Soyadı mevzusu

lillyleon

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
2 Mart 2021
661
1.160
29
Kızlar dert değil ama fikirlerinize ihtiyacım var. Ben yurtdışında büyüdüm, Türkiye’de evlendim ve şuan Türkiye’de yaşıyoruz. İlerde yurtdışına dönmek planlarımız dahilinde. Şöyle bir durum var bütün eğitim hayatımı yurtdışında tamamladım ve diplomalarımda kızlık soyadım yazıyor. Pasaportumda da aynı şekilde. Ayrıca yurtdışında evliliğim kayıtlı olmadığı için bekar görünüyorum ve kızlık soyadımla tanınıyorum her yerde. Evliliğimi gerekmediği sürece (örneğin eşimi oraya götürmek) gibi bir amacım olmadığı sürece kaydettirmek zorunda değilim.

Neyse sorun şu ki şuan bir takım eğitimler ve sertifikalar alma sürecindeyim. Ayrıca yurtdışında edindiğim üniversite diplomam için Türkiye’de denklik belgesi alacağım. Dolayısıyla kimliğimde yazan soyadım yani eşimin soyadı yazacak denklik belgesinde. Diyelim Türkiye’de yüksek lisans yapıp yurtdışına döndüm . Bu defa yurtdışında denklik belgesi almaya çalışacağım ve bambaşka bi soyad yazıyor olacak diplomada. (Gerçi araştırdım evlilik cüzdanını resmî belge olarak sunarsam sorun olmayacağını okudum). Bir de açıkçası evhamlı bi tipim. Dünyanın bin bir türlü hali var. Oldu ki boşandım en azından kendi soy adımı özellikle bu resmî belgelerde korumuş olma düşüncesi beni rahatlatıyor.

Nitekim bugün nüfusa gittim kızlık soyadımı eşimin soyadının önüne ekletmek istediğimi söyledim ve konuştuğum memur kızlık soyadını yazdırmayı pek tavsiye etmediğini, böyle bi talepte bulunanların çoğunun yaşadıkları karmaşıklıklar nedeniyle geri gelip kızlık soyadını sildirmek istediğini, bende sildirmek istersem o zaman mahkemeye başvurmam gerekeceğini, ayrıca ehliyetimde, banka ve kredi kartı hesaplarımda vs. değişiklikler yapmak zorunda kalacağımı yani beni uğraştıracağını söyledi. Kızlık soyadın zaten devlet kayıtlarında var hiç bir sorun yaşamazsın temin ederim dedi. Dilekçeyi yazdırdım sonra kararsız kalıp geri döndüm. Ne yapmamı önerirsiniz ? Siz olsanız ne yapardınız? Bu arada ismim 5, soyadım 6, eşimin soyadı 8 harfli. Kararsız kaldım yardımcı olursanız çok sevinirim. :KK36:

Nitekim bugün nüfusa gittim ve konuştuğum memur kızlık soyadını yazdırmayı pek tavsiye etmediğini, böyle bi talepte bulunanların çoğunun yaladıkları karmaşıklıklar nedeniyle geri gelip kızlık soyadını sildirmek istediğini, bende sildirmek istersem o zaman mahkemeye başvurmam gerekeceğini, ayrıca ehliyetimde, banka ve kredi kartı hesaplarımda vs. değişiklikler yapmak zorunda kalacağımı yani beni uğraştıracağını söyledi.
Ay alenen sallamış
Yaklaşık 3 yıldır 2 soyad kullanıyorum
Karmaşıklık yaşamayı geçtim çoğu yerde işime bile yaradı
Evlenmeden önce olan belgelerimde, ortamlarımda iki soyisim olduğu için hiç yabancılık durumu olmadı
Ayrıca ehliyet ve kimlik değiştirmek gerekşyor evet
Ama banka bilmem ne gibi diğer her yer kendi kendine otomatik yenilendi benim
Mesela bankada kartımın süresi dolunca kendiliğinden 2 soyisimlisi geldi
Hatta aklıma şimdi geldi kimliği değiştirdim ehliuet hala ilk soyadımla duruyor
Onda bile sorun yaşamadım yani

Ay alenen sallamış
Evlenmeden önce olan belgelerimde, ortamlarımda iki soyisim olduğu için hiç yabancılık durumu olmadı
ya ben de bu konuda bir şey sorucam. evlendikten sonra kredi kartlarım banka kartlarım vs için aramam mı gerekiyor tek tek yoksa son kullanma tarihlerine kadar kullanmaya devam edebiliyor muyum? bankalara da bildirecek miyim?

ya ben de bu konuda bir şey sorucam. evlendikten sonra kredi kartlarım banka kartlarım vs için aramam mı gerekiyor tek tek yoksa son kullanma tarihlerine kadar kullanmaya devam edebiliyor muyum? bankalara da bildirecek miyim?
Mesela ben kullandım. İmzalı çekimde kimlik sorduklarında ilk soyadımın görünmesi de sorun çıkarmamalarına neden oldu.

