleşmeyecek. Sen mücadele etmek zorundasın.


Bu sonuçları 6 ayda alman mümkün. Yeter ki durma, devam et!

Haydi spora!




 
Son düzenleme:
Bugün zayıflamanın ve karın kasının sırrını vereceğim:

Karın kasının sırrı:
  • Karın kasına sahip kadınlar, yeni ve farklı spor türleri dener.
  • Eğlenecekleri bir spor seçmişlerdir.Bu sayede spor yaparken üşenmezler, zevkle koşa koşa spora giderler.
  • Mekik yerine plank yaparlar, plank karın kaslarını mekikten daha fazla hedef alır.
  • Etlerde balık ve tavuk, karbonhidratlarda kompleks karbonhidratlar seçerler.
  • Kardiyo yaparlar.
  • Etkili spor yaparlar, saatlerini spor yaparak harcamazlar.
  • Hedeflerini yavaşça arttırırlar. Her gün 10 saniye daha fazla plank yapmak ya da her gün 5 dakika daha fazla koşmak gibi..

----

Zayıflamanın sırrını veriyorum:

Karbonhidrat bağımlısısınız. İnsülin direnciniz var. Bu yüzden her diyete başladığınızın ikinci günü börekler, dondurmalar, şekerler, çikolatalara aşeriyorsunuz.

Diyet yaparken bile sağlıksız ve yanlış besleniyorsunuz, bu yüzden bu kadar zorluk çekiyorsunuz.

Size yıllarca ''1 dilim kutusu peynir, öğlene diyet bisküvi'' diye listeler tutuşturdular, ''kaloriyi azalt oldu bu iş'' dediler, olmadı.

Olmaz tabi, bir günde sadece 1 diyet bisküvisi yeseniz de yağ ya-ka-maz-sınız.

Kanınızda insülin arttığı sürece yağ yakımınız duracaktır, isterse 5 kalorilik hatta kalorisiz tatlandırıcılar içeren bir kutu diyet kola olsun (evet diyet kola da yağ yakımınızı durduruyor).

Tatlandırıcıların hepsi insülini uyarıyor, üstelik bu yanlış gıda yıllarca diyabet hastalarına alternatif olarak sunuldu.

Çözüm: Düşük glisemik indeksli besinleri araştırıp o şekilde beslenin, insülin direncini kırın.

Zamanla bedava bisküvi dağıtsalar, üstüne para da verseler yemeyecek hale gelirsiniz, çünkü tat algılarınız bile değişecek.

''Normal sağlıklı'' bir insanın tat algılarına sahip olduktan sonra ambalajlı ürünlerin çöpten ibaret olduğunu siz de fark edeceksiniz.

Canınız elma, havuç, haşlama tavuk çekecek; şeker gördüğünüz anda mideniz bulanacak.

Bu sizin elinizde.

"Seni beğenen böyle beğensin" dediler,

"Su içsen yarıyor, senin bünyen böyleymiş" dediler,

"Kendinle barışık ol, vücudunu her haliyle sev" dediler,

"Sana kilo yakışıyor, yanakların sana sevimlilik katıyor" dediler.

Senin kilo verebileceğine inanmadılar, senin yanında kendileri zayıf ve fit görünmek için senin zayıflamanı istemediler.

Bu kadar yeter.

Daha fazla kandırılma.

Hayat kaliten düşük, iç organların yağlandı, bacakların onca fazla kiloyu ve yükü taşımaktan bitkin.
Azıcık yürüsen nefes nefese kalan bünyeni, çığlıklar atan sırt ağrılarını dinle.
Vücudun alarm veriyor.
Sadece dış görüntüyle değil, sağlığını kaybediyorsun.

Kilo verebilirsin.
Senin buna iraden var. Senin bunu başarmak için gücün var.

Aynada karşılaşacağın her görüntü, senin eserin.
Sağlıklı vücut da senin çabanla olacak,
Sarkık / yağlı / sağlıksız vücut da senin tembelliğinin ve tıkınmalarının sonucu olacak.

Aynaya bak!
İşte rakibin.
İşte alt etmen gereken, yarışman gereken kişi karşında.

Spor yap!
Akıttığın her damla ter, vücudundaki yağları damla damla silecek.
Çıktığın her merdiven basamağı, bacaklarını kuvvetlendirecek.
Bağırarak çektiğin her şınav, kollarında beliren sıkı kaslara dönüşecek.

Koştuğun her kilometre, akciğerine dolan her hava, soluduğun her nefes vücudunu dinçleştirecek.

Reddettiğin her kalorili sağlıksız besin, vücudunun attığı her toksin, fitleşen bir vücudu getirecek sana.

Gençleşeceksin.
Yıl kazanacaksın, ömrüne ömür katacaksın.

Yakışacak kıyafetleri, yazın giyeceğin bikiniyi, incecik belini, kaslı karnını, kilo verince daha uzun görünecek fiziğini hayal et.
"XS olanını deneyebilir miyim?" dediğini hayal et,
"34-36 bedene düştüm" diye gururla konuşacağını,
"Sırrın ne, nasıl zayıfladın bu kadar?" diye sana kıskançlıkla bakacak arkadaşlarını hayal et.
Sevgilinin sana hayranlıkla bakacağını, hatta daha da güzelleştiğin için içten içe başkalarından seni kıskanacağını düşün.

Bu haziran, kendine müthiş bir fizik hediye et.
Çevrende başaramayacağını düşünen herkese inat,
Bunu hak ediyorsun.
Bunu başaracaksın.

Bırakmayı her aklından geçirdiğin anda,
DÜŞÜN,
Neden başladın, neden karar verdin sağlıklı olmaya?
Nedenini hatırla!