Ay alenen sallamış
Çok teşekkür ederim içimi rahatlattınız. Peki kimliğim değiştiği anda e devlete hemen yansır mı bi bilginiz var mı? Bi belge indirmeye çalışıyorum ve isim soyad olarak e devlette yazan adım soyadım yazıyor belgede otomatik olarak. Biraz aciliyeti olduğu için hemen soyadım güncellensin öyle indireyim istiyorum. Umarım uzun sürmez bütün bunlar. Evlenirken hiç aklıma gelmedi kendi soyadımı yazdırmak. Daha doğrusu biraz karmaşaya aceleye denk geldi yoksa kendi soyadımı seviyorum ve umarım ekleteceğim resmi kayıtlara. Ayrıca bankalarla vs uğraşmak zorunda kalmayacağıma da sevindim. Hoş gerekirse uğraşırım çok zor bişey değil. Çok teşekkür ederim yorumunuz için.

7 senedir çift soyadlıyım. Hiç karışıklık yaşamadım. Aksine kendi soyadımla olan evraklarda ispata gerek duymadan ulaştım. Daha çok faydasını gördüm. İyi ki çift soyadım var. Kullanın bence de. Nedense nüfustaki ataerkil zihniyettekiler kadınların gözünü korkutmak istiyor saçmalıyorlar
Evet bende kararım net bi şekilde gittim ama malesef o kadar olumsuzluktan bahsedilince biraz daha düşüneyim dedim geri döndüm. Yarın tekrar gideceğim.

Benimki bekar soyadimdan devam ediyor. Kartin tarihi geçince yeni kartta yeni soyadim olur diye düşünüyordum, hala eski soyadim var. Herhalde gidip bildirmek gerekiyor. Ben bildirmedim, bir sorun da yasamadim.

Yil olmuş 2022 ve halen kadinlarin oğraştiklarina bak. Adlar bile siliniyor evlenince. Kimlik gidiyor.

Sirf prensipten o isim değişikliği yap diyesim geliyor.
Gerçekten öyle. Kadının adı yok. Ne kadar vahim bi durum. Bahsettiğim gibi dünyanın bin bir türlü hali var ve aksi bi durumda yaşayacağımız mağduriyetin haddi hesabı yok. Sırf bu ihtimal bile beni strese sokmaya yetiyor.

Bankaya bildirmene gerek yok otomatik düşüyor zaten ben de evliyken 2 soy isim kullanıyordum çoğu yerde daha çok işime yaradı sisteme girdikten sonra 1 hafta-10 günü blur bence sisteme düşmesi

Yok yok
Bence o noktada soyadını değiştirmek daha sıkıntı
2 soyad olunca zaten biri eskisi olduğu için herkes anlıyor sizin siz olduğunuzu ve evlendiğinizi
Hiçbi yeri aramadan sormadan devam ediyorsun hayatına
Çok teşekkür ederim içimi rahatlattınız. Peki kimliğim değiştiği anda e devlete hemen yansır mı bi bilginiz var mı? Bi belge indirmeye çalışıyorum ve isim soyad olarak e devlette yazan adım soyadım yazıyor belgede otomatik olarak. Biraz aciliyeti olduğu için hemen soyadım güncellensin öyle indireyim istiyorum. Umarım uzun sürmez bütün bunlar. Evlenirken hiç aklıma gelmedi kendi soyadımı yazdırmak. Daha doğrusu biraz karmaşaya aceleye denk geldi yoksa kendi soyadımı seviyorum ve umarım ekleteceğim resmi kayıtlara. Ayrıca bankalarla vs uğraşmak zorunda kalmayacağıma da sevindim. Hoş gerekirse uğraşırım çok zor bişey değil. Çok teşekkür ederim yorumunuz için.
Şöyle e devlete nikahınız düşmeden zaten kimlik değiştirilmiyor bence
Tam emin değiliö buna ama önce belediyeden nikah bilgileriniz nüfusa gidiyor
Orda da işlenince kimlik değiştiriliyor
Bugün evlendim akşama kimlik değiştiremiyorum yani

Çünkü biz de tayin için acele ediyorduk öyle hemen 1 güne olmamıştı yani nikahın resmiyette işlenmesi

Bankaya bildirmene gerek yok otomatik düşüyor zaten ben de evliyken 2 soy isim kullanıyordum çoğu yerde daha çok işime yaradı sisteme girdikten sonra 1 hafta-10 günü blur bence sisteme düşmesi
Çok teşekkür ederim ♥️ Özellikle e devlette hızlı bi şekilde güncellenir umarım. İndirmek istediğim YÖK’e teslim edeceğim belgeler var ve ad soyad e devlette yazdığı şekilde otomatik olarak aktarılıyor belgeye. Dolayısıyla soyadımın güncellenmesine ihtiyaç duyacağım. Umarım uzun sürmez bütün bunlar. Yarın tekrar gideceğim nüfusa.

Yok yok
Bence o noktada soyadını değiştirmek daha sıkıntı
2 soyad olunca zaten biri eskisi olduğu için herkes anlıyor sizin siz olduğunuzu ve evlendiğinizi
Hiçbi yeri aramadan sormadan devam ediyorsun hayatına

Şöyle e devlete nikahınız düşmeden zaten kimlik değiştirilmiyor bence
Tam emin değiliö buna ama önce belediyeden nikah bilgileriniz nüfusa gidiyor
Orda da işlenince kimlik değiştiriliyor
Bugün evlendim akşama kimlik değiştiremiyorum yani

Çünkü biz de tayin için acele ediyorduk öyle hemen 1 güne olmamıştı yani nikahın resmiyette işlenmesi
Bizim nikahımız zaten 1 buçuk yıl önce oldu. Yanlış hatırlamıyorsam 1 hafta 10 gün içinde e devlette soyadım eşimin soyadı olarak güncellenmişti. Bahsettiğim şimdi kendi soyadımı da resmî kayıtlara, kimliğime falan yazdırınca isim, kızlık soyadı, evlendikten sonraki soyad olarak e devlette güncellenmesi. Dolayısıyla e devletten indireceğim herhangi bi belgeye de bu şekilde 3 isim olarak aktarılması. Biliyorum çok karışık anlattım umarım anlamışsınızdır:) Ama umuyorum ki çok uzun sürmez.

Bizim nikahımız zaten 1 buçuk yıl önce oldu. Yanlış hatırlamıyorsam 1 hafta 10 gün içinde e devlette soyadım eşimin soyadı olarak güncellenmişti. Bahsettiğim şimdi kendi soyadımı da resmî kayıtlara, kimliğime falan yazdırınca isim, kızlık soyadı, evlendikten sonraki soyad olarak e devlette güncellenmesi. Dolayısıyla e devletten indireceğim herhangi bi belgeye de bu şekilde 3 isim olarak aktarılması. Biliyorum çok karışık anlattım umarım anlamışsınızdır:) Ama umuyorum ki çok uzun sürmez.
O işlem nüfustan yapılıyorsa bence çok uzun sğrmez ya
Anınds bile olabilir
Ama kesin bilgi sahibi değilim
Tahminde bulunuyorum

Ay alenen sallamış
Ben de esimin soyadini ikinci soyadi olarak aldim, zorluk yasamadim. Tam tersi bence

Ulkeler arasi devamli belge taşimak zorunda kalmadim ama benim hem ismim hem soyadim farkli Turkiyede, ismimde cok buyuk fark yok harf farki var ama farkli adim sonuçta.
Ve Bizim ulkede babamin adi da ekleniyor ismim x baba adi x soyadi şeklinde yaziliyor. Turkiyede oyle degil.
Bi de evlendim.
Ben evliligimi tanittim, isim denklikte aldim ve esimin soyadini aldim cok zor şeyler degil gerektiginde denklik almak. 🙄

Eşimin soyadini 2. Soyadi almaya kalksam baya kalabalik olurdu. 😁

bence icinizden ne geciyorsa oyle yapin,

ben ismimi de soyismimi de degistirdim, diplomamda yazan isimle hic bir alakam kalmadi, ise girecegim zaman IK ile azicik fazladan maillesiyorum, sonra pek isim olmuyor.

Ulkeler arasi devamli belge taşimak zorunda kalmadim ama benim hem ismim hem soyadim farkli Turkiyede, ismimde cok buyuk fark yok harf farki var ama farkli adim sonuçta.
Ve Bizim ulkede babamin adi da ekleniyor ismim x baba adi x soyadi şeklinde yaziliyor. Turkiyede oyle degil.
Bi de evlendim.
Ben evliligimi tanittim, isim denklikte aldim ve esimin soyadini aldim cok zor şeyler degil gerektiginde denklik almak. 🙄

Eşimin soyadini 2. Soyadi almaya kalksam baya kalabalik olurdu. 😁
Aslında ne kadar hoş 🥰 bende babamın adını taşımayı isterdim soyadı olarak. Çok hoşuma gitti gerçekten. Ben şuan yurtdışında yaşamadığımız için evliliğimi tanıtmaya gerek duymadım. Ki böyle bi zorunluluk da yok. Hatta herşey o kadar esnek ki orda. Türkiye’de böyle zorluklarla karşılaşmak beni geriyor cidden.

X