Vazgeçenler asla zafere ulaşamaz.
Zafere ulaşanlarsa asla vazgeçmez.

Spora başlamak için mükemmel olman gerekmiyor,
Ama mükemmel olmak için SPORA BAŞLAMAN gerekiyor.

160 gün kaldı.

 
Canım ya muhteşem bunlar
 
Güzel yorumlarınız için çok teşekkür ederim :)

Bazen duraklama dönemine girer ve kilo veremeyiz, bu da motivasyonumuzu düşürür. Oysa kilo vermek = zayıflamak değildir. Aşağıdaki fotoğrafta ilk resimde 56 kilo olan kadın, ikinci resimde 60 kilo, son fotoğrafta ise 62 kilo ve saf kas. Verdiğiniz kilolar yağlardan gitmedikçe, istediğiniz kadar zayıflayın, bir işe yaramaz. Yağlarınızın yerini ise kas aldığında kilonuz ne olursa olsun, fit ve sıkı görüneceksiniz.

Sporun ne kadar önemli olduğunu görebilirsiniz böylece.

Fotoğraf ceren yavuz'un instagram hesabından alınmıştır.



 


Leithia sen hep yaz, biz hep seni okuyalım
 
Leithia sen hep yaz, biz hep seni okuyalım
Çok teşekkürler :)

Günün motivasyonu:
* Yediğiniz hiçbir abur cubur, güzel bir fiziğe sahip olmak kadar lezzetli olamaz.

* Sporda harcadığın anlar, döktüğün terler... Kararlı ol.
Hepsine değiyor. 6 ay sonra göreceksin.

* Yapamayacağını düşünen, sadece zihnin... Zihninden olumsuzu sil. Başaracaksın.

* Kilometrelerce koşamıyorum diye üzülme, attığın her adımda koltukta tembellik yapan herkesi geçtin bile.

* Seninle hayallerin arasındaki tek engel, kendine sunduğun bahaneler ve mazeretlerin. Artık kendini kandırma, bahane yaratma. Spor için zaman yarat.

* Sadece bedenini değil, ruhunu da iyileştir. Aynaya baktığında kendini beğenmeyen, üzgün ruhunu mutlu et. Aynaya özgüvenle bakan biri olmak için, biraz daha mücadele et.

* Tekrar tekrar başlama. BAŞLADIĞINI BİTİR BU KEZ.

* Kendini zorla, sınırlarının ötesine geç. Çünkü kimse bunu senin yerine yapmayacak. Bunu sadece sen yapabilirsin.

* İNCE BACAKLAR ve SIKI BALDIRLAR İÇİN;
1- 10 kez ayak parmaklarına dokun (Her iki tarafa 10'ar kez)
2- 20 diz çökme (Her iki bacak için)
3- 30 squat
4- 40 kez Jumping Jack (Zıplayıp kolları bacakları yanlara aç)
5- 50 saniye parmak uçlarına dokun
6- 1 dakika duvar oturuşu
Her gün tekrar et!


 
dün 1 saati geçik spor yaptım o yüzden bacaklarım diz kapaklarım ağrıyo ama yine de eve gidip yapmak için sabırsızlanıyorum :)

2 lt su içtim hala içmeye devam ediyorum , az önce de elmamı yedim. akşam sinemaya gitcez inş abur cubur yemicem günü çorba ve salatayla bitirebilirim umarım
 
Mümkünse evinizde yağsız ve çok az tuz (veya sevdiğiniz baharatlar ile) mısır patlatıp yanınıza alın, böylece abur cubur tüketmemiş olursunuz.
 
yapılması gereken sporları ılk sayfaya tasıyabılırmısınız
Ben ilk mesajı düzenleyebileceğimi bilmiyordum, birkaç video ekledim ama genel olarak spor önerilerindense gaza getirme içerikli yazılar ve resimler paylaşıyorum. Herkesin kendine uyan, seveceği spor farklıdır. Ben bu aralar Jillian Michaels yapıyorum, ama Ellen Barrett'in videolarını da öneririm.

Youtube'da da Befit kanalını takip ediyorum, her gün yeni sporlar paylaşıyorlar. Gymra ve Hasfit de iyidir ama genellikle yabancı dildeler. Hareketlere bakarak dahi yapabilirsiniz.

https://www.youtube.com/user/Gymra1/videos
https://www.youtube.com/user/BeFit/videos
https://www.youtube.com/user/KozakSportsPerform/videos
https://www.youtube.com/user/FitnessBlender/videos

Blogilates de çok eğlenceli videolar hazırlar. Türkçe olaraksa Ebru Şallı'dan başkasını denemedim henüz, zaten çok memnunum.

Günlük yapmanız gereken hareketlere gelince,

10 tane ile başlayan squat,
10 tane ile başlayan jumping jack (zıplarken kolları ve bacakları açtığımız, bir dahaki zıplayışımızda kapattığımız yıldız hareketi)
10dan başlayarak çapraz mekik (yere yatıp ellerinizi başınızın arkasına koyun, sağ dirseğinizi sol dizinize, sol dirseğinizi sağ dizinize götürerek mekik çekin)
ve 10 saniyelik Plank duruşu (Şınav çekecekmiş gibi pozisyon alıyoruz ve 10 saniye bu şekilde duruyoruz, bel omurga dümdüz olmalı, karın sarkmamalı)

Bunları her gün 5'erli arttırmak, her gün 5 dakika ip atlamak gayet yeterli. Bunlar 160 gün içinde 1 hazirana dek sizi incecik yapar.

Ayrıca kuralımız, bir bebeğe vermeyeceğin yiyecekleri kendin yeme (abur cubur, yağlı yiyecekler, ağır tatlılar, paketli gıdalar yok), bol su iç, 3 günden fazla sporsuz kalma.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…